0Shares

ΣΚΑΣΜΕΝΟ ΛΑΣΤΙΧΟ

 

Στην Ελλάδα έχει εδραιωθεί ο μύθος για τις γυναίκες που δεν γνωρίζουν πώς να αλλάξουν ένα σκασμένο λάστιχο, (εντάξει, δεν είναι και εντελώς μύθος...), αλλά είναι γεγονός ότι η άγνοια για αυτήν την εύκολη, (αλλά και κάπως…βρώμικη διαδικασία) χαρακτηρίζει μεγάλα τμήματα τού πληθυσμού, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο. Τα περισσότερα βἐβαια σήμερα αυτοκίνητα είναι καλυμμένα από κάποια οδική βοήθεια και αυτό, σε συνδυασμό με την ευρύτατη χρήση κινητών τηλεφώνων, έχει βοηθήσει στο να νοιώθουμε περισσότερο ασφαλείς όταν κάποιο από τα λάστιχα τού αυτοκινήτου μας τραυματιστεί για οποιοδήποτε λόγο και μάς ακινητοποιήσει στην μέση τού δρόμου. Είχα όμως πάντοτε την άποψη ότι σε τούτη την ζωή, θα πρέπει να είμαστε όσο γίνεται περισσότερο αυτόνομοι και όχι μόνο για λόγους οικονομικούς. Τι γίνεται για παράδειγμα στην περίπτωση που ένα λάστιχο σκάσει στην μέση μιας ερημιάς, όπου, ακόμη και εάν ειδοποιηθεί η οδική βοήθεια, μπορεί να καθυστερήσει για ώρες; τι γίνεται, (και δεν είναι τόσο ακραία περίπτωση όσο ακούγεται..), εάν αυτό συνδυαστεί με ένα κινητό τηλέφωνο νεκρό από μπαταρία ή απουσία σήματος; Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν απλώς θέλετε να κερδίσετε χρόνο και να μήν περιμένετε βοήθεια, η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και αν ακολουθήσετε όσα γράφουμε παρακάτω, θα έχετε τελειώσει μέσα σε 15 με 20 λεπτά.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

 

 

ΤΡΙΓΩΝΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Πολλά τρίγωνα συναρμολογούνται επί τόπου, καλό είναι να έχετε δοκιμάσει από πριν την τοποθέτησή του για να μην παιδεύεστε εκείνη την ώρα…

Φροντίστε να έχετε τα απαραίτητα και κάτι παραπάνω…

 

Παρόλο που μία χειρωνακτική εργασία στους περισσότερους ανθρώπους φαίνεται βουνό, η αλήθεια είναι πως η αλλαγή ελαστικού διέπεται από τον λεγόμενο “κανόνα τού αυτονόητου”, δηλαδή την κοινή λογική. Στην πραγματικότητα τα ελαστικά σας είναι στερεωμένα επάνω σε έναν άξονα με τέσσερις απλές μεγάλες βίδες και η βασική εργασία που έχετε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τα παξιμάδια για να βγει το σκασμένο ελαστικό και να ξαναβιδώσετε όταν τοποθετήσετε την ρεζέρβα στον άξονα.

Όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες γνωρίζουν καλά ότι η μισή δουλειά βασίζεται στην διαθεσιμότητα των κατάλληλων εργαλείων. Δείτε λοιπόν τι πρέπει να υπάρχει στο αυτοκίνητό σας σε μόνιμη βάση, ώστε να μπορείτε να κάνετε την αλλαγή ελαστικού μέσα σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

 

  • Ρεζέρβα, (θα την βρείτε στον πορτ μπαγκάζ, αφού ανασηκώσετε το κάλυμμα)
  • Γρύλος, (θα τον βρείτε στον ίδιο χώρο με την ρεζέρβα, η ακριβής θέση του διαφέρει ανάλογα με την μάρκα τού αυτοκινήτου)
  • Κλειδί ή σταυρός, (και πάλι στο ίδιο σημείο με την ρεζέρβα και τον γρύλο)
  • Προειδοποιητικό τρίγωνο, (σε κάποια καινούρια αυτοκίνητα υπάρχει στον στάνταρ εξοπλισμό)
  • Ένας ισχυρός φακός, (τον προμηθεύεστε εσείς και καλό είναι να τον έχετε μόνιμα στο ντουλαπάκι μέσα στο αυτοκίνητο)
  • Γάντια, (μαζί με τον φακό μπορείτε να έχετε ένα ζευγάρι μόνιμα στο ντουλαπάκι, χρήσιμα για να μην λερωθείτε από την βρωμιά τού ελαστικού και τού άξονα)
  • Ένα κατσαβίδι απλό και όχι σταυροκατσάβιδο, (υπάρχει στα εργαλεία μόνο σε κάποιες μάρκες, στα περισσότερα απουσιάζει)
  • Ένα αντανακλαστικό γιλέκο, από εκείνα τα κίτρινα που φωσφορίζουν την νύχτα, είναι πλέον φτηνά και διαθέσιμα σε πολλά μεγάλα καταστήματα που διαθέτουν και τμήμα με είδη αυτοκινήτου

 

 

ΑΛΑΡΜ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Τα αλάρμ πάντα αναμμένα από την αρχή έως το τέλος, εάν δεν λειτουργούν αφήστε το αριστερό φλας να αναβοσβήνει…

Η προετοιμασία

 

Εντάξει, ας υποθέσουμε τώρα βρισκόσαστε εν κινήσει και αντιλαμβάνεστε ότι το τιμόνι δεν υπακούει και καταλαβαίνετε ότι το λάστιχο έχει σκάσει. Χωρίς καμία καθυστέρηση ανάβετε τα αλάρμ, (θα πρέπει να παραμείνουν αναμμένα έως ότου αλλάξετε το λάστιχο και είστε έτοιμοι να συνεχίσετε την οδήγηση), και κάνετε τα παρακάτω:

  • Σταματάτε αμέσως στο πρώτο ασφαλές σημείο που θα βρείτε. Εάν είστε σε εθνική οδό το πιθανότερο είναι να βρείτε ένα parking σε ελάχιστη απόσταση. Εάν οδηγείτε σε επαρχιακή οδό, υπάρχουν συνήθως κάποια ανοίγματα στο πλάι του δρόμου, όπου μπορείτε να σταματήσετε με ασφάλεια. Εάν τίποτε από αυτά δεν υπάρχει, σταματάτε όσο πιο δεξιά μπορείτε. Εάν μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε χώμα και άσφαλτο, προτιμήστε την άσφαλτο, καθώς προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα όσο αλλάζετε το ελαστικό.
  • Σηκώνετε το χειρόφρενο και βάζετε πρώτη ταχύτητα στο κιβώτιο ή όπισθεν, (στα αυτόματα κιβώτια στην θέση P)
  • Πάντα με τα αλάρμ αναμμένα, ανοίγετε το πορτ μπαγκάζ, βγάζετε το προειδοποιητικό τρίγωνο και το τοποθετείτε 30 με 40 μέτρα πίσω από το αυτοκίνητο. Υπολογίστε πως κάθε μεγάλο σας βήμα είναι και ένα μέτρο. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιείτε και εδώ την κοινή λογική ανάλογα με την μορφολογία τού δρόμου, σκοπός είναι να προειδοποιούνται οι διερχόμενοι οδηγοί ότι μπροστά τους υπάρχει πρόβλημα.
  • Εάν έχετε γιλέκο το φοράτε

 

Η αλλαγή ελαστικού σε δέκα αναλυτικά βήματα

 

Τώρα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε με ασφάλεια την αλλαγή τού σκασμένου ελαστικού…

Βήμα πρώτο: Εάν είναι εύκολο και για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, τοποθετείστε στις πίσω και μπροστά από τα υπόλοιπα λάστιχα πέτρες, έτσι ώστε να εξαλείψετε κάθε πιθανότητα ανεπιθύμητης μετακίνησης τού αυτοκινήτου.

Βήμα δεύτερο: Βρίσκετε την ρεζέρβα και τα εργαλεία στο πορτ μπαγκάζ. Στα περισσότερα αυτοκίνητα θα τα βρείτε μόλις ανασηκώσετε το κάλυμμα, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να ξεβιδώσετε μια “πεταλούδα” για να απελευθερωθεί η ρεζέρβα. Αφήνετε δίπλα στο σκασμένο ελαστικό την ρεζέρβα, τον γρύλο, το κατσαβίδι και το κλειδί ή τον σταυρό.

 

 

ΣΚΑΣΜΕΝΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΤΑΣΙ ΡΕΖΕΡΒΑ

Βήμα τρίτο: Σε πολλά, (ιδιαίτερα παλαιότερα αυτοκίνητα), υπάρχει ακόμη το πλαστικό τάσι, (κάλυμμα), που καλύπτει τον τροχό και κρύβει τα μπουλόνια, (τα χοντρά παξιμάδια που κρατούν το ελαστικό στην θέση του). Συνήθως απομακρύνεται εύκολα εάν το τραβήξετε προς τα έξω, σε διαφορετική περίπτωση θα σάς φανεί χρήσιμο το κατσαβίδι.

Βήμα τέταρτο: Ξεκινήστε να ξεβιδώνετε τα μπουλόνια, αλλά μην τα αφαιρέσετε ακόμη από τον τροχό, απλώς χαλαρώστε τα αρκετά. Εάν η σωματική σας δύναμη δεν επαρκεί για να γυρίσετε το κλειδί, αφήστε το στερεωμένο επάνω στο μπουλόνι και χρησιμοποιήστε το σωματικό σας βάρος, πατήστε δηλαδή με το πόδι επάνω του, σαν αν ανεβαίνετε προσεκτικά ένα σκαλοπάτι – σχεδόν αμέσως θα το νιώσετε να χαλαρώνει και να “παίρνει” μισή στροφή κάτω από το βάρος σας και τότε μπορείτε εύκολα να συνεχίσετε το ξεβίδωμα με το κλειδί, (πάντα προς τα αριστερά, αντίθετα δηλαδή από την κίνηση των δεικτών στο ρολόι).

 

 

ΜΠΟΥΛΟΝΙΑ ΤΡΟΧΟΣ ΣΦΙΞΙΜΟ
Δεξιά σφίγγουμε, αριστερά ξεβιδώνουμε…

 

Βήμα πέμπτο: Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε τον γρύλο – σημειώστε ότι υπάρχουν διαφορές από μάρκα σε μάρκα, αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει μία βάση που πρέπει να πατά εξ ολοκλήρου στο έδαφος και ένας μοχλός (μανιβέλα) που τον ανεβάζει ή τον κατεβάζει με την δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη κίνηση αντίστοιχα, μην ανησυχείτε δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε λάθος στο σημείο αυτό. Εδώ το πιο σημαντικό είναι η τοποθέτηση τού γρύλου. Δεν τοποθετούμε τον γρύλο όπου νάναι κάτω από το αυτοκίνητο, ο γενικός κανόνας είναι ο εξής: Συνήθως πίσω από κάθε λάστιχο τού αυτοκινήτου σας, (πίσω από το λάστιχο, όχι μπροστά), και σε απόσταση περίπου 20 με 30 εκατοστά υπάρχει ένα “νεύρο” μεταλλικό, κάτι που μοιάζει με ράγα όπου μπορείτε να σπρώξετε τον γρύλο με ασφάλεια. Ακόμη και εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε το σημείο με την πρώτη ματιά, ο φακός θα σας βοηθήσει να το βρείτε πολύ εύκολα. Θα σας λέγαμε να συμβουλευθείτε το manual του αυτοκινήτου, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια, αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να το κάνετε αμέσως μετά την αγορά του. Πάντως είναι ευκολότερο από όσο ακούγεται, δεν υπάρχουν και πολλά “εξογκώματα” κάτω από το αυτοκίνητο δίπλα στα λάστιχα, θα τα καταλάβετε όταν τα δείτε. Εάν είστε από τους απαιτητικούς και θέλετε κάτι πιο αξιόπιστο και πιο εύκολο από τους εργοστασιακούς γρύλους, στο εμπόριο υπάρχουν πολλές λύσεις όπως αυτή από το e-shop…

Διαφήμιση

 

 

ΓΡΥΛΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΛΑΝΟ
Περίπου σ’ αυτήν την απόσταση πίσω από το κάθε λάστιχο βρίσκονται οι υποδοχές για την τοποθέτηση του γρύλου…

 

Βήμα έκτο: Όταν βεβαιωθείτε πως έχετε σταθεροποιήσει τον γρύλο σε όρθια και επίπεδη θέση, αρχίζετε να ανυψώνετε το αυτοκίνητο γυρνώντας δεξιόστροφα την μανιβέλα. Μπορείτε να σταματήσετε όταν το σκασμένο λάστιχο αφήσει το έδαφος, (διαφορετικά δεν θα μπορέσετε να το βγάλετε), τα δέκα εκατοστά απόσταση τού τροχού από το έδαφος είναι συνήθως αρκετά.

Βήμα έβδομο: Τώρα μπορείτε να ξεβιδώσετε εντελώς και να αφαιρέσετε τα μπουλόνια, τοποθετήστε τα δίπλα σας σε ασφαλές σημείο – εάν κατρακυλήσουν σε καμιά πλαγιά δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσετε την διαδικασία. Όταν τα μπουλόνια αφαιρεθούν, πιάστε τον τροχό με τα δύο χέρια αριστερά και δεξιά και αφαιρέστε τον προσεκτικά – εάν δείχνει να έχει κολλήσει με τα χρόνια, θα ξεκολλήσει εύκολα με λίγες κινήσεις εμπρός πίσω. Όταν αφαιρέσετε το σκασμένο λάστιχο, καλού κακού τοποθετήστε το κάτω από το αυτοκίνητο δίπλα στον γρύλο – αυτό για την απειροελάχιστη πιθανότητα που υποχωρήσει ο γρύλος από λανθασμένη τοποθέτηση ή κάποιον άλλο λόγο.

Βήμα όγδοο: Σηκώστε την ρεζέρβα και τοποθετήστε την εκεί που πριν ήταν το σκασμένο λάστιχο, μην φοβάστε, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να στερεωθεί, απλώς φροντίστε να περάσουν και οι τέσσερις βίδες που προεξέχουν μέσα από τις τέσσερις τρύπες στο κέντρο της ρεζέρβας. Προσέξτε το ελαστικό να φτάσει έως το τέρμα και να μην κρέμεται στην μία ή την άλλη άκρη. Κρατήστε με το ένα χέρι την ρεζέρβα στην θέση της και με το άλλο αρχίστε να τοποθετείστε τα μπουλόνια στην θέση τους. Βιδώστε τα με το χέρι μέχρι εκεί που μπορείτε χαλαρά, δεν υπάρχει λόγος να καταβάλλετε μεγαλύτερη προσπάθεια. Ξαναπιάστε το κλειδί ή τον σταυρό και σφίξτε τα μπουλόνια όχι μέχρι το τέρμα τους, αλλά μέχρι το σημείο που ο τροχός στέκεται πλέον κάθετα στο αυτοκίνητο και δεν κουνιέται καθόλου εμπρός πίσω.

Βήμα ένατο: Επιστρέφετε στον γρύλο και αρχίζετε πλέον να χαμηλώνετε το αυτοκίνητο στρέφοντας την μανιβέλα αριστερόστροφα, σαν να ξεβιδώνετε. Όταν το αυτοκίνητο ακουμπήσει και πάλι στο έδαφος, αφαιρέστε τον γρύλο.

 

ΛΑΣΤΙΧΟ ΑΛΛΑΓΗ ΓΡΥΛΟΣ ΚΛΕΙΔΙ
Σφίξτε τα μπουλόνια σταυρωτά και από λίγο έως ότου βεβαιωθείτε ότι ο τροχός είναι καλά στερεωμένος στον άξονα…

 

Βήμα δέκατο: Με το κλειδί σφίξτε τα μπουλόνια έως εκεί που μπορείτε, βιδώνετε από λίγο το καθένα. Δεν χρειάζεται να σκάσετε από την προσπάθεια, ούτε να ανέβετε πάλι επάνω στο κλειδί και να χοροπηδάτε, πρώτον γιατί μπορεί να προξενήσετε ζημιά στον άξονα των ελαστικών, δεύτερον, δεν είναι απαραίτητο και τρίτον, η τοποθέτηση τού έτσι κι αλλιώς εφεδρικού ελαστικού είναι προσωρινή και μόνο για την ασφαλή μετακίνησή σας στο πλησιέστερο βουλκανιζατέρ ή στο σπίτι σας εάν η ώρα είναι προχωρημένη. Το τάσι δεν χρειάζεται να το βάλετε στην θέση του, άλλωστε οι περισσότερες ρεζέρβες είναι ανάγκης και το τελευταίο που σας ενδιαφέρει εκείνη την ώρα είναι καθυστερήσετε με… αισθητικές παρεμβάσεις.

Έχετε τελειώσει. Μαζέψτε με προσοχή όσα εργαλεία είναι στο έδαφος, (μαζί και το σκασμένο ελαστικό) και επιστρέψτε τα στο πορτ μπαγκάζ και στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, μην ξεχάσετε να μαζέψετε το προειδοποιητικό τρίγωνο από τον δρόμο. Συνεχίστε τον δρόμο σας με προσοχή και με χαμηλές ταχύτητες…

Μπορεί εδώ να τα γράφουμε πολύ αναλυτικά για να καλύψουμε τις απορίες και του πλέον αρχάριου και άπειρου οδηγού, όμως στην πραγματικότητα η όλη διαδικασία είναι κατά πολύ απλούστερη και εύκολη. Εάν παρόλα αυτά κάπου δυσκολευτείτε υπερβολικά ή το κυριότερο δεν νιώσετε ασφαλής, απλώς ξεχάστε το και καλέστε με οποιονδήποτε τρόπο την οδική βοήθεια!…

 

ΛΑΣΤΙΧΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ
Προσεκτικά και με χαμηλές ταχύτητες έως το βουλκανιζατέρ, την επιδιόρθωση και επανατοποθέτηση τού σκασμένου ελαστικού…

Χρήσιμες συμβουλές

  • Όσο και αν ακούγεται βαρετό, φροντίστε σε ανύποπτο χρόνο να εντοπίσετε τις θέσεις κάτω από το αυτοκίνητο και δίπλα στους τροχούς, όπου τοποθετείται γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια ο γρύλος – είναι το μόνο που μπορεί να σας καθυστερήσει στην αλλαγή ελαστικού, εάν γνωρίζετε τα κατάλληλα σημεία από πριν, η διαδικασία είναι πανεύκολη
  • Φροντίστε τα ελαστικά σας και μην περιμένετε να διαλυθούν για να τα αλλάξετε – τα φθαρμένα ελαστικά είναι κίνδυνος θάνατος στον δρόμο, ειδικά όταν αναπτύσσετε μεγάλη ταχύτητα ή όταν οδηγείτε σε δρόμο με πολλά προβλήματα
  • Τα περισσότερα συμβατικά αυτοκίνητα έχουν πια ρεζέρβα ανάγκης και όχι ελαστικό σε κανονικές διαστάσεις, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα σας οδηγήσει άμεσα στο βουλκανιζατέρ. Σημειώστε ότι τα ελαστικά ανάγκης δεν αντέχουν συνήθως τις ίδιες ταχύτητες με τα κανονικά και γι αυτό οδηγείστε πολύ προσεκτικά μετά την τοποθέτησή τους
  • Η ρεζέρβα είναι το πιο παραμελημένο αντικείμενο τού αυτοκινήτου, ακόμη και τα services των αντιπροσωπειών ξεχνούν πολλές φορές τον έλεγχό της και γι’  αυτό βεβαιωθείτε για την συντήρησή της σε τακτικά διαστήματα, είτε σε κάποιο βουλκανιζατέρ είτε όταν πάτε το αυτοκίνητο για service. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να μείνετε από λάστιχο και να ανακαλύψετε εκείνη την στιγμή ότι στο πορτ μπαγκάζ έχετε μία άχρηστη ρεζέρβα

 

Χρησιμοποιήστε τον χώρο των σχολίων για να περιγράψετε την δική σας εμπειρία ή να προσθέσετε χρήσιμα στοιχεία στο άρθρο μας…



Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

0 0 votes
Article Rating
0Shares
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments