Οι κίνδυνοι των διακοπών και πώς να τους αποφύγετε

Αναγνώσεις 10

[su_dropcap style=”light” size=”5″]Ό[/su_dropcap]σο και αν μας αρέσει να πιστεύουμε πως είμαστε εξοικειωμένοι με την φύση, η αλήθεια είναι ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε καμία σχέση μαζί της, πολύ περισσότερο τα παιδιά ή τα εγγόνια μας. Εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους κλεισμένοι σε ένα κλιματιζόμενο γραφείο ή αυτοκίνητο και η επαφή με το γυμναστήριο είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Κάτω από αυτές τις εντελώς αστικές συνήθειες, το σώμα γίνεται εχθρικό ακόμη και προς τις πλέον απλούστερες λειτουργίες της φύσης, όπως η υψηλή θερμοκρασία, τα τσιμπήματα εντόμων, τους μύκητες, τα μικρόβια και τους ιούς. Οι αλλεργίες έχουν πολλαπλασιαστεί και παρόλο που ζούμε σε μία χώρα περιτριγυρισμένη από θάλασσα, οι κολυμβητικές μας ικανότητες και γνώσεις είναι κάτω του μετρίου.

Θέλετε ένα στατιστικό στοιχείο έτσι στην τύχη; Μόνο το 2012 οι πνιγμοί σε θάλασσες, (χωρίς να έχουν καταμετρηθεί εκείνοι σε πισίνες), ακούμπησαν το απίστευτο νούμερο των 400! Και από αυτούς ένα 10% παιδιά! Το ακόμη χειρότερο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις τραγωδίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την τήρηση κάποιων στοιχειωδών προφυλακτικών μέτρων. Φυσικά και εδώ οι αρμόδιοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι κάποτε  βασικά μαθήματα επιβίωσης θα πρέπει να εισαχθούν στην εκπαίδευση – χώρες με πολύ λιγότερες παραλίες από την δική μας, όπως η Γερμανία ή η Νορβηγία, έχουν από χρόνια τώρα καθιερώσει παρόμοια μαθήματα.

Και ενώ κάθε χρόνο οι αρμόδιοι φορείς επαναλαμβάνουν τα αυτονόητα για έναν αστό που ξαφνικά εκθέτει τον εαυτό του σε ακραίες συνθήκες, τα τοπικά ιατρεία σε νησιά και άλλα παραθεριστικά μέρη γεμίζουν καθημερινά από περιστατικά εγκαυμάτων, αλλεργικών αντιδράσεων σε τσιμπήματα εντόμων, ναυτίας και γαστρεντερικών ενοχλημάτων.

Στην πραγματικότητα όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν ή να γίνουν ασήμαντα επεισόδια των διακοπών σας, εάν τηρείτε τις αυτονόητες προφυλάξεις και έχετε φροντίσει για την δημιουργία ενός μικρού φαρμακείου για τις πρώτες βοήθειες.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε κάποια στοιχειώδη μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να σας μείνουν οι διακοπές σας πραγματικά αξέχαστες για τους σωστούς λόγους και όχι γιατί ξενυχτήσατε στην τουαλέτα κάποιου ξενοδοχείου…

Κίνδυνοι από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα

Οι Αμερικανοί που είναι μανούλες σε κάθε είδους απίθανες μελέτες, γράφουν ότι περίπου 20 βακτήρια κυκλοφορούν ανενόχλητα στα δωμάτια των ξενοδοχείων και μάλιστα να φέρουν και συγκεκριμένα σημεία που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι μολυσμένα και γενικά ακάθαρτα, θα τα δούμε παρακάτω.

Η πρώτη προφύλαξη που μπορείτε να πάρετε ξεκινά από την ώρα που ψάχνετε δωμάτιο στο διαδίκτυο. Σήμερα πια όλα τα ξενοδοχεία διαθέτουν άφθονες φωτογραφίες από το δωμάτιο και το μπάνιο του, μην κλείσετε δωμάτιο εάν οι εικόνες από μόνες τους είναι απογοητευτικές και παραπέμπουν σε ανακαίνιση που έγινε λίγο μετά την ελληνική επανάσταση. Διαβάστε τα σχόλια των πελατών και ιδιαίτερα εκείνα που αναφέρονται στις υπηρεσίες καθαριότητας για το δωμάτιο, την τουαλέτα και την πισίνα.

Όταν πριν από λίγες μέρες έκλεισα δωμάτιο σε νησί και παρόλο που οι φωτογραφίες ήταν εξαιρετικές, επικοινώνησα τηλεφωνικά και ρώτησα τον ιδιοκτήτη ακριβώς αυτό – «είναι οι φωτογραφίες πραγματικές;», «το δωμάτιο που θα μείνω είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία;». Δεν είναι ντροπή, είναι μάλλον δικαίωμά σας να πληρώνετε ακριβώς για τις υπηρεσίες που διαφημίζονται. Εάν μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις το δωμάτιο που θα δείτε από κοντά είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο των φωτογραφιών, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε αλλαγή με ένα καλύτερο ή ακόμη και να διεκδικήσετε την επιστροφή των χρημάτων σας.

Ακόμη όμως και εάν οπτικά όλα δείχνουν καλά, αυτοί οι σχολαστικοί Αμερικανοί ερευνητές από το Τέξας, επιμένουν ότι και στο καλύτερο ξενοδοχείο καμία καθαριότητα δεν μπορεί να εξαφανίσει εντελώς τους κινδύνους κάποιας μόλυνσης.

Ποια είναι λοιπόν τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης για όσες μέρες μείνετε σε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο;

Τηλέφωνο και τηλεχειριστήριο μήτε που να τ’ αγγίξετε, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Χατζηχρήστος ως Ζήκος στο έργο «τής κακομοίρας». Είναι τα αντικείμενα που καθαρίζονται σπάνια και έχουν πάνω τους την Σάρα, την Μάρα και το κακό συναπάντημα. Εάν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε προτιμήστε να τα πιάσετε με ένα χαρτομάντιλο. Το ίδιο μολυσμένος και ακαθάριστος είναι τις περισσότερες φορές και ο διακόπτης για το φωτιστικό τού κομοδίνου.

Κατά έναν περίεργο τρόπο το πόμολο από την πόρτα του μπάνιου βρέθηκε σχετικά αθώο, ενώ ελάχιστες ή καθόλου μολύνσεις  δεν είχαν το κεφαλάρι στο κρεβάτι  και τα κουρτινόξυλα, κάτι βεβαίως αναμενόμενο – ποιος σκέφτηκε ποτέ  μέσα σε ένα ξενοδοχείο να πιαστεί από ένα κουρτινόξυλο και να παραστήσει τον Ταρζάν;

Αναμενόμενη επίσης η συγκέντρωση βακτηρίων στον νεροχύτη και στην τουαλέτα. Θυμηθείτε τα πολύ απλά, που όσο και εάν είναι λίγο ταλαιπωρία μπορούν να προσφέρουν κάποια στοιχειώδη προστασία:

  • Μην περπατάτε ξυπόλητοι στην μοκέτα του ξενοδοχείου, το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα που βλέπετε να γίνεται δεν είναι αρκετό να καθαρίσει από ακάρεα και μύκητες.
  • Μην μπαίνετε στην μπανιέρα ή στην ντουζιέρα ξυπόλητοι, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα ζευγάρι σαγιονάρες.
  • Απλώστε χαρτί στα χείλη της τουαλέτας πριν κάτσετε πάνω της, ο κίνδυνος από την επαφή ευαίσθητων σημείων του σώματος με ακάθαρτα σημεία είναι σημαντικός, ιδιαίτερα για τους άντρες που διαθέτουν…εξέχοντα σημεία.
  • Ακόμη και εάν υπάρχει επιβλέπων στην πισίνα και όλα φαίνονται εντάξει, είναι καλό να μην αφήνετε μόνα τους μικρά παιδιά. Να θυμάστε πάντα ότι τα μικρά και μεγάλα ατυχήματα των διακοπών συμβαίνουν μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου.

Στο καράβι, στο αεροπλάνο και στο αυτοκίνητο

Εκείνους που υποφέρουν από ναυτία και συνεχίζουν να κυκλοφορούν στο κατάστρωμα θα τους αναγνωρίσετε εύκολα – το ένα μάτι κοιτά στην Ανατολή και το άλλο στην Δύση, το δέρμα είναι ωχρό και το περπάτημα όχι ό,τι πιο σταθερό έχετε δεις την ζωή σας. Κάποια στιγμή θα τους δείτε να πλησιάζουν και την κουπαστή γιατί το στομάχι έχει αρχίσει να διαμαρτύρεται έντονα.

Σήμερα πια δεν υπάρχει κανένας λόγος να περάσετε παρόμοια ταλαιπωρία και χάσετε την απόλαυση του ταξιδιού που είναι βεβαίως μέρος των διακοπών σας. Κατ’ αρχάς αποφύγετε το άδειο στομάχι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τσακίσετε το χθεσινό παστίτσιο πριν την αναχώρηση ή ένα κιλό παιδάκια. Μία ελαφριά σαλάτα ή ένα ελαφρύ πρωινό είναι ό,τι πρέπει. Αποφύγετε το διάβασμα, αφήστε το βλέμμα σας σε ανοικτούς θαλασσινούς ή άλλους ορίζοντες. Να θυμάστε ότι οι έντονες οσμές χειροτερεύουν το πρόβλημα, οπότε αποφύγετε κλειστούς χώρους ή το εστιατόριο του πλοίου.

Σε αυτοκίνητο αφήστε τα παράθυρα ανοικτά. Για καλό και για κακό πριν την αναχώρηση επισκεφθείτε ένα φαρμακείο και προμηθευθείτε κάποιο φάρμακο, η γνωστή δραμαμίνη λειτουργεί ακόμη.

Στο αεροπλάνο οι θέσεις που θεωρούνται οι πλέον σταθερές είναι εκείνες κοντά στα φτερά. Χρησιμοποιήστε τον εξαερισμό πάνω από το κάθισμα για να νιώθετε, (και να έχετε) συνεχώς φρέσκο αέρα.

Ενοικίαση οχήματος

Σε γενικές γραμμές το οδικό δίκτυο στα νησιά δεν είναι από τα καλύτερα, τα τρία πιο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας οδηγός είναι ο κακός φωτισμός την νύκτα, οι απότομες στροφές χωρίς ορατότητα και το στενό οδόστρωμα. Σ’ αυτά τα προβλήματα προστίθεται ένα ακόμη ιδιαίτερα επικίνδυνο – οι τουρίστες οδηγοί που ανεβαίνουν στο μηχανάκι ή στο αυτοκίνητο αφού πρώτα έχουν φάει οκτώ τσιπούρες, έχουν πιει τρία μπουκάλια κρασί και στο μπαρ έχουν κατεβάσει δέκα σφηνάκια αγνώστου προελεύσεως. Το μείγμα είναι συνήθως εκρηκτικό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε δρόμους που δεν γνωρίζετε και ιδιαίτερα εάν οδηγείτε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο που δεν γνωρίζετε καλά την συμπεριφορά του στον δρόμο ή την κατάσταση των τεχνικών του εξαρτημάτων.

Ιδού μερικά μέτρα προφύλαξης που μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια.

  • Για την διαμονή σας προτιμήστε το σημείο εκείνο που συγκεντρώνει τα περισσότερα μέρη φαγητού και διασκέδασης, έτσι θα μειώσετε στο ελάχιστο δυνατόν τις νυκτερινές μετακινήσεις σας.
  • Μην οδηγήσετε για κανέναν λόγο εάν έχετε πιει παραπάνω.
  • Μην νοικιάζετε αυτοκίνητο ή δίκυκλο στα τυφλά. Το πιο σημαντικό σημείο είναι η ασφαλιστική σας κάλυψη. Ρωτήστε αναλυτικά για τις καλύψεις και μην τσιγκουνευθείτε τα λίγα ευρώ παραπάνω για την ολοκληρωμένη σας ασφάλιση, την λεγόμενη μικτή που σας καλύπτει ό,τι και εάν γίνει. Ρωτήστε επίσης από πριν τι πρέπει να κάνετε σε ένα μέρος άγνωστο για εσάς εάν μείνετε από βλάβη ή εάν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάποιο ατύχημα.
  • Εάν οδηγείτε ποδήλατο φροντίστε να διαθέτει, έστω και καθ’ υπερβολή φωσφορίζοντα μέρη και να λειτουργεί ο φακός του.
  • Μην παριστάνετε τον έξυπνο και τον καταφερτζή , ιδιαίτερα εάν έχετε τζιπ, προσπαθώντας να περάσετε μέσα από δυσπρόσιτα σημεία, το τελευταίο που θέλετε είναι να περάσετε τις διακοπές σας παρέα με τους άντρες τής ΕΜΑΚ ή τηλεφωνώντας στην Νικολούλη για να στείλει συνεργείο.

Κολύμβηση

Εδώ επικρατεί το μέγα χάος. Θα δείτε στις παραλίες παρέες με σουβλάκια, μπύρες και βότκες πριν και μετά το κολύμπι, θα δείτε αρχάριους να παριστάνουν τον Κουστώ βουτώντας σε άγνωστα νερά, εφήβους που θέλουν να εντυπωσιάσουν και βουτούν πάνω από βράχια, αιωνόβιους που απομακρύνονται χιλιόμετρα από την παραλία και κοιμούνται σε ύπτια θέση. Θα δείτε βεβαίως και την εντελώς αντίθετη εικόνα, μανάδες δηλαδή που ουρλιάζουν έτσι και το πόδι του παιδιού μπει δέκα εκατοστά μέσα στο νερό και μεγάλα παιδιά που κολυμπούν κτυπώντας χέρια και πόδια σαν να προσπαθούν να ξεφύγουν από τα σαγόνια του καρχαρία.

Εφαρμόστε και εδώ τα αυτονόητα.

  • Μάθετε στα παιδιά καλό κολύμπι, χωρίς υστερίες που γεννούν φοβίες, αλλά και χωρίς την άγνοια των κινδύνων της θάλασσας.
  • Δεν κολυμπάτε εάν δεν έχετε χωνέψει το τελευταίο γεύμα σας, (κάτι που σημαίνει 3 με 4 ώρες χρονική απόσταση) και μιλάμε για κολύμπι, όχι για να βάλουμε τα πόδια στο νερό.
  • Στα μικρά παιδιά φοράμε πάντοτε σωσίβια παντός είδους, αλλά όχι από εκείνα που είναι ξεφούσκωτα και χρησιμεύουν μόνο για διακόσμηση.
  • Τα μικρά παιδιά που δεν έχουν μάθει ακόμη να κολυμπούν δεν τα ανεβάζουμε σε νεροτσουλήθρες, ούτε τα ρίχνουμε σε κανονικές πισίνες και πολύ περισσότερο δεν ανεβαίνουμε εμείς σε νεροτσουλήθρες κρατώντας τα σφιχτά στην αγκαλιά μας – το μόνο που θα πετύχουμε σε ένα απότομο πέσιμο είναι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε σαν αερόσακους.
  • Δεν κολυμπάμε σε άγνωστα νερά και κυρίως έχουμε τα μάτια μας ανοικτά για μικρά και μεγάλα σκάφη σε απόσταση ασφαλείας. Μακριά και αγαπημένοι είναι αυτό που ισχύει στην περίπτωση αυτή, παρόμοια ατυχήματα είναι πολύ σοβαρά και όπως καταλαβαίνετε δεν μιλάμε για την ζημιά στο σκάφος από την επαφή με ένα ανθρώπινο σώμα.

Θαλάσσια αθλήματα

Ιστιοσανίδες, τζετ σκι, «μπανάνες», καταδύσεις, ταχύπλοα – σήμερα οι παραλίες είναι γεμάτες από ευκαιρίες για μία διαφορετική θαλάσσια εμπειρία, αρκεί να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Πολλά από τα παραπάνω απαιτούν πολύωρη ή και πολυήμερη εκπαίδευση πριν τα δοκιμάσετε γι’ αυτό μην παίρνετε το ζήτημα αψήφιστα. Να θυμάστε ότι και εδώ ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με κάθε κινούμενο ή αυτοκινούμενο όχημα.

Διαφήμιση
  • Δεν οδηγείτε ούτε χειρίζεστε ακόμη και ιστιοσανίδα έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.
  • Φοράτε πάντοτε σωσίβιο και γενικά ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες του εκπαιδευτή σας.
  • Εάν είστε αρχάριος πειραματιστείτε μακριά από την πολυκοσμία, τα κεφάλια των διπλανών σας είναι αθώα και το τελευταίο που χρειάζονται είναι το κτύπημα μιας σανίδας την ώρα που αναδύονται από μία βουτιά.
  • Ακόμη και εάν είστε έμπειρος στην ιστιοσανίδα ή στα ταχύπλοα, φροντίστε να μην είστε εντελώς μόνοι στο ανοικτό πέλαγος, Πολλά μπορεί να συμβούν και ο διπλανός καρχαρίας μάλλον δεν θα μπορέσει να σας βοηθήσει ή να καλέσει σε βοήθεια.

Φαγητό και εντερικά προβλήματα

Τα διαρροϊκά σύνδρομα όπως λέγονται επισήμως, αυτό που ο πολύς κόσμος ονομάζει γαστρεντερίτιδα, (πονόκοιλος, διάρροιες και εμετοί), είναι από τα πιο γνωστά και συχνά προβλήματα των διακοπών (ιδιαίτερα σε παιδιά) και φυσικά οφείλονται συνήθως σε αλλοιωμένα τρόφιμα από τις υψηλές θερμοκρασίες ή την κακή συντήρηση. Καθώς συνήθως προκαλούνται από πολλά και διαφορετικά είδη ιών, τα αντιβιοτικά δεν πρόκειται να ωφελήσουν. Εδώ είναι πολύ βασική η πρόληψη, σε όποιο βαθμό αυτή είναι δυνατή – γιατί πώς να ελέγξεις τον απατεώνα που προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις με κρέατα που βρίσκονται στο όριο της αλλοίωσης ή τον διπλανό με τα παγωτά που τα έχει ψύξει και αποψύξει δέκα φορές πριν να καταναλωθούν; Η πρόληψη όμως είναι απαραίτητη και για έναν ακόμη λόγο – η τροφική δηλητηρίαση είναι ύπουλη ασθένεια, γιατί μπορεί να λειτουργήσει ετεροχρονισμένα, ένα αλλοιωμένο τρόφιμο μπορεί να «κτυπήσει» ώρες μετά την κατανάλωσή του και τότε ο εντοπισμός του είναι δύσκολος ή αδύνατος.

  • Εάν επιμένετε να τρώτε κρέας και στις διακοπές σας, προτιμήστε εστιατόρια με πολύ καλές κριτικές, (το διαδίκτυο είναι πλέον σωτήριο για τέτοιες περιπτώσεις), και η παραγγελία σας να είναι πάντοτε για καλό ψήσιμο – ξεχάστε τα σενιάν και τα ωμά, είναι σαν να κλείνετε ραντεβού με την τουαλέτα σας.
  • Μην διανοηθείτε να αγοράσετε παγωτό που το βλέπετε σε βιτρίνα μισολιωμένο ή καταλαβαίνετε από την κατάσταση του ψυγείου ότι δεν καταψύχεται σωστά. Σε καμία περίπτωση παρόμοια ψυγεία δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, ενώ όταν βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο καταστήματος θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ένα μέτρο από την ηλιόλουστη βιτρίνα.
  • Οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τα παγωτά ισχύουν λίγο ή πολύ για όλα τα ευαλλοίωτα τρόφιμα. Σαλάτες, κρέατα, ψάρια – όλα θα πρέπει να προστατεύονται από ήλιο, σκόνη και έντομα, είτε μέσα σε ειδικές προθήκες είτε μέσα σε ψυγεία. Τα ίδια και για τις πολύ δημοφιλείς τυρόπιτες και άλλα αρτοσκευάσματα.
  • Αποφύγετε όσο μπορείτε τα έτοιμα σάντουιτς, ιδιαίτερα εκείνα που περιλαμβάνουν τυριά και αλλαντικά. Σήμερα τα περισσότερα ενοικιαζόμενα έχουν ένα μικρό ψυγείο, είναι προτιμότερο να προμηθευθείτε τις πρώτες ύλες από το super market και να ετοιμάζετε κάθε μέρα το δικό σας πρωϊνό.
Δεν καταναλώνουμε ποτέ παγωτό που έχει ήδη λιώσει. Ποτέ…

Εάν παρόλα αυτά δεν αποφύγετε τα γαστρεντερικά προβλήματα, καταναλώστε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση από την διάρροια και ζητήστε την βοήθεια από το πλησιέστερο φαρμακείο για να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας και να κερδίσετε μέρες από τις διακοπές σας. Εάν το πρόβλημα αφορά παιδιά και δείτε ότι συνυπάρχουν και τα τέσσερα συμπτώματα, (εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά και πυρετός), είναι καλό να απευθυνθείτε στο τοπικό ιατρείο ή ιατρικό κέντρο για την κατάλληλη θεραπεία. Να θυμάστε ότι η γαστρεντερίτιδα τις περισσότερες φορές προκαλείται από το φαγητό, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο ένοχος είναι τα μολυσμένα νερά, γι αυτό φροντίστε να ξεπλένεστε καλά μετά το μπάνιο.

Επειδή μόνο εσείς γνωρίζετε καλά τον οργανισμό σας, προσπαθήστε στις διακοπές να μην απομακρυνθείτε υπερβολικά από το διατροφικό σας πρότυπο. Εάν για παράδειγμα τρέφεστε όλο τον χρόνο με σαλάτες, κοτόπουλο και γενικά ελαφριά γεύματα χωρίς τηγανητά και λίπη, μία απότομη αλλαγή σε βαρύτερη διατροφή είναι φυσικό ότι θα επιφέρει άμεσα γαστρεντερικά προβλήματα.

Αχινοί

Μία κατηγορία από μόνοι τους. Τα κρούσματα είναι από τα συχνότερα, καθώς οι περισσότεροι σήμερα αποφεύγουν για λόγους αισθητικής τα παπούτσια θαλάσσης, αν και αυτό θα ήταν η καλύτερη προστασία από αχινούς και άλλα κοφτερά αντικείμενα που κρύβονται στον θαλάσσιο πυθμένα.

Εάν πατήσετε αχινό και διαπιστώσετε ότι τα αγκάθια έχουν εισχωρήσει πολύ βαθιά στο δέρμα είναι καλύτερο να αποφύγετε τους πειραματισμούς και να απευθυνθείτε σε ένα ιατρικό κέντρο. Στην περίπτωση όμως, (που είναι και η συνηθέστερη), που τα αγκάθια εξέχουν ή είναι ορατά στην επιφάνεια, λίγο παιδικό λάδι ή ακόμη και λάδι μαυρίσματος μπορεί να κάνει θαύματα, να μαλακώσει δηλαδή το δέρμα και με λίγη πίεση τα αγκάθια να βγουν. Το τσιμπιδάκι φρυδιών είναι πάντοτε στην περίπτωση αυτή το απαραίτητο και το πλέον κατάλληλο εργαλείο για τις εξαγωγές.

Τσιμπήματα μέσα στη θάλασσα

Τσούχτρες και άλλα άγνωστα πλάσματα της θάλασσας, απλώς αμύνονται όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα σας, αλλά αυτή η άμυνα μπορεί να είναι αρκετά …τσουχτερή για αρκετή ώρα. Βγείτε από την θάλασσα, πάρτε άμμο και τρίψτε την περιοχή. Όπως θα δούμε παρακάτω στην ενότητα για το φορητό φαρμακείο η αντιισταμινική αλοιφή είναι απαραίτητη σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Κουνούπια, σφήκες, μέλισσες και άλλα ιπτάμενα

Όσοι είναι αλλεργικοί σε παρόμοια τσιμπήματα συνήθως το γνωρίζουν και έχουν πάντοτε μαζί τους τα κατάλληλα αντισταμινικά και γενικότερα αντιαλλεργικά φάρμακα. Τις περισσότερες φορές λίγος πάγος και μία αλοιφή είναι αρκετά για να περάσει το πρήξιμο και ο πόνος, αλλά εάν δείτε ότι το οίδημα μεγαλώνει, όπως και η δυσφορία, είναι καλό να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, καθώς είναι πιθανόν να πάσχετε από μία άγνωστη αλλεργία.

Να θυμάστε επίσης ότι τα έντομα έλκονται από έντονα χρώματα και οσμές, οπότε μην λουστείτε με το νέο σας άρωμα στην βραδινή σας έξοδο και προτιμήστε ρούχα σε απαλά γήινα χρώματα.

Πάντως επειδή ούτε τα κουνούπια είναι πλέον τα ίδια όπως παλιά, ούτε ο ανθρώπινος οργανισμός τόσο προστατευμένος, ένα καλό εντομοαπωθητικό είναι απαραίτητο κάθε φορά που βγαίνετε στην ύπαιθρο.

Κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις, μυκητιάσεις

Δυστυχώς οι ακτές δεν είναι πάντα τόσο καθαρές όσο φαίνονται…

Θυμάστε τα παλιά τα χρόνια που κάθε νοικοκυραίος και νοικοκυραία κουβαλούσαν δεύτερο μαγιό και άλλαζαν μετά το μπάνιο στην παραλία, την ώρα που οι λοιποί συγγενείς έφτιαχναν γύρω τους έναν κύκλο προστασίας από αδιάκριτα μάτια; Ε, λοιπόν, όλη αυτή η διαδικασία δεν γινόταν για λόγους σεμνότητας, αλλά κυρίως για λόγους υγιεινής. Όσοι αντιμετωπίζουν συχνά δερματικά προβλήματα ξέρουν ότι η υγρασία και η ζέστη είναι η χαρά του μύκητα και ότι οι ευαίσθητες περιοχές πρέπει να παραμένουν όσο γίνεται στεγνές.

Επιστρέψτε λοιπόν σ’ αυτήν την παλιά καλή συνήθεια και μην μένετε στον ήλιο με το βρεγμένο μαγιό του μπάνιου. Εάν νιώθετε τις ευαίσθητες περιοχές υγρές, χρησιμοποιήστε ταλκ ή ακόμη και το πιστολάκι μαλλιών για να στεγνώσετε την περιοχή. Μία αντιβιοτική κρέμα, (πχ fucidin), είναι απαραίτητη σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα εάν δείτε ότι σε διάφορα σημεία το δέρμα είναι κόκκινο ή με πολλά μικρά σπυράκια.

Εάν παρόλα αυτά προσβληθείτε από  κολπίτιδα συμβουλευθείτε το φαρμακείο ή τον τοπικό γιατρό. Για ουρολοιμώξεις θα χρειασθεί οπωσδήποτε αντιβίωση τουλάχιστον για μία εβδομάδα.

Το «αυτί του κολυμβητή» ή όλα ακούγονται σαν βουητό…

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πάθει ωτίτιδα μετά από τις βουτιές στην θάλασσα. Τις περισσότερες φορές βέβαια ένα απαλό χτύπημα με την πετσέτα είναι αρκετό για να φύγει το νερό, αλλά υπάρχουν και οι πιο βαριές περιπτώσεις που εκδηλώνονται με μείωση ακοής, φαγούρα, έντονο πόνο, έκκριση υγρού και πιθανώς πυρετό. Στις περιπτώσεις αυτές αποφύγετε τις μπατονέτες που μπορούν να μεταδώσουν το πρόβλημα βαθύτερα και χρησιμοποιείστε αναλγητικά για τον πόνο, όπως και σταγόνες για τα αυτιά που έχουν αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ένα φαρμακείο θα σας βοηθήσει για την επιλογή. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, θα χρειασθείτε την βοήθεια του γιατρού.

Αφυδάτωση

Πίνετε πολύ νερό στις διακοπές σας και κατά προτίμηση εμφιαλωμένο…

Ιδιαίτερα ύπουλη όταν αφορά παιδιά, καθώς τα συμπτώματα δεν είναι άμεσα ορατά και η απειρία των παιδιών δεν βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση. Τα συμπτώματα είναι ξηροστομία και ξερά χείλη, ξηρό δέρμα, υπνηλία, ακόμη και πυρετός ή λιποθυμία, αλλά και εδώ η καλύτερη πρόληψη είναι η τακτική ενυδάτωση του οργανισμού κυρίως με νερό αλλά και χυμούς. Γενικότερα να ξέρετε ότι η ζέστη είναι ύπουλος εχθρός και οι συνέπειές της είναι πάντοτε ετεροχρονισμένες.

Ηλιακό έγκαυμα

Το άφησα επίτηδες τελευταίο γιατί το έχω ζήσει με κοντινό μου πρόσωπο και γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο επώδυνο, αλλά και επικίνδυνο μπορεί να γίνει. Εδώ δεν θα μιλήσουμε για τους άλλους σοβαρότερους κινδύνους της ηλιοθεραπείας (ηλίαση, μελανώματα κλπ), αυτά τα ακούτε κάθε μέρα και πιστεύουμε ότι πλέον τα έχετε εμπεδώσει.

Το ηλιακό έγκαυμα όμως είναι κάτι πολύ πιο ύπουλο, αφού μπορεί να συμβεί και κάτω από την προστασία μιας ομπρέλας και ιδιαίτερα κατά το πρώτο μπάνιο ή και τα λίγα επόμενα. Στην παραλία δεν θα γίνει άμεσα αντιληπτό, παρά μόνο σαν ένα κοκκίνισμα στο δέρμα και μία ελαφρά φαγούρα. Μόλις όμως επιστρέψετε σπίτι και κάνετε ένα ντους, μετά από λίγη ώρα και εάν όντως πρόκειται για έγκαυμα, η φαγούρα θα ξεκινήσει πολύ εντονότερη, σαν χιλιάδες βελόνες να τρυπούν το δέρμα από το εσωτερικό του. Πολύ λίγο μπορεί να βοηθήσει ένα κρύο μπάνιο και γενικά κομπρέσες με κρύο νερό ή χαμομήλι, αλλά εάν η περίπτωση είναι λίγο σοβαρότερη θα χρειασθεί να πάτε στο τοπικό ιατρείο για μία ένεση κορτιζόνης ή ειδική δερματική αλοιφή. Ακόμη κι έτσι όμως δυστυχώς θα υποφέρετε για ένα τουλάχιστον 24ωρο, καθώς το δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο και το έγκαυμα κάθε είδους ό,τι χειρότερο μπορεί να του συμβεί. Περιττό να πούμε ότι εάν, για παράδειγμα, ξεχαστήκατε και κοιμηθήκατε κάτω από τον ήλιο και ξυπνώντας δείτε φουσκάλες και νιώσετε άμεσα τα συμπτώματα, ξεχνάτε και κομπρέσες και μπάνια και αλοιφές και πηγαίνετε κατευθείαν στο νοσοκομείο ή στον γιατρό.

Ήπιο ηλιακό έγκαυμα

Παρόλα αυτά τα ηλιακά εγκαύματα είναι πανεύκολο να αποφευχθούν και σήμερα ειδικά δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για να μην πάρετε μέτρα προστασίας.

  • Υπάρχει αντηλιακό με δείκτη… 734; Εάν ναι, αγοράστε το. Αυτά τα παλιά και ηρωικά «εγώ έχω πολλή μελανίνη και μικρός μαύριζα μέσα σε μία ημέρα» ξεχάστε τα, ο ήλιος έχει αλλάξει, το δέρμα σας έχει αλλάξει, τα πάντα είναι πια διαφορετικά. Αντηλιακό λοιπόν οπωσδήποτε και μάλιστα από τα καλύτερα που μπορείτε να βρείτε.
  • Να βρέχεστε συχνά, κάθε λίγα λεπτά ηλιοθεραπείας, (εάν το θεωρείτε ακόμη απαραίτητο να κάνετε ηλιοθεραπεία).
  • Ακόμη και κάτω από την ομπρέλα δεν είστε προστατευμένοι, ειδικά εάν έχει να σας δει ο ήλιος για καιρό. Ακόμη μία παλιά προφύλαξη των μανάδων – το πρώτο σας μπάνιο φροντίστε να είναι μικρό χρονικά για να συνηθίσει σταδιακά ο οργανισμός την αλλαγή. Να θυμάστε ο ήλιος σας βλέπει παντού – στην άμμο, μέσα στην θάλασσα, κάτω από την ομπρέλα του μπαρ που πίνετε το ποτό σας.
  • Αποφύγετε τον ήλιο στις καυτές ώρες 12.00 με 15.00
  • Όχι πολύωρο παιχνίδι των παιδιών κάτω από τον καυτό ήλιο, απαραίτητα καπέλο, μπλουζάκι και γυαλιά
  • Μην ξεχνάτε το πρόσωπο και προ πάντων τα μάτια σας, ένα καλό ζευγάρι γυαλιών είναι απαραίτητο.

Στην πραγματικότητα, εκτός από το αντηλιακό, η καλύτερη πρόληψη για τα ηλιακά εγκαύματα είναι να αναθεωρήσετε τις παλιότερες αντιλήψεις σας για την ηλιοθεραπεία και την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Έτσι κι αλλιώς και με όλες αυτές τις προφυλάξεις, εκείνο το ελαφρύ μαύρισμα που επιδιώκετε θα έρθει λίγο πιο αργά, αλλά εσείς θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και θα αποφύγετε μία από τις χειρότερες παθήσεις που μπορούν όχι μόνο να καταστρέψουν τις διακοπές σας, αλλά και να προκαλέσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον.

Το φαρμακείο του καλού παραθεριστή

Γελάμε κι εμείς πολλές φορές με εκείνους που κουβαλούν για μία εβδομάδα διακοπών όλο το νοικοκυριό τους στο νησί, αλλά η αλήθεια είναι ότι για τους λόγους που εξηγήσαμε στην αρχή, ένα μικρό φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες είναι απαραίτητο. Οι πιο προνοητικοί μάλιστα τα περισσότερα από τα χρειαζούμενα τα έχουν ήδη στο φαρμακείο του σπιτιού τους. Έχουμε και λέμε λοιπόν…

  • Εντάξει, τα ευκόλως εννοούμενα, όπως αναλγητικά, βαμβάκι, επιδέσμους και τσιρότα
  • Αντηλιακό προσώπου και σώματος, καλό και με υψηλό δείκτη προστασίας
  • Κάποιο αντιπυρετικό
  • Ένα καλό εντομοαπωθητικό
  • Μία αντιβιοτική αλοιφή για τσιμπήματα εντόμων και δερματικούς ερεθισμούς από μύκητες
  • Ιώδιο
  • Μία αλοιφή για εγκαύματα
  • Ένα απλό αντιαλλεργικό χάπι
  • Ένα απλό κολλύριο για τα μάτια

Ρωτήστε και στο φαρμακείο της γειτονιάς σας, ο φαρμακευτικός σύλλογος δίνει κατά καιρούς οδηγίες και πολλά φαρμακεία έχουν έτοιμα τσαντάκια με τα κατάλληλα φάρμακα για τις διακοπές σας. Είναι βέβαια αυτονόητο, ότι εάν πάσχετε από το οτιδήποτε, φροντίζετε για την επάρκεια των φαρμάκων σας, καθώς πολλές φορές στα νησιά υπάρχουν προβλήματα συγκοινωνίας και προμηθειών. Εννοείται βέβαια ότι για σοβαρότερα ατυχήματα δεν παριστάνετε τους γιατρούς, αλλά απευθύνεστε κατευθείαν στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο.

Τέλος και για να αρχίσετε ξένοιαστοι τις διακοπές σας, φροντίστε πριν ακόμη πάτε σε κάποιο νησί ή γενικά παραθεριστικό μέρος, να σημειώσετε το τηλέφωνο και την διεύθυνση του τοπικού ιατρείου, ιατρικού κέντρου ή νοσοκομείου.

Όμως τα περισσότερα από αυτά που διαβάσατε παραπάνω μπορούν εύκολα να αποφευχθούν με τις κατάλληλες προφυλάξεις, ενώ τα μικροπροβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνα και μπορείτε εύκολα να τα αντιμετωπίσετε με την βοήθεια του πρώτου φαρμακείου που θα βρείτε στον δρόμο σας…

Όλα με μέτρο λοιπόν, κοινή λογική και τήρηση των αυτονόητων και είναι σίγουρο ότι θα έχετε…

Καλές διακοπές!

Αναγνώσεις 10
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments