0Shares

ΜΩΡΟ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Υπάρχουν σήμερα πια πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα από τη νέα γενιά, που γεννήθηκαν μέσα στην τεχνολογία, παίζουν κυριολεκτικά στα δάκτυλα smart phones, tablets και υπολογιστές και δεν έχουν καμία ανάγκη για καθοδήγηση σε παρόμοια θέματα – τις περισσότερες μάλιστα φορές γνωρίζουν πολύ περισσότερα από τους πωλητές που εργάζονται σε καταστήματα πληροφορικής. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι, (και είναι αρκετοί ακόμη…) που δεν έτυχε να ασχοληθούν μέχρι σήμερα, αγνοούν ακόμη και τα βασικά και όταν πάρουν την απόφαση για την αγορά ενός συστήματος νοιώθουν πελαγωμένοι μπροστά σε πολλές επιλογές και όρους ακατανόητους για τους μη μυημένους. Το άρθρο απευθύνεται σ αυτή την κατηγορία και γι αυτό το λόγο είναι γραμμένο όσο πιο απλά γίνεται.

Το πρώτο και πολύ βασικό ερώτημα: Υπολογιστής έτοιμος ή κομμάτι κομμάτι;

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΣ

 

 

Δεν υπάρχει σύγκριση, είναι σαν να συγκρίνετε ένα έτοιμο ρούχο με τα αποτελέσματα τής υψηλής ραπτικής. Οι έτοιμες λύσεις που προσφέρουν τα καταστήματα σάς περιορίζουν συνήθως σε ζητήματα πολύ βασικά για το σύστημά σας (όπως η μητρική πλακέτα ή η μνήμη), επιλέγουν εξαρτήματα χαμηλότερης ποιότητας και φυσικά δεν μπορούν να ταιριάξουν απόλυτα με τις ανάγκες σας – πάντα κάτι θα υστερεί. Το εξαιρετικά καλό “νέο” είναι πως η επιλογή από εσάς τού κάθε εξαρτήματος δεν προσφέρει μόνο ένα σύστημα απόλυτα ταιριαστό για τη χρήση που σκοπεύετε να κάνετε και πολύ καλύτερη συνολική ποιότητα, αλλά στην πραγματικότητα σάς εξοικονομεί και χρήματα καθώς η σχέση ποιότητας και τιμής είναι ασύγκριτα καλύτερη από την έτοιμη λύση. Βέβαια η επιλογή από εσάς προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις για κάθε κατηγορία εξαρτημάτων, όπως και προβλημάτων συμβατότητας, αλλά μην ανησυχείτε. Εάν δεν έχετε κάποιο γνωστό, φίλο ή συγγενή ψαγμένο με αυτά, μπείτε σε ένα internet cafe ή σε φιλικό υπολογιστή και αναζητείστε κάποιο από τα εκατοντάδες fora που ασχολούνται με αυτά τα θέματα – θα σας βοηθήσουν με προτάσεις φυσικά δωρεάν. Τέτοιοι αξιόπιστοι ιστότοποι είναι σήμερα το pcsteps.gr, (ο καλύτερος ίσως ιστοχώρος για υπολογιστές και όχι μόνο), insomnia.gr ή το adslgr.com, αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμη. Α, και κάτι τελευταίο. Μην ανησυχείτε για την συναρμολόγηση – εσείς επιλέξτε τα κομμάτια και το κατάστημα θα αναλάβει το “δέσιμο” τους για να παραλάβετε τον πύργο του υπολογιστή έτοιμο για χρήση.

Το δεύτερο ερώτημα: Laptop ή desktop;

 

DESKTOPS AND LAPTOP

 

Το θέμα δεν είναι απλό και δύσκολα μπορούμε να αναφέρουμε εδώ όλες τις παραμέτρους, αλλά ένα βασικό κριτήριο είναι η χρήση για την οποία προορίζετε τον υπολογιστή και ο τρόπος ζωής σας. Γενικά πρέπει να ξέρετε πως σήμερα οι φορητοί υπολογιστές μπορούν να καλύψουν με ταχύτητα και αξιοπιστία κάθε ανάγκη και μάλιστα πολύ πιο οικονομικά από όσο παλιότερα, αλλά η αναβάθμισή τους συνεχίζει να έχει πολύ περισσότερους περιορισμούς από τα επιτραπέζια συστήματα. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως το προσδόκιμο ζωής τους είναι μικρότερο, τα όρια αναβάθμισης μνήμης μικρά, το ίδιο ισχύει για την επεξεργαστική τους ισχύ ή την κάρτα γραφικών. Στα πλεονεκτήματα φυσικά η φορητότητά τους – αναγκαιότητα για έναν επαγγελματία που κινείται συνεχώς, αλλά προσόν χαμηλής σημασίας για εκείνον που βγαίνει από το σπίτι μια φορά την εβδομάδα για έναν καφέ. Επιπλέον πλεονέκτημα των φορητών ο μικρός χώρος που καταλαμβάνουν και η απουσία καλωδίων καθώς τα σημερινά συστήματα σάς δίνουν σημαντική διάρκεια μπαταρίας και την ευκολία να εργάζεστε ή να παίζετε χωρίς περιορισμούς σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού ή του γραφείου. Άλλωστε με την συνεχή επέκταση του μεγέθους και της ισχύος των tablets, οι φορητοί υπολογιστές δεν είναι πια μονόδρομος ακόμη και για τον επαγγελματία.

Το τρίτο ερώτημα: Το λειτουργικό σύστημα

 

WIN MAC AND LINUX

 

Η αιώνια διαμάχη, κάτι σαν το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στον τομέα της τεχνολογίας. Ο πόλεμος ανάμεσα σε Mac και Windows κρατά χρόνια, όποιο σύστημα και εάν επιλέξετε οι ανάγκες σας θα καλυφθούν με το παραπάνω, αλλά για κάποιον που αγνοεί και τα στοιχειώδη και ξεκινά τώρα το θέμα είναι καθαρά οικονομικό, για έναν υπολογιστή τής Apple θα χρειαστείτε εκατοντάδες ευρώ παραπάνω. Υπάρχει πάντα και η λύση του Linux, του ελεύθερου λογισμικού για το οποίο δεν πληρώνετε ούτε ένα ευρώ, μπορείτε να το προσαρμόσετε απόλυτα στις ανάγκες σας και εάν είστε επαγγελματίες ξεχνάτε για πάντα το άγχος με τα πνευματικά δικαιώματα και τους ελέγχους για παράνομο λογισμικό. Παρόλο όμως που οι διανομές του Linux (όπως για παράδειγμα το Ubuntu) έχουν κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, δεν είναι μια λύση για τους εντελώς αρχάριους και δυστυχώς ή ευτυχώς, τα Windows παραμένουν για τους περισσότερους μονόδρομος, τουλάχιστον στην αρχή. Σημειώστε πως τίποτε δεν σας εμποδίζει να έχετε στον υπολογιστή σας και τα δύο λειτουργικά συστήματα και να ξεκινήσετε να πειραματίζεστε μαζί τους μόλις νιώσετε εξοικειωμένος με τα βασικά.

Το τέταρτο ερώτημα: Η χρήση

 

ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

 

Είναι το τελευταίο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε πριν περάσετε την πόρτα ενός καταστήματος και μιλήσετε με τον πωλητή. Υπάρχουν πολλές γκρίζες περιοχές στο θέμα αυτό και πολλές μικτές χρήσεις, αλλά χοντρικά έναν υπολογιστή μπορείτε να τον έχετε σπίτι για κείμενα, ταινίες, internet, στο γραφείο για καθαρά επαγγελματική χρήση ή ο κύριος στόχος σας να είναι ένα σύστημα για παιχνίδια. Η απάντηση που θα δώσετε θα καθορίσει τις προτεραιότητές σας και τις επιλογές σας σε εξαρτήματα όπως η κάρτα γραφικών, η μνήμη, η οθόνη και φυσικά ο επεξεργαστής. Μια ακριβή καλή κάρτα γραφικών είναι αδιάφορη για έναν υπολογιστή σε λογιστικό γραφείο, αλλά είναι απολύτως απαραίτητη εάν σκοπεύετε να κλείσετε δωδεκάωρο στον υπολογιστή και να τερματίσετε το νέο call of duty. Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι τελείως ενδεικτικά (και με τιμές την εποχή που γράφεται το κείμενο).

Για οικιακή και ήπια επαγγελματική χρήση (χωρίς παιχνίδια)

 

Για το κουτί θα χρειαστείτε (πάντα σε μέσους όρους) γύρω στα 30 έως 60 ευρώ

Για τον επεξεργαστή (intel ή amd), προσωπική μας πρόταση είναι η επιλογή amd, είναι φθηνότεροι, έχουν λύσει προβλήματα από το παρελθόν, οι τελευταίας γενιάς έχουν ενσωματωμένη πολύ καλύτερη κάρτα γραφικών από την βασική των intel. Με 80 το πολύ ευρώ αγοράζετε σήμερα τετραπύρηνο και είστε καλυμμένοι πλήρως για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν τελικά επιλέξετε intel θα έχετε το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Διαφήμιση

Για τη μητρική πλακέτα η επιλογή γνωστής φίρμας (πχ gigabyte) θα σας κοστίσει 60 με 80 ευρώ.

Ένα τροφοδοτικό στα 400 με 500W είναι υπεραρκετό, προσέξτε λίγο το θέμα της εγγύησης, τα τροφοδοτικά στην Ελλάδα (ελέω ΔΕΗ) έχουν συχνά προβλήματα, με λίγα ευρώ παραπάνω μπορείτε να αγοράσετε επώνυμο (πχ Coolermaster) με πενταετή εγγύηση. Για μια καλή επιλογή υπολογίστε γύρω στα 50 ευρώ.

Μνήμη. Παρακαλούμε όχι τσιγκουνιές είναι σχετικά φθηνές και εδώ ισχύει απόλυτα το όσο περισσότερη τόσο το καλύτερο. Ξεχάστε τα 4 giga που δίνουν σήμερα τα περισσότερα έτοιμα συστήματα, είναι σκέτη κοροϊδία και μην αφήσετε κανέναν πωλητή να σάς πείσει ότι είναι αρκετά, για αρχή χρειάζεστε τουλάχιστον το διπλό νούμερο. Το καλό είναι πως οι μνήμες είναι εξαρτήματα που μπορείτε να αναβαθμίσετε οποιαδήποτε στιγμή μόνοι σας με ένα κλικ επάνω στη μητρική. Για τα 8g υπολογίστε περίπου 60 με 70 ευρώ.

Για το σκληρό δίσκο το 1tb είναι αρκετό, μπορείτε να προσθέσετε πάντα αργότερα έναν επιπλέον σκληρό ή να αγοράσετε εξωτερική μονάδα. Ένας σκληρός δίσκος γνωστής μάρκας (western digital, seagate και άλλες) αυτής της χωρητικότητας θα σας κοστίσει από 55 έως 70 ευρώ.

Για το επιπλέον αποθηκευτικό μέσο (dvd) υπολογίστε περίπου 20 ευρώ (αν και πλέον στήν πράξη το dvd έχει καταργηθεί, καθώς η χρήση usb stick έχει γενικευθεί)

Θυμηθείτε επίσης να ρωτήσετε τον πωλητή για τους επιπλέον ανεμιστήρες που θα χρειαστείτε. Η σωστή ψύξη τού επεξεργαστή σας και η σωστή κυκλοφορία αέρα μέσα στο κουτί, συμβάλλουν τα μέγιστα στήν καλή λειτουργία και στήν μακροημέρευση τών εξαρτημάτων. Εάν το κουτί που επιλέξατε χρειάζεται επιπλέον ανεμιστήρες μην λυπηθείτε το έξοδο – το κόστος κάθε ανεμιστήρα είναι γελοίο, οι τιμές ξεκινούν από 4 ευρώ.

Μέχρι τώρα βρίσκεστε στα 280 με 360 ευρώ για τον πύργο και έχετε κάνει μια καλή και ποιοτική αρχή. Σ αυτά τα χρήματα εάν επιθυμείτε τα γνήσια Windows θα υπολογίσετε περίπου 100 ευρώ επιπλέον (update 2017: τα windows 10 πλέον τα κατεβάζετε δωρεάν). Σε οθόνη, πληκτρολόγια και ποντίκια οι επιλογές είναι αναρίθμητες και δεν έχει νόημα να δώσουμε τιμές, απλά θυμηθείτε ότι η αγορά οθόνης είναι επένδυση. Αφορά κυρίως τα μάτια σας και είναι από τα εξαρτήματα που δεν αλλάζετε συχνά – γι αυτό ίσως έχει νόημα να επενδύσετε σε μια ποιοτική λύση.

Εάν τώρα τα παιχνίδια είναι η κύρια ασχολία σας στον υπολογιστή, θα χρειαστείτε επιπλέον μία καλή κάρτα γραφικών και κατά τη γνώμη μας μνήμη στα 16g. Γνώμη μας επίσης είναι ότι ο διαχωρισμός παιχνιδιών από τον υπολογιστή με την αγορά μιας παιχνιδομηχανής είναι η καλύτερη λύση, αλλά περί ορέξεως…

Το τελικό ερώτημα: από ποιο κατάστημα;

 

Εντάξει, εάν δεν έχετε ασχοληθεί μέχρι σήμερα με υπολογιστές σίγουρα έχετε στο μυαλό σας τη γνωστή ελληνική αλυσίδα και είναι πολλοί εκείνοι που παραβλέπουν τα όποια μειονεκτήματα της, απλά και μόνο γιατί είναι ελληνική και θεωρούν πως τέτοιες εποχές αυτές οι προσπάθειες πρέπει να στηρίζονται ακόμη περισσότερο. Δεν θα ανοίξουμε θέμα τώρα γι αυτό, απλά για την ενημέρωσή σας να πούμε πως υπάρχουν επίσης αρκετά μικρότερα καταστήματα με εξαιρετική φήμη, άψογο service και πολύ καλή ποιότητα στη συναρμολόγηση, στα fora που αναφέραμε (και στο skroutz.gr) παραπάνω μπορείτε εύκολα να βρείτε ποια είναι τα πιο γνωστά με τις καλύτερες (πραγματικές) αξιολογήσεις. Θυμηθείτε επίσης πως όταν συναρμολογείτε έναν υπολογιστή κομμάτι κομμάτι έχετε την εγγύηση που δίνει ο κατασκευαστής του κάθε εξαρτήματος και όχι μία ενιαία για τον πύργο συνολικά.

Σας ευχόμαστε καλή αρχή και καλό ξεκίνημα στον μαγικό κόσμο των υπολογιστών…



Κράτα το

Κράτα το

0 0 votes
Article Rating
0Shares
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments