Πώς να φτιάξετε μία ιστοσελίδα με το wordpress, (για εντελώς αρχάριους)

Αναγνώσεις 720

 

 

Ο κόσμος αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς

Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι ζούμε τις μεγάλες αλλαγές πάντοτε με χρονική καθυστέρηση και πολλές επιφυλάξεις, (κυρίως λόγω τής πολύ χαμηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας τών θεσμών και του κράτους), αλλά ακόμη κι έτσι, η τεχνολογία έχει πλέον αναπτυχθεί σε βαθμό που ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από μόλις λίγα χρόνια. Ο αριθμός των πράξεων και συναλλαγών που μπορεί να κάνει κάποιος μέσω τού διαδικτύου είναι πολύ μεγάλος, ενώ οι περισσότερες σοβαρές επιχειρήσεις, (ακόμη και οι πολύ μικρές σε μέγεθος) το θεωρούν αδιανόητο σήμερα να ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους χωρίς ταυτόχρονη ηλεκτρονική παρουσία και πώληση ή έστω την επαφή με τους πελάτες τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Κατά έναν περίεργο τρόπο η κρίση και τα capital controls επιτάχυναν τα πράγματα – η αύξηση στην χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών είναι πολύ μεγάλη τον τελευταίο χρόνο, ενώ μεγαλώνει όλο και περισσότερο ο αριθμός εκείνων που εμπιστεύονται το διαδίκτυο για τις αγορές τους – ακόμη βέβαια απέχουμε από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπου 1 στους 4 Ευρωπαίους, (σύμφωνα με έρευνα τής mastecard για το 2016) που έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, προχωρά σε ηλεκτρονικές αγορές (προϊόντα και υπηρεσίες), τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Εάν σκεφθείτε ότι αναμένεται αύξηση τού ηλεκτρονικού εμπορίου γύρω στο 40% έως και το 2019, μπορείτε να αντιληφθείτε τι προοπτικές ανοίγονται για εταιρίες και φυσικά πρόσωπα που θα ξεκινήσουν από σήμερα κάποιου είδους διαδικτυακή δραστηριότητα…

 

 

Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα και η αγορά της περιορισμένη, αλλά ακόμη κι έτσι είναι περίεργο, (την ώρα που η ανεργία βρίσκεται στα ύψη), ότι πολλοί νέοι άνθρωποι χωρίς άλλες επαγγελματικές προοπτικές, δεν στρέφονται στο διαδίκτυο για την εξέλιξή τους. Ακόμη κι αν δεν έχετε κάτι να πουλήσετε, ακόμη κι αν δεν έχετε ένα φυσικό κατάστημα να προωθήσετε, η δημιουργία μιας ιστοσελίδας μπορεί να σας εξασφαλίσει ένα μικρό ή μεγαλύτερο εισόδημα, μέσα από την διαφήμιση και την προώθηση προϊόντων τρίτων. Όπως έχουμε δει και σε άλλα άρθρα, το μεγάλο πλεονέκτημα όταν κάποιος θέλει να πειραματιστεί στο διαδίκτυο ή να ξεκινήσει με το ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι το εξαιρετικά χαμηλό κόστος έναρξης – το μόνο που απαιτείται είναι κάποια ελάχιστα χρήματα για το όνομα και την φιλοξενία της σελίδας σας και άφθονος προσωπικός χρόνος για να κτίσετε μία αξιοπρεπή (και άρα δυνητικά προσοδοφόρα) παρουσία στο χάος τού παγκόσμιου ή και μόνο τού ελληνικού ίντερνετ.

 

 

 

Ξεχάστε κώδικα, CSS, html, τουλάχιστον για το ξεκίνημα…

 

Εκείνοι που πραγματικά χρειάζονται βοήθεια, είναι όσοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την τεχνολογία και τρομάζουν και μόνο στο άκουσμα τεχνικών όρων, προγραμματισμού και κώδικα που πρέπει να χρησιμοποιήσουν για την δημιουργία ενός site. Γι αυτούς λοιπόν είναι ο σημερινός οδηγός, για τούς εντελώς αρχάριους που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να γράψουν ούτε μία γραμμή κώδικα, αλλά παρόλα αυτά θέλουν να ξεκινήσουν κάτι νέο στην ζωή τους και να ξεφύγουν από την μιζέρια μιας υπαλληλικής απασχόλησης των 300 και 400 ευρώ. Στο παλιό μας ιστολόγιο αυτό το άρθρο έγινε best seller με διαφορά από τα υπόλοιπα, κάτι που υπογραμμίζει, όχι μόνο την ποιότητα και την χρησιμότητά του, αλλά και την ανάγκη όλο και περισσότερων ανθρώπων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και ταυτόχρονα να απαντήσουν στην κρίση και στην ανεργία με δυναμικό τρόπο.

 

 

Η δημιουργία ιστοσελίδας με wordpress βήμα – βήμα

Σε όλα όσα επιλέγουμε παρακάτω το κριτήριό μας είναι η ευκολία τού (αρχάριου) χρήστη και η δυνατότητα να στήσει ένα ολοκληρωμένο site χωρίς αν ασχοληθεί καθόλου με κώδικα και προγραμματισμό. Όλα αυτά βεβαίως είναι μόνο η αρχή – όταν ο πρώτος καιρός περάσει και η ιστοσελίδα έχει αναπτυχθεί, έχετε όλο τον καιρό να μπείτε σε βαθύτερα νερά και εάν σάς κάνει κέφι να ασχοληθείτε και να πειραματιστείτε με πιο απαιτητικά τεχνικά ζητήματα.

Ενημερωθείτε για τα προκαταρκτικά – τι σημαίνει πλατφόρμα ιστοσελίδας ή αλλιώς content management systems (CMS);

 

Δεν είναι καθόλου μακρινή η εποχή που η χρήση κώδικα από τον χρήστη ήταν απαραίτητη προϋπόθεση στην δημιουργία ενός ιστολογίου, σκεφθείτε μόνο ότι το wordpress στην “πρωτόλεια” μορφή του εμφανίστηκε μόλις το 2003, ενώ η απόσταση που έχει διανυθεί από τότε είναι αστρονομική. Κατάλοιπο εκείνης τής πρώτης μαγικής εποχής, είναι η επιφύλαξη που έχουν ακόμη και σήμερα πολλοί άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν ένα blog, αλλά φοβούνται ότι η ανεπάρκειά τους στα τεχνικά θα τους εμποδίσει. Αυτό πλέον δεν είναι παρά ένας μύθος, καθώς η εγκατάσταση τού wordpress γίνεται κυριολεκτικά με ένα κλικ, ενώ η διαχείρισή του, τηρουμένων των αναλογιών, δεν διαφέρει και πολύ από την διαχείριση ενός επεξεργαστή κειμένου.

Αλλά αυτά θα τα δούμε παρακάτω.

Τι σημαίνει λοιπόν η λέξη πλατφόρμα για την ιστοσελίδα σας και τι σημαίνει με απλά λόγια CMS (content management system); Για να το δούμε απλά λοιπόν,  το WordPress (όπως και οι βασικοί ανταγωνιστές του Joomla και Drupal), είναι ένα φιλικό στον χρήστη λογισμικό που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μία ιστοσελίδα με εντελώς αυτοματοποιημένο τρόπο (χωρίς χρήση κώδικα από τον χρήστη) και ταυτόχρονα να διαχειριζόμαστε έως και την τελευταία λεπτομέρεια το περιεχόμενο αυτής τής σελίδας. Αυτά βέβαια είναι τα βασικά, γιατί όπως θα δούμε στην συνέχεια υπάρχουν πολλά ακόμη πλεονεκτήματα στην χρήση ενός CMS (και ιδιαίτερα τού WordPress), που πρακτικά ακυρώνουν κάθε περιορισμό στην δημιουργία, στην διαμόρφωση, στην ανάπτυξη και στην διαχείριση ενός site.

 

Προσοχή στις καταλήξεις

Εάν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με τα CMS ή την κατασκευή ενός blog, είναι βέβαιο ότι θα μπερδευτείτε όταν προσπαθήσετε να διαβάσετε για το wordpress κι αυτό γιατί μπροστά σας θα παρουσιαστεί με δύο καταλήξεις – η μία είναι wordpress.com και η άλλη wordpress.org. Οι περισσότεροι από εσάς, θα υποθέσουν και δικαίως ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές εκδοχές τού ίδιου πράγματος, αλλά στην πραγματικότητα το wordpress.com είναι εντελώς διαφορετικό από το wordpress.org. Το wordpress.com είναι μία έτοιμη πλατφόρμα για bloggers (όπως είναι για παράδειγμα το blogger τής google) – φαντασθείτε ότι νοικιάζετε ένα σπίτι, στο οποίο εσείς δεν χρειάζεται να κτίσετε ή να διορθώσετε το οτιδήποτε. Απλώς κάνετε μια εγγραφή, απαντάτε σε κάποια βασικά, όπως όνομα χρήση, όνομα site και κωδικός και σε ελάχιστα λεπτά το site σας είναι έτοιμο και ανεβασμένο στο διαδίκτυο. Eάν μάλιστα δεν θέλετε να πληρώσετε ούτε ένα ευρώ για κάτι παραπάνω, αυτομάτως θα δημιουργηθεί η διεύθυνση τού site, που θα είναι τού τύπου onomasas.wordpress.com (μπορείτε πάντοτε αργότερα να αγοράσετε ένα domain name για να έχετε την διεύθυνση onomasas.com). Από εκεί και πέρα, (όπως και σε ένα νοικιασμένο σπίτι βάζετε τα έπιπλα…), διαλέγετε ένα από τα έτοιμα και δωρεάν θέματα και ξεκινάτε να γράφετε το περιεχόμενο και να ανεβάζετε φωτογραφίες. Εδώ δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ασφάλεια τού site, τα λάθη στον κώδικα, τους χάκερς, τα κακογραμμένα πρόσθετα προγράμματα ή τις μελλοντικές αναβαθμίσεις τής πλατφόρμας – εσείς επικεντρώνεστε μόνο στο περιεχόμενο και στην προώθησή του. Καλά ως εδώ – αυτά είναι τα πλεονεκτήματα, ας δούμε όμως και τα μειονεκτήματα που είναι και τα σοβαρότερα..

  • Όπως και στο σπίτι που νοικιάζετε, υπάρχει η πιθανότητα ανά πάσα στιγμή (για διάφορους λόγους) να βρεθείτε στον δρόμο, καθώς το ιστολόγιο στην ουσία δεν ανήκει σε σάς, αλλά στην υπηρεσία (wordpress.com) που το φιλοξενεί
  • Οι δυνατότητες διαμόρφωσης τού site σας είναι περιορισμένες και εναπόκεινται στην καλή θέληση και στα εργαλεία που σάς παρέχει η έτοιμη πλατφόρμα σας. Δεν μπορείτε να παρέμβετε στον κώδικα ακόμη κι αν έχετε τις τεχνικές γνώσεις και πολλά σημεία τού ιστολογίου σας δεν υπάρχει περίπτωση να τα αλλάξετε, ακόμη και αν έχετε αποφοιτήσει από το ΜΙΤ
  • Δεν μπορείτε να αποκομίσετε κέρδη από το site σας, γιατί η έτοιμη πλατφόρμα τής wordpress δεν επιτρέπει διαφημίσεις από την google ή από αλλού και εάν σας “συλλάβει” να προωθείτε κατά κόρον affiliate links (δηλαδή στην ουσία να διαφημίζετε σελίδες και προϊόντα τρίτων), μπορεί να σάς κλείσει την ιστοσελίδα.

 

 

Σε ποιους ταιριάζει το wordpress.com

Για ποιον είναι καλό λοιπόν το wordpress.com και οι άλλες παρόμοιες πλατφόρμες που σήμερα προσφέρονται εντελώς δωρεάν; Στην πραγματικότητα είναι καλό για τα εκατομμύρια εκείνα τών ανθρώπων, που δεν τους ενδιαφέρει κανενός είδους οικονομική ή κερδοσκοπική δραστηριότητα, θέλουν απλώς έναν χώρο για να λένε τον καημό τους και να μιλούν για τους καημούς και τις χαρές τών άλλων, να γράφουν κάποια λογοτεχνικά ή άλλα κείμενα και γενικότερα για εκείνους που θέλουν ένα blog με την πολύ αρχική έννοια τής λέξης, μία σελίδα δηλαδή όπου θα μπορούν να μοιράζονται τις σκέψεις τους, όπως σε ένα ημερολόγιο. Τέτοιες σελίδες γεννιούνται και πεθαίνουν εκατομμύρια κάθε μέρα και οπωσδήποτε εάν ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία τότε το wordpress.com είναι ιδανικό για εσάς, θα έλεγα μάλιστα ότι προσφέρει πολύ παραπάνω από εκείνα που χρειάζεστε. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να διαβάσετε όλα τα παρακάτω, καθώς εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με το wordpress.org, την δυνατότητα δηλαδή να χρησιμοποιήσετε το wordpress ως ένα δωρεάν λογισμικό και με την βοήθειά του να χτίσετε από την αρχή το δικό σας σπίτι  – με αυτόν τον τρόπο οι δυνατότητές σας είναι απεριόριστες, κανείς δεν μπορεί να σάς κάνει έξωση και να κλείσει την ιστοσελίδα σας και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον νόμιμο τρόπο επιθυμείτε για να βγάλετε χρήματα από δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Με δυο λόγια έχετε τον απόλυτο έλεγχο – και μόνο αυτή η φράση για πολύ κόσμο είναι αρκετή για να προχωρήσει με το wordpress.org

 

Επιλέξτε το κατάλληλο CMS για την ιστοσελίδα σας

 

Λοιπόν, ένας αρχάριος έχει έναν ασφαλή σχετικά τρόπο για να μην την “πατήσει” και να μην χαθεί ανάμεσα σε χιλιάδες reviews, γνώμες φίλων και συγκριτικές δοκιμές κι αυτός δεν είναι άλλος από το να ακολουθήσει τις επιλογές τής πλειονότητας. Φυσικά το τι κάνουν οι πολλοί σε κάποια ζητήματα δεν είναι ούτε κριτήριο ποιότητας, ούτε απόδειξη ότι κάποιο άλλο σύστημα δεν είναι καλύτερο, αλλά οπωσδήποτε για κάποιον που ξεκινά, η δημοφιλία δίνει μια πρώτη κατεύθυνση. Ανάμεσα στα εκατομμύρια sites σε όλο τον κόσμο λοιπόν, το μερίδιο που έχουν οι τρεις βασικοί παίκτες σήμερα, (wordpress, drupal και joomla), είναι όπως φαίνεται παρακάτω…

 

 

Στοιχεία και γράφημα από opensourcecms.com

 

Ο πραγματικός λόγος που εμείς επιλέξαμε το wordpress για το posna.net είναι ο ίδιος με εκείνον που μας οδήγησε σήμερα να το προτείνουμε μέσα από αυτό το κείμενο – η φιλικότητά του δηλαδή προς τον εντελώς αρχάριο χρήστη, εκείνον που θα ξεκινήσει από το μηδέν να φτιάξει ένα blog ή ένα site. Αυτό είναι το πρώτο και το βασικό πλεονέκτημα τού wordpress, καθώς τόσο το drupal όσο και το joomla είναι ελαφρώς πιο πολύπλοκα και απαιτητικά σε τεχνικές γνώσεις. Όμως εκτός από την φιλικότητα προς τον χρήστη, (την οποία θα αντιληφθείτε και παρακάτω στον σημερινό οδηγό…), ας δούμε και κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα τού wordpress..

 

 

  • Δεν χρειάζεται να πληρώσετε ούτε ένα ευρώ για το κατέβασμα και την ανάπτυξη τού ιστολογίου σας, καθώς υπάρχει μία τεράστια διαδικτυακή κοινότητα που προσφέρει δωρεάν θέματα, (το “δέρμα” δηλαδή που θα ντύσει το περιεχόμενό σας, η εμφάνιση τού ιστολογίου σας) και επιπλέον πρόσθετα (Plugins) που μπορούν να απογειώσουν την λειτουργία τού site. Βεβαίως, εάν το θέλετε μπορείτε πάντοτε να καταφύγετε σε θέματα και πρόσθετα επί πληρωμή, αλλά ειλικρινά για τον μέσο χρήστη αυτό δεν είναι καθόλου απαραίτητο.
  • Το wordpress αντιμετωπίζει το ίδιο όλες τις ιστοσελίδες, είτε ανήκουν σε μία μεγάλη επιχείρηση, είτε σε έναν ιδιώτη στα βάθη τής Ασίας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί που σχετίζονται με το μέγεθος ή την οικονομική δυνατότητα και η δομή τής σελίδας είναι το ίδιο σταθερή και αποτελεσματική, είτε έχετε ένα μικρό και στατικό site, είτε δημοσιεύετε χίλια κείμενα κάθε ημέρα
  • Η ιστοσελίδα σας (ανάλογα και με το θέμα που θα επιλέξετε), δείχνει το ίδιο και προσαρμόζεται (responsive) σε οποιαδήποτε οθόνη – κινητά, tablet, laptops και desktops.
  • Η μεγαλύτερη δύναμη όμως τού wordpress είναι η ίδια η κοινότητα των χρηστών του. Δεν υπάρχει περίπτωση να πληκτρολογήσετε ένα πρόβλημα στην google, όσο περίεργο και παράξενο αν είναι, και να μην βρείτε εκατοντάδες, χιλιάδες ή και εκατομμύρια απαντήσεις από την κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών, που είναι πράγματι εξαιρετικά αφοσιωμένοι στο WordPress.

 

Βρείτε ένα domain name και μία εταιρία φιλοξενίας (web hosting company)

 

Αυτές οι δύο ενέργειες, (και θα εξηγήσουμε αμέσως τι σημαίνουν), είναι εξαιρετικά θεμελιώδεις για την μελλοντική σας ιστοσελίδα, αλλά δεν έχουν την ίδια βαρύτητα και τις ίδιες συνέπειες στην περίπτωση που θέλετε κάποια στιγμή να κάνετε αλλαγές. Η αλλαγή εταιρίας hosting μπορεί να δημιουργήσει κάποια μικρά προβλήματα, αλλά αυτά είναι προσωρινά, ενώ σήμερα οι περισσότερες εταιρίες εγγυώνται ότι το site σας σε περίπτωση μεταφοράς δεν θα “πέσει” στο διαδίκτυο ούτε για ένα λεπτό. Από την άλλη μεριά, το domain name είναι σαν το όνομα που παίρνετε όταν βαπτίζεστε και  εκείνο με το οποίο σας μαθαίνουν και σας καλούν όλοι οι υπόλοιποι, η αλλαγή του δεν είναι απίθανη ούτε φέρνει το τέλος τού κόσμου, αλλά οπωσδήποτε μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες, ιδιαίτερα εάν ασχολείστε με το εμπόριο ή την παροχή υπηρεσιών. Αλλά ας τα δούμε αυτά λίγο αναλυτικότερα..

 

 

Domain name, η σημαντικότερη απόφαση που πρέπει να πάρετε…

 

Το domain name λοιπόν είναι η μοναδική δική σας διεύθυνση στον απέραντο κόσμο τού διαδικτύου, το μοναδικό αναγνωριστικό σας – ας πούμε alexia.com ή www.alexia.gr ή όπως μπορείτε να δείτε στην μπάρα τού browser σας η διεύθυνση τού ιστολογίου που διαβάζετε τώρα posna.net.  Αυτή είναι η διεύθυνση που θα πληκτρολογεί όποιος θέλει να επισκεφθεί την σελίδα σας, αυτήν την διεύθυνση θα δηλώσετε στην google εάν θέλετε να εμφανίζεστε στα αποτελέσματα αναζήτησης και τέλος πάντων αυτό είναι το μοναδικό σας όνομα με το οποίο θα γίνετε γνωστοί στον κόσμο τού διαδικτύου. Με αυτήν την έννοια, σε ότι αφορά το domain που θα κατοχυρώσετε, (θα δούμε παρακάτω πώς και από πού), θα πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω…

Εκεί έξω υπάρχουν πάνω από 200.000.000 κατοχυρωμένα domains, που πάει να πεί ότι όλα εκείνα τα ονόματα που σας φαίνονται ελκυστικά και που χαρακτηρίζουν την δραστηριότητά σας ή το κατάστημά σας, θα είναι πιασμένα από άλλους – εάν ασχολείστε, για παράδειγμα, με κοσμήματα μην περιμένετε να βρείτε ελεύθερη την διεύθυνση kosmima.gr και εάν θέλετε να κάνετε ένα βιβλιοφιλικό site ξεχάστε εκ των προτέρων την διεύθυνση vivlio.gr (Παρόλα αυτά και επειδή πολλές φορές και για διάφορους λόγους τα domain names λήγουν και οι ιδιοκτήτες τους δεν ανανεώνουν την κατοχύρωση, δεν χάνετε τίποτα να ελέγξετε την διαθεσιμότητα ακόμη και εκείνων των πολύ γνωστών διευθύνσεων).

 

Η κατάληξη

 

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουν οι νέοι στον χώρο τού blogging είναι πως, όταν δεν βρίσκουν διαθέσιμη μία διεύθυνση με συγκεκριμένη κατάληξη, συμβιβάζονται με τις νέες καταλήξεις όπως .biz, .shop, eu και άλλες που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Δεν ξέρουμε για το μέλλον, (κανείς δεν μπορεί να ξέρει πραγματικά), αλλά προς το παρόν όλες αυτές οι καταλήξεις (που φυσικά πωλούνται και κατοχυρώνονται πάμφθηνα) δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν στην προώθηση της σελίδας σας και στην πραγματικότητα ξεκινάτε με ένα βασικό μειονέκτημα. Ένας βασικός λόγος γι αυτό, είναι πως οι περισσότερες από αυτές τις νεοεμφανιζόμενες καταλήξεις χρησιμοποιούνται από scammers, (απατεώνες τού διαδικτύου δηλαδή) ή από ύποπτες για εξαπάτηση ιστοσελίδες και κατά συνέπεια θεωρούνται υποδεέστερες από τις μηχανές αναζήτησης, με πρώτη φυσικά την google. Για τους ίδιους περίπου λόγους οι καταλήξεις .gr , .com, .net και .org στην Ελλάδα (και όχι μόνο) δημιουργούν από μόνες τους μεγαλύτερη αίσθηση εμπιστοσύνης στους χρήστες τού διαδικτύου – οπωσδήποτε αυτό μπορεί να είναι άδικο για σοβαρές σελίδες με άλλες καταλήξεις, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι λειτουργεί η αγορά.

 

Η προφορά και η ορθογραφία

 

 

Είναι πολλοί εκείνοι που επιμένουν να κυνηγούν πάση θυσία την βασική λέξη – κλειδί που χαρακτηρίζει την δραστηριότητά τους, ακόμη και εάν χρειαστεί να αλλοιώσουν την ορθογραφία της και την προφορά της. Εάν λοιπόν, (για να χρησιμοποιήσουμε το παραπάνω παράδειγμα) θέλετε να πουλήσετε τα δικά σας χειροποίητα κοσμήματα και φτιάχνετε αντίστοιχη ιστοσελίδα, θα δείτε φυσικά ότι το kosmima.gr είναι πιασμένο – μην πέσετε στην παγίδα να παίξετε με την αλλαγή γραμμάτων. Θεωρητικά το kozmima.gr ή το cosmima.com ακούγονται το ίδιο, αλλά κανενός το μυαλό δεν πρόκειται να υποθέσει μία τέτοια γραφή και κανείς δεν πρόκειται να κάτσει να δοκιμάσει όλες τις παραλλαγές για να βρεί την σελίδα σας. Ανοίξτε ένα λεξικό, βρείτε όλα τα συνώνυμα (ακόμη και τα αντίθετα ή παραπλήσιες λέξεις) και εάν τίποτε από όλα αυτά δεν σας κάνει, προτιμήστε να βρείτε ακόμη και μία άσχετη με το κόσμημα λέξη – πολλές φορές το περιεχόμενο είναι που δίνει βάρος στο domain name και όχι το αντίθετο. Σκεφθήκατε ποτέ τι θα σήμαιναν οι λέξεις yahoo ή google εάν δεν κουβαλούσαν την επιτυχία των επιχειρήσεών τους;

 

Η μνήμη θυμάται τις απλές, μονολεκτικές και τις σύντομες λέξεις

 

Μας αρέσει ή όχι, ένα από τα χαρακτηριστικά τού διαδικτύου είναι η ταχύτητα, κάτι που πάει μαζί με την συντομία και την ευκολία στην διαχείριση εφαρμογών. Μπορεί η διεύθυνση ma-tin-trelli-melissa-pou-ftiaxnei-oraio-meli.gr να έχει την πλάκα της, αλλά εάν θέλετε η σελίδα σας να έχει σημαντική επισκεψιμότητα και κυκλοφορία στα κοινωνικά δίκτυα, προσπαθήστε να βρείτε ένα όσο γίνεται πιο σύντομο και εύκολο όνομα. Και κυρίως επιμείνετε στα μονολεκτικά – ίσως η διεύθυνση tokosmimamou.gr να σας ακούγεται πολύ καλά στα ελληνικά, αλλά όπως είπαμε παραπάνω στην λατινική γραφή και στο διαδίκτυο τα πράγματα δεν λειτουργούν γραμμικά και αυτόματα.

 

Πώς θα ελέγξετε την διαθεσιμότητα του domain name

 

 

Υπάρχουν εταιρίες στο διαδίκτυο που η μόνη τους δουλειά είναι να πωλούν και να διαχειρίζονται domain names, αλλά επειδή έτσι κι αλλιώς πρόκειται να συνεργαστείτε με μία εταιρία φιλοξενίας, είναι ευκολότερο και πρακτικά χρήσιμο, να συνεργαστείτε μαζί της και για την εύρεση και την κατοχύρωση τού domain σας. Όπως θα δούμε παρακάτω, οι δικές μας προτάσεις για φιλοξενία είναι από ελληνικές η Tophost και από ξένες η Siteground – και στις δύο μπορείτε να αναζητήσετε το όνομα που σάς ενδιαφέρει και φυσικά εάν είναι διαθέσιμο να το κατοχυρώσετε.. Η αναζήτηση διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα και μάς εμφανίζει όλες τις διαθέσιμες και μη καταλήξεις..

 

 

Η εταιρία φιλοξενίας

 

 

Όταν καταλήξετε και κατοχυρώσετε το domain name, το δεύτερο βασικό που απομένει πριν από την εγκατάσταση τού wordpress και την δημιουργία τής σελίδας σας, είναι η εύρεση μιας εταιρίας που θα την φιλοξενήσει, που θα φροντίσει δηλαδή για την συνεχή παρουσία της στο διαδίκτυο χωρίς προβλήματα εμφάνισης και λειτουργικότητας. Για το θέμα αυτό δεν θα πούμε πολλά, καθώς έχουμε ασχοληθεί σε ξεχωριστά άρθρα που μπορείτε να διαβάσετε εάν πατήσετε στους παρακάτω συνδέσμους…

 

Η καλύτερη εταιρεία για φιλοξενία ιστοσελίδων 2016, (Ελλάδα)

 

Η καλύτερη εταιρία για φιλοξενία ιστοσελίδων 2016, (εξωτερικό)

 

Υπάρχει πάντοτε βέβαια η πιθανότητα να μην θέλετε την συνεργασία με τις εταιρίες που προτείνουμε εμείς, αλλά σε κάθε περίπτωση για την επιλογή σας:

  • Διαβάστε στο διαδίκτυο για την εταιρία που θέλετε να εμπιστευθείτε, γνώμες, κριτκές, πραγματικά περιστατικά στην εξυπηρέτηση πελατών
  • Δείτε τα στατιστικά της σε downtime και uptime, δηλαδή με απλά λόγια την ικανότητά της να κρατά “ζωντανά” τα sites που φιλοξενεί, χωρίς διακοπές στην λειτουργία τους
  • Μία από τις σημαντικές παραμέτρους είναι το service και κυρίως το live chat, η δυνατότητα δηλαδή να λύνετε προβλήματα σε πραγματικό χρόνο μιλώντας με τους τεχνικούς τής εταιρίας

 

Η αγορά πακέτου φιλοξενίας

 

Όταν καταλήξετε στην εταιρία και στο πακέτο φιλοξενίας που σάς εξυπηρετεί η διαδικασία είναι απλή – εσείς πληρώνετε για το πακέτο αυτό (για λεπτομέρειες ανατρέξετε στα σχετικά μας άρθρα παραπάνω) και η εταιρία σας στέλνει emails με τα παραστατικά αγοράς (απόδειξη ή τιμολόγιο) και οπωσδήποτε τους κωδικούς πρόσβασης στην ιστοσελίδα της και στον πίνακα ελέγχου τού site σας. Η μόνη ενέργεια που πρέπει να κάνετε χειροκίνητα αμέσως μετά την αγορά domain name και πακέτου φιλοξενίας, είναι να ορίσετε τους nameservers, στην ουσία δηλαδή να συνδέσετε την σελίδα σας με τους servers τής εταιρίας φιλοξενίας. Μην τρομάζετε γιατί είναι κάτι εξαιρετικά απλό, στην ουσία μία αντιγραφή από το email που θα σας στείλει η εταιρία και μια επικόλληση στον κατάλληλο χώρο στον πίνακα ελέγχου σας – παρόλα αυτά εάν ακόμη κι αυτό σάς φαίνεται δύσκολο, όλες οι εταιρίες προσφέρονται να το κάνουν για σάς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όταν και αυτή η διαδικασία τελειώσει θα πρέπει να περιμένετε από 24 έως 48 ώρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία (συνήθως χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος) και αμέσως μετά είστε έτοιμοι για να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα..

Η εγκατάσταση τού wordpress

 

Σήμερα πια υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να εγκαταστήσετε το wordpress – ο ένας απαιτεί χειροκίνητη εγκατάσταση και ο άλλος γίνεται με ένα κλικ μέσα από το διαχειριστικό σας στην εταιρία φιλοξενίας. Παρόλο που ο χειροκίνητος τρόπος δεν είναι κάτι το φοβερό, (υπάρχουν πολλοί οδηγοί βήμα προς βήμα στο διαδίκτυο, ακόμη και βίντεο..), δεν ξεχνάμε ότι το άρθρο σήμερα είναι για τους εντελώς αρχάριους και γι αυτό προτείνουμε την εύκολη εγκατάσταση (στο μέλλον θα ετοιμάσουμε έναν οδηγό και για την manual).. παρόλα αυτά, εάν θέλετε να πειραματιστείτε με την χειροκίνητη μέθοδο, βρείτε το αντίστοιχο turorial στην εταιρία φιλοξενίας, (όλες οι σοβαρές εταιρίες έχουν οδηγίες βήμα – βήμα), και ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες…

 

 

 

Η σελίδα τής Siteground με οδηγίες για την χειροκίνητη εγκατάσταση, αντίστοιχη σελίδα υπάρχει και στην Tophost και σε όλες τις σοβαρές εταιρίες τού χώρου…

 

Για να μεταφερθείτε στον οδηγό τής χειροκίνητης εγκατάστασης τού wordpress στην siteground πατήστε εδώ

 

Να θυμάστε επίσης ότι εδώ και χρόνια λειτουργεί η Ελληνική κοινότητα τού wordpress, η οποία θα σας φανεί χρήσιμη σε δύο κυρίως πράγματα – το πρώτο είναι πως, εάν αποφασίσετε τελικά να κάνετε χειροκίνητα την εγκατάσταση τού wordpress, θα χρειαστεί από εκεί να κατεβάσετε την τελευταία του (ελληνόγλωσση) έκδοσή του (η 4.8 σήμερα που γράφουμε το άρθρο), και το δεύτερο είναι πως υπάρχει forum μελών όπου μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια για κάθε πρόβλημα που θα συναντήσετε. Φυσικά αντίστοιχα αγγλόφωνα forums και sites υπάρχουν χιλιάδες στο διαδίκτυο…

 

 

Η εγκατάσταση με ένα κλικ…

 

Τα πράγματα εδώ είναι κάτι παραπάνω από απλά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε με τον κωδικό σας στην εταιρία φιλοξενίας και να πατήσετε επάνω στο πίνακα ελέγχου σας (οι περισσότερες εταιρίες χρησιμοποιούν το cpanel και κάποιες άλλες το plesk, η λογική στα μενού είναι η ίδια).. Ακόμη και εάν αυτό το ένα κλικ σάς φαίνεται βαρύ ή το φοβάστε οι σοβαρές εταιρίες φιλοξενίας αναλαμβάνουν να το πατήσουν για σας και να σας βοηθήσουν σε όλη την διάρκεια τής διαδικασίας. Δωρεάν... επιτέλους, πιο απλά και γρήγορα δεν γίνεται…

 

 

Ας δούμε για παράδειγμα πόσο εύκολη είναι η διαδικασία με την siteground, αντίστοιχη είναι και σε όλες τις άλλες εταιρίες φιλοξενίας.

Μπαίνετε με τους κωδικούς σας στον λογαριασμό σας στην siteground και από το account πηγαίνετε στο cpanel, τον πίνακα ελέγχου σας δηλαδή από όπου αργότερα μπορείτε να διαχειρίζεστε τα πάντα για την ιστοσελίδα σας, η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο μέσος χρήστης σπάνια χρησιμοποιεί αυτές τις υπηρεσίες..

 

 

Μόλις μπείτε στο cpanel θα δείτε αμέσως το μενού για την αυτόματη εγκατάσταση τού wordpress, αλλά και άλλων CMS…

 

 

Πατάτε επάνω στο wordpress, θα διαβάσετε κάποια σχετικά ενημερωτικά στοιχεία και μετά θα πατήσετε install. Η διαδικασία θα ξεκινήσει αυτόματα και το μόνο που έχετε να κάνετε στην διάρκειά της είναι να συμπληρώσετε κάποια ελάχιστα στοιχεία απαραίτητα για την εγκατάσταση, όπως όνομα site και κωδικός… η παρακάτω εικόνα είναι ενδεικτική και μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από εταιρία σε εταιρία… προσέξτε μόνο να βάλετε ένα δυνατό password και οπωσδήποτε ένα έγκυρο email…

 

 

Πατήστε μετά στο install και αυτό ήταν!.. σε λίγα λεπτά η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί. Κάνετε login με password και username που έχετε δηλώσει…

 

 

Και αμέσως θα μεταφερθείτε στον πίνακα ελέγχου (dashboard) τής νέας ιστοσελίδας. Παρακάτω το καλωσόρισμα είναι στα αγγλικά, εσείς θα το δείτε στα ελληνικά ή τέλος πάντων στην γλώσσα που έχετε επιλέξει…

 

 

Έφτασε η ώρα να ξεκινήσετε να φτιάχνετε την ιστοσελίδα σας στις λεπτομέρειές της

Η διαμόρφωση τού site σας

 

 

Στην πραγματικότητα έχετε τελειώσει με όλα εκείνα που πολλοί τα βρίσκουν άχαρα και βαρετά και έχει έρθει η στιγμή που θα πρέπει να ασχοληθείτε με πιο…καλλιτεχνικά θέματα στην ιστοσελίδα σας. Βεβαίως το wordpress έχει ένα προεπιλεγμένο θέμα μετά την εγκατάσταση και θεωρητικά θα μπορούσατε να ξεκινήσετε αμέσως να γράφετε και να δημοσιεύετε, όμως αυτό είναι κάτι που (δικαίως) κανείς δεν κάνει – εκεί έξω υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν και άλλα τόσο επι πληρωμή πανέμορφα θέματα με τα οποία μπορείτε εύκολα, γρήγορα και απλά να φτιάξετε μια ιστοσελίδα με εξαιρετική εμφάνιση και πολλές δυνατόιτητες για την διαμόρφωσή της.

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι είναι καλό να ξεκινήσετε με ένα θέμα επί πληρωμή – δεν έχουν εντελώς άδικο για τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας επιλογής, αλλά οπωσδήποτε σήμερα έχουμε ξεφύγει από την “φτώχεια” τού παρελθόντος και υπάρχουν πολλά free themes που κάνουν εξαιρετική δουλειά και σας προσφέρουν πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης. Πάρτε για παράδειγμα την σελίδα που διαβάζετε αυτήν την στιγμή, είναι κτισμένη με βάση ένα δωρεάν θέμα από τα πιο δημοφιλή. Είναι αλήθεια ότι ψάξαμε πολύ και δοκιμάσαμε αρκετά πριν από την τελική επιλογή, αλλά αυτό είναι μέρος μιας γοητευτικής διαδικασίας..

 

Πώς θα συγκρίνετε, πώς θα δοκιμάσετε, πώς θα επιλέξετε

 

Η συμβουλή μας είναι να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο στην αναζήτηση και επιλογή τού κατάλληλου θέματος για το site σας. Η επιλογή θέματος μοιάζει λίγο με την επίπλωση τού σπιτιού σας, θα πρέπει να σας δίνει την άνεση και την πρακτικότητα που χρειάζεστε. Προτού διαλέξετε ένα θέμα, θα πρέπει να έχετε σχεδιάσει (στο μυαλό και στο χαρτί) την ιστοσελίδα σας. Σκοπεύετε να έχετε ηλεκτρονικό κατάστημα και χρησιμοποιήσετε κάποιο plugin όπως το woocommerce; Τότε θα πρέπει στην περιγραφή τού θέμαος να δείτε ότι υποστηρίζει μιά παρόμοια λειτουργία. Θέλετε η πρώτη σας σελίδα (homepage) να είναι στατική; ο επισκέπτης δηλαδή να βλέπει πάντα το ίδιο περιεχόμενο και το blog με τα κείμενά σας να είναι αλλού, όπως για παράδειγμα είναι και η δομή τού posna.net; Τότε χρειάζεστε ένα one page θέμα. Οι παράμετροι είναι πολλοί και δυστυχώς δεν μπορούμε να μεγαλώσουμε αυτό το ήδη μεγάλο σημερινό κείμενο για να τις συμπεριλάβουμε όλες, αλλά σε τόσο βασικές ενέργειες μην καταλήξετε κάπου, εάν πρώτα δεν διαβάσετε εξαντλητικά τις κριτικές στο διαδίκτυο και εκείνα που σάς προσφέρει το κάθε θέμα.

 

Ας πούμε λοιπόν ότι μετά από έρευνα  καταλήξαμε στο θέμα zerif lite που είναι από τα δημοφιλέστερα αυτήν την στιγμή ανάμεσα στους χρήστες τού wordpress. Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να το εγκαταστήσετε μέσα από τον πίνακα ελέγχου (wp admin dashboard). Από αριστερά λοιπόν στο μενού, πηγαίνετε το ποντίκι επάνω στην εντολή Εμφάνιση και στο υπομενού δεξιά στην εντολή Θέματα

 

 

Μπροστά σας θα ανοίξει η σελίδα με τα θέματα που είναι ήδη εγκατεστημένα. Πατάτε προσθήκη σε όποιο από τα δύο σημεία θέλετε…

 

 

Και στην σελίδα που θα ανοίξει πηγαίνετε στο παράθυρο τής αναζήτησης και πληκτρολογείτε το όνομα zerif  lite… με τα πρώτα γράμματα που θα πρηκτρολογήσετε, το θέμα θα εμφανιστεί πρώτο στην σειρά…

 

 

Περνάτε το ποντίκι επάνω στο θέμα, πατάτε εγκατάσταση…

 

 

Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα και το θέμα σας έχει πλέον εγκατασταθεί στο παρασκήνιο τής ιστοσελίδας σας. Η ένδειξη Εγκατεστημένο θα εμφανιστεί πάνω από το θέμα, ενώ πριν πατήσετε το κουμπί τής ενεργοποίησης, μπορείτε να δείτε μία προεπισκόπηση στην ιστοσελίδα σας. Πριν πατηθεί η εντολή Ενεργοποίηση, τίποτε δεν είναι οριστικό και τίποτα δεν αλλάζει στην δημόσια εμφάνιση τής σελίδας στο διαδίκτυο…

 

 

Αυτό ήταν! Τώρα πατάτε επάνω στο κουμπί Ενεργοποίηση, το θέμα σας θα εγκατασταθεί κανονικά και μπορείτε αμέσως να αρχίσετε την διαμόρφωση της σελίδας σας. Πηγαίνετε απλώς στο Εμφάνιση, μετά στο Προσαρμογή και τότε θα εμφανιστεί το μενού για τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε. Στα περισσότερα θέματα το μενού των επιλογών θα είναι κάπως έτσι…

 

 

Όπως μπορείτε να δείτε υπάρχουν όλα εκείνα τα απαραίτητα πεδία για την διαμόρφωση τής ιστοσελίδας σας εκ τού μηδενός, φυσικά θα χρειασθεί να πειραματιστείτε και να ξοδέψετε κάποιες ώρες προκειμένου να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα. Και πάλι δεν χρειάζεται να στεναχωριέστε, καθώς μπορείτε να αλλάξετε όποιο πεδίο θέλετε οποιαδήποτε στιγμή. Άλλωστε η ζωή και η αισθητική εξελίσσονται και σε τακτά διαστήματα είναι βέβαιο ότι θα προσπαθείτε να δίνετε έναν αέρα ανανέωσης στο site σας.

Στα περισσότερα θέματα οι όποιες αλλαγές κάνετε, θα φαίνονται αμέσως σε ζωντανή προεπισκόπηση. Εάν μείνετε ικανοποιημένος από αυτές μπορείτε να πατήσετε ττην εντολή τής αποθήκευσης (τότε και μόνο οριστικοποιούνται οι αλλαγές), διαφορετικά μπορείτε να επιστρέψετε στο προηγούμενο μενού ή και να πατήσετε το Χ επάνω δεξιά – το σύστημα θα σας ρωτήσει εάν θέλετε να εγκαταλείψετε χωρίς να αποθηκεύσετε και έχετε τελειώσει..

Όσο απλό και εάν είναι (και πράγματι είναι), η δική μας συμβουλή είναι πριν ξεκινήσετε τις αλλαγές και τις προσαρμογές, να διαβάσετε το documentation τού θέματος – όλα τα θέματα διαθέτουν αναλυτικές οδηγίες συνήθως στα αγγλικά και έτσι μπορείτε να πάρετε μια αρχική ιδέα του τι σημαίνει η κάθε εντολή στο μενού και ποιες δυνατότητες σας δίδονται για αλλαγές. Επιπλέον και παρόλο που πολλά θέματα είναι δωρεάν, τα σοβαρότερα από αυτά έχουν support forum όπου μπορείτε να εγγραφείτε από την αρχή και να πάρετε απαντήσεις είτε από τους δημιουργούς τού θέματος είτε από τους υπόλοιπους χρήστες…

 

Θέματα επί πληρωμή

 

 

Από την άλλη, εάν επιμένετε να αγοράσετε ένα θέμα (κυρίως για να έχετε περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης και πολύ καλύτερη και γρήγορη υποστήριξη από τους δημιουργούς του), υπάρχουν χιλιάδες εταιρίες που δημιουργούν όμορφα θέματα για το wordpress αλλά και τα υπόλοιπα CMS – φυσικά δεν μπορούμνε να σας τα παρουσιάσουμε όλα, αλλά η πρότασή μας είναι να αρχίσετε από την ThemeForest που ανήκει στον όμιλο τής Envatomarket. Είναι αλήθεια ότι οι τιμές δεν είναι ακριβές, αλλά να θυμάστε ότι συνήθως αφορούν μία εγκατάσταση τού wordpress και κυμαίνονται από τα 25 δολλάρια έως τα 70 δολλάρια (η καταβολή συνήθως είναι άπαξ, δεν χρειάζεται δηλαδή να πληρώνετε κάθε χρόνο για την ανανέωση χρήσης..).

 

[su_button url=”http://go.linkwi.se/z/12034-2/CD20835/?” target=”blank” background=”#f49412″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Δείτε εδώ τα θέματα τής ThemeForest για το WordPress[/su_button]

 

 

Τι είναι αυτά τα plugin και γιατί τα χρειάζομαι;

 

Το τελευταίο στάδιο πριν ξεκινήσετε το πρώτο σας άρθρο, είναι να μάθετε να επιλέγετε και να εγκαθιστάτε τα περιβόητα plugins (πρόσθετα, στα ελληνικά) – αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από εφαρμογές τρίτων και ανεξάρτητων από το wordpress εταιριών, που έρχονται και επεκτείνουν και βελτιώνουν τις βασικές λειτουργίερς τής εγκατάστασής σας. Έτσι υπάρχουν plugins για την ασφάλεια τής ιστοσελίδας σας, την προώθηση στα κοινωνικά δίκτυα, το SEO, την δημιουργία forum, την διαχείριση τής μνήμης cashe – είναι ατελείωτος ο κατάλογος, την στιγμή αυτή υπάρχουν πάνω από 50.000 πρόσθετα στο αποθετήριο τού wordpress και ο κατάλογος όσο πάει και μεγαλώνει. Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν εγκαταστήσετε ένα πρόσθετο, αναλυτική παρουσίαση των καλύτερων plugin για το 2017 όπως και τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσετε προσοχή, θα βρείτε στο αναλυτικό μας άρθρο…

 

Τα καλύτερα plugins για wordpress, 2017

 

 

Το πρώτο σας κείμενο…

 

Έφτασε η ώρα να καταπλήξετε τα πλήθη. Πηγαίνετε αριστερά στο μενού τού dashboard, επιλέγετε την εντολή Άρθρα και αμέσως μετά Νέο άρθρο και μπροστά σας ανοίγει ο text editor τού wordpress… τα περισσότερα κουμπιά τα γνωρίζετε από άλλους επεξεργαστές κειμένου, για τα υπόλοιπα θα χρειαστεί ελάχιστος χρόνος έως ότου εξοικειωθείτε εντελώς…

 

 

Γράψτε το άρθρο σας όπως ακριβώς θέλετε να φαίνεται στη  ιστοσελίδα σας, δηλαδή με παραγράφους, επικεφαλίδες, εικόνες. Όταν τελειώσετε μπορείτε στο μενού δεξιά να πατήσετε Προεπισκόπηση και να το δείτε έτσι ακριβώς όπως θα φαίνεται στο διαδίκτυο. Εάν μείνετε ευχαριστημένοι, πατήστε επάνω στην εντολή Δημοσίευση.. αυτό ήταν!.. το πρώτο σας άρθρο είναι πια σε δημόσια θέα και το μαγικό σας ταξίδι στο διαδίκτυο και στον κόσμο τού blogging έχει ξεκινήσει..

Λίγες ακόμη συμβουλές πριν το τέλος…

 

Σε έναν οδηγό όσο αναλυτικός και εάν είναι, δεν γίνεται να καλυφθούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την δημιουργία μιας ιστοσελίδας, αλλά στο σημερινό κείμενο προσπαθήσαμε να δώσουμε έμφαση σε εκείνα που είναι τα πλέον απαραίτητα βήματα για να φτιάξετε τα βασικά για το ξεκίνημα. Από κει και πέρα θα χρειαστεί να κάνετε σημαντική έρευνα και να διαβάσετε στο διαδίκτυο για πολύ σημαντικά θέματα, όπως για το πώς θα ξεκινήσετε να προωθείτε διαφημίσεις, να προωθείτε την ιστοσελίδα σας στα κοινωνικά δίκτυα, να στήσετε ένα forum, να αυξήσετε την ασφάλεια από επιθέσεις, να δημιουργήσετε ένα εμπορικό κατάστημα με τα κατάλληλα πρόσθετα και άλλα πάρα πολλά, που πραγματικά δεν τελειώνουν ποτέ. Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι το να στήσετε μια ιστοσελίδα, από την οποία μάλιστα θέλετε σε βάθος χρόνου να βγάλετε και κέρδος, απαιτεί πολύ περισσότερες ώρες (στην αρχή τουλάχιστον) από το κλασικό ωράριο ενός φυσικού καταστήματος ή το οκτάωρο μιας υπαλληλικής δουλειάς.

 

Για οτιδήποτε επιπλέον μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας παρακάτω…

Και μην ξεχνάτε ότι εάν σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να μάς χαρίσετε ένα Like ή μια κοινοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα ή ακόμη, και όσοι το μπορείτε, να κάνετε μια δωρεά μέσω paypal…

Καλή δύναμη στην νέα προσπάθεια, καλό ξεκίνημα!..

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 720
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Frank
Frank
6 years ago

Πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο για αρχάριους, μπράβο! Εγώ τον έχω βρει τον δρόμο μου με το WordPress και προσπαθώ να στήσω ένα site αλλά είναι πραγματικά πολύ χρονοβόρο και θέλει άπειρο ψάξιμο αν έχεις απαιτήσεις και θέλεις διάφορες λειτουργίες. Άλλο είναι αυτό που με καίει όμως… Ας πούμε πως αρχίζει το site σιγά-σιγά να έχει traffic. Ποια είναι η διαδικασία και ο σωστός τρόπος που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να αρχίζει να βγάζει λίγα έσοδα, εκτός από affiliate/adsense; Δηλαδή θα μπορούσε να κάνει κάποιου είδους συμφωνία με κάποιες εταιρίες που θα ήθελαν να διαφημίζονται (π.χ. με banners)… Δείτε την συνέχεια »

Frank
Frank
6 years ago
Reply to  alexia

Αλεξία σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, θα ήθελα να σε ρωτήσω ακόμη μερικά πραγματάκια, ίσως καλύτερα να σου στείλω ένα email;

Frank
Frank
6 years ago
Reply to  alexia

Σε ευχαριστώ, μόλις σου έστειλα 🙂