Γρήγορες δίαιτες, η μεγάλη αυταπάτη…

Αναγνώσεις 2

(Το σημερινό κείμενο απευθύνεται σε υγιείς ενήλικες. Γι’ ανθρώπους με παθολογικά ή ψυχολογικά προβλήματα είναι απαραίτητη η συμβουλή και η καθοδήγηση από έναν ειδικό. Δεν είμαστε ούτε γιατροί, ούτε διαιτολόγοι και όσα αναφέρουμε παρακάτω προκύπτουν από την κοινή λογική, την εμπειρία μας και τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις επιστημόνων)

[su_dropcap style=”light” size=”5″]Έ[/su_dropcap]χουμε και στο παρελθόν ασχοληθεί σε ξεχωριστό κείμενο με τις δίαιτες και την μυθολογία που τις συνοδεύει, αλλά σ’ εκείνο το άρθρο δίναμε μεγαλύτερο βάρος στην Μεσογειακή διατροφή, η οποία, (και σε συνδυασμό με αλλαγές στην καθημερινότητα), μπορεί πράγματι να επιφέρει θαυμαστά αποτελέσματα και να βελτιώσει θεαματικά την υγεία και ευεξία τού οργανισμού. Παρόλα αυτά, οι δίαιτες-express συνεχίζουν να κυριαρχούν και σε μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε πληθώρα μαγικών λύσεων για να χάσετε δεκάδες κιλά σε ελάχιστο διάστημα και όλα αυτά χωρίς να πεινάσετε, χωρίς να λιποθυμήσετε, χωρίς να προκαλέσετε βλάβες στον οργανισμό σας. Τέτοιες “υποσχέσεις” δεν είναι μόνο επικίνδυνες και απατηλές, αλλά αποκρύπτουν πάντοτε και το πλέον σημαντικό – ακόμη και εάν κατορθώσετε να έχετε απώλεια κάποιων κιλών, είναι βέβαιο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τα δείτε να επιστρέφουν. Με άλλα λόγια, σήμερα το 90% από τις δίαιτες που προτείνονται δεν οδηγούν σε κανένα μόνιμο αποτέλεσμα και αυτό δεν είναι συνέπεια κάποιας συνωμοσίας, αλλά αποτέλεσμα σημαντικών αλλαγών που έχουν συμβεί στον αναπτυγμένο κόσμο τις τελευταίες λίγες δεκαετίες.

Γιατί οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν

Εάν παρακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες σε πολλές δίαιτες και ιδιαίτερα εκείνες που υπόσχονται θαυμαστά αποτελέσματα, θα διαπιστώσετε ότι αγνοούν κάποιους πολύ σημαντικούς παράγοντες που αποτελούν πλέον πραγματικότητα για πολλούς από εμάς. Ας δούμε αυτές τις αλλαγές όσο πιο γρήγορα γίνεται…

Τα ωράρια εργασίας και ελεύθερου χρόνου

Αναρωτιέμαι κάποιες φορές εάν όσοι αβασάνιστα προτείνουν τις διάφορες “δίαιτες ακριβείας”, έχουν επίγνωση των αλλαγών που έχουν συμβεί στα ωράρια εργασίας και στις σύγχρονες δραστηριότητες. Οι εποχές όπου η οικογένεια έτρωγε μεσημεριανό στις 1.30 με στρατιωτική ακρίβεια ή ο μεσημεριανός ύπνος ήταν κανόνας απαράβατος, έχουν περάσει προ πολλού. Σήμερα τα ωράρια των περισσότερων ανθρώπων έχουν επιμηκυνθεί σε μεγάλο βαθμό, οι δραστηριότητες των παιδιών απαιτούν συνεχή κίνηση και πολλές ώρες στο αυτοκίνητο και στην κυκλοφορία. Όταν μιλάμε μάλιστα για την Αθήνα, ο προγραμματισμός τής ημέρας είναι πολύ εύκολο να τιναχθεί στον αέρα από απρόβλεπτους παράγοντες. Πώς να τηρήσεις λοιπόν μία δίαιτα που προτείνει για μεσημεριανό “ψάρι ψητό με ελάχιστο ελαιόλαδο και νότες(!) λεμονιού στις 2 το μεσημέρι”, “μείγμα βοτάνων ή ελάχιστο φυστικοβούτυρο” για πρωϊνό και “ένα πιάτο καρότα μαζί με ένα κομμάτι στήθος κοτόπουλο χωρίς λάδι” για βραδινό;

Η εισβολή των υπολογιστών και τής καθιστικής ζωής

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα τής σύγχρονης τεχνολογίας, είναι ότι αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός τών εργαζομένων που παραμένουν για ώρες ακίνητοι μπροστά σ’ έναν υπολογιστή. Για κάποια μάλιστα επαγγέλματα αυτή η απόλυτη σχεδόν ακινησία, ακυρώνει εκ των προτέρων την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε δίαιτας. ‘Οταν οι θερμίδες που καίτε όλη την ημέρα είναι ελάχιστες, πρακτικά είναι αδύνατον να πετύχετε το “χρυσό ισοζύγιο” στην πρόσληψη και καύση θερμίδων. Στις περιπτώσεις αυτές το βάρος δεν πέφτει πια στην δίαιτα, αλλά κυρίως στην κίνηση και την εκγύμναση. Εάν δεν ενταχθείτε σε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής (σε γυμναστήριο ή στο σπίτι), καμία δίαιτα δεν θα μπορέσει να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η κοινωνική ζωή και η καταναλωτική συμπεριφορά

Σήμερα η κοινωνική ζωή των περισσότερων ανθρώπων είναι έντονη και η πιθανότητα να βρεθούν μπροστά σ’ ένα στρωμένο τραπέζι πολύ μεγαλύτερη από παλιά. Ταυτόχρονα, γενιές ολόκληρες νεοελλήνων εδώ και δεκαετίες, μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον υπερβολής στην αγορά και κατανάλωση φαγητού. Ακόμη και τώρα ένα μισοάδειο ψυγείο θεωρείται δείγμα φτώχειας, ενώ το σύνδρομο τής κατοχής που έχει μεταβιβαστεί από γενιά σε γενιά προκαλεί στερητικά σύνδρομα όταν φεύγουμε από το super market μόνο με τα απολύτως απαραίτητα. Η σοβαρότερη συνέπεια αυτής τής επί χρόνια καταναλωτικής συμπεριφοράς είναι οι πρωτιές τής χώρας στην παιδική παχυσαρκία – ένα φαινόμενο με ανυπολόγιστες συνέπειες στα χρόνια που έρχονται.

Η απομάκρυνση από την μεσογειακή διατροφή και το delivery

Το delivery από μόνο του δεν είναι κακό, μόνο που στην Ελλάδα έχει σχεδόν ταυτιστεί αποκλειστικά με ό,τι πιο παχυντικό ή ανθυγιεινό για τον οργανισμό σας. Σουβλάκια, πίτσες και ζυμαρικά έχουν την τιμητική τους, ενώ απουσιάζουν, (όπως αντίθετα συμβαίνει στο εξωτερικό), τα καταστήματα που βασίζονται σε μία περισσότερο εναλλακτική, φυσική ή και μεσογειακή διατροφή. Υπάρχουν μάλιστα σήμερα νοικοκυριά που, είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω ευκολίας, βασίζουν σχεδόν ολόκληρη την εβδομαδιαία διατροφή τους στις παραγγελίες από έξω.

Η κατάθλιψη και η ανία

Κατάθλιψη και ανία είναι συμπτώματα και ασθένειες  τής εποχής, παρόλο που σήμερα είναι ευκολότερο από ποτέ να βρείτε μία δραστηριότητα ενδιαφέρουσα χωρίς να πληρώσετε μία περιουσία. Να θυμάστε ότι η βουλιμία λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις σαν φάρμακο απέναντι στην κατάθλιψη, την παραίτηση από την ερωτική δραστηριότητα και την απέχθεια προς το επάγγελμα που ασκείτε. Στις περιπτώσεις αυτές η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ενασχόληση με πράγματα που αγαπάτε θα μειώσουν κατά πολύ την συνεχή επιθυμία για φαγητό και πατατάκια μπροστά στην τηλεόραση.

Τα κριτήρια ενός διατροφικού μοντέλου

Όλα τα παραπάνω είναι μία πραγματικότητα που όσο και εάν μάς βρίσκει αντίθετους δεν μπορούμε εύκολα να την αλλάξουμε. Μία ισορροπημένη διατροφή λοιπόν, ακόμη και εάν έχει σκοπό την απώλεια κάποιων κιλών, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτούς τούς παράγοντες και για να έχει πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει:

  • Να αποσκοπεί σε αργή και σταδιακή απώλεια βάρους
  • Να διαθέτει χαρακτηριστικά τέτοια που να επιτρέπουν την υιοθέτησή της ως μόνιμου προτύπου διατροφής
  • Να μην απομονώνει εκείνον που κάνει δίαιτα από το κοινωνικό του περιβάλλον και να τον βοηθά ν’ αντιστέκεται στις διατροφικές προκλήσεις
  • Να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τού οργανισμού και την ηλικία του
  • Να έχει λογικό ή και χαμηλό οικονομικό κόστος
  • Να μην αποκλείει κανένα σημαντικό διατροφικό στοιχείο από τον οργανισμό

Από όλα τα παραπάνω, όσο και από την ανάγνωση των τελευταίων τάσεων στην διεθνή κοινότητα, αντιλαμβανόμαστε πως βαδίζουμε όλο και ταχύτερα προς μία συνολική αντιμετώπιση τού προβλήματος τής παχυσαρκίας και των μεθόδων αντιμέτωπισής της. Είναι εντελώς άσκοπο να υποβάλετε τον εαυτό σας σε ακραίες διατροφικές μεταβολές, μόνο και μόνο για χωρέσετε στο νέο σας μαγιό ή για πρέπει να χάσετε 10 κιλά σε δέκα ημέρες. Εάν μάλιστα πλησιάζετε προς τήν μέση ηλικία όπου το επιπλέον βάρος χάνεται πολύ δυσκολότερα, είναι ώρα να αναθεωρήσετε αρκετές διατροφικές συνήθειες και να υιοθετήσετε ένα διαφορετικό πρότυπο στην καθημερινότητά σας. Ο σκοπός εδώ είναι όχι να φτάσετε απλώς στο επιθυμητό βάρος, αλλά να το διατηρήσετε και ταυτόχρονα να βρείτε μία διατροφή που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.

Μία πρόταση βασισμένη σε προσωπική εμπειρία

Έχω δοκιμάσει αρκετές δίαιτες, (τηρώντας κατά γράμμα τίς οδηγίες τους), αλλά ακόμη και εάν κάποιες λίγες φορές είχαν αποτέλεσμα, αυτό ερχόταν ως συνέπεια ακραίων στερήσεων, ενώ καμία από αυτές δεν έδινε την δυνατότητα μακροχρόνιας συνέχισής της. Όποιος λοιπόν έχει ταλαιπωρηθεί από παρόμοιες απόπειρες, νομίζω ότι εύκολα φτάνει σε δύο συμπεράσματα:

1.Δεν υπάρχει υγιές διατροφικό πρότυπο στον σημερινό κόσμο που να μη περιλαμβάνει στέρηση κάποιων, (έστω και λίγων), ανθυγιεινών τροφών, και

2.Κάθε άνθρωπος γνωρίζει τις αδυναμίες του, τον τρόπο ζωής του, τον ίδιο του τον οργανισμό και η διατροφή που θα υιοθετήσει θα πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη σ’ αυτές τις ιδιαιτερότητες.

Για να απαλλαγώ από τα περιττά κιλά χρειάστηκαν περίπου 6 μήνες και κάτι (για περίπου 9 κιλά), μόνο που αυτή η αλλαγή είναι μόνιμη για καιρό τώρα. Πριν προχωρήσουμε, να πω ότι σε κανονικές συνθήκες και εάν δεν έχετε πρόβλημα περιττών κιλών, συνεχίζω να πιστεύω ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να υιοθετήσετε, τόσο για την υγεία σας, όσο και για την διατήρηση τού ιδανικού σας βάρους. Πάντοτε βεβαίως με συνδυασμό με την άσκηση και το περπάτημα. Επίσης να σημειώσω ότι η εργασία μου επιβάλλει πολύ καθιστική ζωή – για κάποιον που κινείται φυσιολογικά μέσα και έξω από το σπίτι όλη την μέρα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά και ταχύτερα.

Ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο

Στην πραγματικότητα ξεκίνησα με την περιβόητη δίαιτα τής σούπας, μόνο που την εγκατέλειψα γρήγορα καθώς ήταν εξαιρετικά μονότονη και καλή μόνο για κάποια αποτοξίνωση 5-6 ημερών. Κράτησα την σούπα παραλλαγμένη ως βάση για την (χειμωνιάτικη) εκδοχή τής δίαιτας και δοκίμασα τα υπόλοιπα με βάση τις δικές μου εργασιακές συνήθειες.

Τι αφαίρεσα εντελώς από την καθημερινή διατροφή μου
(εκτός από την ημέρα ανταμοιβής)

Ζάχαρη, (εάν η ολική αφαίρεση είναι αδύνατη, χρησιμοποιήστε υποκατάστατα)

Γλυκά

Τηγανητά κάθε είδους (αυτά βέβαια είχαν αφαιρεθεί καιρό πριν)

Τι μείωσα στον ελάχιστο δυνατό βαθμό

Ψωμί

Αλάτι

Τυριά

Αλλαντικά

Πατατάκια και άλλα παρόμοια

Delivery στην γνωστή ελληνική εκδοχή τους, δηλαδή πίτσες σουβλάκια και τα συναφή

Ζυμαρικά

Γενικά συσκευασμένες τροφές

Η ανταμοιβή

Να υπογραμμίσω εδώ ότι από την αρχή έδωσα στον εαυτό μου μία ανταμοιβή μία μέρα τής εβδομάδας, για μένα ήταν το Σάββατο, καθώς είναι και η μέρα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες κοινωνικών επαφών, εσείς μπορείτε να ορίσετε όποια μέρα σάς βολεύει. Σ΄αυτό το διάλειμμα λοιπόν, μπορώ να φάω ό,τι έχω επιθυμήσει, φυσικά χωρίς ακρότητες. Εάν υιοθετήσετε αυτήν την μέθοδο, θα διαπιστώσετε στην πορεία ότι είναι πολύ εύκολο να έχετε μία ελαφρά διατροφή στην διάρκεια τής εβδομάδας, ενώ με το πέρασμα τού χρόνου δεν θα περιμένετε με την ίδια λαχτάρα την μέρα που είναι ελεύθερη από περιορισμούς. Απλώς δεν θα έχετε ποτέ αυτήν την μόνιμη μελαγχολία και καταπίεση που έχουν όσοι παθαίνουν στερητικό σύνδρομο με τις δίαιτες εξπρές και το κυνήγι των γραμμαρίων στην ζυγαριά.

Πρωϊνό

Επιλέξετε όποιο πρωϊνό σάς αρέσει μαζί με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, προσωπικά προτιμούσα μία μεγάλη φέτα μαύρο ψωμί φρυγανισμένο, με ελάχιστο φρέσκο βούτυρο και κανονική ποσότητα από μέλι. Ποτέ δεν με απασχόλησε ιδιαίτερα το πρωϊνό, καθώς είναι απαραίτητο για την υπόλοιπη μέρα και οι θερμίδες του οπωσδήποτε θα καούν όσο “καθιστικός” και εάν είναι ο τρόπος ζωής σας. Ο γενικός κανόνας είναι: Μην παραλείπετε το πρωϊνό, (όχι βεβαίως εκείνο με τα μπέικον, τα τηγανητά αυγά και τα λουκάνικα) και πίνετε στην διάρκεια τής ημέρας όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Δεν χρειάζεται να μετράτε τα ποτήρια, νερό λαμβάνει ο οργανισμός σας όχι μόνο από την βρύση, αλλά και από τα λαχανικά, τα φρούτα, τον καφέ και πληθώρα άλλων τροφών.

Ενδιάμεσα γεύματα

(αργά το πρωί και νωρίς το απόγευμα)

 

Φρούτο και πάλι φρούτο, σε μια χώρα που μπορείτε πάντοτε να έχετε στην διάθεσή σας φρέσκα φρούτα εποχής, είναι αμαρτία να καταφεύγετε σε συσκευασμένες τροφές που προτείνονται γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Με την ίδια ευκολία άλλωστε που μπορείτε να έχετε στην τσάντα σας μία μπάρα δημητριακών, μπορείτε να έχετε και ένα μανταρίνι ή ένα μήλο. Σήμερα υπάρχει αφθονία επιλογών σε προϊόντα χαμηλής θερμιδικής αξίας, οπότε επιλέξτε εκείνο που γευστικά προτιμάτε περισσότερο.

Κύριο γεύμα ή δείπνο

Τον χειμώνα η σούπα παίζει κεντρικό ρόλο στην διατροφή, αλλά όχι η σούπα που προτείνουν οι περισσότεροι, εκείνη δηλαδή που περιλαμβάνει μόνο λαχανικά. Σας προτείνω μία κλασική κρεατόσουπα που είναι πεντανόστιμη και όταν την τρώτε δεν νιώθετε πως είστε σε κάποια τιμωρία για τα περιττά κιλά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο μέρος τού κρέατος θέλετε, αλλά θα πρότεινα το οσομπούκο (μετάφραση από τα Ιταλικά: Τρύπιο κόκκαλο ), κυρίως για το μεδούλι που χύνεται μέσα στην σούπα και τής δίνει μία μοναδική γεύση. Δεν διαθέτει την ίδια υψηλή διατροφική αξία με άλλα κρέατα, αλλά είναι πολύ νόστιμο και συνήθως οικονομικότερο.

Για όσους δεν ασχολούνται με την μαγειρική, αλλά θέλουν να ακολουθήσουν την συγκεκριμένη διατροφή, ιδού πολύ σύντομα οι οδηγίες για την παρασκευή τής κρεατόσουπας…

Κρεατόσουπα με οσομπούκο, μία μεγάλη κατσαρόλα

Βασικά υλικά

1 κιλό κρέας (οσομπούκο ή όποιο άλλο μέρος προτιμάτε)

Διαφήμιση

1 έως 2 κρεμμύδια (αλεσμένα ή όχι, εξαρτάται από εσάς)

2-3 μικρές πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια

Χυμός από 2 στυμμένα πορτοκάλια και 2 στυμμένα λεμόνια

Καθόλου ή ελάχιστο λάδι

4-5 καρότα ψιλοκομμένα

4-5 Knorr βοδινού ζωμού (για μεγάλη κατσαρόλα)

1 συσκευασία μανιτάρια

Σέλινο ή μαϊντανό, (εντελώς προαιρετικά, εγώ δεν τα χρησιμοποιώ, αλλά είναι πολλοί εκείνοι που δεν διανοούνται σούπα χωρίς αυτά)

Αλάτι, (όσο γίνεται λιγότερο ή και καθόλου), πιπέρι, λίγη μουστάρδα, ρίγανη

Βάλτε το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, τα μπαχαρικά που θέλετε και την μουστάρδα. Ανακατέψτε τα με το χέρι, προσθέστε νερό έως την μέση τής κατσαρόλας και ρίξτε τους κύβους knorr. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει ρίξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε σε δυνατή φωτιά περίπου 40 λεπτά και περίπου άλλο ένα δίωρο σε σιγανή φωτιά (στο 1,5). Φυσικά οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί, καθώς παίζει ρόλο και το είδος τού κρέατος που θα επιλέξετε.

Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει και εάν πράγματι σάς αρέσει μπορείτε να κάνετε αυτήν την σούπα την βάση για την δίαιτά σας, είτε ως μεσημεριανό, είτε ως βραδινό. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σούπες και εάν το κρέας δεν είναι η αδυναμία σας, μπορείτε να επιλέξετε όποιες άλλες γεύσεις θέλετε.

[su_quote]Tip: Πριν σερβίρετε την σούπα, ρίξτε στην μερίδα σας λίγη καπνιστή πάπρικα, υπάρχει συσκευασμένη στα super markets. Θα με θυμηθείτε…[/su_quote]

Οι υπόλοιπες επιλογές

Λίγοι άνθρωποι μπορούν να φάνε το ίδιο φαγητό μεσημέρι και βράδυ και γι αυτό έχετε ανάγκη από επιπλέον διατροφικές επιλογές. Ο σκοπός είναι να έχετε εναλλαγή γεύσεων, καθώς ένα από τα βασικά μειονεκτήματα στις περισσότερες δίαιτες είναι η γευστική μονοτονία. Οι σαλάτες εποχής είναι μία σταθερή αξία, αλλά εκείνο που θα τις απογειώσει είναι ο συνδυασμός με άλλα υλικά. Ας δούμε λοιπόν τις δύο εποχιακές επιλογές, (φυσικά υπάρχουν και πολλές ακόμη), για χειμώνα και καλοκαίρι.

Χειμώνας

Χρησιμοποιώ πολύ τις έτοιμες πράσινες σαλάτες των super markets, ξέρω ότι πληρώνω παραπάνω σε σχέση με το φρέσκο μαρούλι, αλλά δυστυχώς είναι μία πολύ καλή λύση για όσους έχουν ελάχιστο χρόνο και δεν έχουν την πολυτέλεια να ασχοληθούν με την μαγειρική. Υπολογίστε ένα σακουλάκι πράσινης σαλάτας για δύο γεύματα οπωσδήποτε, μπορεί και περισσότερα. Αυτές οι σαλάτες “ζουν” περίπου 4 ημέρες (το γράφω για να υπολογίσετε το εβδομαδιαίο διατροφικό σας πρόγραμμα).

Οι εύκολες επιλογές για να δημιουργήσετε μία πλούσια σαλάτα…

Τόνος, η κλασική επιλογή, μην απασχολείστε ιδιαίτερα εάν είναι σε νερό ή ελαιόλαδο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγα σπασμένα bake rolls, κρεμμυδάκι, μπαλσάμικο, πιπέρι κόκκινο ή μαύρο, ρίγανη.

Κοτόπουλο, ιδού η δική μου πρόταση για να αξιοποιήσετε και το άσπρο που συνήθως οι περισσότεροι αφήνουν στην άκρη. Αγοράζετε δύο έτοιμα (ψημένα) κοτόπουλα από το super market και το ίδιο βράδυ τρώτε όποια μέρη του σας αρέσουν την ώρα που είναι ζεστό και εξαιρετικά νόστιμο. Κανονικά σε καμία δίαιτα δεν θα σας επιτρέψουν να φάτε την πέτσα, αλλά δεν πειράζει εάν δεν φάτε μαζί ψωμί ή κάποια γαρνιτούρα – μπορείτε να συνοδέψετε με σαλάτα. Ό,τι απομείνει από τα δύο κοτόπουλα, (και θα μείνουν αρκετά), το ξεκοκαλίζετε σε μικρά κομματάκια  και το βάζετε σε ένα σκεύος στο ψυγείο. Κάθε φορά που θέλετε να ετοιμάσετε πράσινη σαλάτα, βάζετε σε ένα μπολ την ποσότητα κοτόπουλου που θέλετε, (δεν υπάρχει περιορισμός, αλλά μην το παρακάνετε για να παραμείνει λεπτή η γεύση), ρίχνετε λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο λάδι και λεμόνι (εάν δεν το θέλετε κρύο , μπορείτε να ζεστάνετε στεγνά σε ένα αντικολλητικό). Ανακατεύετε με την σαλάτα και συμπληρώνετε εάν χρειαστεί με επιπλέον μπαχαρικά. Όταν δοκιμάσετε την σαλάτα τίποτα δεν θα θυμίζει το γνωστό άνοστο άσπρο κρέας από το κοτόπουλο. Συνοδέψτε με ένα ή δύο ποτήρια κρασί, ροζέ ή κόκκινο.

(Γιατί προτείνω το έτοιμο ψημένο και όχι το ωμό; Ο λόγος είναι ότι ακόμη και μετά από μέρες, το άσπρο μέρος που θα έχει απομείνει και θα το βάλετε στην σαλάτα σας, θα έχει ακόμη εκείνη την μυρωδιά σούβλας και θα σας προσφέρει μεγαλύτερη γευστική ικανοποίηση. Φυσικά, εάν το βρασμένο κοτόπουλο δεν σας ενοχλεί ακόμη καλύτερα καθώς θα “βγάλετε” και κοτόσουπα – μία εξαιρετική σούπα για χειμώνα και καλοκαίρι)

Προσούτο, περίπου τρεις με τέσσερις λεπτές φέτες, μαζί με λίγες λεπτές φλούδες παρμεζάνας και πολύ λίγο λάδι μαζί με τα υπόλοιπα γνωστά μπαχαρικά, εκτός από αλάτι.

Σολωμός καπνιστός. Για πολλούς παραμένει απαγορευτικός λόγω τού κόστους του, αλλά θυμηθείτε ότι σε σαλάτα χρησιμοποιείτε πολύ λίγη ποσότητα, καθώς έχει πολύ έντονη γεύση και μπορεί να σας “λιγώσει”. Με πιπέρι, λεμόνι και ρίγανη στην σαλάτα, αποτελεί εξαιρετική επιλογή.

Γαρίδες, καλαμαράκια, μύδια, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα μείγμα και από τα τρία αυτά είδη, (μόνο με λεμόνι και λίγο λάδι και σκόρδο) και να έχετε έτσι ένα έτοιμο συνοδευτικό για την σαλάτα σας. Περισσότερο καλοκαιρινή επιλογή, αλλά ιδανικό για όσους θέλουν γεμάτη γεύση και έχουν βαρεθεί τις κλασικές επιλογές τόνου ή κοτόπουλου.

Σκεφθείτε ότι εάν κάνετε ένα πρόγραμμα και χρησιμοποιήσετε όλα τα παραπάνω υλικά εναλλάξ, έχετε καλύψει όλη την εβδομάδα με διαφορετικές γεύσεις. Φυσικά κανείς δεν σας υποχρεώνει να τα ανακατέψετε με την σαλάτα, μπορείτε να τα έχετε στο πιάτο και ξεχωριστά.

Εάν σας είναι πολύ δύσκολη η απουσία ψωμιού, μπορείτε να συνοδέψετε με ένα κρητικό παξιμάδι λαδιού που είναι εξαιρετικό και πολύ γεμάτο γευστικά.

Καλοκαίρι

Το καλοκαίρι τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα, καθώς λόγω ζέστης οι δροσερές σαλάτες τρώγονται πολύ ευκολότερα. Η κλασσικότερη και πιο εύγευστη επιλογή, είναι βεβαίως η αγγουροντομάτα σε όλες τις πιθανές παραλλαγές της, δεν θα ασχοληθώ εδώ παραπάνω, καθώς δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που δεν ξέρει να φτιάχνει μία απλή σαλάτα ή ένα κρητικό ντάκος. Αποφύγετε όσο μπορείτε τις μπύρες γιατί φουσκώνουν και το τυρί γιατί έχει πολλά λιπαρά. Μία κλασική καλοκαιρινή σαλάτα λοιπόν μπορεί να περιλαμβάνει…

Ντομάτες

Αγγουράκι

Κρεμμύδι (για όσους το αγαπούν)

Ελιές

Εάν δεν μπορείτε χωρίς τυρί, βάλτε ένα πολύ μικρό κομμάτι θρυμματισμένο

Ένα παξιμάδι

Λίγο λάδι, (περίπου μια κουταλιά τής σούπας) και ξύδι

Καθόλου ή ελάχιστο αλάτι, αρκετή ρίγανη

Περπάτημα και άσκηση

Εάν είστε ένας “φυσιολογικός” άνθρωπος που ασχολείται με τα παιδιά του, πηγαίνετε στην δουλειά σας κάθε μέρα και ταυτόχρονα κάνετε όλες τις συνηθισμένες δουλειές για την συντήρηση ενός σπιτιού, εάν δηλαδή καίτε τις αναμενόμενες θερμίδες με τον σημερινό τρόπο ζωής, τότε το μόνο που θα χρειαστείτε, είναι ένα επιπλέον γρήγορο περπάτημα 1-2 χιλιομέτρων την ημέρα. Αυτή είναι η ιδανική απόσταση, όχι μόνο για να έχει αποτέλεσμα η δίαιτά σας και οι “θυσίες” σας, αλλά και για να έχετε μία υγιή καρδιά. Μπορεί η απόσταση να σας φαίνεται μεγάλη, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, τόσο απέχει το πλησιέστερο super market στην γειτονιά μου και επειδή δεν είχα χρόνο για επιπλέον γυμναστική, ξεκίνησα να πηγαίνω με τα πόδια και να ψωνίζω τα απαραίτητα τού μήνα τμηματικά. Μπορείτε να βρείτε επίσης διαδρομές που σας αρέσουν και να τις καθιερώσετε – στην δική μου περίπτωση για παράδειγμα, η απόσταση από το κέντρο τής Νέας Ερυθραίας έως το κέντρο τής Κηφισιάς είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο και την κάνω πάντα με τα πόδια. Ή πάλι, εάν δεν είστε τής φύσης και του ανώμαλου εδάφους, μπορείτε να επενδύσετε σε έναν διάδρομο γυμναστικής ή σε ένα γυμναστήριο και να περπατάτε εκεί – το κόστος δεν είναι απαγορευτικό και θα κάνετε “απόσβεση” πολύ γρήγορα. Είναι αυτονόητο πως εάν η δουλειά σας είναι κυρίως καθιστική, (όπως η δική μου), θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια στην άσκηση και καύση θερμίδων, εάν θέλετε να έχετε ταχύτερα αποτελέσματα.

Η ανταμοιβή και το “ρεπό”

Μία μέρα την εβδομάδα “σπάστε” την δίαιτα και φάτε ελεύθερα και χωρίς ενοχές. Έτσι κι αλλιώς όλα μια ιδέα είναι, μπορεί μεσοβδόμαδα να σκέφτεστε με λαχτάρα το Σάββατο για να φάτε τα πατατάκια σας, τους ξηρούς καρπούς σας ή τα σουβλάκια σας και όταν έρθει αυτή η ώρα πράγματι θα το απολαύσετε, αλλά ταυτόχρονα θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να καταναλώσετε την τεράστια ποσότητα που είχατε στο μυαλό σας για να βγάλετε το άχτι σας. Η μία ημέρα ρεπό στην δίαιτα και η έστω και αργή πτώση στα κιλά τής ζυγαριάς, θα γίνουν και τα ισχυρότερα κίνητρα για να υιοθετήσετε ένα διαφορετικό διατροφικό πρότυπο.

Να θυμάστε επίσης:

Με την σημερινή αφθονία επιλογών, μπορείτε να κρατήσετε ως βάση τα παραπάνω και να φτιάξετε άπειρες παραλλαγές. Το μυστικό είναι να μην βαρεθείτε ποτέ γευστικά και να μην καταντήσει το φαγητό μια αγγαρεία και ένας καταναγκασμός.

Όσο και εάν φαίνεται αστείο, στο σπίτι δεν είναι καλό να έχετε κρυμμένους “πειρασμούς”. Εάν το Σάββατο για παράδειγμα θέλετε να φάτε ποπ-κορν ή πατατάκια, φροντίστε να τα αγοράσετε την ίδια μέρα και στην ποσότητα που θα καταναλώσετε αυθημερόν.

Εσείς ξέρετε καλύτερα απ’ όλους τον οργανισμό σας, τις τροφές που είναι για εσάς δύσπεπτες ή τις τροφές που αντιπαθείτε. Εκείνο που θα πρέπει να προσπαθήσετε είναι να φτιάξετε το εξαήμερο πρόγραμμα διατροφής με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία για την κάθε ημέρα.

Η απώλεια κιλών με αυτήν την χαλαρή μέθοδο μπορεί να είναι πιο αργή από όσο θα θέλατε, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να σας ενοχλεί καθόλου, καθώς έτσι αυξάνετε κατά πολύ τις πιθανότητες να σταθεροποιηθείτε στα ιδανικά κιλά σας και να παραμείνετε εκεί μόνιμα.

Φυσικά εάν το θέλετε, μπορείτε να συμβουλευθείτε κάποιον διαιτολόγο ή οποιονδήποτε άλλο ειδικό στα ζητήματα διατροφής, να υιοθετήσετε χημικές και άλλες δίαιτες ή να μαστιγώνετε τον εαυτό σας κάθε μέρα και να στερείστε τα πάντα για να χάσετε γρήγορα κάποια κιλά. Αλλά, ειλικρινά, (και το γράφω πράγματι από μακρόχρονη εμπειρία), μπορείτε χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις και έξοδα να αποκτήσετε πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση, απλώς εφαρμόζοντας κανόνες κοινής λογικής και βάζοντας στην άκρη το αυτοκίνητο για διαδρομές που κάλλιστα μπορείτε να κάνετε με τα πόδια.

Εάν βρείτε τις συνταγές εκείνες που σας βοηθούν, τότε έχετε βρεί και έναν μόνιμο τρόπο για να διατηρείστε στα κιλά σας και έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιορίσετε τις κοινωνικές επαφές ή να περνάτε ένα μαρτύριο όταν η παρέα σας πάει σε ένα εστιατόριο. Εκείνη την μέρα φάτε ότι θέλετε με μέτρο, αυτό δεν θα επιβαρύνει την δίαιτά σας, αλλά ακόμη και εάν δείτε προσωρινά την ζυγαριά να ανεβαίνει ελάχιστα για μία μέρα, εσείς ξέρετε πια πώς να επιστρέψετε στο επιθυμητό σας βάρος, με άλλα λόγια έχετε βρεί το ιδανικό διατροφικό προσωπικό σας πρότυπο.

Και αυτό είναι όλο το “μυστικό” για να πάψετε να ταλαιπωρήστε με άγονες και ανθυγιεινές δίαιτες των πέντε και δέκα ημερών…

Αναγνώσεις 2
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments