Οι καλύτεροι δωρεάν επεξεργαστές κειμένου, 2017

Αναγνώσεις 147

Εισαγωγή

 

Ας είμαστε ειλικρινείς από την αρχή. Σχεδόν κανένας δεν θα σκεφτόταν να εγκαταλείψει το Word Office, τον πασίγνωστο πια κειμενογράφο τής Microsoft, εάν η χρήση του ήταν ελεύθερη, χωρίς ετήσιες συνδρομές (Microsoft Office 365) ή τσουχτερές τιμές στα διάφορα εμπορικά πακέτα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επίσης, ότι για τον επαγγελματία που αναζητά άφθονες επιλογές σε μία σουίτα γραφείου, σύγχρονο περιβάλλον εργασίας και συμβατότητα με το σύνολο σχεδόν των χρηστών στο διαδίκτυο, το word office είναι άριστη επιλογή, ιδιαίτερα εάν δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα με την αγορά του.

 

 

Από την άλλη οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τον επεξεργαστή κειμένου περιστασιακά και ερασιτεχνικά, καθώς το επάγγελμά μας δεν σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με την συγγραφή κειμένων και στην πραγματικότητα από τις συνολικές δυνατότητες τού word office χρησιμοποιούμε ένα 5 με 10% στην καλύτερη περίπτωση. Ακόμη όμως και για τους επαγγελματίες, (δημοσιογράφοι, συγγραφείς, διορθωτές και επιμελητές κειμένων κ.α), οι εναλλακτικές τού office που υπάρχουν σήμερα έχουν εξελιχθεί πολύ σε δυνατότητες και συμβατότητα και μπορούν να καλύψουν με επάρκεια κάθε ανάγκη τού χρήστη. Για να είμαστε ειλικρινείς, η μόνη πιθανότητα να χρειάζεστε οπωσδήποτε το word office είναι εάν συνεργάζεστε ως κειμενογράφος με το εξωτερικό και πρέπει να στέλνετε σε πραγματικό χρόνο κείμενα στον εργοδότη σας σε συγκεκριμένο μάλιστα format. Εκεί κυρίως για λόγους ταχύτητας και απόλυτης συμβατότητας η microsoft κυριαρχεί, αλλά πόσοι αλήθεια στην Ελλάδα υπάρχουν με τόσο ειδικές απαιτήσεις;

 

Να επισημάνουμε επίσης λίγα πράγματα ακόμη για εκείνους κυρίως που φοβούνται τις αλλαγές…

 

  • Στον υπολογιστή σας δεν μπορείτε να έχετε διαφορετικές εκδόσεις τού Microsoft Office, αλλά μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα όσα εναλλακτικά προγράμματα επιθυμείτε, μπορείτε να πειραματιστείτε  μαζί τους για να δείτε ποιο σας ταιριάζει, μπορείτε από Δευτέρα έως Τετάρτη να γράφετε με το ένα και τις υπόλοιπες ημέρες με το άλλο – δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σ’ αυτό
  • Έως ότου εξοικειωθείτε με κάποιον από τους εναλλακτικούς επεξεργαστές κειμένου, μην καταργήσετε το word office από προεπιλεγμένο πρόγραμμα για τα αρχεία κειμένου. Έτσι κι αλλιώς μπορείτε ξεχωριστά και κατά περίπτωση να ανοίγετε κάθε αρχείο με όποια εφαρμογή επιθυμείτε
  • Παρουσιάζουμε σήμερα τρεις επεξεργαστές κειμένου εντελώς δωρεάν, αλλά η παρουσίαση είναι πολύ γενική, (άλλη φορά θα δούμε αναλυτικά τις δυνατότητες) και απαντά πολύ γρήγορα σε εκείνα που ενδιαφέρουν τον ερασιτέχνη χρήστη: Ελληνική γλώσσα και ορθογραφικός έλεγχος, περιβάλλον εργασίας, συμβατότητα με το word office και ευκολία απόκτησης και χρήσης
  • Τέλος, όλοι οι κειμενογράφοι που θα δείτε παρακάτω μπορούν να ανοίξουν και να διαβάσουν μία πληθώρα από αρχεία άλλων προγραμμάτων, ανάμεσα τους και τα αρχεία doc και docx της Microsoft,  ένα μόνο από αυτά δεν μπορεί να αποθηκεύσει τα κείμενά του σε docx. Καλό είναι να μην μπερδεύουμε αυτά τα δύο πράγματα – είναι άλλο πράγμα η ανάγνωση αρχείων από διαφορετικά προγράμματα και άλλο η δυνατότητα αποθήκευσης σε ένα “ξένο” format

 

Ας δούμε λοιπόν γρήγορα τις καλύτερες επιλογές που έχετε σήμερα, (2017), στην επεξεργασία κειμένου και κατά πόσο αξίζουν την προσοχή σας…

LibreOffice

 

Πολλοί το μπερδεύουν με το OpenOffice, (τού οποίου η ανάπτυξη έχει ουσιαστικά σταματήσει), αλλά πρόκειται πλέον για δύο διαφορετικά προγράμματα, κατά μία έννοια το LibreOffice αποτελεί μία μετεξέλιξη από τους ίδιους ανθρώπους που ξεκίνησαν με την Sun το αρχικό project. Τέλος πάντων, οι λεπτομέρειες δεν έχουν και πολύ σημασία – εκείνο που μετρά είναι ότι το LibreOffice είναι μία ολοκληρωμένη σουίτα γραφείου που περιλαμβάνει όλα τα επί μέρους ειδικά προγράμματα για υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, κλπ – αλλά σήμερα αυτό που μάς ενδιαφέρει είναι ο επεξεργαστής κειμένου, το LibreOffice writer.

Για κάποιον περίεργο λόγο ο χρόνος για το LIbreOffice έχει σταματήσει στο 2003, καθώς το περιβάλλον εργασίας του θυμίζει το word πριν από το 2007, για κάποιους βέβαια που ποτέ δεν χώνεψαν το ribbon και τους άλλους εκσυγχρονισμούς τής microsoft, αυτό μπορεί και να αποτελεί πλεονέκτημα. Εκτός από τήν κάπως παρωχημένη εμφάνιση, επί της ουσίας δεν λείπει τίποτε από εκείνα που έχετε μάθει να χρησιμοποιείτε στο word office και φυσικά υπάρχουν κι εδώ πολλές και διαφορετικές λειτουργίες, μάλλον αχρείαστες στους περισσότερους από εμάς.

Η λήψη τού LibreOffice δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία. Αρκεί να βάλουμε στην αναζήτηση της Google την φράση “LibreOffice Ελληνικά”…

 

 

 

 

…και συνήθως η πρώτη επιλογή που θα εμφανιστεί είναι και η επίσημη σελίδα τού προγράμματος. Πατάμε επάνω στην “Λήψη” και μεταφερόμαστε αμέσως στην αντίστοιχη σελίδα. Εάν θέλετε να έχετε στον υπολογιστή σας και τα αρχεία βοήθειας τού LibreOffice, θα πατήσετε πρώτα επάνω στο “Βασική εγκατάσταση” και όταν το download τελειώσει θα πατήσετε επάνω στο “Ενσωματωμένη βοήθεια τού LibreOffice”

 

 

 

Ανοίγετε το αρχείο exe που έχει κατέβει στον υπολογιστή σας, η επόμενη διαδικασία είναι η γνωστή ρουτίνα για όλες τις εγκαταστάσεις…

 

 

 

Στην πραγματικότητα, όταν τελειώσει η εγκατάσταση, είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα. Σε αντίθεση με παλιότερες εκδόσεις όπου τα διάφορα προγράμματα της σουίτας απλώνονταν στην επιφάνεια εργασίας με ξεχωριστό εικονίδιο, τώρα υπάρχει μία συντόμευση στην οθόνη σας και όταν πατήσετε για να ανοίξει το Libreoffice θα τα βρείτε συγκεντρωμένα σε μία λίστα…

 

 

Επιλέγοντας τον writer είμαστε έτοιμοι να γράψουμε το πρώτο μας αριστουργηματικό κείμενο…

 

 

 

Τα εικονίδια στην μπάρα εργασιών έχουν κάπως εκσυγχρονιστεί από παλιότερα, αλλά πάντως όσοι εργάζονται χρόνια με τις παλιότερες εκδόσεις τού office δεν θα συναντήσουν κανένα πρόβλημα, το πιθανότερο μάλιστα είναι να νοσταλγήσουν τις παλαιότερες εποχές όπου μπορούσε να βρει κανείς σχεδόν αμέσως μία εντολή και όχι να την ψάχνει στο υπομενού τού υπομενού, ώ! υπομενού για να την βρει κάπου καταχωνιασμένη. Εάν πάτε στο μενού και πατήσετε επάνω στην ετικέτα “Εργαλεία” και μετά επάνω στις “Επιλογές”, θα δείτε ότι όλες οι γλωσσικές παράμετροι είναι προεπιλεγμένες και φυσικά μαζί τους ο ορθογραφικός έλεγχος…

 

 

 

Στην πραγματικότητα η μόνη αλλαγή που ίσως χρειαστεί να κάνετε, είναι στην περίπτωση που για λόγους συμβατότητας, επιθυμείτε όλα τα κείμενα που θα γράφετε να αποθηκεύονται στην γνωστή κατάληξη doc (για παλιότερες εκδόσεις τού word office) ή docx (για τις από το 2007 και μετά). Θα χρειαστεί να ανοίξετε και πάλι τις επιλογές -> Φόρτωση/Αποθήκευση-> Γενικά, επιλέξτε όποιο format αρχείου επιθυμείτε και είστε πλέον έτοιμοι…

 

 

 

Το LibreOffice, (ενσωματωμένο πλέον πρόγραμμα στο Linux), είναι μία σταθερή, έντιμη σε όσα προσφέρει και απόλυτα ολοκληρωμένη επιλογή για όσους αδιαφορούν για την αισθητική του Office και πιθανόν κάποιες δυνατότητες που έτσι κι αλλιώς εμπεριέχονται στην ακριβή επαγγελματική του έκδοση. Ακόμη και εάν θέλετε να συνεχίσετε με το word office, είναι καλό να έχετε το LibreOffice στον υπολογιστή σας, ως εναλλακτική λύση όταν η Microsoft κάνει τα δικά της και παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα.

WPS Office 2016 Free

 

Εδώ έχουμε την μετεξέλιξη τού παλαιότερου Kingsoft Office και τον μοναδικό κειμενογράφο από τους τρείς τού σημερινού άρθρου  με τις περισσότερες ομοιότητες με το word  – τόσο σε αισθητική όσο και σε δυνατότητες. Και σ’ αυτήν την περίπτωση η λήψη και η εγκατάσταση γίνονται πανεύκολα. Από την αρχική σελίδα του WPS επιλέγουμε download…

 

…και μετά η εγκατάσταση από το αρχείο exe…

 

 

 

 

Όταν τελειώσει η εγκατάσταση και ανοίξετε το WPS θα εμφανιστεί η κεντρική σελίδα με όλα τα διαθέσιμα πρότυπα (templates)…

 

 

 

…οι περισσότεροι από εμάς βέβαια ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την κλασική κενή σελίδα τού κειμενογράφου, οπότε και πατάμε επάνω στην αντίστοιχη εντολή και μπροστά μας εμφανίζεται η κλασική εικόνα τής λευκής σελίδας με όλες τις διαθέσιμες επιλογές, σε διάταξη Ribbon που θυμίζει πολύ το word..

 

 

 

 

Για να έχουμε ορθογραφικό έλεγχο των ελληνικών, απλώς πατάμε επάνω στην ετικέτα Review στο οριζόντιο μενού, αμέσως μετά Spell Check και set language...

 

 

 

 

Βρίσκουμε τα ελληνικά, τα ορίζουμε και είμαστε έτοιμοι…

 

 

Διαφήμιση

 

Το ίδιο εύκολα μπορούμε να διαχειριστούμε την αποθήκευση αρχείων. Μπορούμε να ορίζουμε το format κάθε φορά που θέλουμε να σώσουμε ένα κείμενο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνουμε στο word, δηλαδή save us και επιλογή από το αναδυόμενο μενού…

 

 

 

 

…ή εάν δεν θέλουμε να ασχολούμαστε κάθε φορά, μπορούμε το ίδιο εύκολα από τις Options να ορίσουμε ως προεπιλογή όποια μορφή αρχείου μάς βολεύει..

 

 

 

 

Το WPS διαθέτει και επιπλέον επιλογές με πληρωμή, αλλά η δωρεάν έκδοσή του θα καλύψει το 99,5% τών χρηστών και ιδιαίτερα όσους δεν θέλουν να απομακρυνθούν από την αισθητική και λειτουργικότητα τού word τής microsoft office.

 

FreeOffice

 

 

Η σουίτα FreeOffice τής SoftMaker και ο κειμενογράφος TextMaker που περιλαμβάνει, είναι προγράμματα ελάχιστα γνωστά στο ελληνικό ιδιαίτερα κοινό, παρόλο που είναι εξαιρετικά ολοκληρωμένα και θυμίζουν σε πολλά το LibreOffice. Υπάρχει βέβαια ένα μειονέκτημα εδώ που χαλά την γενική εικόνα εντελώς αδικαιολόγητα, θα το δούμε παρακάτω…

Στην αρχική σελίδα τού προγράμματος απλώς πατάμε επάνω στο download…

 

 

 

 

Στην οθόνη που θα εμφανιστεί συμπληρώνετε ένα όνομα, την χώρα και οπωσδήποτε ένα έγκυρο email, καθώς εκεί θα παραλάβετε το (δωρεάν) product key που θα σας ζητηθεί αργότερα κατά την εγκατάσταση…

 

 

 

Κατά τα λοιπά η διαδικασία δεν έχει καμιά άλλη καθυστέρηση, κατεβαίνει το αρχείο…

 

 

 

 

…το οποίο και ανοίγουμε για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση…

 

 

 

 

Είμαστε πλέον έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τον κειμενογράφο του FreeOffice. Το περιβάλλον εργασίας δεν έχει κάτι το περίεργο, απλώς σε σχέση με την εξέλιξη τού word, έρχεται κι αυτό από παλιά, όπως και το LibreOffice…

 

 

 

 

Ο ορθογραφικός έλεγχος για την ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει προεγκατεστημένος όπως στους άλλους δύο κειμενογράφους, αλλά η εγκατάσταση τού αντίστοιχου λεξικού, είναι υπόθεση ελάχιστων λεπτών. Πηγαίνουμε στην ετικέτα Εργαλεία και στο υπομενού ανοίγουμε τις Επιλογές...

 

 

 

 

Πηγαίνουμε έπειτα στην ετικέτα γλώσσα και επιλέγουμε Λεξικά Hunspell

 

 

 

 

και αμέσως μετά Προσθήκη λεξικών...

 

 

 

 

θα εμφανιστεί η οθόνη με τα διαθέσιμα λεξικά, όπου απλώς εντοπίζουμε την επιλογή Greek, το αρχείο κατεβαίνει…

 

 

 

 

…και πλέον τα ελληνικά προστίθενται στις επιλογές ορθογραφικού ελέγχου…

 

 

 

 

 

 

Στην δική μας δοκιμή πάντως, ακόμη και όταν κατέβηκε το ελληνικό λεξικό, έπρεπε να τσεκάρουμε μία ακόμη επιλογή για να λειτουργήσει ο ορθογραφικός έλεγχος…

 

 

 

 

Όλα καλά μέχρι εδώ, μπορούμε πλέον να ξεκινήσουμε την χρήση τού FreeOffice χωρίς κανένα πρόβλημα. Εκτός βεβαίως από το μειονέκτημα που γράφουμε παραπάνω και αφορά την αποθήκευση αρχείων σε μορφή docx, η δυνατότητα εξαντλείται στα αρχεία doc, που σχεδόν κοντεύουν να εξαφανιστούν. Είναι ακατανόητο πώς κάποια, κατά τα άλλα εξαιρετικά προγράμματα, δεν μπορούν να εξαλείψουν  ελαττώματα που μειώνουν την συνολική αξία τους και αποτρέπουν χιλιάδες ανθρώπους από την χρήση τους…

 

 

 

Συμπέρασμα

 

Και τα τρία προγράμματα που παρουσιάζουμε σήμερα μπορούν να καλύψουν χωρίς κανένα πρόβλημα, όσους αναζητούν έναν κειμενογράφο χωρίς συνδρομές και υπέρογκες χρεώσεις και οπωσδήποτε μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε επαγγελματίες και καταστήματα που δεν θέλουν να ζούν με τον φόβο ενός ελέγχου για πειρατεία λογισμικού – ας μην κρυβόμαστε, οι περισσότεροι, στην προσπάθειά τους να έχουν δωρεάν το microsoft office το κατεβάζουν από sites αμφιβόλου αξιοπιστίας, με κίνδυνο να μεταφέρουν κακόβουλα προγράμματα στον υπολογιστή τους. Σκεφτείτε μάλιστα ότι τα προγράμματα που είδαμε σήμερα δεν εξαντλούν το θέμα, καθώς με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρείτε αρκετές ακόμη δωρεάν επιλογές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας με τρόπο παράπανω από επαρκή.

Παρά ταύτα υπάρχουν πάντοτε κι εκείνοι που επιμένουν στο word, (που βέβαια παραμένει ένας εξαιρετικός κειμενογράφος) και ταυτόχρονα δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα με την αγορά του. Αυτοί λοιπόν μπορούν να βρουν την σουίτα τής Microsoft σε διάφορες εκδόσεις και να επιλέξουν ανάλογα με τίς ανάγκες τους. Μπορούν να εντοπίσουν όλες τις εκδόσεις σε διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα..

Ελπίζουμε κάποιο από τα παραπάνω προγράμματα να καλύψει τις ανάγκες σας για έναν αξιόπιστο επεξεργαστή κειμένου…



Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 147
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments