Διακοπές με σκάφος, μύθος και πραγματικότητα…

Αναγνώσεις 80

 

Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;..

 

Για να είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή, το σημερινό κείμενο οπωσδήποτε δεν αφορά και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ενδιαφέρει, ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας, που γι ακόμα ένα καλοκαίρι δεν πρόκειται να πάνε διακοπές, καθώς με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς χρειάζονται κοντά 2.000 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια που θέλει να ξεφύγει για μόλις μία εβδομάδα σε κάποιον από τους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς. Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση ο καθείς κάνει ό,τι μπορεί -κάποιοι θα καταφύγουν στο χωριό ή στο εξοχικό κάποιου φίλου, άλλοι θα την περάσουν με ημερήσιες εκδρομές στα κοντινά παράλια της Αττικής ή άλλων περιοχών και τέλος μία αρκετά σημαντική μερίδα πληθυσμού, χτυπημένη άγρια από την ανεργία και την ανέχεια, θα μεταθέσει τις διακοπές για κάποιο επόμενο καλοκαίρι…

Από την άλλη μεριά, ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι τού πληθυσμού μπορεί (και μακάρι πάντοτε να το μπορεί...) να προγραμματίζει τις διακοπές του και να διαθέτει με λιγότερη ή περισσότερη ευκολία τα χρήματα για την πληρωμή τους. Ακόμη κι έτσι όμως, για πολλούς από αυτούς οι διακοπές κρύβουν πολλά περιττά έξοδα, υπερτιμημένα δωμάτια και υπηρεσίες και σημαντική ταλαιπωρία στις μετακινήσεις με πλοίο ή αεροπλάνο. Σκεφθείτε τον παραλογισμό – για μία τετραμελή οικογένεια τα εισιτήρια με επιστροφή και ένα αυτοκίνητο για την Πάρο κοστίζουν κοντά 500 ευρώ!..  Όταν ξεκινάμε από τέτοια ποσά μόνο για την μετακίνησή μας στον βασικό προορισμό, αντιλαμβάνεστε σε τι ποσά φτάνουμε όταν ξεκινήσουν οι προσθέσεις των δαπανών για την διαμονή, την διατροφή, την εσωτερική μετακίνηση και την διασκέδαση. Ακόμη και εάν επιλέξετε φθηνές λύσεις διαμονής, όπως το camping ή κοντινούς στα αστικά κέντρα προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Εύβοια για την Αθήνα ή η Χαλκιδική  για την Θεσσαλονίκη, είναι αδύνατον να συμπιέσετε τα έξοδα σε ποσά αντίστοιχα των σημερινών αποδοχών στην Ελλάδα. Αναμφισβήτητα λοιπόν ο εσωτερικός τουρισμός για τον Έλληνα (και ιδιαίτερα τον οικογενειάρχη) είναι ακριβός, όταν μάλιστα αναλογιστούμε ότι τις περισσότερες φορές οι υπηρεσίες που προσφέρονται βρίσκονται σε ένα μέτριο επίπεδο.

 

 

Μέσα σ’ αυτήν την πραγματικότητα, αρχίζουν τα τελευταία χρόνια να γίνονται ελκυστικές κάποιες λύσεις που παλαιότερα θεωρούνταν υπερβολική πολυτέλεια και προσιτές μόνο σε όσους δεν είχαν απολύτως κανένα οικονομικό πρόβλημα (για να το πούμε κομψά…). Οι περισσότεροι από εμάς δεν σκεφτόμαστε καν τις διακοπές μας επάνω σε ένα σκάφος, θεωρώντας ότι αυτές αφορούν κάποιους λίγους και εκλεκτούς – όμως ειλικρινά η πραγματικότητα σήμερα απέχει σημαντικά από αυτήν την προκατάληψη. Υπάρχουν φυσικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όπως σε κάθε είδος διακοπών, όμως  από την εποχή που μόνο μια χούφτα άνθρωποι μπορούσαν να ονειρευτούν παρόμοιες διακοπές έχουν περάσει δεκαετίες και οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μάλιστα, οι διακοπές επάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό συναγωνίζονται με αξιώσεις τις κλασικές διακοπές σε κάποιο μέτριο δωμάτιο ενός νησιού. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν χαλαρά την έρευνά μας και να είστε βέβαιοι ότι στο τέλος τού κειμένου θα έχετε απομυθοποιήσει πολλά, θα έχετε ενημερωθεί για περισσότερα και το κυριότερο, θα έχετε στα χέρια σας όλα τα διαδικτυακά εργαλεία για να διαπιστώσετε πρακτικά εάν ήρθε η ώρα να ζήσετε το όνειρο και να αποκτήσετε μία ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία…

 

Το μέγεθος πράγματι μετράει…

 

Είναι αυτονόητο πως όσο μεγαλύτερο το σκάφος τόσο πιο άνετες πιθανόν οι διακοπές σας, αλλά η τελική σας επιλογή καθορίζεται από δεκάδες παραμέτρους – τον αριθμό των επιβατών, το κόστος και την διάρκεια τού ταξιδιού, καθώς άλλες είναι οι απαιτήσεις για μια μονοήμερη “κρουαζιέρα” και εντελώς διαφορετικές για ταξίδι δύο εβδομάδων στις Κυκλάδες. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ή μικρότερο μέγεθος δεν μεταφράζεται πάντοτε αυτόματα σε περισσότερες ανέσεις και ευκολία μετακίνησης επάνω στο σκάφος. Ευτυχώς για εσάς σήμερα στο διαδίκτυο μπορείτε μέσα από πληθώρα φωτογραφιών και άλλων λεπτομερειών που περιγράφονται αναλυτικά, να έχετε μία πιστή απεικόνιση τού σκάφους στην οθόνη σας. Να θυμάστε πάντως ότι εδώ τα πράγματα δεν ειναι όπως σε κάποιες διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων και δωματίων, όπου πολλές φορές αντικρύζετε μπροστά σας ένα τελείως διαφορετικό χώρο από εκείνον που διαφημίζεται – στις ιστοσελίδες που θα δείτε παρακάτω οι φωτογραφίες είναι πραγματικές.

 

Πάντως για να συνεννοoύμαστε από την αρχή, όταν μιλάμε για ενοικίαση σκάφους, συνήθως δεν μιλάμε γι’ αυτό…

 

 

 

…και οπωσδήποτε ούτε γι’ αυτό…

 

 

Υπολογίστε ότι για έξι άτομα ένα ιστιοπλοϊκό κοντά στα 12 μέτρα (και κάτι παραπάνω), μπορεί να είναι επαρκές και να προσφέρει την καλύτερη ισορροπία τιμής και άνεσης…

 

Από πού αρχίζουμε λοιπόν;

 

 

 

 

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα – έχετε δίπλωμα ναυσιπλοΐας ή όχι;  Για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη λοιπόν έως και 20 μέτρα είναι απαραίτητο δύο από τους επιβάτες να έχουν δίπλωμα ναυσιπλοΐας  ανοικτής θάλασσας (αυτόν τον τύπο ενοικίασης θα τον συναντήσετε με τον όρο bareboats) – στην περίπτωση αυτή γλιτώνετε τα έξοδα τού επαγγελματία καπετάνιου (skipper) και εσείς με την παρέα σας και τον συγκυβερνήτη σας έχετε τον απόλυτο έλεγχο πλοήγησης και ελέγχου τού σκάφους. Για σκάφη επάνω από 20 μέτρα η ύπαρξη πληρώματος είναι υποχρεωτική. Οπωσδήποτε όμως, το πιθανότερο είναι να μην είστε κάτοχος διπλώματος και γι αυτό το σημερινό κείμενο αφορά περισσότερο εκείνους που είναι εντελώς άσχετοι με το καπεταναλίκι και θέλουν να απολαύσουν τις διακοπές τους χωρίς ευθύνες και άγχος, αφήνοντας τα τεχνικά και τα γραφειοκρατικά στα χέρια ενός έμπειρου καπετάνιου. Ανακεφαλαιώνουμε λοιπόν –  ξεκινάτε από το μηδέν, δεν έχετε πιάσει πηδάλιο ποτέ στην ζωή σας και χρειάζεστε οπωσδήποτε καπετάνιο για το σκάφος που θα νοικιάσετε. Αυτό είναι ένα ξεχωριστό και επιπλέον τής ενοικίασης κόστος, που κυμαίνεται από 130 έως 200 ευρώ ανά ημέρα ενοικίασης, αλλά τα βασικά και πρόσθετα έξοδα θα τα δούμε παρακάτω με πρακτικά παραδείγματα. Όλα όσα θα διαβάσετε από εδώ και πέρα έχουν λοιπόν ως δεδομένη την παρουσία skipper στις διακοπές σας.

 

Ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο;

 

 

 

 

Στην ναυτική Ελλάδα θα βρείτε τα πάντα – από το μικρό φουσκωτό έως το μηχανοκίνητο, αναφερόμαστε όμως περισσότερο στα ιστιοπλοϊκά καθώς αποτελούν την συνηθέστερη επιλογή λόγω χαμηλότερου κόστους,  μόνο και μόνο η διαφορά στα καύσιμα είναι εξαιρετικά σημαντική. Ένα ιστιοπλοϊκό θα χρησιμοποιήσει την μηχανή του μόνο για τον κατάπλου ή απόπλου σε ένα λιμάνι κι αυτό μόνο σε περίπτωση που δεν κουνιέται φύλλο, αλλά ακόμη και τότε το κόστος των καυσίμων δεν θα υπερβεί τα 150 ευρώ για όλη την εβδομάδα, (αυτός είναι ο συνήθης χρόνος ενοικίασης ενός σκάφους και γι αυτό παίρνουμε την εβδομάδα ως μέτρο σύγκρισης), καθώς η κατανάλωση της μηχανής τους και ανάλογα με το μέγεθος δεν υπερβαίνει τα 5 με 10 λίτρα πετρελαίου ανά ώρα – την ίδια ώρα ένα μηχανοκίνητο θα καταναλώσει 50 με 100 λίτρα την ώρα, δεν χρειάζεται να κάνετε τους πολλαπλασιασμούς, οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες. Επιλογή δεύτερη λοιπόν – για εσάς που θέλετε να μειώσετε όσο γίνεται τα κόστη, το ιστιοπλοϊκό είναι μονόδρομος.

 

Μόνος ή με παρέα;

 

 

 

 

Εάν τα χρήματα σάς περισσεύουν και είστε μοναχικός λύκος, μπορείτε να τα πίνετε κάθε βράδυ σε κάποιο λιμάνι παρέα με τον καπετάνιο, όμως η ενοικίαση ενός σκάφους αρχίζει και γίνεται ελκυστική ως επιλογή διακοπών μόνο όταν το κόστος της επιμεριστεί σε όσο γίνεται περισσότερα άτομα (ο ανώτερος αριθμός επιβατών σε ενοικιαζόμενα σκάφη είναι 12 άτομα). Θα δούμε πιο κάτω πολύ πρακτικά τι σημαίνει αυτό και θα καταλάβετε πόσο τεράστια είναι η διαφορά στις τελικές χρεώσεις ανά άτομο, αλλά αφού είμαστε στο θέμα της παρέας, ας δούμε κάποια σημαντικά πράγματα που μπορεί να καθορίσουν την ποιότητα των διακοπών σας και, ανάλογα με τις επιλογές σας, να τις απογειώσουν ή να τις καταστρέψουν.

Ακόμη και εάν επιλέξετε ένα σκάφος από 15 έως 20 μέτρα, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι οι διαφορές με ένα ξενοδοχείο ή και ένα απλό δωμάτιο είναι μεγάλες. Το πρώτο είναι ο περιορισμένος χώρος, το δεύτερο οι περιορισμοί στην χρήση νερού, το τρίτο η πιθανότητα κοινής τουαλέτας, το τέταρτο οι υποχρεώσεις για κάποιες εργασίες που αφορούν την καθαριότητα, το μαγείρεμα και τον εφοδιασμό τού σκάφους σε κάθε λιμάνι. Σε ένα σκάφος, όσο πολυτελές και εάν είναι, υπάρχουν υποχρεώσεις που απαιτούν την καλύτερη δυνατή σχέση ανάμεσα στους επιβάτες – είναι πολλές οι φιλίες που έχουν δοκιμαστεί και έχουν χαλάσει στην διάρκεια παρόμοιων διακοπών, καθώς οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τις διακοπές με σκάφος με υπηρέτες να κουνούν από πάνω τους τεράστια φύλλα φοινικόδεντρων, γυμνές γυναίκες (ή άντρες) να κουβαλούν πιατέλες με φρούτα και καπνιστό σολομό και βαρέλια γεμάτα από σαμπάνια που τρέχει σε όλη την διάρκεια τού ταξιδιού. Δεν θέλουμε να σας χαλάσουμε την εικόνα, αλλά κάποια πράγματα θα πρέπει να τα έχετε ξεκαθαρισμένα από την αρχή και πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Ένας σκάφος δεν έχει χώρο για τον γνωστό νεοέλληνα που τα ξέρει όλα και έχει γνώμη για τα πάντα – οτιδήποτε αφορά την ασφάλεια και τα τεχνικά ζητήματα αρχίζει και τελειώνει στον καπετάνιο. Στο σκάφος θα πρέπει να έχετε συνεννοηθεί για την εναλλαγή καθηκόντων σε καθαριότητα και μαγείρεμα, να είστε όλοι ενημερωμένοι για θέματα ασφάλειας (που είναι τα σωσίβια, η βοηθητική λέμβος, οι φωτοβολίδες και άλλα παρόμοια) και να έχετε όλοι συμφωνήσει (με βάση και τις συμβουλές του καπετάνιου) για την ακριβή διαδρομή στο ταξίδι. Γενικά επάνω σε ένα σκάφος εκείνο που χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλο μέρος διακοπών, είναι το ομαδικό πνεύμα, η αλληλεγγύη, ο συμβιβασμός και ο σεβασμός στις επιθυμίες των άλλων και η πειθαρχία χωρίς δεύτερη κουβέντα σε αποφάσεις τού καπετάνιου που σχετίζονται με την ασφάλειά σας.  Άρα λοιπόν, πριν κάνετε οποιαδήποτε δεύτερη σκέψη για ιστιοπλοϊκά και ανοικτές θάλασσες, σκεφθείτε εάν μπορείτε να μαζέψετε γύρω σας μια παρέα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τέτοια ταξίδια απαιτούν ανθρώπους χαμηλών τόνων και με μία κουλτούρα διαλόγου και σεβασμού.

 

Ποια διαδρομή μπορώ να επιλέξω για τις διακοπές μου;

 

 

 

 

Σχεδόν όλοι οι προορισμοί στην Ελλάδα, (αλλά και σε Κροατία, Τουρκία, Ιταλία και αλλού) μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης για τις διακοπές σας, οι περισσότεροι επιλέγουν τα νησιά του Αργοσαρωνικού (και λόγω χαμηλότερου κόστους) και αμέσως μετά έρχονται οι Κυκλάδες και το Ιόνιο. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μιλάμε για ανοικτή θάλασσα και γι’  αυτό ανάλογα με την εποχή ίσως υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί που βέβαια δεν είναι απόλυτα δεσμευτικοί στην επιλογή σας. Ο Αύγουστος με τα μελτέμια του για παράδειγμα δεν είναι ό,τι καλύτερο για το Αιγαίο, ενώ θεωρείται ιδανικός για το Ιόνιο – όμως αυτά τα θέματα (για να μην κάνουμε τους παντογνώστες) είναι καλύτερα να τα συζητήσετε με τον καπετάνιο που θα επιλέξετε. Σ’ αυτές τις διαδρομές σε παράλια και λιμάνια βρίσκεται και όλη η μαγεία και τα πλεονεκτήματα των διακοπών με σκάφος – σκεφθείτε την δυνατότητα να προσεγγίσετε σε παραλίες και κολπίσκους απίστευτης ομορφιάς, να κάνετε όλη την ημέρα τις βουτιές σας από το σκάφος σε κρυστάλλινα νερά, να μαγειρεύετε το φρέσκο ψάρι που μόλις ψαρέψατε και να απολαμβάνετε το δείπνο σας επάνω στο σκάφος σε κάποια από τα κοσμοπολίτικα νησιά που γίνεται το σώσε στις παραλιακές του ταβέρνες… (πόσες φορές στις διακοπές μας δεν έχουμε ζηλέψει τους “σκαφάτους” που απολαμβάνουν το κρασί τους στο κατάστρωμα με καλή παρέα, την ώρα που εμείς περιμένουμε ξελιγωμένοι να αδειάσει κάποιο τραπέζι;..). Η αυτονομία και οι δυνατότητες που προσφέρει ένα πλεούμενο είναι μοναδικές και πιστέψετε μας, δεν μοιάζουν με τίποτα με τις υπόλοιπες κλασικές επιλογές διακοπών που έχετε κάνει μέχρι τώρα. Φυσικά από την στιγμή που η διαμονή σας είναι δεδομένη στο σκάφος, τίποτε δεν σας εμποδίζει να ξεφύγετε από αυτό όταν πιάσετε λιμάνι και να χαθείτε στα σοκάκια του νησιού για την κλασική βραδινή βόλτα. Αίσθημα απόλυτης ελευθερίας – αυτή είναι η αίσθηση με μία φράση που αποπνέουν οι διακοπές στην ανοικτή θάλασσα…

 

Πώς μπορώ να επιλέξω και να νοικιάσω ένα σκάφος;

 

 

 

 

Εάν έχετε επιλύσει όλα τα παραπάνω (και κυρίως το θέμα των συνεπιβατών σας), η διαδικασία ενοικίασης μοιάζει πολύ με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία μίσθωσης ενός ξενοδοχείου ή ενός αυτοκινήτου, οπωσδήποτε όμως με κάποιες ιδιαιτερότητες. Κατ’ αρχάς μπορείτε πάντοτε να απευθυνθείτε ξεχωριστά στους ίδιους τους ιδιοκτήτες των σκαφών (συνήθως είναι και οι καπεταναίοι τους) και να συμφωνήσετε μαζί τους τις λεπτομέρειες για την διάρκεια ενοικίασης, την διαδρομή και το κόστος. Θα πρέπει να θυμάστε ότι εάν στο σκάφος δεν υπάρχει καπετάνιος και αναλάβετε εσείς την διακυβέρνηση, θα υπάρξει οπωσδήποτε η καταβολή μιάς εγγύησης (από 1000 έως 3000 ευρώ) για να καλυφθούν ενδεχόμενες ζημιές στο σκάφος – όταν όμως στο σκάφος υπάρχει skipper η εγγύηση κατεβαίνει στο ελάχιστο ή δεν ζητείται καθόλου. Εννοείται ότι εάν το σκάφος παραδοθεί χωρίς καμία ζημιά, η εγγύηση επιστρέφεται στο ακέραιο.

Από την άλλη, εάν θέλετε να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα των διαθέσιμων επιλογών σε όλη την Ελλάδα και να ενημερωθείτε με την ησυχία σας για τα χαρακτηριστικά σκαφών, τις τιμές και άλλες λεπτομέρειες, υπάρχουν εταιρίες που συγκεντρώνουν όλες αυτές τις πληροφορίες, συνεργάζονται με χιλιάδες ιδιοκτητών σκαφών σε όλη την χώρα και ταυτόχρονα μπορούν να σας βοηθήσουν άμεσα σε οποιοδήποτε ερώτημα έχετε σχετικά με την διαδικασία και το ίδιο το ταξίδι.

 

Καπετάνιε, καπετάνιε, χαμογέλα…

 

 

 

Παπαδόπουλε, βάρδια στο μεσσιανό κατάρτι…Τρέχουμε τώρα…

 

 

Είναι αρκετοί εκείνοι που δεν νιώθουν άνετα στην σκέψη πως ένας καπετάνιος, (δηλαδή ένας ξένος προς την παρέα), θα βρίσκεται ανάμεσά τους και φοβούνται πως ίσως αυτό δημιουργήσει προστριβές και προβλήματα. Κατ’ αρχάς εάν απευθυνθείτε σε μία εταιρία που ουσιαστικά πρακτορεύει ένα δίκτυο από σκάφη σε όλη την χώρα, η επιλογή του καπετάνιου είναι δική τους και συνήθως αυτές οι συνεργασίες είναι τεσταρισμένες και αξιολογημένες από πελάτες. Έπειτα βρισκόμαστε στο 2017, ο τουρισμός στην χώρα έχει απαλλαγεί από αρκετές παιδικές αρρώστειες και ερασιτεχνισμούς και οπωσδήποτε οι περισσότεροι skippers είναι καλά εκπαιδευμένοι, έμπειροι και σίγουρα διακριτικοί με τους επιβάτες – δεν πρόκειται να ανακατευθούν στα πόδια σας ή να κάτσουν στην παρέα σας, εκτός εάν το ζητήσετε εσείς. Πάντως στις περισσότερες αξιολογήσεις πελατών δεν αναφέρονται προβλήματα ανάμεσα σε καπετάνιο και επιβαίνοντες, ενώ είναι και πολλές οι περιπτώσεις όπου το ταξίδι στο ανοικτό πέλαγος γέννησε μια γερή φιλία ανάμεσά τους. Να θυμάστε ότι η ενοικίαση σκάφους με skipper επιβαρύνει τοι τελικό κόστος, αλλά σάς απαλλάσει από κάθε άγχος για την ασφάλεια και την διακυβέρνηση τού σκάφους και από εργασίες γραφειοκρατικές όπως είναι η δήλωση κατάπλου και απόπλου στα λιμεναρχεία των λιμανιών που περιλαμβάνονται στο ταξίδι σας.

 

Μπορώ να διαπραγματευθώ τις τιμές ενοικίασης;

 

 

Λοιπόν, έχουμε και λέμε, το λεπτό κοστίζει 4 ευρώ… πες 5, η καθαριότητα 2… πές 3, τα καύσιμα 8… πες 10, μού δίνεις 500 ευρώ γιατί σε συμπάθησα και καθαρίσαμε...

 

 

Οπωσδήποτε ναί. Στις εταιρίες που θα δείτε παρακάτω υπάρχουν οι αρχικές και ενδεικτικές τιμές, αλλά η τελική συμφωνία, (έτσι όπως θα αποτυπωθεί στο ναυλοσύμφωνο, δηλαδή το συμβόλαιο ενοικίασης τού σκάφους), εξαρτάται από την χρονική περίοδο και την εποχή, τις διαθέσιμες προσφορές από τις ίδιες τις εταιρίες, την συμφωνία για την μαρίνα παράδοσης, την παλαιότητα ή τις ανέσεις που προσφέρει ένα σκάφος. Να θυμάστε ότι όσο καλύτερα προετοιμάσετε το ταξίδι σας τόσο πιο επιτυχημένο θα είναι και αυτό εξαρτάται κατά πολύ και από τις υπηρεσίες που θα συμπεριλάβετε στην ενοικίαση. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να μειώσετε σε έναν βαθμό τις εργασίες επάνω στο σκάφος μπορείτε να ζητήσετε επιπλέον πλήρωμα (πέραν τού καπετάνιου), ενώ εάν είστε μανιακός με το wifi θα πρέπει από πριν να δείτε εάν υπάρχει διαθέσιμο στο συγκεκριμένο σκάφος που επιλέξατε. Για να έχετε απλώς μία εικόνα των οικονομικών, σκεφθείτε ότι ένα μάλλον μικρό προς μεσαίο ιστιοπλοϊκό σκάφος κοντά στα 12 μέτρα με δυνατότητα φιλοξενίας 6 ατόμων και δύο μπάνια έχει ένα κόστος ενοικίασης για μία εβδομάδα κοντά στα 3.500 ευρώ (μαζί με τα καύσιμα και τον καπετάνιο). Αυτή είναι μία εντελώς ενδεικτική και μέση τιμή χωρίς να έχουν υπολογιστεί τα προσωπικά έξοδα και όταν μιλάμε για προσωπικά έξοδα αναφερόμαστε κυρίως στο φαγητό και το ποτό. Εάν κάνετε τις απαραίτητες πράξεις, θα δείτε ότι το βασικό κόστος ανά άτομο πλησιάζει τα 590 ευρώ την εβδομάδα, ποσό απόλυτα ανταγωνιστικό με το κόστος κλασικών διακοπών οπουδήποτε στην ηπειρωτική ή νησιωτική Ελλάδα. Ακόμη και όταν προσθέσετε την διατροφή, τα ποτά και κάποια γραφειοκρατικά μικροέξοδα του ταξιδιού, δεν θα υπερβείτε τα 800 ευρώ ανά άτομο την εβδομάδα, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 1600 με 1700 ευρώ ανά ζευγάρι – ποσό όχι μικρό, αλλά ούτε και μεγάλο εάν σκεφθούμε το είδος των διακοπών. Οπωσδήποτε πρόκειται για ένα ποσό που απέχει κατά πολύ από τον μύθο των “διακοπών για πολύ λίγους“. Φυσικά το κόστος μπορεί να ανέβει κατά πολύ, ανάλογα με το σκάφος, την διάρκεια τού ταξιδιού και το είδος των προμηθειών.

 

Οι πλατφόρμες για την ενοικίαση σκάφους

 

Οι πιο γνωστές σήμερα διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης σκαφών είναι η Incrediblue και η Vyra. Θα δούμε σε πολύ γενικές γραμμές την λειτουργία τους, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμη πληροφορίες στις ιστοσελίδες τους που, εάν αφιερώσετε λίγο χρόνο, μπορούν να λύσουν όλες τις απορίες σας που σχετίζονται με τις διακοπές σας. Να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για εταιρίες που κατέχουν τα σκάφη, αλλά για πλατφόρμες που σας βοηθούν να κάνετε την καλύτερη επιλογή και κράτηση – στην ουσία δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από οποιαδήποτε διαδιθκτυακή ταξιδιωτική πλατφόρμα χρησιμοποιούσατε έως σήμερα για τουριστικά πακέτα διακοπών, μόνο που εδώ υπάρχει η απόλυτη εξειδίκευση, ενώ η καινοτόμος ιδέα τής Incrediblue, ( ή πρώτη εταιρία που υλοποίησε την ιδέα, είναι καλό να αποδίδουμε τα εύσημα στους πρωτοπόρους τού διαδικτύου…), έχει από την αρχή επιδοτηθεί με ενθουσιασμό από οργανισμούς και τράπεζες και έχει συγκεντρώσει αρκετά ελληνικά και διεθνή βραβεία επιχειρηματικότητας. Για να δούμε λοιπόν…

 

Incrediblue

 

 

 

Η αρχική σελίδα τής Incrediblue είναι απλή και καθαρή, απόλυτα εναρμονισμένη με το αντικείμενο που πραγματεύεται, ακόμη και ένας αρχάριος χρήστης δεν θα δυσκολευθεί καθόλου να περιηγηθεί και να βρεί αμέσως τις κατάλληλες επιλογές. Εάν δεν θέλετε καθόλου να διαβάσετε αναλυτικά για υπηρεσίες και ναυτική ορολογία, μπορείτε απευθείας από την homepage να προχωρήσετε στην αναζήτηση προορισμού και σκάφους με δύο τρόπους… μπορείτε να επιλέξετε Αναζήτηση σκαφών ή να φιλτράρετε με ημερομηνίες και αριθμό επιβατών για να περιορίσετε τα αποτελέσματα…

 

 

Μπορείτε να επιλέξετε μία χώρα και να αποκλείσετε άλλες…

 

 

Εάν από την αρχή στην πρώτη σελίδα βάλετε συγκεκριμένες πληροφορίες και δεν θέλετε να χαθείτε μέσα σε ένα πέλαγος από σκάφη κάθε είδους, το σύστημα θα προσπαθήσει τα ταιριάξει τα στοιχεία και θα σάς βγάλει έτοιμες λύσεις πακέτα…

 

 

Υπάρχει η δυνατότητα να δείτε πολύ γενικές πληροφορίες για το σκάφος και φωτογραφίες – συνήθως είναι περισσότερες από πέντε

 

 

Εάν οι πρώτες πληροφορίες σας ικανοποιήσουν προχωράτε σε πιο αναλυτικά στοιχεία…

 

 

Ακόμη όμως και εάν θέλετε να ξεκινήσετε με μία περιήγηση στα σκάφη χωρίς ακόμη να έχετε καταλήξει στην διάρκεια, τους επιβάτες ή την διαδρομή, μπορείτε να κάνετε κλικ από την κεντρική σελίδα στην Αναζήτηση σκαφών και να πάρετε πληροφορίες για κάθε διαθέσιμο σκάφος – οι πληροφορίες είναι αρκετά αναλυτικές, ακόμη και για εκείνους που θέλουν το πιλοτήριο οπωσδήποτε να έχει επένδυση από ξύλο teak...

Διαφήμιση

 

 

Τέλος, ακόμη και όταν εμφανιστούν τα πρώτα γενικά αποτελέσματα, μπορείτε μέσα από νέες επιλογές να τα περιορίσετε κι άλλο, με κριτήρια για την σειρά εμφάνισης, τον προορισμό, την ύπαρξη καπετάνιου ή όχι και τον τύπο τού σκάφους…

 

 

Ακόμη και για τους ελάχιστα εξοικειωμένους με το διαδίκτυο η πλοήγηση στην σελίδα είναι πανεύκολη, αλλά μπορείτε πάντοτε να καταφύγετε στην περιοχή τής βοήθειας

 

 

…και φυσικά να επικοινωνήσετε με κάθε διαθέσιμο τρόπο με τήν ίδια την εταιρία για διευκρινήσεις, ερωτήσεις και επιπλέον πληροφορίες…

 

 

 

Vyra

 

 

Η σελίδα τής Vyra, (όπως λέμε βίρα τίς άγκυρες...), είναι επίσης καλοφτιαγμένη, απλή και εύκολη στην περιήγηση. Όπως και στην Incrediblue μπορούμε από την πρώτη σελίδα να ξεκινήσουμε την αναζήτηση με συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως οι ημερομηνίες τού ταξιδιού μας…

 

 

Εάν θέλουμε μπορούμε να δούμε όλους τους διαθέσιμους προορισμούς και να επιλέξουμε κατά την προτίμησή μας…

 

 

…ή να πατήσουμε απευθείας επάνω στις προσφορές για να  μας εμφανίσει τα εκπτωτικά πακέτα…

 

 

Από όπου και εάν ξεκινήσουμε οι πληροφορίες κλιμακώνονται με την σωστή σειρά και είναι πολύ αναλυτικές. Στην αρχή θα μάς εμφανίσει τα διαθέσιμα σκάφη…

 

 

Μετά θα μάς βγάλει την συνολική εικόνα πλεύσης όπου μπορούμε να αλλάξουμε πολλές παραμέτρους…

 

 

…και φυσικά μπορούμε να δούμε τον εξοπλισμό και τις ανέσεις του σκάφους με όλες τις λεπτομέρειες… ακόμη και εάν από το μαγειρείο έχει δραπετεύσει η ορθογραφία… προσέξτε στην παρακάτω εικόνα ότι εκτός από την σωστλική λέμβο υπάρχει και βοηθητική – εάν το αντέχετε οικονομικά επιδιώξτε το, θα απογειώσει πραγματικά τις δυνατότητες εξερευνήσεων σε μαγευτικές παραλίες…

 

 

Εάν παρόλα αυτά μείνετε με απορίες υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα  βοήθειας και άμεσης επικοινωνίας…

 

 

[su_button url=”http://go.linkwi.se/z/12055-1/CD20835/?” target=”blank” background=”#f49412″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Περιηγηθείτε στην Vyra[/su_button]

 

Tips, λίγο πριν σαλπάρετε με βάρκα την ελπίδα…

 

 

  • Για την παρέα τα είπαμε, αποτελεί την πιο σημαντική απόφαση που θα καθορίσει και την ποιότητα τού ταξιδιού σας, εάν με τους φίλους σας έχετε ξαναπάει διακοπές τόσο το καλύτερο
  • Καθορίστε από πριν με κάθε λεπτομέρεια δύο πράγματα – την τροφοδοσία τού σκάφους σε τρόφιμα και ποτά και την ακριβή διαδρομή (και στάσεις) που θέλετε να ακολουθήσετε
  • Η οικονομία στο νερό είναι πολύ σημαντική στο σκάφος, ευκαιρία για τους άντρες να αφήσουν μούσι
  • Μην αυξάνετε τους επιβάτες με επιβιβάσεις σε κάποιο λιμάνι, δεν είναι μόνο παράνομο, είναι και επικίνδυνο καθώς τα σωστικά μέσα είναι μετρημένα
  • Ακόμη και εάν έχετε καπετάνιο μαζί, φροντίστε να ενημερωθείτε για τα σωστικά μέσα και όλα εκείνα που θα φανούν χρήσιμα εάν κάτι πάει στραβά
  • Προσοχή σε ρουχισμό και παπούτσια, τα δωδεκάποντα εκτός από την φθορά που μπορούν να προκαλέσουν, είναι πιθανόν να προκαλέσουν ατυχήματα
  • Φροντίστε πριν από την επιβίβαση να έχετε κατανοήσει σε απλά ελληνικά τους όρους τού ναυλοσύμφωνου, η εταιρία και ο καπετάνιος θα σας βοηθήσουν σ’ αυτό
  • Τις περισσότερες φορές για την διατροφή τού καπετάνιου φροντίζετε εσείς (“βάλε ακόμη ένα πιάτο στο τραπέζι…”)
  • Οργανώστε έγκαιρα το ταξίδι σας, η ελληνική λογική τού “πάω δεκαπενταύγουστο στο λιμάνι να βρώ ένα κότερο και να φύγουμε“, δεν θα φέρει αποτέλεσμα

Ελπίζω να έγινε κατανοητό ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις οι διακοπές με σκάφος μπορούν να πάψουν να είναι ένα όνειρο για εσάς που έτσι κι αλλιώς έχετε προγραμματίσει να πάτε διακοπές. Εάν διαθέτετε την κατάλληλη παρέα, ανοίξτε μπροστά σας τους χάρτες, αγοράστε ναυτικό πηλίκιο και τηλεσκόπιο και χαράξτε διαδρομή…
Καθώς το σημερινό θέμα είναι ιδιαίτερο, θα χαρούμε πολύ να μας κοινοποιήσετε την εμπειρία σας στην περιοχή των σχολίων…

 

Βίρα τις άγκυρες λοιπόν και καλές διακοπές!..

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 80
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments