0Shares

ΜΕΖΟΥΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΙΤΕΣ

Η είδηση, έτσι όπως δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες πριν από έναν περίπου χρόνο, ήταν κάτι παραπάνω από ανησυχητική κι όμως, όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα, ελάχιστοι ήσαν εκείνοι που έδωσαν σημασία, ενώ η αντίδραση από υπεύθυνους φορείς και κρατικές υπηρεσίες υγείας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Αντιγράφουμε από την “Καθημερινή” τής 3ης Ιανουαρίου 2016… φυσικά δεν ήταν η μόνη εφημερίδα που αναδημοσίευσε τα αποτελέσματα των μελετών…

 

[su_box title=”Από την εφημερίδα ‘Καθημερινή’…” style=”glass” box_color=”#e4770e” title_color=”#ffffff” radius=”5″]”Για άλλη μια χρονιά η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία. Ενώ τα ποσοστά στις ΗΠΑ αρχίζουν για πρώτη φορά να υποχωρούν, η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνει ότι το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα…”.[/su_box]

 

MEDNUTRITION ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
(από την ιστοσελίδα www.mednutrition.gr)

 

Το ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο στα συμπεράσματα πολυετών ερευνών, είναι ότι πλέον τα αίτια τής παιδικής παχυσαρκίας, απλώνονται σε δεκάδες παράγοντες τής σύγχρονης ζωής, με άλλα λόγια δεν είναι μόνο η αυξημένη κατανάλωση φαγητού (πολλές φορές κακής ποιότητας…), που ευθύνεται για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, αλλά το συνολικό μοντέλο διαβίωσης που ξεκινά από την διαχείριση τής εγκυμοσύνης ακόμη, το ίδιο το  αστικό περιβάλλον και την απουσία καθημερινής σωματικής άσκησης και δραστηριότητας. Το πρόβλημα δεν είναι κυρίως αισθητικό, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά σχετίζεται πρωτίστως με την υγεία – με τον τρόπο που σήμερα ζούμε, τρεφόμαστε και κινούμαστε. Κτίζουμε έναν αυριανό κόσμο, όπου άνθρωποι 25, 30 και 40 ετών θα ταλαιπωρούνται από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα. Φυσικά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα παιδιά, αρκεί να παρατηρήσετε για λίγο τον κόσμο γύρω σας και τις άπειρες συζητήσεις για δίαιτες και κάθε λογής μαντζούνια αδυνατίσματος, για να αντιληφθείτε την άγνοια και τις παρεξηγήσεις στο θέμα τής διατροφής και της φροντίδας τού σωματικού βάρους.

Είναι πράγματι εκπληκτικό ότι στο 2017 και με έναν τόσο τεράστιο όγκο πληροφοριών γύρω μας, συνεχίζει να υπάρχει άγνοια στα θέματα αυτά και ότι χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια άνθρωποι, ταλαιπωρούνται καθημερινά για να χάσουν έστω και ένα κιλό, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα σε δίαιτες αμφίβολης αποτελεσματικότητας και διάφορα θαυματουργά ινστιτούτα. Κι όμως, εάν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και αποδεχτούμε την κοινή λογική, τα πράγματα είναι σχετικά απλά και βασίζονται σε δύο αδιαμφισβήτητες παραδοχές.

Πρώτον, το βάρος μας είναι αποτέλεσμα μιάς απλούστατης εξίσωσης – οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε δεν πρέπει να είναι περισσότερες από εκείνες που καίμε καθημερινά και δεύτερον, η επιστήμη μετά από μακρόχρονες  μελέτες,  έχει πια καταλήξει στο διατροφικό μοντέλο που είναι και το ιδανικότερο για την υγεία και τις ανάγκες τού ανθρώπινου οργανισμού. Ας δούμε αυτές τις δύο παραδοχές ξεχωριστά και ας ξεχωρίσουμε την αντικεμενική αλήθεια από μύθους που κτίστηκαν για δεκαετίες ολόκληρες και δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα.

Μεσογειακή διατροφή

ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΓΓΛΟΦΩΝΗ
Η κλασική πυραμίδα τής μεσογειακής διατροφής, με αυτό το διατροφικό πρότυπο μεγάλωσαν όλες οι γενιές στην Ελλάδα έως περίπου και τις αρχές τής δεκαετίας τού 80. Ύστερα ήλθε η κυριαρχία τού fast food και άλλοι πολλοί επιβαρυντικοί παράγοντες…

 

Η μελέτη τής μεσογειακής διατροφής δεν είναι και τόσο παλιά και στην πραγματικότητα ξεκίνησε από την εύλογη απορία τού βιολόγου Ancel Keys και της γυναίκας του Margaret για την συχνότητα κυρίως καρδιαγγειακών παθήσεων στην Αμερική από την μία μεριά, και τις Μεσογειακές χώρες από την άλλη – το παράδοξο ήταν ότι οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών και κυρίως τής Κρήτης, τής υπόλοιπης Ελλάδας και τής νότιας Ιταλίας, εμφάνιζαν χαμηλότερο ποσοστό παθήσεων από τους Αμερικάνους, παρόλο που ο τρόπος ζωής τους ήταν σε πολλά πράγματα χειρότερος και πολύ περισσότερο φτωχικός και περιορισμένος από των υπολοίπων αναπτυγμένων χωρών. Παρόλο που η μελέτη ξεκίνησε την δεκαετία τού 50 και πρωτοπαρουσιάστηκε την δεκαετία τού 70, έπρεπε να φτάσουμε στα χρόνια μετά το 1990 για να γίνει η Μεσογειακή διατροφή παγκόσμια γνωστή και αποδεκτή πλέον, από την πλειονότητα τής επιστημονικής κοινότητας, ως η καλύτερη βάση διατροφής. Φυσικά ο Keys δέχθηκε συχνά κριτική για τις στατιστικές μεθόδους και συγκρίσεις του, υπάρχει επίσης αρκετός σκεπτικισμός σε πολλούς επιστήμονες για όσα κατά καιρούς ανακοινώνονται, αλλά το γεγονός είναι πως μέχρι σήμερα η Μεσογειακή διατροφή παραμένει η καλύτερη και γευστικότερη πρόταση που μπορεί ταυτόχρονα να δρά ευεργετικά για τον οργανισμό…

ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΚΑΡΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΠΟΡΙΑ
Η ευλογία τής φύσης. Μόλις σήμερα διάβαζα ότι στις χιλιάδες μελέτες για τα φυσικά προϊόντα προστέθηκε ακόμη μία για το καρπούζι – μια νέα μελέτη λοιπόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το καρπούζι δρα ευεργετικά στην στυτική δυσλειτουργία, καθώς διευκολύνει την ροή αίματος στα αγγεία. Κάτι μού λέει ότι η κατανάλωσή του θα αυξηθεί δραματικά φέτος το καλοκαίρι...

 

Εδώ ας κάνουμε μία μικρή στάση και ας επισημάνουμε δύο παρανοήσεις – η πρώτη είναι για την σχέση τής μεσογειακής διατροφής με το αδυνάτισμα. Η μεσογειακή διατροφή λοιπόν δεν είναι κάποια μαγική δίαιτα για να χάσετε γρήγορα κιλά, είναι απλώς η καλύτερη διατροφή που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να παραμείνει υγιής. Ας διαχωρίσουμε λοιπόν τις θεμίδες και την παχυσαρκία από τα θέματα υγείας, εάν τρώτε τρία πιάτα μακαρόνια την ημέρα, (τα οποία βρίσκονται στην βάση τής μεσογειακής πυραμίδας..), δεν σημαίνει πως δεν θα παχύνετε, ούτε ότι δεν θα έχετε αύριο-μεθαύριο προβλήματα σακχάρου. Η δεύτερη παρανόηση προέρχεται από την υπερβολή με την οποία αντιμετωπίζουμε όλα τα πράγματα στην Ελλάδα – η μεσογειακή διατροφή λοιπόν από μόνη της δεν εγγυάται την μακροζωία, δεν είναι το ελιξήριο τής νεότητας..

ΝΕΟΝΥΜΦΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ

[br]

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΓΙΡΛΑΝΤΑ

Τι είναι λοιπόν με δύο λόγια η μεσογειακή διατροφή;

 

ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΜΕ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Το ελαιόλαδο είναι το Α και το Ω στην Μεσογειακή διατροφή. Εάν επιμένετε να τρώτε τηγανητά, χρησιμοποιείτε τουλάχιστον ελαιόλαδο – μπορεί να έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το σπορέλαιο, αλλά παραμένει κατά πολύ υγιεινότερο στις ψηλές θερμοκρασίες τηγανίσματος…

 

Αντιγράφουμε τον πιο σύντομο και περιεκτικό ορισμό της από την Βικιπαίδεια..

[su_box title=”Τι είναι η Μεσογειακή διατροφή” style=”glass” box_color=”#e4770e” title_color=”#ffffff” radius=”12″]”Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια αρχικά εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες από την Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία στη δεκαετία του 1940 και του 1950. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού, και χαμηλή κατανάλωση κρέατος…”.[/su_box]

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΦΕΛΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Μία σύντομη ανασκόπηση για τα οφέλη τής Μεσογειακής διατροφής… (Βικιπαίδεια)

 

Τι συμπεραίνουμε από τούτες τις γραμμές; Το πρώτο είναι πως η μεσογειακή διατροφή στην ουσία γεννήθηκε μέσα σε συνθήκες φτώχειας, οι άνθρωποι έπρεπε να επιβιώσουν χρησιμοποιώντας μόνο ό,τι πρόσφερε η φύση γύρω τους. Το δεύτερο είναι πως βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διατροφής, είναι η ισορροπία και κυρίως το μέτρο, χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα υλικά μέσα από μία εναλλαγή που προσφέρει γευστική και θρεπτική ποικιλία. Και το τρίτο χαρακτηριστικό είναι πως το πρότυπο αυτό κτίστηκε με βάση το ένστικτο – οι άνθρωποι τότε δεν είχαν φυσικά ιδέα για συμπλέγματα βιταμινών, ιχνοστοιχεία και dna, απλώς εργάζονταν σκληρά όλη την μέρα και ακολούθησαν τις ανάγκες και τις “οδηγίες” τού οργανισμού τους για να τα βγάλουν πέρα και να αντέξουν μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Αυτός είναι και ο ένας βασικός λόγος, (τον δεύτερο θα τον δούμε αμέσως παρακάτω...), που η γενιά των παππούδων σας, παρόλο που πέρασε πολέμους, κακουχίες και φτώχεια, διαθέτει έναν πολύ πιο ανθεκτικό οργανισμό από νεότερες γενιές που κολυμπούν μέσα την αφθονία ποικίλων επεξεργασμένων τροφών.

Είναι αρκετή η Μεσογειακή διατροφή;

 

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΦΡΣΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΣΚΟΡΔΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
Η μεσογειακή διατροφή δεν απαγορεύει καμία φυσική τροφή…

 

Εκείνο που παραγνωρίζουν οι περισσότερες μελέτες, είναι πως κανένα μοντέλο διατροφής δεν είναι από μόνο του αρκετό για να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας, εκείνο δηλαδή που πραγματικά απουσιάζει από τις περισσότερες έρευνες είναι μία συνολική θεώρηση τού σύγχρονου τρόπου ζωής και ένας καταμερισμός ευθύνης στους διάφορους επιβαρυντικούς παράγοντες για τον οργανισμό.

Μία από τις μεγαλύτερες πληγές στον σημερινό αναπτυγμένο κόσμο, είναι η διαρκής υποχώρηση τής σωματικής κίνησης και άσκησης και η η όλο και μεγαλύτερη επικράτηση τού γρήγορου και συνήθως κακομαγειρεμένου φαγητού. Μπορεί να τρώτε κάθε μέρα μαρούλια, πορτοκάλια και όσπρια – εάν όμως η εργασία σας απαιτεί να είστε καθισμένοι 10 ώρες μπροστά στον υπολογιστή ή πίσω από ένα γραφείο, καμία μεσογειακή διατροφή δεν θα σας σώσει από την παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας. Θυμηθείτε ότι την εποχή που ξεκίνησε η μελέτη για την μεσογειακή διατροφή, οι λαοί των επτά μεσογειακών χωρών που εντάχθηκαν στην μελέτη, εργάζονταν σκληρά ατελείωτες ώρες, το άγχος τους ήταν ποιοτικά πολύ διαφορετικό από το σημερινό και έπρεπε πολλές φορές να περπατήσουν χιλιόμετρα για εργασίες που σήμερα ολοκληρώνονται με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή. Η διατροφή τους λοιπόν ήταν αποτελεσματική σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν.

Η απορία λοιπόν τού Keys μπορεί να απαντηθεί σχετικά εύκολα – η διατροφή τής Μεσογείου είναι αποτελεσματική μέσα από έναν συνδυασμό παραγόντων και ένα πρότυπο ζωής που απλώνεται σε πολλά επίπεδα. Πριν δούμε λοιπόν τι σημαίνει σήμερα υιοθέτηση τής μεσογειακής διατροφής, ας δούμε και κάποιους διατροφικούς μύθους που όλοι μας κατά καιρούς αναπαράγουμε, αλλά ελάχιστη σχέση έχουν τελικά με την επιστημονική αλήθεια…

Για να αδυνατίσω αρκεί να μειώσω στο ελάχιστο τις θερμίδες που καταναλώνω..

 

ΖΥΓΑΡΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΜΕΖΟΥΡΑ
Οι δίαιτες τού ενός μήλου την ημέρα ή τής μίας φέτας ζαμπόν, δεν έχουν μόνο προσωρινά αποτελέσματα, αλλά μπορεί να αποβούν και καταστρεπτικές για την ισορροπία τού οργανισμού…

 

Η “τυφλή” μείωση των θερμίδων όχι μόνο δεν ενδείκνυται, αλλά μπορεί να είναι και καταστροφική για τον οργανισμό, καθώς κόβοντας εντελώς τυχαία γεύματα και συγκεκριμένες τροφές, αφαιρούμε από τον οργανισμό την ποικιλία και τις απαραίτητες βιταμίνες. Ο περιορισμός πρέπει να γίνει κυρίως στην ποσότητα και το διαιτολόγιο να συνεχίσει να περιλαμβάνει όλα εκείνα που συνιστά η μεσογειακή πυραμίδα στην ανάλογη συχνότητα.

Πρέπει να πίνω νερό συνέχεια μέχρι να φουσκώσω σαν μπαλόνι…

ΝΕΡΟ ΚΟΥΒΑΣ ΑΝΤΛΙΑ

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι ο οργανισμός πρέπει να παίρνει τα υγρά που χρειάζεται, (περίπου δύο λίτρα την ημέρα…), αλλά συνήθως ξεχνάμε ότι η πρόσληψη υγρών δεν γίνεται μόνο από το νεράκι τής βρύσης, αλλά και από τον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά, τις σαλάτες, ακόμη και από τρόφιμα που μοιάζουν να είναι εντελώς στεγνά. Όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν προτού σταθούμε κάτω από την βρύση και αδειάσουμε την λίμνη τού Μαραθώνα.

Τρώω μαύρο ψωμί, αλλά δεν χάνω γραμμάριο…

ΨΩΜΙ ΜΑΥΡΗ ΜΠΑΓΚΕΤΑ

Και ούτε θα χάσετε από αυτόν τον λόγο, καθώς μαύρο και άσπρο ψωμί δίνουν τις ίδιες πάνω-κάτω θερμίδες – απλώς το μαύρο ψωμί υπερέχει σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, στοιχεία πολύ σημαντικά βεβαίως για να ξεκινήσετε την κατανάλωσή του, αλλά στον τομέα τού αδυνατίσματος μην περιμένετε να δείτε κάποια διαφορά, ιδιαίτερα εάν συνηθίζετε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες κάθε μέρα.

Την έκοψα την ρημάδα την ζάχαρη, τώρα χρησιμοποιώ μόνο μέλι…

ΜΕΛΙ

Και πολύ καλά κάνετε, αλλά αυτό αφορά μόνο την υγεία σας και όχι το βάρος σας. Το μέλι υπερέχει σαφέστατα τής ζάχαρης σε θρεπτική αξία, αλλά αν μιλήσουμε για θερμίδες έχει τις ίδιες, ίσως και περισσότερες. Οπωσδήποτε η μείωση στην χρήση τής ζάχαρης μόνο οφέλη μπορεί να σας δώσει…

Εντάξει, κόβω και τα μακαρόνια, άντε να δούμε τι άλλο θα μείνει…

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΟΣΤΡΑΚΑ
Τα αμυλούχα τρόφιμα έχουν κεντρική θέση στην Μεσογειακή διατροφή, αρκεί να μην τα μετατρέπετε σε θερμιδικές βόμβες…

 

Δεν χρειάζεται να κόψετε τίποτε στην μεσογειακή διατροφή, το άμυλο μάλιστα βρίσκεται στην βάση της πυραμίδας, που σημαίνει ότι μπορείτε να το καταναλώνετε συχνότερα. Το μέγα πρόβλημα στην νεοελληνική κουζίνα είναι ο τρόπος που μαγειρεύονται τα ζυμαρικά – συνήθως βρασμένα υπερβολικά, βουτηγμένα σε κρέμα γάλακτος, τυριά κάθε είδους, κιμάδες, μπεσαμέλ και ζωικό βούτυρο. Όλες αυτές οι προσθήκες, δεν φτιάχνουν απλώς μια θερμιδική (και ανθυγιεινή…) βόμβα στο πιάτο σας, αλλά αλλοιώνουν γευστικά, καλύπτουν και δεν αναδεικνύουν την γεύση των ζυμαρικών. Από τα μανιτάρια με ελαιόλαδο έως τα λαχανικά και τα θαλασσινά, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά χωρίς να επιβαρυνθείτε με λιπαρά και περιττές θερμίδες. Και πιστέψτε με, όσο απλούστερα μαγειρεύονται τα μακαρόνια τόσο γευστικότερα και ελαφρύτερα είναι…

Ποτέ πια κοτόπουλο με πατάτες ή ρύζι, κοτόπουλο σκέτο και μοναχικό…

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΙΑΤΟ ΜΕΡΙΔΑ

Ακόμη ένας μύθος που δεν έχει βρει ακόμη την επιστημονική του τεκμηρίωση. Η λεγόμενη γαρνιτούρα στο κύριο πιάτο, όχι μόνο δεν είναι επιβαρυντική, αλλά αυξάνει την ποικιλία και προσφέρει στον οργανισμό περισσότερα στοιχεία, από εκείνα που είναι απαραίτητα για την καλή του λειτουργία. Αυτό βέβαια δεν ισχύει όταν παύει να είναι γαρνιτούρα σε ποσότητα και από συνοδευτικό γίνεται κύριο πιάτο…

Θα γίνω Αμερικάνος, το βραδυνό μου θα το τρώω στις 7 το απόγευμα…

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Για το βραδυνό τίποτα καλύτερο από μία πλούσια σαλάτα, μπορείτε να προσθέσετε τόνο ή κομματάκια κοτόπουλο με ελάχιστη παρμεζάνα και θα έχετε ένα πλούσιο και υγιεινό δείπνο…

 

Πρώτον, ο Αμερικανός σηκώνεται συνήθως στις 5 το πρωί, κάτι που ισχύει για πολύ λίγους Έλληνες. Δεύτερον, η ώρα που θα φάτε το κάθε γεύμα έχει ελάχιστη σημασία, αυτός ο μύθος δημιουργήθηκε από μία πιθανότητα – όταν το βραδινό σας είναι στις δέκα και έντεκα το βράδυ, έχετε ελάχιστες πιθανότητες να κάνετε μετά κάποια σωματική δραστηριότητα που θα αλλάξει το ισοζύγιο θερμίδων και έτσι το βραδινό πιάτο αθροίζεται στο σύνολό του. Να θυμάστε ότι, όπως είπαμε στην αρχή, όλα είναι ζήτημα μιάς εξίσωσης – εάν έχετε σκοτωθεί στην σωματική εργασία όλη την ημέρα και έχετε κάψει 2000 θερμίδες οι 700 ή η 1000 θερμίδες που θα πάρετε από το φαγητό δεν πρόκειται να αυξήσουν το βάρος σας, ακόμη και εάν τις καταναλώσετε 3 η ώρα το βράδυ..

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΓΙΡΛΑΝΤΑ

Το νέο πρότυπο ζωής – κίνηση, φυσική διατροφή, καλή ψυχολογία

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΟΔΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Με βάση λοιπόν όλα τα νέα δεδομένα, αλλά και την κοινή λογική, ας σκιαγραφήσουμε τις κινήσεις που είναι καλό να κάνετε ώστε και να αυξήσετε τις πιθανότητες για καλή υγεία και να διατηρήσετε το βάρος σας στα επιθυμητά επίπεδα. Το πρώτο που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι πως εάν θέλετε μιά καλύτερη ποιότητα ζωής δεν είναι αρκετό να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα – είναι ανάγκη να αλλάξετε ριζικά τον τρόπο που κινείστε, τρέφεστε και βλέπετε τον κόσμο γύρω σας.

Η διατροφή

ΨΑΡΙΑ ΨΗΤΑ ΔΥΟ ΠΙΑΤΕΛΑ
Πολλές οικογένειες δεν τρώνε σχεδόν ποτέ ψάρι, όμως είναι από τις καλύτερες τροφές, αν και απαράδεκτα ακριβή πολλές φορές, για μία θαλασσινή χώρα όπως η Ελλάδα…

 

Πλησιάστε την μεσογειακή διατροφή όσο γίνεται περισσότερο. Με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τα εξαντλητικά ωράρια αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο, αλλά οι περισσότερες αλλαγές απαιτούν απλώς έναν διαφορετικό προγραμματισμό. Κατ’ αρχάς, μειώστε στο ελάχιστο τα delivery, οπωσδήποτε είναι νόστιμα, σίγουρα τα παιδιά δεν θέλουν τίποτε άλλο να τρώνε από τηγανητά και πίτσες, αλλά η συχνότατη κατανάλωσή τους καταντά πράγματι εγκληματική για την υγεία σας. Κατά δεύτερον, προσπαθήστε να έχετε πάντοτε στο ψυγείο σας λύσεις, τόσο για ένα απλό πιάτο (όπως μία σαλάτα με τόνο ή κοτόπουλο), όσο και δύο μαγειρευτά για όλη την εβδομάδα. Αποφύγετε όσο το μπορείτε τις κονσέρβες, τα προκατεψυγμένα φαγητά, τα βαριά αλλαντικά και τα αναψυκτικά. Ψάξτε λίγο περισσότερο την αγορά στην γειτονιά σας – υπάρχουν σήμερα καταστήματα με ποιοτικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα σε φυσιολογικές τιμές. Καταργείστε ζωϊκό βούτυρο, κρέμες γάλακτος και άλλα παρόμοια και περιορίστε όσο το δυνατόν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος – δύο με τρείς φορές τον μήνα είναι αρκετές. Εάν διαθέσετε λίγο χρόνο, στο διαδίκτυο θα βρείτε άπειρες συνταγές με φρέσκα υλικά και πολλούς διαφορετικούς τρόπους να μαγειρέψετε τα αγαπημένα σας φαγητά (όπως τα ζυμαρικά…). Δώστε περισσότερο χώρο στο τραπέζι σας για το ψάρι – σήμερα με τις ιχθυοκαλλιέργειες μπορείτε να βρείτε τσιπούρες και λαβράκια σε σχετικά καλές τιμές.

Μην ακούτε εκείνα που λέγονται δεξιά και αριστερά – η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ εύγευστη και παραμένει η πιο ισορροπημένη πρόταση σε ολόκληρο τον κόσμο, τουλάχιστον έως αυτήν την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Το μόνο πρόβλημα είναι πως εάν μέχρι σήμερα τρώγατε άτσαλα και κυρίως επεξεργασμένες τροφές, θα πρέπει στην αρχή να φτιάξετε ένα πρόγραμμα αγορών και ετοιμασίας φαγητού – πολύ σύντομα θα όλα αυτά θα σας γίνουν συνήθεια και θα προσπερνάτε αδιάφορα μπροστά από τα ψυγεία των super markets με τις κατεψυγμνένες πίτσες και τα πλαστικά τυροπιτάκια.

Διαφήμιση

Η κίνηση

 

ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΟΛΑΖ
Τα καμπανάκια χτυπούν συνεχώς , αλλά τα ακούν λίγοι…

Το μεγαλύτερο πρόβλημα τής εποχής και η μεγαλύτερη απειλή για τις επόμενες γενιές. Οι νέες τεχνολογίες είναι πλέον μία πραγματικότητα και είναι απαραίτητο να βρούμε διεξόδους που θα ακυρώνουν και θα αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Είναι καλό να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε άλλοθι – υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να διαθέσουμε ένα μισάωρο την ημέρα τουλάχιστον σε άσκηση, περπάτημα και γενικά σωματική δραστηριότητα. Εδώ δεν υπάρχουν κανόνες, μόνο η κοινή λογική, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με βάση τις καθημερινές σας συνθήκες. Είναι αυτονόητο ότι εάν ανήκετε σε εκείνους που η δουλειά τους είναι χειρωνακτική, το μόνο που χρειάζεστε είναι το περπάτημα ενός χιλιομέτρου τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα για να τονώσετε το κυκλοφορικό σας, ενώ εάν εργάζεστε ατελείωτες ώρες πίσω από ένα γραφείο οι απαιτήσεις για άσκηση είναι πολύ μεγαλύτερες. Σε κάθε περίπτωση και με την προϋπόθεση ότι είστε γενικά υγιής, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να επαναφέρετε το περπάτημα και την γυμναστική στην ζωή σας – η καλή διατροφή και μόνο δεν είναι αρκετή.

Το περπάτημα, (σύμφωνα με τους καρδιολόγους) δύο και τριών χιλιομέτρων κάθε μέρα, είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία της καρδιάς σας και του αναπνευστικού σας. Η κεντρική αγορά στην γειτονιά μου απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα και σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο για να φτάσω σ’ αυτήν, οι καθημερινές μικρές εργασίες είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για περπάτημα. Ακόμη όμως και εάν ζείτε σε περιοχή δύσκολη για βάδισμα ή ο χρόνος σας είναι ασφυκτικός, επενδύστε εάν το μπορείτε (από χώρο και χρήμα..) σε δύο πολύ βασικά όργανα εκγύμνασης, έναν ηλεκτρικό διάδρομο γυμναστικής και ένα πολυόργανο – και τα δύο μαζί μπορείτε να τα αγοράσετε με περίπου 800 – 900 ευρώ. Είναι μία από τις λίγες επενδύσεις που πραγματικά αξίζουν τον κόπο, ενώ η διαφορά στην φυσική σας κατάσταση σε βάθος χρόνου θα είναι τεράστια. Εάν πάλι αυτό το ποσό μαζεμένο είναι υπερβολικό για εσάς, ρωτήστε στο γυμναστήριο τής γειτονιάς σας, υπάρχουν πάντα προσφορές και οικονομικά πακέτα. Γενικότερα, μην αναβάλλετε ούτε λεπτό τις αλλαγές στο πεδίο τής σωματικής δραστηριότητας, οπωσδήποτε δεν είναι εύκολο για κανέναν να εγκαταλείψει τον καναπέ και την καρέκλα τού γραφείου του, αλλά σήμερα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Έχω φίλους που είδαν θεαματικές διαφορές στους δείκτες των ιατρικών εξετάσεων χρόνο με τον χρόνο, θα ήθελα πολύ να μην ίσχυε το ιατρικό απόρρητο, για να μπορώ να σας δείξω έμπρακτα το πόσο ευεργετική είναι για τον οργανισμό η αλλαγή τρόπου ζωής και η επιστροφή σε πιο “πρωτόγονες” και φυσικές συνήθειες.

Η ψυχολογία

ΜΑΣΚΑ ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΚΛΑΜΑ

Η κακή ψυχολογική κατάσταση, το υπερβολικό άγχος και η αίσθηση αδιεξόδου που κατακλύζει όλο και περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα, είναι καταστάσεις που έχουν αρχίσει να σωματοποιούνται και να γεννούν σωματικά προβλήματα υγείας σε ευαίσθητες περιοχές όπως το σύστημα πέψης – αυξάνονται συνεχώς εκείνοι με το σύδρομο ευερέθιστρου εντέρου και άλλες παθήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμη εμφανής εξήγηση, (αναφέρονται ως λειτουργικές διαταραχές), αλλά πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι δημιουργούνται από ψυχολογικά αίτια. Η κακή ψυχολογία μπορεί επίσης να επηρεάσει σοβαρά τον μεταβολισμό και έτσι να ακυρώνει τις όποιες προσπάθειες κάνετε για να διατηρήσετε το βάρος σας στα ιδανικά για τον σωματότυπό σας επίπεδα.

Είναι απολύτως κατανοητό, ότι μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων οικονομικών δυσκολιών, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσει κανείς την ψυχραιμία του και να μην επηρεάζεται από το κακό κλίμα, όμως όπως όλα τα δύσκολα προβλήματα, χρειάζεται κι εδώ μεγάλη και διαρκής προσπάθεια. Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει όλη την ημέρα να χαμογελάτε χωρίς λόγο, ούτε να είστε παράλογα αισιόδοξοι, αλλά σκεφθείτε μήπως δραματοποιείτε περισσότερο από όσο πρέπει τα ζητήματα που σας αφορούν και μήπως αντιδράτε υπερβολικά για προβλήματα που μπορούν να λυθούν, έστω και σε βάθος χρόνου. Δυστυχώς σε προσωπικά ζητήματα δεν μπορούν να υπάρξουν συνταγές, αλλά όπως και στο θέμα τής διατροφής θα πρέπει να επιχειρήσετε να αλλάξετε στην ζωή σας εκείνα που σάς προκαλούν δυσφορία, πίεση, άγχος ή ακόμη και φόβο. Στην Ελλάδα ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος είναι ένα ταμπού, αλλά όπως για την σωματική σας υγεία πηγαίνετε στον παθολόγο για εξέταση και θεραπεία, έτσι και σε περιπτώσεις μελαγχολίας, κατάθλιψης και υπερβολικού άγχους είναι απολύτως φυσιολογικό να επισκεφθείτε έναν ειδικό και να συζητήσετε μαζί του.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΓΙΡΛΑΝΤΑ

Τα καταστήματα

 

ΠΑΛΙΟ SUPER MARKET ΜΙΚΡΗ

 

Στο διαδίκτυο έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν σιγά-σιγά, (προβλέπω ότι θα υπάρξει έκρηξη στα επόμενα χρόνια..), καταστήματα διατροφής που προσπαθούν να εστιάσουν είτε στην Μεσογειακή διατροφή είτε γενικότερα σε υγιεινά και βιλογικά προϊόντα, τα περισσότερα από αυτά τα έχουμε παρουσιάσει και σε άλλα κείμενα. Τα παρακάτω είναι ενδεικτικά, εάν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετά…

Mastiha shop

MASTIHASHOP HOMEPAGE

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει τις ευεργετικές δράσεις τής μαστίχας και τα καταστήματα Mastiha shop με τα αντίστοιχα προϊόντα. Στην ιστοσελίδα τους, (ιδιαίτερα προσεγμένη, καλαίσθητη και πρακτική) θα βρείτε δεκάδες προϊόντα και πολλές χρήσιμες πληροφορίες… αντιγράφουμε ένα μικρό απόσπασμα από την κεντρική σελίδα..

[su_box title=”Για την μαστίχα Χίου…” style=”glass” box_color=”#e4770e” title_color=”#ffffff” radius=”12″]”…Συγκεκριμένα, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ευεργετική δράση της μαστίχας κατά παθήσεων του πεπτικού συστήματος, έλκος στομάχου και φλεγμονώδεις κολίτιδες, η συμβολή της στη στοματική υγιεινή, η σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης δράση της και το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό. Παράλληλα, η μαστίχα Χίου, συμβάλει στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας….”.[/su_box]

 

[su_button url=”http://go.linkwi.se/z/12192-2/CD20835/?” target=”blank” background=”#f49412″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Επισκεφθείτε το Mastiha shop[/su_button]

Yoleni’s

YOLENIS ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Προϊόντα από όλη την Ελλάδα από το γνωστό κατάστημα τής Σόλωνος 9 στο Κολωνάκι – αξίζει να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα τους μπονο και μόνο για να δείτε τα προϊόντα και πάρετε ένα σωρό πληροφορίες χρήσιμες για ρτην μαγειρική σας…

 

[su_button url=”http://go.linkwi.se/z/10981-1/CD20835/?” target=”blank” background=”#f49412″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Επισκεφθείτε το κατάστημα Yolenis[/su_button]

 

E-Fresh

EFRESH ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Το E-Fresh, σε αντίθεση με τα προηγούμενα δεν είναι ένα online ντελικατέσσεν, (αν και περιλαμβάνει και πολλά τέτοια προϊόντα…), αλλά η νέα πρόταση στα online  super markets. Δεν έχει πολύ καιρό που εμφανίστηκε, αλλά τα πάει πολύ καλά, κάτι που οφείλεται, εκτός από την μεγάλη ποικιλία και τις εκπτώσεις του, και στον πολύ προσεγμένο τρόπο μεταφοράς και παράδοσης των αγορών στήν πόρτα τού πελάτη… Μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμά μας στο E-Fresh εδώ ή να επισκεφθείτε το ίδιο το κατάστημα…

 

[su_button url=”http://go.linkwi.se/z/11809-1/CD20835/?” target=”blank” background=”#f49412″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]Επισκεφθείτε το super market E-Fresh[/su_button]

 

Επίλογος

Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλώς θεωρητικά, αλλά γεννήθηκαν από μία ανάγκη. Τα τελευταία πολλά χρόνια όλες μου οι εργασίες είναι κατά βάση μπροστά σε έναν υπολογιστή, με ελάχιστα περιθώρια μετακίνησης, κίνησης και άσκησης. Κάποια στιγμή άρχισαν οι προειδοποιήσεις για αύξηση βάρους, μυοσκελετικά προβλήματα, έλλειψη βιταμινών. Δεν ήθελε και πολλή φιλοσοφία για να καταλάβω ότι εάν δεν έκανα κάποιες αλλαγές, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα στο μέλλον. Η δουλειά μου είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει και έτσι η αλλαγή πλεύσης έγινε σε όλα τα υπόλοιπα που, λίγο ή πολύ, διαβάσατε παραπάνω. Δεν ξέρω αν είναι αρκετά, αλλά πάντως είναι ό,τι καλύτερο μπορώ να κάνω από την μεριά μου για να ελαχιστοποιήσω τις συνέπειες τού σημερινού τρόπου ζωής. Στην πραγματικότητα αυτό είναι και το συμπέρασμα που νομίζω πρέπει να βγεί από το σημερινό κείμενο – η αναβολή κοστίζει σε χρήμα και σε υγεία, προσπαθήστε με κάθε θυσία να βρείτε τρόπους για μία καλύτερη ζωή. Η μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση μπορούν πραγματικά να σας ανανεώσουν σε τεράστιο βαθμό και να σάς απαλλάξουν από πολλά προβλήματα σήμερα και στο μέλλον – και πραγματικά σάς μιλώ από γνώση και εμπειρία…

[easy-tweet tweet=”Εάν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε για κοινοποίηση στο Twitter” usehashtags=”no”]

Οι απόψεις σας πάντα ευπρόσδεκτες στην περιοχή των σχολίων ….
Να είστε πάντα καλά και να προσέχετε τον εαυτό σας…

 

cr

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

0 0 votes
Article Rating
0Shares
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments