Επεξεργασία εικόνας, το καλύτερο δωρεάν πρόγραμμα

Αναγνώσεις 110

 

Η εποχή τής εικόνας…

 

Ένα από εκείνα τα θαυμαστά που μάς κάνουν να λατρεύουμε το διαδίκτυο, είναι πως υπάρχουν άφθονες επιλογές για όλες τις ανάγκες, ακόμη και για εκείνες που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και εξειδικευμένες. Το ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η δυναμική και ταχύτατη προσαρμογή τού ίντερνετ – κάθε χρόνο χιλιάδες νέες εφαρμογές παρουσιάζονται και κάθε φορά είναι καλύτερες, βελτιωμένες στα σημεία που επιθυμούν οι χρήστες και με δυνατότητες που μέχρι πριν από λίγα μόλις χρόνια θα ήταν αδιανόητες. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τους επεξεργαστές εικόνας. Ζούμε μία εποχή όπου, (ευτυχώς ή δυστυχώς...), η εικόνα και κυρίως η φωτογραφία, έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από το κείμενο – είναι αναρίθμητες οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σε όλα τα μέσα, αν το αθροίσετε αυτό με την δυνατότητα που έχει πια ο καθένας να τραβά χιλιάδες φωτογραφίες με το κινητό του, αντιλαμβάνεστε πως πρακτικά δεν μπορεί να υπάρξει υπολογιστής χωρίς μία αξιοπρεπή εφαρμογή για την επεξεργασία φωτογραφιών.

Το πρόβλημα για τον μέσο χρήστη…

 

 

Το Photoshop έχει σφραγίσει τον χώρο τού image editing εδώ και πολλά χρόνια, αλλά έχει δύο σοβαρά προβλήματα – χρειάζονται αρκετά χρήματα για να το αποκτήσουμε και το κυριότερο, ο μέσος χρήστης ενός υπολογιστή ή ακόμη και ο ερασιτέχνης blogger, θα πρέπει να περάσει πολλά ξενύχτια με πολύ διάβασμα για να κατορθώσει να χρησιμοποιήσει σωστά ένα μικρό ποσοστό από τις δυνατότητές του. Το πρώτο πρόβλημα, (το οικονομικό), δεν άργησε να λυθεί και σήμερα στο διαδίκτυο υπάρχουν εφαρμογές που “χτυπούν” το photoshop με αξιώσεις, το Gimp είναι η πιο γνωστή από αυτές – εντελώς δωρεάν πρόγραμμα ανοικτού κώδικα, ίσως με κάποιες ελλείψεις για τους επαγγελματίες, αλλά πάντως εξαιρετική δωρεάν επιλογή για όποιον δεν θέλει να διαθέσει ούτε ένα ευρώ και ταυτόχρονα να έχει στην διάθεσή του ένα επαγγελματικό εργαλείο…

Ακόμη κι έτσι όμως το πρόβλημα παραμένει. Παίρνω παράδειγμα τον εαυτό μου, αλλά από όσο μπορώ να ξέρω, σαν και μένα είναι περίπου το 80% με 90% των χρηστών. Εκείνο που συνήθως χρειαζόμαστε είναι κάποιες βασικές διορθώσεις σε ατέλειες, αλλαγή μεγεθών, (ιδιαίτερα εάν συντηρούμε ένα site…), περικοπή εικόνας, εισαγωγή κειμένου και φωτογραφίας μέσα στην φωτογραφία, κάποιο κολάζ και ίσως, (εάν διαχειριζόμαστε χιλιάδες φωτογραφίες για κάποιον λόγο), την δυνατότητα να επεξεργαστούμε μαζικά εικόνες, όπως για παράδειγμα να αλλάξουμε την ονομασία τους, το μέγεθός τους κλπ. Οι πιο προχωρημένοι από εμάς θα θελήσουν επίσης να παίξουν με κάποια έτοιμα φίλτρα, (πχ να “παλαιώσουν” την φωτογραφία…) ή και να αλλάξουν το format της. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες ανάγκες – εάν για όλα αυτά χρησιμοποιείτε το Gimp ή το Photoshop, είναι σαν να νοικιάζετε φορτηγό για νε μεταφέρετε ένα μολύβι…

Οι εύκολες και δωρεάν λύσεις

 

Είναι αλήθεια ότι για εκείνον που σπανίως επεξεργάζεται τις φωτογραφίες του, τα windows 10 έχουν δύο πολύ απλά εργαλεία που μπορούν να διεκπεραιώσουν αξιοπρεπώς τις πιο συχνές εργασίες όπως κοπή, αλλαγή μεγέθους, εισαγωγή κειμένου και μικροδιορθώσεις. Το ένα είναι η περίφημη “ζωγραφική” που μαζί της μεγάλωσαν γενιές και γενιές…

 

Και το άλλο στα windows 10 είναι το “Φωτογραφίες” με κύρια έμφαση στα φίλτρα και στην αυτόματη βελτίωση της εικόνας…

 

 

Φυσικά δεν έχετε κανέναν λόγο να μην χρησιμοποιείτε και τις δύο εφαρμογές, είναι γρήγορες και εύκολες και σε πολλές περιπτώσεις θα σάς βγάλουν ασπροπρόσωπους. Εάν παρόλα αυτά έχετε κάποιες παραπάνω απαιτήσεις, ασχολείστε με το blogging ή ασχολείστε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, υπάρχει μία εντελώς δωρεάν εφαρμογή που μπορεί να σας δώσει σχεδόν όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε. Φυσικά σήμερα δεν πρόκειται να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις δυνατότητές της, ακόμη και για το πιο απλό πρόγραμμα επεξεργασίας χρειάζεται να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην εκμάθησή του. Θα δούμε τα βασικά εργαλεία, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του και στο τέλος θα σας προτείνουμε και δύο επιπλέον δωρεάν εφαρμογές για να είστε καλυμμένοι σε κάθε περίπτωση. Εάν όλα αυτά δεν σας είναι αρκετά, τότε μάλλον χρειάζεστε το photoshop ή το gimp και δεν το έχετε καταλάβει ακόμη…

 

Photoscape

 

Το Photoscape είναι ένα πρόγραμμα που υπάρχει για χρόνια στο διαδίκτυο και όπως μπορείτε να δείτε και στην παραπάνω φωτογραφία, για την εποχή που κυκλοφόρησε ήταν αρκετά ανατρεπτικό σε εμφάνιση και λειτουργικότητα. Από τότε βέβαια δεν έχει εξελιχθεί σχεδόν καθόλου και αυτό είναι και το βασικότερο μειονέκτημά του, αλλά όπως θα δούμε παρακάτω την δουλειά που πρέπει να κάνει, την κάνει καλά.

Για να κατεβάσετε το Photoscape, είναι καλό να πάτε στην επίσημη σελίδα τής εφαρμογής που μοιάζει να ξεπήδησε από κάποια μηχανή τού χρόνου πριν από δεκαετίες…

 

 

Όπως μπορείτε να δείτε υπάρχει η ετικέτα Help, αλλά θα σας προτείναμε να την χρησιμοποιήσετε αργότερα, προς το παρόν πατήστε επάνω στην ετικέτα Download – η συμβουλή μας είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή μέσα από την softonic.com για να αποφύγετε παραπλανητικές διαφημίσεις και αναμονές…

 

 

Σχεδόν αμέσως μόλις πατήσετε επάνω θα ανοίξει ο γνωστός downloader τού προγράμματος περιήγησης και το πρόγραμμα θα κατέβει στον υπολογιστή σας…

 

 

Όταν ξεκινήσει η εγκατάσταση θα σας ζητηθεί να συμφωνήσετε με τους γνωστούς – άγνωστους όρους της εφαρμογής…

 

 

 

Αλλά στο σημείο αυτό δώστε λίγη προσοχή, στην επόμενη καρτέλα θα προσπαθήσει να σας πείσει για την χρησιμότητα τού google drive. Επειδή μάλλον οι περισσότεροι από εμάς έχουμε λογαριασμό στην Google, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποτσεκάρετε το κουτάκι…

 

 

 

Και η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα…

 

 

Το Photoscape θα αναγνωρίσει την ελληνική γλώσσα χωρίς άλλη παρέμβαση από την μεριά σας και το πρώτο που θα αντικρύσετε όταν το ανοίξετε είναι ο γνωστός κύκλος που μοιάζει με ρόδα τού λούνα πάρκ και όπου μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένες όλες τις δυνατότητες τού προγράμματος…

 

 

Εάν χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα για πρώτη φορά ξεκινήστε από τον Προβολέα – αυτό θα σας ανοίξει την κεντρική σελίδα με όλα τα αρχεία στον υπολογιστή σας. Ο προβολέας είναι αυτό ακριβώς που λέει, η σελίδα δηλαδή που μπορείτε απλώς να δείτε όλες τις φωτογραφίες που έχετε μαζέψει τόσα χρόνια στο computer σας. Η σελίδα βέβαια που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι εκείνη τού επεξεργαστή…

 

 

Πραγματικά δεν τού φαίνεται, αλλά μέσα στις επιλογές που βλέπετε παραπάνω υπάρχουν όλα όσα χρειάζεστε για να επεξεργαστείτε την φωτογραφία σας. Αναφέρω πολύ γρήγορα και εντελώς ενδεικτικά κάποιες συνηθισμένες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε γρήγορα και εύκολα. Μπορείτε λοιπόν να περικόψετε (crop) την εικόνα…

 

 

Να εισαγάγετε φωτογραφία μέσα στην φωτογραφία και μάλιστα να ορίσετε με ακρίβεια το ποσοστό διαφάνειάς της… το κόκκινο βελάκι κάτω – κάτω δείχνει ένα από τα προβλήματα τού γερασμένου πια interface, πολλές φορές το επεξηγηματικό κείμενο κόβεται απότομα…

 

 

Να γράψετε κείμενο στην φωτογραφία μέσα από έναν αρκετά πλήρη επεξεργαστή κειμένου, δέχεται φυσικά τα ελληνικά, αλλά όχι την πολυτονική γραφή, εάν σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο…

 

 

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να παίξετε με φίλτρα σε ζωντανή προεπισκόπηση…

 

 

Κι ακόμη να προσθέσετε balloons, κάτι πολύ χρήσιμο εάν θέλετε να “ζωντανέψετε” την φωτογραφία σε κάποιο blog ή να σατιρίσετε το οτιδήποτε… οι επιλογές είναι πάρα πολλές σε σχήματα…

Διαφήμιση

 

 

Αυτονόητο είναι πως μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος τής εικόνας, βέβαια χωρίς πολλές πολλές επιλογές όπως για παράδειγμα στο irfanview και σε άλλα προγράμματα…

 

 

Είναι πολύ βασικό για τον απλό χρήστη, πως όλα αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς να μετακινηθεί από την κεντρική σελίδα τού επεξεργαστή και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να βλέπει τις αλλαγές την ώρα που τις πραγματοποιεί. Τίποτε δεν αλλάζει οριστικά προτού πατήσετε το κουμπί τής αποθήκευσης και υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα τής αναίρεσης των αλλαγών.

Ωραία ως εδώ; Νομίζω ότι στην σελίδα τού επεξεργαστή θα καλύψετε τα περισσότερα που χρειάζεστε, αλλά εάν θέλετε να δείτε πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες δυνατότητες θα πάτε επάνω ψηλά στο οριζόντιο μενού…

 

…και από τον επεξεργαστή που βρίσκεστε, μπορείτε να επιλέξετε την μεταφορά σας σε οποιαδήποτε άλλη ετικέτα. Για να κερδίσετε χρόνο θα σας προτείναμε στο σημείο αυτό να πατήσετε επάνω στο Help και αμέσως θα μεταφερθείτε σε ένα βιντεάκι που θα σας εξηγήσει εντελώς περιληπτικά τι σημαίνει η κάθε ετικέτα, ενώ στην ίδια σελίδα υπάρχει γραπτή και πολύ σύντομη επεξήγηση κάποιων δυνατοτήτων που δεν είναι τόσο κοινές…

 

 

Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε την συνένωση (combine) φωτογραφιών και να φτιάξετε ένα όμορφο κολάζ…

 

 

Να επεξεργαστείτε μαζικά όποιες φωτογραφίες θέλετε…

 

 

 

Και επιπλέον να τραβήξετε στιγμιότυπο οθόνης, να μετατρέψετε αρχεία raw σε jpg ή να φτιάξετε μία κινούμενη gif εικόνα με τις φωτογραφίες που θα επιλέξετε μέσα από πολλά layers που είναι διαθέσιμα. Και άλλα πολλά που θα ανακαλύψετε με τον χρόνο…

[su_box title=”Τι είναι το raw format;” style=”glass” box_color=”#e4770e” title_color=”#ffffff” radius=”5″]First off, what is RAW? RAW is a file format that captures all image data recorded by the sensor when you take a photo. When shooting in a format like JPEG image information is compressed and lost. Because no information is compressed with RAW you’re able to produce higher quality images, as well as correct problem images that would be unrecoverable if shot in the JPEG format.[/su_box]

Εάν το Photoscape εξελισσόταν και ελάχιστα εκσυγχρονιζόταν, θα μπορούσε να είναι η άριστη επιλογή. Επιπλέον κάποιες φορές, υπάρχουν προβληματάκια με τις επεξηγήσεις που δεν είναι σωστά τοποθετημένες στα παράθυρα των μενού και επιπλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης επεξεργασίας φωτογραφιών στον κεντρικό επεξεργαστή. Ακόμη κι έτσι όμως και κυρίως για τίς εργασίες που αναφέραμε παραπάνω, το Photoscape είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα και όταν μάλιστα μάθετε πλήρως τις δυνατότητές του δύσκολα θα το διαγράψετε από τον υπολογιστή σας, ακόμη και εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή περισσότερο σύγχρονη. Στο posna.net παρόλο που χρησιμοποιούμε πλέον πληθώρα προγραμμάτων εικόνας, το Photoscape είναι η πρώτη μας επιλογή όταν βιαζόμαστε και θέλουμε απλές εργασίες εικόνας στο site.

 

Πρόσθετες (και καλές) εφαρμογές

 

Οι παρακάτω δύο εφαρμογές μπορούν να συμπληρώσουν εξαιρετικά το λειτουργικό σας οπλοστάσιο για την επεξεργασία εικόνων – σήμερα βέβαια το θέμα μας ήταν κυρίως το photoscape, οπότε στα δύο αυτά προγράμματα κάνουμε μία πολύ απλή αναφορά. Όμως έτσι κι αλλιώς η λογική τους και το interface τους είναι απλά και εάν αφιερώσετε λίγη ώρα στην εξερεύνησή τους θα εξοικειωθείτε εύκολα μαζί τους.

 

Photopad

Το Photopad είναι ένα εξαιρετικό δωρεάν πρόγραμμα   (update: το phtopad δεν είναι πλέον δωρεάν, αλλά trial, κατά τα λοιπά ισχύουν όσα γράφονται παρακάτω…) και στην πραγματικότητα περιλαμβάνει την συντριπτική πλειονότητα των εργασιών που χρειάζεται ένας χρήστης για την επεξεργασία μιάς εικόνας. Η εγκατάστασή του είναι απλή, δεν “κουβαλά” μαζί του κάποια άσχετα προγράμματα, ενώ από την πρώτη οθόνη όταν ανοίξουμε το πρόγραμμα, όλες οι εργασίες είναι διαχωρισμένες και ξεκάθαρες μπροστά μας…

 

 

Σχετικά ξεκάθαρες είναι και όλες οι εργασίες στον editor… μία καινοτομία είναι ότι, όπως μπορείτε να δείτε δεξιά, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να δούμε το ιστορικό των αλλαγών που έχουμε κάνει στην εικόνα. Για εκείνους που διαχειρίζονται πολλές φωτογραφίε, υπάρχει και η δυνατότητα μαζικής επεξεργασίας από πατώντας επάνω στο Batch στην αρχική οθόνη που είδαμε προηγουμένως…

 

 

Ο επεξεργαστής επίσης για την εισαγωγή κειμένου στην εικόνα είναι πλήρης με όλα τα χρειαζούμενα…

 

 

Fotor

 

Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό ότι όσο περνούν τα χρόνια τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας γίνονται λιγότερο στρυφνά, η επεξεργασία πιο εύκολη και οι αλλαγές πραγματοποιούνται σε ένα live περιβάλλον – το κέρδος σε χρόνο και ταλαιπωρία για τον απλό χρήστη είναι πολύ μεγάλο. Σ’ αυτήν την πιο σύγχρονη λογική κινείται και το Fotor, στην κεντρική μάλιστα σελίδα θα δείτε και την επιλογή User guide, εάν πατήσετε επάνω θα μεταφερθείτε σε έναν πολύ καθαρό και κατατοπιστικό οδηγό για την χρήση του. Εάν αποφασίσετε όμως να το κατεβάσετε προσέξτε κατά την εγκατάσταση, γιατί, κατά την συνήθεια πολλών δωρεάν προγραμμάτων, θα προσπαθήσει να εγκαταστήσει άσχετο πρόγραμμα. Απλώς αποτσεκάρετε το αντίστοιχο κουτάκι…

 

 

Κατά τα λοιπά, κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το Photopad, έχει βέβαια σαφώς λιγότερες επιλογές και δυνατότητες, κάτι που βλέπουμε ήδη από την παρόμοια πρώτη σελίδα επιλογών, όταν ανοίξουμε το πρόγραμμα…

 

 

Ο κεντρικός επεξεργαστής είναι απλός και με σωστό διαχωρισμό των επιλογών…

 

 

…Ενώ για πολλές εργασίες που παλιότερα χρειαζόμασταν ειδικά προγράμματα, τα αποτελέσματα έρχονται σε ζωντανή προεπισκόπηση με το πάτημα ενός κουμπιού… δείτε για παράδειγμα την δημιουργία κολάζ

 

 

Αντί επιλόγου…

Είναι πραγματικά ευτύχημα ότι πλέον στο διαδίκτυο, ακόμη και για τις πιο απαιτητικές εργασίες, υπάρχουν διαθέσιμες δωρεάν εφαρμογές και δεν χρειάζεται να πληρώσετε μια περιουσία ή να καταφύγετε σε σπασμένα προγράμματα με τον κίνδυνο να μολύνετε τον υπολογιστή σας. Ταυτόχρονα, όλες οι παραπάνω εφαρμογές, (και πολλές ακόμη που υπάρχουν στο ίντερνετ), είναι μία πολύ καλή εισαγωγή στην τέχνη της φωτογραφίας – ξεκινήστε με αυτά για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες επεξεργασίας και εάν το αντικείμενο σάς συνεπάρει και σάς ενθουσιάσει, μπορείτε πάντοτε να κατεβάσετε το gimp που διαθέτει αναρίθμητες επιλογές ή ακόμη (εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα) και να πληρώσετε για το photoshop που παραμένει η κορυφαία εφαρμογή για επαγγελματίες…

Θα χαρούμε να μάθουμε τις εμπειρίες σας από προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, μπορείτε πάντοτε να μας μεταφέρετε την άποψή σας στα σχόλια παρακάτω …

 



Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 110
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments