0Shares

ΠΑΛΑΙΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

 

[su_dropcap]Ό[/su_dropcap]ταν μιλάμε για (προσωρινή και εθελοντική) παράδοση πινακίδων στην εφορία, το μυαλό μας πηγαίνει κυρίως στην οικονομική κρίση και στην προσπάθεια να γλυτώσουμε κάποια χρήματα από το κόστος συντήρησης τού αυτοκινήτου, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούν να μας οδηγήσουν στην προσωρινή ακινητοποίηση ενός οχήματος. Κάποια απουσία στο εξωτερικό, ένα ατύχημα που δεν μας επιτρέπει να οδηγούμε για αρκετούς μήνες, μία εμπλοκή με την ανανέωση διπλώματος ή απλώς μία πρόσκαιρη κατάσταση ανεργίας και οικονομικής στενότητας – κάθε άνθρωπος μπορεί κάποτε να αντιμετωπίσει κάτι από τα παραπάνω (και άλλα πολλά…) και βέβαια είναι κρίμα να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και ασφάλιστρα για ένα αυτοκίνητο που είναι κλειδωμένο στο γκαράζ. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα η διαδικασία στις εφορίες έχει απλοποιηθεί πολύ και εάν μάλιστα την ξεκινήσετε μέσα στο καλοκαίρι (όπως εμείς…) που οι περισσότεροι απουσιάζουν, υπάρχει η πιθανότητα να τελειώσετε μέσα σε είκοσι λεπτά (κι όμως είναι αλήθεια…).

Βέβαια όπως και σε κάθε συναλλαγή με το δημόσιο και ιδιαίτερα με τις εφορίες, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να μην ταλαιπωρηθείτε άσκοπα. Ιδού λοιπόν η παράδοση πινακίδων σε απλά βήματα που εάν τα ακολουθήσετε πιστά δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα.

 

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Ευτυχώς αυτή είναι μία εικόνα που δείχνει κάπως να υποχωρεί, τουλάχιστον για ορισμένες υπηρεσίες…

 

 

[su_box title=”ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΣΟΧΗ…” style=”glass” box_color=”#f73319″ title_color=”#ffffff”]Όσα γράφουμε παρακάτω βασίζονται στην τρέχουσα νομοθεσία και στην προσωπική μας εμπειρία, καθώς πρόσφατα χρειάστηκε να παραδώσουμε τις πινακίδες ενός αυτοκινήτου. Παρόλα αυτά, πριν διαβάσετε παρακάτω, δείτε την ημερομηνία τού άρθρου – στην Ελλάδα τα πράγματα αλλάζουν μέρα με την ημέρα. Το δεύτερο είναι ότι παρόλο που το κράτος είναι (ή θάπρεπε να είναι…) ενιαίο, υπάρχουν ακόμη διαφοροποιήσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία και από εφορία σε εφορία. Πιο κάτω θα δείτε με ποιον τρόπο μπορείτε να βεβαιωθείτε για τα έγγραφα που απαιτεί η δική σας ΔΟΥ…[/su_box]

 

Βήμα πρώτο – πού ταξινομήθηκε το αυτοκίνητο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΦΑΚΕΛΟΥΣ

 

Οπωσδήποτε μάλλον σπάνια περίπτωση, αλλά πραγματική. Για τους περισσότερους ανθρώπους το αυτοκίνητό τους ανήκει στην εφορία που ανήκουν και οι ίδιοι ως φυσικά πρόσωπα, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου, αλλού ανήκει το πρόσωπο και αλλού ταξινομήθηκε το αυτοκίνητο. Προσωπικά ανήκω σε εφορία τής Θεσσαλονίκης, αλλά όταν εξουσιοδότησα συγγενή μου να παραδώσει τις πινακίδες εκεί, (θεωρώντας αυτονόητο πως αυτή είναι η αρμόδια ΔΟΥ), τον παρέπεμψαν στην εφορία Κηφισιάς, καθώς εκεί είχε καταχωρηθεί το αυτοκίνητο πριν από…είκοσι χρόνια!.. Προσοχή λοιπόν, εάν και είναι μάλλον σπάνια περίπτωση – εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία επικοινωνήστε με την ΔΟΥ ή συμβουλευθείτε τον λογιστή σας για να μην τρέχετε άδικα. Τώρα, γιατί στην εποχή των υπολογιστών δεν μπορεί να γίνει η παράδοση πινακίδων εκεί που ανήκει και ο κάτοχος τού οχήματος, ειλικρινά δεν βρίσκω κάποια πειστική εξήγηση…

 

Βήμα δεύτερο – βρείτε που θα αφήσετε το αυτοκίνητο

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΟΥΒΛΙΝΟ ΓΚΑΡΑΖ

 

Την θέση κάτω από το σπίτι σας ή την απέναντι αλάνα ξεχάστε την, ο νόμος απαιτεί κλειστό χώρο φύλαξης ή τέλος πάντων έναν χώρο φύλαξης εκτός δρόμου, οπότε έχετε δύο επιλογές – ή έχετε γκαράζ  στο σπίτι σας άρα δεν έχετε κάποιο πρόβλημα ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ζητήσετε κάποια χάρη από φίλο ή συγγενή που διαθέτει κάποιον ελεύθερο αποθηκευτικό χώρο. Είναι πολλοί εκείνοι που στην περίπτωση αυτή θυμούνται το σπίτι και τους γνωστούς στο χωριό, στην περιφέρεια είναι πάντοτε πιο εύκολο να βρεθεί μια λύση. Πάντως, όπως θα δείτε και παρακάτω, ο νόμος έχει γίνει πιο ελαστικός στο συγκεκριμένο σημείο και το μόνο που απαιτεί είναι μία υπεύθυνη δήλωση για τον χώρο όπου θα “παρκάρετε” προσωρινά το αυτοκίνητο.

 

Βήμα τρίτο – στείλετε μήνυμα στην ΔΟΥ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Ιδού και η απόδειξη ότι έστω και αργά το δημόσιο προσπαθεί να ακολουθήσει την τεχνολογία…

 

Κάποιοι από εσάς έχουν ήδη αρχίσει να γελάνε, κι όμως – στείλαμε μήνυμα ρωτώντας για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και πήραμε απάντηση. Μπορεί να  μην ήταν η πιο αναλυτική που θα μπορούσε να είναι, μπορεί να χρειάστηκε να στείλουμε δεύτερο διευκρινιστικό ερώτημα, αλλά η απάντηση ήρθε και ήρθε μέσα σε λίγες ώρες εντός τής ίδιας ημέρας! Βρείτε λοιπόν στο διαδίκτυο τα στοιχεία επικοινωνίας τής δικής σας εφορίας και στείλτε ένα email για να σας επιβεβαιώσουν απλώς ότι δεν χρειάζονται κάποιο χαρτί παραπάνω από αυτά που θα δείτε πιο κάτω στο κείμενο. Συμβουλή: Πιθανότατα δεν θα χρειαστεί, αλλά επειδή πολλές φορές στο δημόσιο η συνεννόηση ανάμεσα στις υπηρεσίες είναι προβληματική, τυπώστε την απάντηση της ΔΟΥ  και πάρτε την μαζί σας το πρωινό που θα πάτε στην εφορία για την παράδοση.

 

Βήμα τέταρτο – συγκεντρώστε τα απαιτούμενα

 

ΕΓΓΡΑΦΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΠΟΝΤΙΚΙ ΚΑΦΕΣ

 

Παλαιότερα ο νόμος ήθελε… και τι δεν ήθελεΕ1 και εκκαθαριστικό, αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας, υπεύθυνη δήλωση τού προσώπου που έχει το γκαράζ, τέλος πάντων μία χαρτούρα ατελείωτη, αλλά σήμερα τα μόνα που χρειάζεστε είναι τα εξής δύο…

 

α) Οι πινακίδες (που πρέπει να τις ξεβιδώσετε από το αυτοκίνητο), και

β) η άδεια κυκλοφορίας τού αυτοκινήτου

(Εννοείται ότι έχετε πάντα μαζί σας και την ταυτότητά σας, αλλά σε μάς ούτε αυτή χρειάστηκε).

 

Θα το πούμε ακόμη μία φορά – υπάρχουν διαφορές από εφορία σε εφορία, ακολουθήστε όλα τα βήματα που περιγράφουμε παραπάνω για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Διαφήμιση

Για να είμαστε ακριβείς, αυτά είναι εκείνα που πρέπει να έχετε από πριν μαζί σας όταν περάσετε την πόρτα τής εφορίας. Όταν φτάσετε όμως στο γκισέ (κάπου μέσα στην εφορία υπάρχει ένα γκισέ που γράφει “ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ”), ο υπάλληλος θα σας δώσει να συμπληρώσετε δύο έντυπα. Το ένα είναι μία υπεύθυνη δήλωση (ναι, απλή δήλωση του 1599), όπου απλώς δηλώνετε το όνομα τού ιδιοκτήτη και την διεύθυνση τού χώρου φύλαξης του αυτοκινήτου και το άλλο είναι το έντυπο “ΘΥΡΙΣ Ζ-50”. Αυτό το τελευταίο είναι στην ουσία η δήλωση εκ μέρους σας (δήλωση ακινητοποίησης) ότι θέλετε να ακινητοποιήσετε το όχημά σας, θα πρέπει να το συμπληρώσετε δύο φορές, καθώς το ένα το κρατά η εφορία και το άλλο το παίρνετε εσείς σφραγισμένο από τον υπάλληλο. Αυτό το έγγραφο είναι και το μόνο που θα έχετε στα χέρια σας όταν παραδώσετε τις πινακίδες και με αυτό θα επιστρέψετε (μαζί με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο), εάν κάποτε θελήσετε να επαναφέρετε το όχημα στην κυκλοφορία και να πάρετε πίσω τις πινακίδες.

Για να μην χάνετε χρόνο στο γκισέ, αυτή είναι η συμβουλή μας – κατεβάστε από το διαδίκτυο (ή αγοράστε από ένα βιβλιοχαρτοπωλείο) μία απλή υπεύθυνη δήλωση, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και δηλώστε από κάτω ότι το αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας τάδε, φυλάσσεται στο χώρο τάδε, στην διεύθυνση τάδε που ανήκει στον τάδε. Όσο για το έντυπο ΘΥΡΙΣ Ζ-50, μπορείτε να το κατεβάσετε εάν πατήσετε στο ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΦΟΡΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΘΥΡΙΣ Ζ50 και να το συμπληρώσετε δύο φορές από την ησυχία τού σπιτιού σας. Ακόμη και εάν ο υπάλληλος θελήσει να σας δώσει τα δικά του έντυπα (πράγμα απίθανο γιατί είναι τα ίδια και οι υπάλληλοι χαίρονται να κερδίζουν χρόνο και να αραιώνει η ουρά..), θα τα συμπληρώσετε πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, καθώς θα ξέρετε από πριν τι απαιτεί το κάθε πεδίο μέσα στο έντυπο.

 

Βήμα πέμπτο και τελευταίο – Παραδώστε τις πινακίδες

 

ΞΕΝΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

 

Η συμβουλή μας είναι να πάτε στην εφορία όσο πιο πρωί γίνεται, εάν μάλιστα είναι και νεκρή περίοδος όπως το καλοκαίρι, μπορεί να είστε και μόνος στο γκισέ (εμείς είχαμε ένα άτομο πριν από εμάς). Παραδίδετε πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας στον υπάλληλο μαζί με τις έγγραφα που προαναφέραμε και περιμένετε λίγα λεπτά, έως ότου ενημερώσει το αντίστοιχο πρόγραμμα στον υπολογιστή για την παράδοση. Αμέσως μετά θα πετάξει τις πινακίδες σε ένα από εκείνα τα καροτσάκια τού super market, θα σας παραδώσει σφραγισμένο το έγγραφο που έχετε υπογράψει και τέλος!.. Αυτό ήταν…

Ο νόμος λέει ότι μπορείτε να πάρετε πίσω τις πινακίδες μέσα σε ένα διάστημα 12 μηνών και ότι μετά καταστρέφονται, αλλά όταν ρωτήσαμε τον υπάλληλο τι προθεσμία έχουμε για άρση ακινησίας, η απάντηση ήταν “Καμία… όποτε θέλετε έρχεστε και τις παίρνετε με το σφραγισμένο έγγραφο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο”. Δεν προκαλέσαμε την τύχη μας παραπάνω, είχαμε τελειώσει μέσα σε είκοσι λεπτά, χρόνος πρωτοφανής για το ελληνικό δημόσιο, δεν υπήρχε λόγος να επιμείνουμε για κάτι που έτσι κι αλλιώς μπορεί να αλλάξει αύριο μεθαύριο…

 

Επίλογος

(κάπου μακριά παίζει  μελαγχολική μουσική…)

 

ΒΙΟΛΙΣΤΗΣ

 

Ξέρουμε ότι η παράδοση πινακίδων έχει συνήθως και κάποιο μικρό συναισθηματικό κόστος, συνήθως το αυτοκίνητο που ακινητοποιούμε είναι κάπως παλιό και έχουμε δεθεί μαζί του. Μην το σκέφτεστε όμως παραπάνω –  και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι τα χρήματα που θα γλυτώσετε μέσα στο επόμενο διάστημα και ο δεύτερος λόγος  είναι πως τα πράγματα αλλάζουν στην ζωή πολύ γρήγορα και αρκετές φορές προς την θετική κατεύθυνση. Ποτέ δεν ξέρετε πόσο γρήγορα θα περάσει το πρόβλημα και πότε θα χρειαστεί να επανέλθετε στην εφορία για να πάρετε πίσω τις πινακίδες που σήμερα παραδώσατε..

 

Όλα τα παραπάνω βασίζονται σε όσα ζήσαμε, αλλά εάν η δική σας εμπειρία είναι διαφορετική, παρακαλούμε γράψτε την παρακάτω στην περιοχή των σχολίων, θα βοηθήσει πολύ άλλους αναγνώστες για να αποφύγουν την ταλαιπωρία..

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

0 0 votes
Article Rating
0Shares
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments