Η καλύτερη υπηρεσία παρακολούθησης ιστοσελίδων, 2017

Αναγνώσεις 2

 

 

 

 

Όσοι έχουν δημιουργήσει μόνοι τους μία ιστοσελίδα για οποιονδήποτε λόγο και έχουν εμπιστευθεί τήν λειτουργία της σε μία εταιρία φιλοξενίας, δεν σταματούν λεπτό να αγωνιούν και να αναρωτιούνται για το εάν το site τους λειτουργεί χωρίς διακοπές και προβλήματα ή εάν ο επισκέπτης της αντικρύζει εκείνο το εφιαλτικό μήνυμα – “404, η σελίδα που αναζητάτε δεν υπάρχει” ή κάτι παρόμοιο. Ας δούμε λοιπόν σήμερα μία από τίς καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες παρακολούθησης ιστοσελίδων, τήν Uptimerobot. Υπάρχουν εκατοντάδες παρόμοιες υπηρεσίες στο διαδίκτυο, αλλά η συγκεκριμένη είναι ιδανική για όσους διατηρούν ένα ή περισσότερα sites και το κύριο εισόδημά τους δεν προέρχεται από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, αλλά ασχολούνται κυρίως με το blogging. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από τήν αρχή.

Όταν αναφερόμαστε σε υπηρεσία παρακολούθησης της ιστοσελίδας σας, (monitoring), μην πάει το μυαλό σας σε σκοτεινές συνωμοσίες και παραβίαση προσωπικών δεδομένων, η λογική πίσω από αυτό είναι απλή όσο και το αυγό τού Κολόμβου: μία διαδικτυακή υπηρεσία αναλαμβάνει να ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως 5λεπτο) την ιστοσελίδα σας και να επιβεβαιώνει έτσι ότι η φόρτωσή της γίνεται χωρίς προβλήματα, με άλλα λόγια διαπιστώνει ότι η σελίδα σας είναι σε συνεχή λειτουργία, (uptime) και δεν έχει “κατέβει” (downtime”) από το διαδίκτυο για οποιονδήποτε λόγο. Εκείνοι που χρησιμοποιούν το wordpress για τήν ιστοσελίδα τους, πιθανόν να έχουν παρατηρήσει τήν ανάλογη ρύθμιση στο jetpack…

 

 

 

Το πακέτο λειτουργιών τού Jetpack το χρησιμοποιούν οι περισσότεροι χρήστες τού wordpress, όμως για τήν συγκεκριμένη λειτουργία έχουν αναφερθεί διάφορα μικροπροβλήματα, όπως για παράδειγμα, αναφορά διακοπής λειτουργίας τήν ίδια στιγμή που η ιστοσελίδα δείχνει να μην έχει κανένα πρόβλημα. Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι τού Jetpack έχουν αποδεχθεί πως υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό συμβαίνει – κυρίως λόγω αποκλεισμού πρόσβασης από τούς servers κάποιων εταιριών φιλοξενίας. Όπως και νάχει και για να μην σας κουράζουμε με τεχνικές λεπτομέρειες, είναι καλό να έχετε σε λειτουργία και μία δεύτερη παρακολούθηση, έτσι ώστε να μπορείτε να διασταυρώνετε τις αναφορές και να είστε βέβαιοι για το downtime πριν απευθυνθείτε στόν πάροχο φιλοξενίας.

Τo UptimeRobot είναι πολύ απλό στήν λειτουργία του, ακόμη και για τόν πιο αρχάριο χρήστη. Αφού μεταφερθείτε στήν σελίδα του, ολοκληρώνετε μία απλή εγγραφή χωρίς τίποτε το ιδιαίτερο και αμέσως μπορείτε να προσθέσετε το site το οποίο σας ενδιαφέρει να παρακολουθείτε… monitor στην γλώσσα του Uptimerobot, είναι η κάθε ιστοσελίδα που παρακολουθεί..

 

 

 

Μπορείτε να προσθέσετε έως και 50 ιστοσελίδες στο δωρεάν πακέτο και το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν χρειάζετε καν να είστε ο διαχειριστής τής ιστοσελίδας – μπορείτε άνετα για παράδειγμα, να παρακολουθείτε την λειτουργία τής google, (δεν μπορούμε να βρούμε βέβαια κάποιο λόγο για τόν οποίο θα θέλατε να παρακολουθείτε μία ξένη ιστοσελίδα, αλλά όπως και νάχει η δυνατότητα υπάρχει – μπορεί να θέλετε κάποιοα να έχετε μία ιδέα για ιστοσελίδες ανταγωνιστικές με τήν δική σας…). Εμείς για τίς ανάγκες τού άρθρου προσθέσαμε δύο ιστοσελίδες και η εικόνα τού dashboard που αντικρύσαμε μετά τήν καταχώρηση είναι αυτή που βλέπετε παρακάτω… όλα αυτά σε λιγότερο από δέκα λεπτά.

 

 

Διαφήμιση

 

 

Έχουμε κρύψει τα ονόματα των ιστοσελίδων, αλλά μπορείτε να δείτε ότι το ένα site δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα, ενώ το άλλο είχε ένα downtime, (με τα κόκκινα γράμματα), διάρκειας 2 λεπτών. Για την ιστορία μόνο, ας σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα χωρίς πρόβλημα φιλοξενείται στο εξωτερικό, ενώ εκείνη που είχε το προβληματάκι σε ελληνικό πάροχο φιλοξενίας. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι απολύτως συμπτωματικό.

Αυτό είναι όλο. Όταν υπάρξει πρόβλημα με τήν σελίδα σας θα λαμβάνετε ένα email που θα σας ειδοποιεί γι αυτό και αντίστοιχα ένα μήνυμα όταν η λειτουργία αποκατασταθεί (τον τρόπο ειδοποίησης τον ορίζετε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας στο Uptimerobot). Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να προσθέσετε ένα site ή να αφαιρέσετε κάποιο από τα παλαιότερα.

Τώρα ας δούμε γιατί στην αρχή αυτού του άρθρου γράψαμε ότι το Uptimerobot είναι περισσότερο για ερασιτέχνες τού διαδικτύου και λιγότερο για όσους εξαρτούν σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα από τήν ιστοσελίδα τους. Ο λόγος είναι απλός και σχετίζεται με τις πληροφορίες που σας δίνει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης. Με το Uptimerobot, (όπως και με το Jetpack), οι μόνες πληροφορίες που έχετε είναι για το πότε έπεσε και πότε επανήλθε η ιστοσελίδα σας και επιπλέον, με τον ανά πεντάλεπτο έλεγχο, μπορεί να χάσετε τήν εμφάνιση κάποιου προβλήματος στο μεσοδιάστημα. Για όσους λοιπόν είναι προγραμματιστές ή το κάθε λεπτό downtime της σελίδας τους μεταφράζεται σε απώλεια χρημάτων, υπάρχουν πολύ πιο επαγγελματικές λύσεις παρακολούθησης (επί πληρωμή) που ελέγχουν ανά ένα λεπτό ένα site και το κυριότερο παρέχουν ένα πλήθος πληροφοριών και βοηθούν να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος.

Προσωπικά μάς αρέσει ιδιαίτερα η αισθητική και η απλότητα τού Uptimerobot, αλλά εάν θέλετε να εξερευνήσετε και τις δυνατότητες ενός εναλλακτικού προγράμματος, μπορείτε να επισκεφθείτε και τήν σελίδα του StatusCake, που προσφέρει διαφορετικό περιβάλλον παρακολούθησης και κάποιες παραπάνω δυνατότητες.

Παρακαλούμε για τήν δική σας εμπειρία και άποψη στα σχόλια κάτω από το άρθρο…



Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 2
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments