Βοηθήστε τούς άτυχους αυτού τού κόσμου…

Αναγνώσεις 5

(Το σημερινό μας άρθρο δεν έχει καμία σχέση με affiliate marketing και οι σύνδεσμοι που θα βρείτε στο περιεχόμενό του δεν αποφέρουν κανένα κέρδος για την ιστοσελίδα μας)

[su_dropcap style=”light” size=”4″]Ε[/su_dropcap]άν υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που πάντοτε θαύμαζα, είναι εκείνη των εθελοντών, που θυσιάζουν ελεύθερο χρόνο και πολλές φορές χρήματα δικά τους για να βοηθήσουν στην πράξη και να στηρίξουν τους άτυχους συνανθρώπους τους στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή τού κόσμου. Πραγματικά έχω βαρεθεί τις δικαιολογίες των πολλών για να αποφύγουν να προσφέρουν έστω και έναν καφέ σε κάποιον που έχει ανάγκη. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι  υπάρχουν σκοτεινά σημεία σε πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ότι πολλοί φιλάνθρωποι είναι υστερόβουλοι ή ότι πολλοί από εκείνους που φαίνονται αναξιοπαθούντες, μπορεί να είναι απλώς επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται την καλοσύνη των ξένων – από τον απλό ζητιάνο έως και τον ΟΗΕ πάντοτε θα βρεθούν εκείνοι που θα εργαστούν για το προσωπικό τους συμφέρον. Όμως για κάποιον που θέλει πράγματι να βοηθήσει και που πράγματι πονά γι’ ανθρώπους που βασανίζονται σε κάθε γωνιά τού πλανήτη, τίποτε από τα παραπάνω δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο ή να αναβάλλει την προσφορά του, αυτός δρα με βάση την συνείδησή του και την στοιχειώδη ανθρώπινη αλληλεγγύη και τα περιστασιακά σκάνδαλα δεν μπορούν να ακυρώσουν το μεγαλείο τής προσφοράς του.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν χιλιάδες οργανώσεις στην Ελλάδα και στον κόσμο που προσπαθούν να προσφέρουν, όπως όμως είναι και αλήθεια ότι και στην φτώχεια υπάρχουν διαβαθμίσεις και διαφορές. Ευτυχώς στην χώρα μας, (χάρη και στους εθελοντές κάθε είδους), δύσκολα θα βρούμε ανθρώπους που κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα ή δίψα ή ανθρώπους που βασανίζονται σε δημόσια θέα για τα πιστεύω τους ή την συμπεριφορά τους. Αντίθετα σε πολλές περιοχές τού κόσμου, όπως η Αφρική ή η Μέση Ανατολή, τα πράγματα είναι συνήθως παραπάνω από τραγικά και τα προβλήματα υπερβαίνουν εκείνα που συνήθως επιφέρει η φτώχεια και η έλλειψη κάποιων βασικών αγαθών. Ποιος θεός μπορεί ν’ αντέξει ένα παιδί που σβήνει από ασιτία; μια γυναίκα που λιθοβολείται για “άπρεπη” συμπεριφορά; στρατιές ολόκληρες προσφύγων που στριμώχνονται σε λάσπες και βαλτόνερα για να ξεφύγουν από τους διώκτες τους; Μονάχα άνθρωποι τυφλωμένοι από ρατσιστικό μίσος ή απίστευτη εγωπάθεια μπορούν να μείνουν ασυγκίνητοι από παρόμοια προβλήματα και να συνεχίζουν να χωρίζουν τον κόσμο με βάση τα φυλετικά, πολιτικά ή θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε πολλές οργανώσεις για παρουσίαση, αλλά με βάση τα παραπάνω σκεφτήκαμε να προκρίνουμε την ActionAid για το έργο που επιτελεί στις φτωχότερες γειτονιές τού κόσμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εάν το θελήσετε δεν θα βρείτε δεκάδες ακόμη οργανώσεις με μεγάλη προσφορά σε κάθε επίπεδο. Άλλωστε μπορεί σήμερα να μιλήσουμε αναλυτικότερα για την ActionAid, αλλά στο τέλος τού άρθρου θα βρείτε πολλούς συνδέσμους προς εθελοντικές οργανώσεις για να επιλέξετε με βάση τα δικά σας κριτήρια και δυνατότητες προσφοράς. Αρκεί να θυμάστε ότι Χριστούγεννα δεν είναι μόνο η γαλοπούλα, τα δώρα και οι εκδρομές, αλλά ότι το νόημά τους βρίσκεται κυρίως στην προσφορά και στην αλληλεγγύη.

Ένας ακόμη λόγος που ασχολούμαστε σήμερα με την ActionAid είναι ότι πρόσφατα συνδέθηκα κι εγώ μαζί της μέσα από το πρόγραμμα αναδοχής παιδιού και βίωσα προσωπικά την συγκίνηση που μπορεί να προσφέρει αυτή η ελάχιστη προσφορά για την στήριξή του. Αυτό το πρόγραμμα θα δούμε σήμερα, αλλά φυσικά αυτός δεν είναι και ο μοναδικός τρόπος υποστήριξης.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά…

Ποια είναι η ActionAid

Η ActionAid ξεκίνησε το 1972 από την Μεγάλη Βρετανία από τον επιχειρηματία Cecil Jackson-Cole και οι αρχικοί υποστηρικτές της ήταν μια χούφτα άνθρωποι που βοηθούσαν παιδιά σε Ινδία και Κένυα, κυρίως με νερό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Φυσικά τα ιδρυτικά στελέχη τής οργάνωσης γρήγορα κατάλαβαν ότι αυτού τού είδους η βοήθεια ήταν μία σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων και έτσι η ActionAid γρήγορα εξελίχθηκε σε μία παγκόσμια οργάνωση που απλώθηκε σε πολλές χώρες, συνδέθηκε με τον ΟΗΕ μέσα από συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ οι κύριες προσπάθειές της επικεντρώθηκαν στην μακρόχρονη καταπολέμηση των αιτίων που γεννούν την φτώχεια και την ανάπτυξη μόνιμων υποδομών σε πάμφτωχες κοινότητες από όπου συνήθως λείπουν και τα στοιχειώδη.

Στην Ελλάδα η ActionAid ξεκίνησε το 1998 με βασικό άξονα το πρόγραμμα αναδοχής παιδιού, αλλά στην πορεία η δράση της διευρύνθηκε με εκπαιδευτικά προγράμματα, ενημερωτικές εκστρατείες για την καταπολέμηση τής φτώχειας, καμπάνιες για την συγκέντρωση χρημάτων προς συγκεκριμένα έργα και σκοπούς, ενώ πρόσφατα με την δημιουργία τού χώρου “Επίκεντρο” στην Αθήνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει και προβλήματα για πολίτες  στην χώρα μας, που δοκιμάζονται από την πολύχρονη οικονομική κρίση.

Στην ιστοσελίδα τους περιγράφουν οι ίδιοι με αρκετά πυκνό τρόπο τις βασικές τους αντιλήψεις και σκοπούς…

Το πρόγραμμα αναδοχής παιδιού

Είναι αρκετοί εκείνοι που πιστεύουν ότι μέσα από την ActionAid υιοθετούν πραγματικά ένα παιδί με όλη τήν σημασία τής λέξης, αλλά στην πραγματικότητα η αναδοχή παιδιού είναι περισσότερο συμβολική και λιγότερο ουσιαστική. Εκείνο που πράγματι συμβαίνει όταν αποφασίσετε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα είναι πως η οικονομική σας προσφορά πηγαίνει και στηρίζει  μία ολόκληρη κοινότητα και το παιδί συμβολίζει την σύνδεση αυτής τής κοινότητας μαζί σας. Φυσικά αυτή η “υιοθεσία” δεν έχει μοναχά συμβολικό χαρακτήρα, αφού με το παιδί μπορείτε να διατηρείτε αλληλογραφία, στα δικά του μάτια η βοήθεια που φτάνει στην κοινότητά του έχει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ενώ εάν έχετε την δυνατότητα, και με την βοήθεια τής ActionAid, μπορείτε κάποια στιγμή να το επισκεφθείτε και να δείτε από κοντά τόσο το ίδιο, όσο και την πρόοδο που έχει γίνει σε έργα υποδομής και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στην πραγματικότητα λοιπόν το πρόσωπο ενός παιδιού γίνεται το σύμβολο τής προσφοράς σας, αλλά στην ουσία εσείς βοηθάτε το σύνολο τής κοινότητας, όχι με πρόχειρες και πρόσκαιρες λύσεις, αλλά με την δημιουργία έργων και σκοπό την μόνιμη επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την σίτιση, την ύδρευση, την κατοικία, τις καλλιέργειες και την εκπαίδευση.

[su_quote]Παρόλο όμως που δεν πρόκειται για κανονική υιοθεσία, θα σας πω από προσωπική εμπειρία ότι η διαδικασία αναδοχής γεννά τα ίδια έντονα συναισθήματα. Η αίσθηση ότι έστω και με ένα πολύ μικρό ποσό βοηθάς ένα παιδί να μεγαλώσει καλύτερα, να απομακρυνθεί  από την απόλυτη φτώχεια και να εκπαιδευθεί έστω και στην στοιχειώδη εκπαίδευση, είναι μια αίσθηση μοναδική που πραγματικά δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με συμβατικές λέξεις σε ένα άρθρο.[/su_quote]

Η διαδικασία αναδοχής παιδιού

Εάν το αποφασίσετε θα πρέπει να ξέρετε ότι η συνεισφορά ξεκινά από τα 22 ευρώ τον μήνα και στην πραγματικότητα η μοναδική σας υποχρέωση είναι η πληρωμή αυτού τού ποσού είτε σε μηνιαία βάση, είτε σε αραιότερες καταβολές εάν αυτό σάς βολεύει καλύτερα, (ανά τρίμηνο, εξάμηνο, έτος), – φυσικά υπάρχουν όλες οι δυνατότητες πληρωμής μέσα από πάγια εντολή, χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και όλα τα παρόμοια. Εκείνο που επίσης είναι σημαντικό να ξέρετε είναι πως αυτή η καταβολή δεν έχει χρονικές δεσμεύσεις και δεν υπάρχει υποχρεωτικό διάστημα παραμονής στο πρόγραμμα, η λογική του είναι η απλούστερη που υπάρχει – όσο μπορείτε να πληρώνετε συμμετέχετε, εάν για οποιονδήποτε λόγο έχετε οικονομικό πρόβλημα στο μέλλον με αυτό το ποσό, απλώς σταματάτε. Η μόνη υποχρέωση στην περίπτωση αυτή είναι να ειδοποιήσετε την ActionAid έτσι ώστε να προλάβει να σας αντικαταστήσει και να μην μείνει “ορφανό” το πρόγραμμα αναδοχής για το συγκεκριμένο παιδί. Κανείς δεν πρόκειται φυσικά να σας κατηγορήσει και κανείς δεν πρόκειται να σας ρωτήσει για τους λόγους διακοπής – η βοήθειά σας είναι πολύτιμη όσο και αν διαρκέσει.

Η διαδικασία στο διαδίκτυο είναι απλή και αποκλείεται να μπερδευτείτε, βεβαίως υπάρχει πάντοτε η λύση τού τηλεφώνου. Στο διαδίκτυο λοιπόν, απλώς πηγαίνετε στην ιστοσελίδα τής ActionAid και συμπληρώνετε την φόρμα εγγραφής…

Διαφήμιση

Μπορείτε πάντοτε ανάλογα με την οικονομική σας δυνατότητα να “υιοθετήσετε” παραπάνω από ένα παιδιά, να αυξήσετε το βασικό ποσό των 22 ευρώ και να επιλέξετε την συχνότητα πληρωμής. Το μόνο που χρειάζεται είναι εκτός από όλα αυτά να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και να στείλετε την φόρμα, σχεδόν αμέσως θα σας έρθει μήνυμα επιβεβαίωσης, θα γίνει η πρώτη επεξεργασία των στοιχείων και σύντομα θα σάς έρθει ταχυδρομικά ένας φάκελος στην διεύθυνση που έχετε δηλώσει με όλες εκείνες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητο να γνωρίζετε για την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα…

Ο δικός μας φάκελος για την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα αναδοχής…

Μέσα στο έντυπο θα βρείτε πληροφορίες για την οργάνωση και την διαχείριση των προσφορών, λεπτομέρειες για την αλληλογραφία με το παιδί και άλλα πολλά που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μία συνολική και καλύτερη εικόνα για τους σκοπούς τής οργάνωσης, αλλά και για το πού πηγαίνουν τα χρήματα που δίνετε κάθε μήνα. Στο σημείο αυτό ας κάνουμε μερικές ακόμη διευκρινήσεις για το πρόγραμμα αναδοχής…

Έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε περιοχή που κατοικεί το παιδί ή ακόμη και το φύλο του, αλλά είναι καλό να αφήσετε την ίδια την οργάνωση να επιλέξει με βάση το πού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια. Το ίδιο κάναμε κι εμείς και τελικά η επιλογή έγινε για κοινότητα στην Τανζανία…

  • Περίπου δύο εβδομάδες με έναν μήνα μετά από την εγγραφή σας στο πρόγραμμα, θα λάβετε ένα γράμμα από το παιδί που έχετε “υιοθετήσει” με κάποια πολύ απλή ζωγραφιά και λίγες πληροφορίες για την ζωή του και την οικογένειά του. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ξεκίνησαν το σχολείο με την βοήθεια τού προγράμματος σε μεγάλη σχετικά ηλικία, το γράμμα θα είναι πολύ απλό και φυσικά μεταφρασμένο στα αγγλικά από τους ανθρώπους τής τοπικής οργάνωσης τής ActionAid. Σε κάθε περίπτωση αυτή θα είναι μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές συμμετοχής σας στο πρόγραμμα.
  • Ταυτόχρονα με την έναρξη θα λάβετε φυσικά και μία φωτογραφία τού παιδιού, μαζί με το όνομά του και αρκετές πληροφορίες για την χώρα και την κοινότητα που ανήκει. Για λόγους ασφαλείας δεν θα πρέπει να κοινοποιήσετε αυτήν την φωτογραφία, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα.
  • Όσο και εάν το θέλετε δεν μπορείτε να στέλνετε προσωπικά δώρα στο παιδί, καθώς αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ζήλιες και πικρίες στα υπόλοιπα μέλη τής κοινότητας.
  • Μπορείτε να γράφετε στο παιδί όσο συχνά θέλετε και μάλιστα να στέλνετε και φωτογραφίες δικές σας ή τής οικογένειάς σας, αλλά είναι καλό να αποφεύγετε πληροφορίες και εικόνες που υπογραμμίζουν την μεγάλη διαφορά στο επίπεδο ζωής. Η αλληλογραφία επίσης γίνεται μόνο στην Αγγλική γλώσσα.
  • Φωτογραφία τού παιδιού θα λαμβάνετε κάθε δύο χρόνια και γράμμα του δύο φορές τον χρόνο, αλλά πολύ τακτικότερα θα σας έρχονται πληροφορίες για την κοινότητα, όπως και τα νέα τής ActionAid σε όλο τον κόσμο.
  • Τα παιδιά επιλέγονται από την ίδια την κοινότητα και γι’ αυτήν την επιλογή υπάρχει πάντοτε η συγκατάθεση των γονιών τους.

Αντί επιλόγου

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα η συμμετοχή σας σε ένα πρόγραμμα όπως το παραπάνω θα είναι πραγματικά το πιο πολύτιμο δώρο στον εαυτό σας, στην συνείδησή σας που δεν αντέχει τις αδικίες αυτού τού κόσμου και προ πάντων μία πολύτιμη βοήθεια σε όσους δοκιμάζονται καθημερινά σε κάθε γωνιά τού πλανήτη. Σκεφθείτε μόνο για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης ότι τα 22 ευρώ τής ελάχιστης προσφοράς ισοδυναμούν σε πολλές χώρες τής Αφρικής με τον μηνιαίο μισθό ενός δασκάλου, για να μην μιλήσουμε για τους υπόλοιπους κατοίκους. Το πιο σημαντικό όμως σε όλο αυτό είναι ότι πλέον ξεφεύγετε από τα λόγια και τις ατελείωτες συζητήσεις χωρίς κανένα νόημα και συμμετέχετε ενεργά σε κάτι που εξελίσσεται σήμερα και με τον έναν ή άλλο τρόπο βοηθά να γίνει η ζωή πολλών ανθρώπων λίγο ευκολότερη.

Ακόμη και εάν για κάποιον λόγο δεν επιθυμείτε την συμμετοχή σας σε προγράμματα τής ActionAid, παρακάτω θα δείτε μία λίστα με κάποιες ακόμη οργανώσεις που προσφέρουν ανάλογο έργο στην Ελλάδα ή σε άλλες περιοχές τού κόσμου. Φυσικά και η δική σας έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί να προσθέσει ακόμη πολύ περισσότερες, διάθεση να υπάρχει για εθελοντισμό και οι ευκαιρίες πραγματικά είναι χιλιάδες…

Γιατροί χωρίς σύνορα

Γιατροί τού κόσμου

Κλίμακα

Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία

Η Θεοτόκος

Χαμόγελο τού Παιδιού

Φλόγα

ΚΕΘΕΑ

Ευχαριστούμε που διαβάσατε αυτό το άρθρο, εάν πιστεύετε ότι το αξίζει κοινοποιήστε το…

 

Αναγνώσεις 5
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments