Τα καλύτερα plugins για wordpress, 2017

Αναγνώσεις 12

 

Εν αρχή ήν το χάος των plugins…

 

[su_pullquote]Εάν υπήρχαν τέτοιοι οδηγοί όταν ξεκινούσα το blogging, θα είχα γλυτώσει από ατελείωτες ώρες έρευνας στο διαδίκτυο… (Κωνσταντίνος Π.)[/su_pullquote]

 

[su_dropcap size=”4″]Το[/su_dropcap] σημερινό μας κείμενο απευθύνεται κυρίως προς τους νέους bloggers, εκείνους δηλαδή που έχουν πολύ πρόσφατα ξεκινήσει ένα site με την πλατφόρμα τού wordpress και νιώθουν πελαγωμένοι ανάμεσα σε χιλιάδες plugins (πρόσθετα στην ελληνική) που υπάρχουν εκεί έξω – η διαδικασία επιλογής, ελέγχου και εγκατάστασής τους είναι γνωστό πως αποτελεί μία από τις πιο κοπιαστικές και χρονοβόρες εργασίες στην συντήρηση μιας ιστοσελίδας. Όμως πριν μπούμε στην ουσία και για τους εντελώς αρχάριους, ας πούμε τι προσφέρει ένα πρόσθετο σε ένα site και κατά πόσο είναι απαραίτητο για την λειτουργία του. Με πολύ απλά λόγια λοιπόν, ένα plugin είναι ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά επεκτείνει, συμπληρώνει και βελτιώνει τις βασικές λειτουργίες τής πλατφόρμας όπου έχετε στήσει την σελίδα σας. Παρόλο που το wordpress προσφέρει τις πιο ολοκληρωμένες και σταθερές λειτουργίες για να ξεκινήσει ένας blogger, είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα χρειαστείτε αυτά τα επιπλέον προγραμματάκια για να βελτιώσετε κάποιες παραμέτρους, όπως την εμφάνιση των σελίδων σας και των κειμένων σας, την διαχείριση των κοινωνικών δικτύων σας, την ασφάλεια τού site, τις διαφημίσεις σας και άλλες εκατοντάδες λειτουργίες, σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές. Σκεφθείτε το wordpress σαν έναν ολοκληρωμένο σκελετό – μπορεί να κινηθεί, να περπατήσει, να κάνει όλα τα βασικά, αλλά σιγά-σιγά πρέπει να γεμίσει, να αποκτήσει όμορφη εμφάνιση, μεγαλύτερη λειτουργικότητα, πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Εκεί έξω λοιπόν υπάρχουν χιλιάδες προγραμματιστές, αλλά και εταιρίες μεγάλου μεγέθους, που καθημερινά προσπαθούν με πρόσθετα προγράμματα να σάς κάνουν την ζωή ευκολότερη, να αυτοματοποιήσουν εργασίες και να προσφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της πλατφόρμας και τού θέματος (theme) που έχετε επιλέξει. Κάπου εδώ όμως ξεκινούν και τα προβλήματα. Τα plugins είναι και αυτά προγράμματα και αυτό σημαίνει ότι βασίζονται σε κώδικα που θα πρέπει να λειτουργεί ομαλά, να συνεργάζεται με το θέμα σας και να μην προκαλεί διενέξεις (conflicts) με άλλα πρόσθετα και βέβαια με τον βασικό πυρήνα τού wordpress. Μην γελιέστε λοιπόν, δεν είναι όλα τα plugins καλογραμμένα, κάποια από αυτά μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και προβλήματα ασφαλείας, άλλα απλώς δεν κάνουν τίποτα για λόγους ασυμβατότητας ή είναι τόσο πολύπλοκα στις λειτουργίες τους, που πετυχαίνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που επιδιώκουν – την διευκόλυνσή σας δηλαδή και την οικονομία χρόνου στις εργασίες περιεχομένου και συντήρησης. Ένα μικρό χάος λοιπόν και ατελείωτες ώρες αναζήτησης και σύγκρισης, αλλά dont panic… υπάρχουν μόνο 50.000 plugins στο αποθετήριο τού wordpress, για να μην υπολογίσουμε εκείνα επί πληρωμή των διάφορων εταιριών και προγραμματιστών.

Ένας πραγματικός λαβύρινθος…

 

 

Πως επιλέγω λοιπόν τα κατάλληλα πρόσθετα για την σελίδα μου;

 

Είναι καλό να πούμε από την αρχή ότι δεν υπάρχει ένας τυφλοσούρτης, ένας γενικός κανόνας δηλαδή για τα plugins που πρέπει να έχει κάθε σελίδα στο wordpress. Ίσως έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε με σύνεση τα plugins, καθώς μπορεί να επιβαρύνουν την ταχύτητα τής σελίδας σας ή και άλλες λειτουργίες – αυτό σε γενικές γραμμές είναι σωστό, αλλά όλα εξαρτώνται από την ποιότητα τού πρόσθετου που επιλέγετε. Έτσι μπορεί κάποιος να έχει εγκαταστήσει 30 plugins (καλή ώρα..) και να μην έχει σοβαρά προβλήματα και ένας άλλος να έχει πέντε πρόσθετα και η ιστοσελίδα του να υποφέρει από λάθη και χαμηλή ταχύτητα. Το δεύτερο σημείο που δυσκολεύει κάπως το σημερινό κείμενο είναι πως κάθε blogger έχει εντελώς διαφορετικές ανάγκες για την σελίδα του – άλλος έχει ηλεκτρονικό κατάστημα, άλλος γράφει μόνο και μόνο για το κέφι του και ο τρίτος ασχολείται μόνο και μόνο για να κερδίσει χρήματα από διαφημίσεις.

Τυφλοσούρτης λοιπόν δεν υπάρχει, αλλά οπωσδήποτε υπάρχουν κάποιες λειτουργίες απαραίτητες για κάθε είδους ιστοσελίδα. Σε γενικές γραμμές, όλα τα sites θα πρέπει να είναι ασφαλή, να ανταποκρίνονται γρήγορα στα αιτήματα τού αναγνώστη, να έχουν μία αποδεκτή αισθητική και να συντηρούνται όσο γίνεται καλύτερα και συχνότερα. Με βάση λοιπόν αυτές τις κοινές απαιτήσεις, θα προσπαθήσουμε σήμερα να σας δώσουμε κάποιες επιλογές από plugins που τα έχουμε εξαντλητικά δοκιμάσει, έχουμε δει τις αδυναμίες αλλά και τα δυνατά τους σημεία και το κυριότερο έχουμε χειροπιαστές αποδείξεις ότι λειτουργούν σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και αναβαθμίζονται τακτικά από τους δημιουργούς τους. Το 99% από αυτά είναι είτε εντελώς δωρεάν (free) είτε έχουν δωρεάν και πληρωμένη έκδοση (freemium) – ένα μόνο είναι επί πληρωμή, αλλά ακόμη κι αυτό κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με εκείνα που προσφέρει.

Τέλος, να πούμε πως, παρόλο που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων εάν κάποιο πρόσθετο θα συνεργαστεί σωστά με την ιστοσελίδα του, υπάρχουν κάποιες μικρές προϋποθέσεις και ενδείξεις που μπορούν να μας προφυλάξουν και βρίσκονται όλες συγκεντρωμένες στην αποθήκη πρόσθετων τού wordpress. Ας δούμε ένα παράδειγμα… ο πιο γρήγορος τρόπος για να αναζητήσετε ένα πρόσθετο είναι βέβαια στο wordpress.org…

 

 

Για το παράδειγμά μας αναζητούμε το ad inserter, ένα από τα πρόσθετα που θα προτείνουμε παρακάτω για την ιστοσελίδα σας. Όταν γράψουμε το όνομα τού plugin στο παραθυράκι και πατήσουμε enter το συνολικό προφίλ θα εμφανιστεί στην οθόνη…

 

 

Από την πρώτη αυτή σελίδα μπορούμε να δούμε με μία ματιά εκείνα τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν – από την ποιότητά τους θα εξαρτηθεί εάν θα προχωρήσουμε σε παραπάνω εξερεύνηση ή θα φύγουμε τρέχοντας μακριά. Η εικόνα που βλέπετε παραπάνω είναι σχεδόν ιδανική καθώς: Πρώτον, υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός χρηστών που το εγκατέστησαν, (άρα σωρευμένη εμπειρία από την χρήση του), δεύτερον οι αξιολογήσεις θυμίζουν ψηφοφορία δικτατορικού καθεστώτος, (είναι σπάνια τέτοια σχεδόν απόλυτη αποδοχή και θετική κρίση) και τρίτον στην σελίδα υποστήριξης έχουν απαντηθεί και επιλυθεί από τον δημιουργό τού πρόσθετου σχεδόν όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν. Και βέβαια κάτι το εξαιρετικά σημαντικό – το συγκεκριμένο plugin έχει ενημερωθεί (αναβαθμιστεί δηλαδή…) μόλις 2 εβδομάδες πριν. Φυσικά η εικόνα σε όλα τα ποιοτικά πρόσθετα δεν είναι το ίδιο ιδανική, αλλά οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να απέχει και πολύ εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Εάν θέλουμε να σκαλίσουμε λίγο παραπάνω τις πληροφορίες για το plugin μπορούμε να πάμε στο κουμπάκι που γράφει forum υποστήριξης...

 

 

…και να δούμε τις ερωτήσεις και κυρίως σε ποιο βαθμό απαντήθηκαν και σε πόσο χρόνο…

 

 

Φυσικά από την σελίδα τού πρόσθετου μπορούμε να δούμε δεκάδες ακόμη πληροφορίες για τις ανανεώσεις του, στιγμιότυπα από την λειτουργία του, πληροφορίες για την εγκατάσταση και άλλα πολλά – νομίζω όμως ότι προς το παρόν πήραμε μία ιδέα για τα σημεία εκείνα που χρειάζονται προσοχή στην επιλογή και στην εγκατάσταση. Γενικά η υποστήριξη και η τακτική αναβάθμιση ενός plugin είναι καίριας σημασίας, καθώς ακόμη και εάν υπάρξουν κάποια προβλήματα στην ιστοσελίδα σας μετά την εγκατάσταση, ο δημιουργός του πρόσθετου συνήθως μπορεί να τα επιλύσει μέσα σε λίγη ώρα. Και κάτι ακόμη – δεν υπάρχουν μονοπώλια στα plugins. Ακόμη και εάν κάποιο πρόσθετο είναι εξαιρετικό στα γενικά του χαρακτηριστικά είναι πολύ πιθανόν να μην ταιριάξει με την σελίδα σας – μην τα βάψετε μαύρα, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν εξίσου καλοί ανταγωνιστές που περιμένουν με υπομονή την σειρά τους.

Τέλος, και πριν μπούμε στην παρουσίαση των προτάσεών μας, να ξαναπούμε για τους πολύ αρχάριους, τον εύκολο τρόπο εγκατάστασης πρόσθετου σε μία ιστοσελίδα wordpress… Από τον πίνακα ελέγχου λοιπόν επιλέγουμε πρόσθετα (plugins στην αγγλική έκδοση…)

 

 

επιλέγουμε νέο πρόσθετο..

 

 

…και στο παράθυρο που θα ανοίξει πληκτρολογούμε το όνομα τού plugin που θέλουμε να βρούμε και να εγκαταστήσουμε…

 

 

…σε ελάχιστα δεύτερα το πρόσθετο θα εμφανιστεί πρώτο στην σειρά, μαζί με άλλες προτάσεις που το σύστημα θεωρεί σχετικές..

 

 

Στο παράδειγμα μας υπάρχει η ένδειξη “ενεργό”, καθώς εμείς το έχουμε ήδη εγκαταστήσει και ενεργοποιήσει, εσείς θα δείτε την ένδειξη “Εγκατάσταση” και αμέσως μετά την ένδειξη “ενεργοποίηση” – πατάτε διαδοχικά και στις δύο εντολές και είστε έτοιμοι (Η εντολή “Μεταφόρτωση πρόσθετου” που βλέπετε ψηλά στην φωτογραφία, αφορά στην περίπτωση που έχετε κατεβάσει το αρχείο τού πρόσθετου στον υπολογιστή σας και θέλετε να το ανεβάσετε στην ιστοσελίδα σας, αυτό συμβαίνει κυρίως όταν αγοράζετε κάποιο plugin και λαμβάνετε το αρχείο από την αυτόνομη σελίδα τού δημιουργού του).

 

[su_box title=”Τα κριτήρια των σημερινών επιλογών μας” style=”glass” box_color=”#e4770e” title_color=”#ffffff” radius=”10″]Από την στιγμή που προσπαθούμε να βοηθήσουμε νέους bloggers, βασικό κριτήριο ήταν η ευκολία στην χρήση, τα περισσότερα σημερινά πρόσθετα μπορούν να ξεκινήσουν να εργάζονται σχεδόν αυτόματα. Δεύτερο σημαντικό κριτήριο φυσικά η δημοφιλία τους και κυρίως η πολύ καλή αξιολόγησή από τους χρήστες. Τελευταίο, αλλά το ίδιο σημαντικό με τα προηγούμενα, το κριτήριο της υποστήριξης και των τακτικών αναβαθμίσεων. Με δύο λόγια, οι προτάσεις μας είναι αυτό που λέμε “εκ τού ασφαλούς”, καθώς ο νέος blogger θέλει όσο γίνεται λιγότερα προβλήματα – τουλάχιστον έως την στιγμή που η εμπειρία του θα μπορεί να τα επιλύει χωρίς άγχος και χωρίς καθυστερήσεις.

[/su_box]

 

Τα  απαραίτητα plugins για την ιστοσελίδα σας

 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις αναλυτικές λειτουργίες και πολλά tutorials, θα τα βρείτε στην σελίδα τού κάθε plugin και στο διαδίκτυο – εδώ θα δείτε μόνο ένα – δυό σχόλια που προκύπτουν από την συμβίωσή μας μαζί τους για αρκετό διάστημα, με άλλα λόγια, εδώ ο σκοπός είναι να σας μεταδώσουμε χρήσιμες πληροφορίες από την εμπειρία μας και σε κάποιες περιπτώσεις να σας προτείνουμε τον καλύτερο τρόπο για να ξεκινήσετε μαζί τους. Για πρόσθετα που έχουμε ήδη παρουσιάσει σε άλλες σελίδες υπάρχει παραπομπή για να τα διαβάσετε ξεχωριστά. Από τα παρακάτω το μόνο επί πληρωμή plugin είναι το easy social share buttons – εάν μπορείτε να διαθέσετε 20 με 25 ευρώ (one time payment), σάς το προτείνουμε (όπως και όλα τα υπόλοιπα) με κλειστά μάτια… εάν επιλέξετε το παρακάτω πακέτο, να ξέρετε ότι έχετε καλύψει το 90% των σοβαρών αναγκών της ιστοσελίδας σας – ό,τι επιπλέον χρειαστείτε στην πορεία θα είναι κυρίως για λόγους αισθητικής (εμφάνιση σελίδων) και αυτοματοποίησης ορισμένων λειτουργιών. Τέλος κάποια plugins που χρησιμοποιούμε και εμείς εδώ δεν τα συμπεριλάβαμε, καθώς υπάρχουν πολλά themes που τα προσφέρουν στο βασικό τους πακέτο και γι αυτό μπορεί να μην τα χρειάζεστε…

 

Περνάει ο στρατός, τής σελίδας φρουρός…

 

 

 

Ξεκινάμε πάντοτε από την ασφάλεια – τι να την κάνετε την ομορφιά εάν στην ιστοσελίδα σας μαζεύονται οι χάκερς κάθε πρωί για καφεδάκι; Με 22.000.000 downloads και πάνω από 2.000.000 εγκαταστάσεις, το wordfence είναι, έως αυτή τη στιγμή, η καλύτερη σουίτα ασφαλείας για την ιστοσελίδα σας. Πριν καταλήξουμε δοκιμάσαμε αρκετά, αλλά τίποτε δεν συγκρίνεται μαζί του σε ευκολία για τον αρχάριο και ταυτόχρονα παραμετροποίηση σε βάθος για τον έμπειρο χρήστη. Αμέσως μετά από την ενεργοποίηση θα σαρώσει την σελίδα σας, θα δώσει αναφορά και από εκεί και πέρα εσείς θα κάθεστε κι αυτό θα εργάζεται. Θα εργάζεται μάλιστα με τέτοια ευσυνειδησία, που ορισμένες φορές μπορεί και να αγανακτήσετε από την πολυλογία του – σας ειδοποιεί για παράδειγμα ακόμη και όταν κάποιο πρόσθετο χρειάζεται ενημέρωση. Διαθέτει firewall, παρακολούθηση της σελίδας σε πραγματικό χρόνο, μπλοκάρισμα IP, ασφάλεια login και δεκάδες άλλες λειτουργίες που θα ανακαλύψετε στην πορεία. Ανερχόμενος αντίπαλος το πρόσθετο Sucuri security. Εάν είστε λίγο πιο έμπειρος μπορείτε να συγκρίνετε…

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/wordfence/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού Wordfence[/su_button]

 

 

Ο ελβετικός σουγιάς…

 

 

 

Το περιβόητο πολυεργαλείο του wordpress.com, τώρα και στο wordpress.org – πρόκειται για μία σχεδόν επιβεβλημένη επιλογή για κάθε νέο χρήστη. Κατηγορείται συχνά ότι βαραίνει πολύ τις ιστοσελίδες χωρίς να προσφέρει φοβερά και τρομερά εργαλεία και αυτό έως ένα βαθμό είναι αλήθεια. Προτείνουμε όμως την εγκατάστασή του για τον απλό λόγο ότι σας απαλλάσσει από την αναζήτηση πολλών διαφορετικών πρόσθετων και σας δίνει την δυνατότητα στην αρχή να διαχειριστείτε πολλές λειτουργίες μέσα από έναν όμορφο και πολύ εύκολο διαχειριστικό πίνακα. Όταν αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία μπορείτε να κρίνετε εάν θέλετε να διατηρήσετε το jetpack ή να το αντικαταστήσετε με καλύτερα πρόσθετα. Ένα από τα μεγάλα του πλεονεκτήματα είναι ότι δεν πάει “πακέτο” – οι λειτουργίες του είναι αυτόνομες και έτσι, για παράδειγμα, εάν δεν σάς αρέσει το σύστημα που διαθέτει για σχολιασμό μπορείτε να το απενεργοποιήσετε και στην θέση της να φέρετε κάποιο άλλο plugin. Γενικότερα πρόσθετο-must για τον αρχάριο, χρήσιμο και για τον  μέσο χρήστη…

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/jetpack/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού Jetpack[/su_button]

 

S(earch) E(ngine) O(ptimization), ας είναι καλά η google…

 

 

 

Μόνο εάν σάς ενδιαφέρει η επισκεψιμότητα και οι κανόνες τής google – και εδώ που τα λέμε και ποιον δεν τον ενδιαφέρουν; Είναι από εκείνα τα πρόσθετα που τα εγκαθιστάς με κλειστά μάτια μαζί με εκατομμύρια άλλους, αλλά προσέξτε στο σημείο αυτό: Το all in one seo pack δεν εχει νόημα να το εγκαταστήσετε εάν δεν είστε διατεθειμένος να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο μαζί του, βεβαίως μπορείτε να ξεκινήσετε με τις default ρυθμίσεις, αλλά είναι σαν να νοικιάζετε φορτηγό για να μεταφέρετε ένα μολύβι. Στο διαδίκτυο, αλλά και στην σελίδα τού plugin, υπάρχουν οδηγοί που θα σας καθοδηγήσουν βήμα βήμα – μην το φοβάστε…

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/all-in-one-seo-pack/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού All in One SEO Pack[/su_button]

 

Τα μέα μου, τα seo μου…

 

 

 

Yoast και All in one SEO Pack θυμίζουν Ολυμπιακό-Παναθηναικό, αλλά στην πραγματικότητα προσφέρουν σχεδόν τα ίδια πράγματα, (με διαφορετική κάπως λογική στο interface) και με την ίδια καλή ποιότητα και αποτελεσματικότητα. Ισχύει βεβαίως και εδώ ό,τι γράφουμε και παραπάνω – θα χρειαστεί να διαβάσετε για τις λειτουργίες του, μην ξεκινήσετε να τσεκάρετε κουτάκια σαν να παίζετε τζόκερ, καθώς άστοχες επιλογές μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να εξαφανίζουν το site σας από τα αποτελέσματα της google και των άλλων μηχανών αναζήτησης… στο συγκεκριμένο πεδίο (SEO) η τελική σας επιλογή ανάμεσα στους δύο γίγαντες είναι περισσότερο θέμα προσωπικής αισθητικής. Δείτε τις διαχειριστικές επιφάνειες και των δύο πριν αποφασίσετε, η χρηστικότητα στα πρόσθετα είναι σημαντική…

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/wordpress-seo/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού Yoast SEO[/su_button]

 

Χωρίς SEO μικρό το κακό, χωρίς backup απλώς καταστροφή…

 

 

 

Σήμερα πια το πιθανότερο είναι ότι η εταιρία που φιλοξενεί το site σας, φροντίζει να κρατά backup, (τουλάχιστον μία φορά την ημέρα), αλλά στην ζωή αυτή η ανεξαρτησία είναι πολύτιμο αγαθό. Πανεύκολο στις ρυθμίσεις του το Updraftplus φροντίζει να παίρνει backup της σελίδας σας με όποιο τρόπο ορίσετε εσείς και το αποθηκεύει εκεί που θα τού πείτε – το dropbox είναι μία καλή επιλογή. Από τα πλέον απαραίτητα πρόσθετα για να κοιμάστε ήσυχοι, το κρασάρισμα των sites δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο…

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/updraftplus/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού UpdraftPlus[/su_button]

 

Κρατήστε την database καθαρή, αγνή κι αμόλυντη…

 

 

 

Κάθε μέρα σε ένα ενεργό site γίνονται πάμπολλες εργασίες – κείμενα, φωτογραφίες, αλλαγές, ενημερώσεις, σχόλια, απεγκατεστημένα προγράμματα και δεκάδες άλλα πράγματα, που όπως και να το κάνουμε αφήνουν πολλές φορές πίσω τους σκουπιδάκια που δεν μπορείτε εύκολα να τα εντοπίσετε και πολύ περισσότερο να τα διαγράψετε από την database χειροκίνητα, αφήστε που για έναν αρχάριο αυτό μπορεί να γίνει και επικίνδυνο. Μόλις εγκαταστήσετε το WP-Optimize ρυθμίζετε το πότε θέλετε να γίνεται ο αυτόματος καθαρισμός και τι επιθυμείτε να καθαρίζει ακριβώς και φεύγετε για καφέ. Σχεδόν θα ξεχάσετε ότι υπάρχει αυτό το πρόσθετο και παρόλο που πάντα προτιμούμε την custom διαδικασία από τις αυτόματες δραστηριότητες, είναι μία καλή επιλογή εάν ξεκινάτε τώρα την σελίδα σας…

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/wp-optimize/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού WP-OPTIMIZE[/su_button]

 

Πώς είπατε; Ορίστε; συγγνώμη κύριε, ποιος είστε;

 

 

 

Το cashing δεν ειναι εύκολο να εξηγηθεί σε δυο γραμμές. Για να το πούμε πολύ απλοϊκά το cashing δημιουργεί ένα αντίγραφο της σελίδας σας και το αποθηκεύει στον server σας (σε στατικά αρχεία). Την επόμενη φορά που ο επισκέπτης θα ανοίξει την σελίδα σας, θα φορτωθεί το αποθηκευμένο αντίγραφο αντί να ξεκινήσει όλη η διαδικασία της φόρτωσης από την αρχή – με αυτόν τον τρόπο η σελίδα φορτώνει πολύ πιο γρήγορα και μειώνεται δραστικά το loading time που τόσο πολυ υπολογίζει η google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης. Φυσικά αυτό δεν αποτυπώνει ούτε στο ελάχιστο τις πολύπλοκες διαδικασίες και ρυθμίσεις που σχετίζονται με το cashing και γι αυτό ένα cashe plugin, (ένα πρόσθετο δηλαδή που θα διαχειρίζεται την cashe μνήμη) είναι απαραίτητο. Προσοχή όμως, ισχύει και εδώ ό,τι είπαμε παραπάνω για τα SEO plugins – η χρήση και οι ρυθμίσεις τέτοιων πρόσθετων εάν δεν γίνουν σωστά φέρνουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα και αντί να βελτιωθεί η ταχύτητα τού site σας μπορεί να χειροτερέψει σε μεγάλο βαθμό. Εάν εγκαταστήσετε το W3 total cashe ακολουθήστε ευλαβικά τις βήμα-βήμα οδηγίες που θα βρείτε σε tutorials στο youtube. Το ίδιο το πρόσθετο ισχυρίζεται ότι οι default ρυθμίσεις είναι αρκετές, αλλά γιατί να επιβαρύνετε το site σας με ένα τόσο πολύπλοκο πρόγραμμα εάν δεν έχετε σκοπό να εκμεταλλευθείτε όλες του τις δυνατότητες; Εάν λοιπόν δεν είστε άνθρωπος τού διαβάσματος, μπορείτε να πάτε απευθείας στην λύση που προτείνουμε παρακάτω…

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/w3-total-cache/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού WP3 Total Cashe[/su_button]

 

Πιο minimal πεθαίνεις…

 

 

 

Το WP Fastest Cashe λοιπόν βρίσκεται στον αντίποδα του W3 Total cash – εάν εκείνο είναι ο ορισμός του μπαρόκ, ετούτο εδώ είναι ο oρισμός τού minimal. Απέναντι στις 16(!) και βάλε σελίδες ρυθμίσεων τού W3, το WP Fastest cashe έχει στην ουσία 1 σελίδα (κι αυτή μισή). Τσεκάρετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές, (υπάρχουν και κάποιες που είναι μόνο για την paid έκδοση) και είστε έτοιμοι, δεν πρόκειται να ασχοληθείτε ποτέ ξανά. Η αλήθεια είναι πως όταν το πρωτοεγκαταστήσαμε σε άλλη μας ιστοσελίδα είχαμε επιφυλάξεις, αλλά δούλεψε μία χαρά. Για τους εραστές της απλότητας και εκείνους που αντιπαθούν τις υπερβολές…

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/wp-fastest-cache/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού WP Fastest Cashe[/su_button]

Διαφήμιση

 

Εάν είστε κουσκουσιάρης…

 

 

 

Ανερχόμενο plugin με πολύ καλό σχεδιασμό και εμφάνιση, 20.000 εγκαταστάσεις έως σήμερα και 4.9(!) στα 5 βαθμολογία από χρήστες. Στην πραγματικότητα επεκτείνει σημαντικά το σύστημα σχολίων τού ίδιου τού wordpress που είναι εξαιρετικά φτωχό σε εμφάνιση και δυνατότητες (αλλά πρέπει να πούμε ότι κάνει την δουλειά του έντιμα, εάν η ιστοσελίδα σας δεν βασίζεται στα πολλά σχόλια δεν χρειάζεστε κάτι παραπάνω). Το μεγάλο πλεονέκτημα τού Discuz σε σχέση με τον μεγάλο του αντίπαλο που θα δείτε παρακάτω, είναι πως κρατά όλη την κίνηση των σχολίων στην δική σας database και δεν χρειάζεται να συνδέεστε με κάποια εφαρμογή εκτός τού wordpress. Προσωπικά το βρίσκουμε απλό και όμορφο και το χρησιμοποιούμε και στην ιστοσελίδα που διαβάζετε αυτήν την στιγμή. Διαθέτει πολλά πρόσθετα επί πληρωμή, αλλά η δωρεάν έκδοσή του είναι υπεραρκετή και με πλήθος λειτουργιών που μπορούν να παραμετροποιηθούν. Η υποστήριξή του είναι πολλή καλή και αναβαθμίζεται συχνά -ίσως παραπάνω συχνά από όσο χρειάζεται. Εάν τα εικονίδια στα σχόλια τα είχε στην βασική έκδοση και όχι ως πρόσθετο με πληρωμή, θα μιλούσαμε για το ιδανικό σύστημα σχολίων…

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/wpdiscuz/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού Discuz[/su_button]

Και που λές Ελενίτσα μ’…

 

 

 

Κυριαρχεί όλο και περισσότερο ως σύστημα σχολιασμού στις ιστοσελίδες, όμως δεν είναι λίγοι και εκείνοι που το αντιπαθούν, κυρίως για τον λόγο που αναφέραμε παραπάνω. Δεν το κρύβουμε ότι δεν μας βόλεψε καθόλου κι έπειτα κάποια πράγματα είναι και ζήτημα αισθητικής -ίσως βαρεθήκαμε να το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας, ίσως θέλαμε κάτι φρέσκο. Φυσικά κάνει πολύ καλά την δουλειά του και σε αντίθεση με το discuz που είδαμε παραπάνω δεν έχει καμία βασική έλλειψη. Επιπλέον είναι αναγνωρίσιμο από εκατομμύρια χρήστες και έτσι διευκολύνεται πολύ η συμμετοχή τους και ο σχολιασμός στα κείμενά σας. Η επιλογή καθαρά δική σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε και τα δύο, (δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο..) και να δείτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα…

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/disqus-comment-system/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού Disqus[/su_button]

 

Σο λέει, δηλαδή, μη σώσει, δηλαδή μήπως δεν προλάβει…

 

 

 

Το μοναδικό επί πληρωμή, αλλά και το απόλυτο πρόσθετο όταν μιλάμε για κοινωνικά δίκτυα. Δεν θα πούμε πολλά καθώς έχουμε αναλυτική παρουσίαση σε άλλη σελίδα, αλλά πραγματικά δεν έχουμε ξανασυναντήσει παρόμοιο plugin. Ό,τι και να σκεφθείτε σε σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να το κάνει, οι παραμετροποιήσεις είναι αναρίθμητες, οι δυνατότητες το ίδιο. Οι δημιουργοί του κάποια στιγμή κατάλαβαν πως μάλλον το παράκαναν και ενσωμάτωσαν μία λειτουργία γρήγορης εγκατάστασης, όπου μπορείτε να ρυθμίσετε τα βασικά και απαραίτητα. Η συμβουλή μας: Εάν το εγκαταστήσετε χρησιμοποιήστε  το quick setup και όταν έχετε χρόνο μπορείτε να επανέλθετε και να …βυθιστείτε στις πολλές και διαφορετικές ρυθμίσεις. Κάποιες στιγμές θυμίζει παιχνίδια μυστηρίου στο xbox. Το λειτουργούμε σε όλες μας τις σελίδες για καιρό τώρα και ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουμε όλες τις λειτουργίες του. Από τα ελάχιστα πληρωμένα plugins που αξίζουν τα λεφτά τους έως και το τελευταίο cent…

 

[su_button url=”https://posna.net/%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-premium-social-plugin-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-wordpress-2017/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Το άρθρο μας για το Easy Sosial Share Buttons[/su_button]

 

[su_button url=”https://codecanyon.net/item/easy-social-share-buttons-for-wordpress/6394476?ref=tasakos” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού Easy Sosial Share Buttons[/su_button]

 

Τα μικρά και χρήσιμα. Πολύ χρήσιμα…

 

Νόστιμο. Πολύ νόστιμο…

 

 

 

Θα σας βοηθήσει να βάλετε με ένα κλικ την προειδοποίηση για τα cookies στον ιστότοπό σας – ναι, εκείνη που βλέπετε σε όλα τα sites και πατάτε αμέσως το Χ για να κλείσει. Δυστυχώς ή ευτυχώς, απαραίτητο και υποχρεωτικό για όλα πια τα sites. Piece of cake…

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/cookie-notice/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού Cookie Notice[/su_button]

 

Για διαφημιστές και όχι μόνο…

 

 

 

Το είδαμε παραπάνω στο παράδειγμά μας. Πιστέψτε μας, δοκιμάσαμε πολλά plugin για το πρόγραμμα Adsense τής Google, αλλά ήταν το καλύτερο (η google έχει πλέον αποσύρει το δικό της αντίστοιχο πρόσθετο για την διαχείριση των διαφημίσεων). Θα ρωτήσετε και με το δίκιο σας για το ποια είναι η χρησιμότητα τέτοιων πρόσθετων, από την στιγμή που η google σας δίνει τον κώδικα έτοιμο και εσείς μπορείτε να τον προσθέσετε στις σελίδες σας. Είναι απλό. Με το Ad Inserter κάνετε επικόλληση τον κώδικα, πατάτε δύο κλίκ και οι διαφημίσεις έχουν ενσωματωθεί σε όλα τα post ή και τις pages της ιστοσελίδας σας. Σας γλυτώνει κόπο, χρόνο και νεύρα. Παρόλο που είναι απλό και τα δύο κλικ είναι κυριολεκτικά για τους περισσότερους χρήστες, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να επεξεργαστείτε περισσότερο τις διαφημίσεις σας και να βρείτε ακριβώς την θέση που τους ταιριάζει μέσα στα κείμενά σας. Συμβουλή για τους αρχάριους: Κάποιες φορές ακόμη και όταν έχετε τοποθετήσει τις διαφημίσεις μέσα από το πρόγραμμα, ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να εμφανιστούν, αυτό έχει να κάνει καθαρά με τήν λειτουργία τού adsense. Επίσης συμβουλή που ισχύει για όλες τις σημαντικές αλλαγές στο ιστολόγιό σας – ποτέ μην ξεχνάτε να καθαρίζετε την cashe για να μπορείτε να βλέπετε τις αλλαγές στο site άμεσα…

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/ad-inserter/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού Ad Inserter[/su_button]

 

Σπασμένα τριαντάφυλλα στο χώμα πεταμένα…

 

 

 

Πολλά από τα σημερινά sites έχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες συνδέσμους (links) μέσα στα κείμενά τους η και στις φωτογραφίες τους, για να μην αναφέρουμε εκείνα που χρησιμοποιούν διαφημίσεις. Η διαχείριση των συνδέσμων είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για κάθε blogger και οι σπασμένοι σύνδεσμοι (δηλαδή Links που δεν οδηγούν πουθενά) είναι ένα φαινόμενο παραπάνω από συχνό. Δεν υπάρχει τίποτε πιο αντιπαθητικό και εκνευριστικό σε μία σελίδα από την εμφάνιση 404 page, πρακτικά όμως είναι αδύνατον να ελέγχετε έναν-έναν τους συνδέσμους στο blog σας – εδώ είναι που χρησιμεύουν πρόσθετα σαν και το παραπάνω. Το WP broken link status checker δεν είναι το δημοφιλέστερο στην κατηγορία του (εκείνο θα το δείτε παρακάτω), αλλά είναι ενημερωμένο πολύ πιο πρόσφατα και κάνει καλά την δουλειά του – δεν χρειάζεστε κάτι παραπάνω. Παρόλο που φαίνεται απλό, τέτοια προγράμματα σαρώνουν γρήγορα όλες τις σελίδες σας για να εντοπίσουν broken links και γι αυτό σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να συναντήσουν αντίσταση από τον server ή κάποια προγράμματα ασφαλείας – σε μάς πάντως έως τώρα όλα κυλούν ομαλά. Από εκείνα τα πρόσθετα που είναι μικρά στο μάτι, αλλά μεγάλα σε χρησιμότητα…

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/wp-link-status/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού Broken link status checker[/su_button]

 

…και άλλα τριαντάφυλλα στο χώμα μαραμένα…

 

 

 

Ο κυρίαρχος στα links plugins που λέγαμε και παραπάνω. Λειτουργούσε μια χαρά και στην ιστοσελίδα μας για πολύ μεγάλο διάστημα, αλλά καθώς έχει πολύ καιρό να αναβαθμιστεί από τους δημιουργούς του, άρχισε να έχει κάποια προβλήματα συμβατότητας με τους server μας. Ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό, μπορεί να είναι η πρώτη σας επιλογή, αλλά για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ρωτήστε την εταιρία που σας φιλοξενεί εάν είναι συμβατό με τους server τους – αυτοί ξέρουν.

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/broken-link-checker/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού Broken link checker[/su_button]

 

Πάρε με στο τηλέφωνο να σού τηλεφωνήσω…

 

 

 

Και αυτό το πρόσθετο το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά σε ξεχωριστό άρθρο, θα επαναλάβουμε ότι κατά την γνώμη μας είναι από τα πιο απαραίτητα στον αρχάριο χρήστη (και όχι μόνο), καθώς μπορεί να του λύσει προβλήματα σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο. Διαβάστε το αναλυτικό κείμενο, αξίζει…

 

[su_button url=”https://posna.net/%e1%bc%80%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-wordpress-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-temporary-login-plugin/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Το άρθρο μας για το Temporary Login[/su_button]

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/temporary-login-without-password/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού Temporary login[/su_button]

 

Λύκε, λύκε, είσαι δώ;

 

 

 

Εδώ τα λόγια είναι περιττά – μπορεί να μην συμπαθούμε ιδιαίτερα την google και τις πρακτικές της, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως κυριαρχεί χωρίς αντίπαλο στις μηχανές αναζήτησης. Πόσες φορές προσπαθήσατε να βρείτε κάτι σε μία ιστοσελίδα με την ενσωματωμένη αναζήτηση του wordpress; εμείς πολλές και ποτέ δεν καταφέραμε τίποτα. Αυτό το πρόσθετο φέρνει την μηχανή τής google στην ιστοσελίδα σας. Τελεία.

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/wp-google-search/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού WP Google search[/su_button]

 

Tiny, αλλά τι tiny! Λέων…

 

 

 

Ο κειμενογράφος στο wordpress (editor) είναι εξαιρετικός, αλλά όλοι θα θέλαμε κάποιες παραπάνω δυνατότητες επεξεργασίας στο κείμενο – για παράδειγμα, να μπορούμε να υπογραμμίσουμε μία λέξη ή φράση, να μεγαλώσουμε το μέγεθος των γραμμάτων χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κεφαλίδες και άλλα πολλά. Αυτό το προγραμματάκι φέρνει αυτές τις επιπλέον δυνατότητες και τις ενσωματώνει στον βασικό επεξεργαστή – εσείς επιλέγετε ποιες από αυτές θέλετε να χρησιμοποιείτε και ποιές όχι, αλλαγές μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε στιγμή. Χρήσιμο και απλό, έχει γίνει σχεδόν υποχρεωτικό για τους περισσότερους χρήστες τού wordpress…

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/tinymce-advanced/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού TinyMCE Advanced[/su_button]

 

Δώστε και σώστε, τόση ώρα γράφουμε, πιάστηκε το χέρι μας…

 

 

Τελευταίο πρόσθετο στην σημερινή παρουσίαση, αλλά εξαιρετικά χρήσιμο. Στο εξωτερικό η δωρεά σε ένα site με καλό (δωρεάν) περιεχόμενο θεωρείται απόλυτα φυσιολογική, αλλά στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται συμπλεγματικά και πολλές φορές εχθρικά. Όπως και νάχει, ένα paypal button σε ένα ιστολόγιο είναι απαραίτητο, αλλά μην νομίσετε ότι η ανεύρεσή του είναι εύκολη υπόθεση. Το paypal donations παρόλο που έχει λίγες δυνατότητες παραμένει το δημοφιλέστερο και όχι άδικα – όσα άλλα δοκιμάσαμε ήταν στρυφνά, πολύπλοκα και δυσνόητα. Υπάρχουν βέβαια άλλα πρόσθετα εάν θέλετε να διοργανώνετε εράνους, συλλογικές δωρεές ή αν είστε μη κερδοσκοπική οργάνωση, αλλά ο σκοπός σας εδώ είναι απλώς να μπορεί ο αναγνώστης να αφήσει την δωρεά του στον λογαριασμό σας στο paypal, αυτό το πρόσθετο είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε. Μπορείτε να αλλάξετε το προεπιλεγμένο και γνωστό κίτρινο κουμπί τού paypal και να το συνδέσετε με μία ευχαριστήρια σελίδα όταν κάποιος κάνει μία δωρεά…

 

[su_button url=”https://el.wordpress.org/plugins/paypal-donations/” target=”blank” style=”3d” background=”#e61124″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Η σελίδα τού Paypal Donations[/su_button]

 

Και κάτι τελευταίο. Δεν συμπεριλάβαμε στον σημερινό οδηγό κάποιο plugin για φωτογραφίες όπως για παράδειγμα το smush, καθώς για να πούμε την αμαρτία μας το θεωρούμε περιττό – μπορείτε και μόνοι σας να φροντίζετε ώστε οι φωτογραφίες που ανεβάζετε στο wordpress να είναι όσο γίνεται μικρότερες και οπωσδήποτε κάτω από 100kb – δείτε και το άρθρο μας για το πώς μπορείτε να μικρύνετε το μέγεθος των φωτογραφιών σας με το δωρεάν πρόγραμμα Irfanview.

 


Δεν πιστεύω να έχετε παράπονο, όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο από πρόσθετα και σας απαλλάσσουν από χρονοβόρες αναζητήσεις και συγκρίσεις. Φυσικά τίποτα δεν είναι ακίνητο στο διαδίκτυο και στο wordpress, ακόμη και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές δημιουργούνται καινούρια plugins και κάποια από αυτά σίγουρα θα ξεκινήσουν μία επιτυχημένη πορεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα παραπάνω σαν μία βάση και να συνεχίσετε φυσικά να ψάχνετε για το καλύτερο και για εκείνο που σας ταιριάζει περισσότερο.
Όπως πάντα με χαρά θα δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω…

Για να δείτε πώς μπορείτε να στηρίξετε τις προσπάθειές μας πατήστε εδώ

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 12
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments