Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το μέλι

Αναγνώσεις 13

ΜΕΛΙ

 

Κατευθείαν στο θέμα, καθώς πιθανότατα δεν υπάρχει σήμερα άνθρωπος επάνω στον πλανήτη που να μην γνωρίζει την θρεπτική αξία του μελιού. Παρόλα αυτά και για να είμαστε τυπικοί, δυο γραμμές για τον κλασικό ορισμό τού μελιού και τη σύστασή του. Μέλι λοιπόν ονομάζουμε το προϊόν που παράγουν οι μέλισσες, όταν συλλέγουν, μετατρέπουν και αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους νέκταρ και άλλους φυτικούς χυμούς από τα διάφορα ζωντανά μέρη του φυτού. Το πόσο πολύτιμο είναι το μέλι προκύπτει από την χημική του σύσταση, καθώς είναι ένα διάλυμα ζαχάρων με πρωτεΐνες, αμινοξέα, μέταλλα, οξέα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες. Για να δούμε λοιπόν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το θαύμα της φύσης που λέγεται μέλι…

Οκτώ πληροφορίες για το μέλι

 

1. Ο βασικός διαχωρισμός που γίνεται στο μέλι βασίζεται στην προέλευσή του. Έτσι έχουμε το μέλι από νέκταρ ή ανθόμελο, (εσπεριδοειδών, θυμαρίσιο, ακακίας κλπ) που παράγεται κυρίως από νέκταρ ανθέων και το μέλι από μελιτώματα, (συνήθως με τις ονομασίες δασόμελο, πευκόμελο, ελατόμελο κλπ), που παράγεται κυρίως από εκκρίσεις που προέρχονται από ζωντανά μέρη των φυτών. Σε γενικές γραμμές το μέλι από μελιτώματα υστερεί ποιοτικά μπροστά στο ανθόμελο.

2. Το χρώμα του μελιού έχει αρκετές διαβαθμίσεις, δεν σχετίζεται με την ποιότητα του, αλλά κυρίως με την προέλευσή του. Δασόμελα και πευκόμελα είναι κατά κανόνα πιο σκούρα από το ανθόμελο.

3. Το μέλι απορροφά εύκολα υγρασία και μυρωδιές από το περιβάλλον και θα πρέπει να διατηρείται σε αεροστεγή δοχεία.

4. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν το μέλι, αντίθετα το φως μπορεί να αλλοιώσει το χρώμα του και να καταστρέψει χρήσιμες ουσίες.

5. Το μέλι μπορεί με τις παραπάνω προϋποθέσεις να διατηρηθεί και δύο χρόνια σε χώρο σκοτεινό, ξερό και δροσερό, χωρίς μυρωδιές σε καλά κλεισμένα δοχεία.

6. Σχεδόν όλα τα μέλια κρυσταλλώνουν (τα ανθόμελα πιο γρήγορα), είναι αυτό που λέμε κοινά ζαχάρωμα. Υπεύθυνοι γι αυτό είναι οι κόκκοι της γλυκόζης και οι κόκκοι γύρης που σχηματίζουν και τους πρώτους πυρήνες κρυστάλλωσης.

7. Το ζαχαρωμένο μέλι δεν χάνει καθόλου την θρεπτική του αξία, αλλά στην πραγματικότητα έχει γίνει πιο ευαίσθητο και ξινίζει ευκολότερα από τους ζαχαρομύκητες.

8. Το νοθευμένο μέλι συνεχίζει να κυκλοφορεί κυρίως με την προσθήκη γλυκόζης ή την τροφοδοσία των μελισσών με σιρόπι ζάχαρης. Δυστυχώς ο καταναλωτής πολύ δύσκολα μπορεί να καταλάβει τις νοθευμένες καταστάσεις, χωρίς να δώσει για εξέταση δείγμα στις αρμόδιες αστυκτηνιατρικές υπηρεσίες.

 

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΨΩΜΙ
Διατροφικά αξεπέραστη επιλογή για το πρωινό σας…

 

 

Τι είναι ο βασιλικός πολτός

Η μακρόχρονη εμπειρία έχει αποδείξει την μεγάλη αξία του βασιλικού πολτού, παρόλο που η επιστημονική έρευνα ακόμη δεν το έχει αποδείξει αυτό σε όλη του την έκταση. Στην πραγματικότητα είναι ουσία που παράγεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών μελισσών και μόνο όταν υπάρχει στην τροφή τους και γύρη. Χρησιμοποιείται για την διατροφή της βασίλισσας (από εκεί και το όνομα…) και του γόνου. Επιπλέον συλλέγεται μόνο από τα βασιλικά κελιά με προνύμφη μόνο 3 έως 4 ημερών. Όλες αυτές οι προϋποθέσεις κάνουν πολύ δύσκολη την παραγωγή και συλλογή του βασιλικού πολτού σε μεγάλες ποσότητες και δικαιολογούν την υψηλή τιμή του.

Διαφήμιση

Ο βασιλικός πολτός έχει γαλακτώδη όψη, είναι πηχτός με χρώμα που πλησιάζει το λευκό και λίγο ξινός. Τα συστατικά του είναι περίπου 65% υγρασία, 12% πρωτεΐνες, 5,5% λίπη, ζάχαρα, μέταλλα, βιταμίνες και μια ουσία με αντιβιοτική δράση.

Μικρές συμβουλές για το μέλι

 

1. Αποφεύγετε το ζαχαρωμένο μέλι, δεν είναι επικίνδυνο και μάλιστα διατηρεί όλη την θρεπτική αξία, αλλά μπορεί να ξινίσει πολύ σύντομα.

2. Αγοράζετε επώνυμο μέλι σε κλειστή συσκευασία και να αποφεύγετε το μέλι σε βάζα που εκτίθενται στο έντονο φως και ήλιο, καθώς στις περιπτώσεις αυτές η βιολογική αξία του πιθανότατα έχει υποβαθμιστεί.

3. Το μέλι κηρήθρας και το ανθόμελο ζαχαρώνουν πιο γρήγορα από τα δασόμελα και γι αυτό είναι καλό να το αγοράζετε σε μικρότερες ποσότητες που μπορείτε να καταναλώσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

4. Το δοχείο του μελιού πρέπει να κλείνει καλά μετά από κάθε χρήση και να φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και μακριά από τρόφιμα με έντονες μυρωδιές. Επίσης αποφεύγετε να “βουτάτε” μέσα στο δοχεία πιρούνια ή άλλα εργαλεία της κουζίνας που έχουν υπολείμματα πάνω τους από άλλες τροφές ή δεν είναι καθαρά.

5. Ο πιο απλός τρόπος για να επαναφέρετε ένα ζαχαρωμένο μέλι στη φυσική του ρευστότητα είναι να το αφήσετε με το δοχείο για αρκετή ώρα σε μπεν μαρί (υδατόλουτρο ελληνιστί...), χαμηλής θερμοκρασίας γύρω στους 40 βαθμούς. Ποτέ δεν φέρνετε το μέλι σε άμεση επαφή με την θερμαντική πηγή.

Δεν υπάρχει καλύτερη τροφή στο πρωινό σας από το μέλι, αρκεί να είστε όσο βέβαιοι γίνεται για την προέλευση και την ποιότητά του και να τηρείτε αυστηρά τους κανόνες συντήρησης…

Κράτα το



Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 13
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments