Πως να ασκήσετε τον εγκέφαλο και να τονώσετε τη μνήμη σας

Αναγνώσεις 0

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

 

Η αύξηση της ηλικίας του πληθυσμού, (σε όλο τον “αναπτυγμένο” κόσμο), έχει πολλαπλασιάσει τις ασθένειες μνήμης, με το Αλτσχάιμερ να καλπάζει – και στην Ελλάδα πια αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια πως ένα μεγάλο μέρος από τα περιστατικά που παλιότερα κατατάσσονταν στην κατηγορία της γεροντικής άνοιας είναι κλασικές εκδηλώσεις της νόσου. Σε άλλη ανάρτηση θα μιλήσουμε για τα συμπτώματα και την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς νέα φάρμακα και θεραπείες δεν θεραπεύουν μεν, αλλά μπορούν να σταθεροποιήσουν ή να επιβραδύνουν πολύ την εξέλιξή της. Προς το παρόν ας δούμε μερικούς εύκολους τρόπους για να τονώσετε τη λειτουργία της μνήμης και που στην πραγματικότητα συνιστούν, όπως κάθε προληπτική διαδικασία, μια μερική ή συνολική αλλαγή σε συνήθειες της καθημερινότητας.

Αντιγράφουμε από τον ιστότοπο τής ελληνικής εταιρίας Αλτσχάιμερ για τις μη φαρμακευτικές θεραπείες:

 

“Οι βασικότερες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση των νοητικών λειτουργιών των ατόμων με άνοια, η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει τεκμηριωθεί με επιστημονικές μελέτες, είναι οι εξής:

  • Νοητική ενδυνάμωση – ασκήσεις μνήμης
  • Εργοθεραπεία – δημιουργική απασχόληση
  • Λογοθεραπεία
  • Θεραπείες Τέχνης
  • Γυμναστική “

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει το απλό νόημα αυτών των προτάσεων, αλλά ας γίνουμε λίγο πιο αναλυτικοί και να δούμε πως όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινότητα.

 

Οι απλές ενέργειες

 

Μία πρώτη ομάδα ενεργειών είναι εκείνες που είτε καταναλώνουν πολύ λίγο χρόνο είτε μπορούν να ενταχθούν χωρίς φοβερές αλλαγές στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

* Σταυρόλεξα και παζλ είναι ασχολίες εύκολες και διασκεδαστικές, αλλά πολύ αποτελεσματικές για την λεγόμενη ανάκληση των πληροφοριών από τον μηχανισμό της μνήμης.

* Το διάβασμα παραμένει σταθερή αξία και φυσικά εάν το εντάξετε στη ζωή σας τα οφέλη εκτείνονται σε πολύ περισσότερους τομείς από την άσκηση της μνήμης.

* Η ομαλή κοινωνική ζωή προσθέτει παραστάσεις και υποχρεώνει το μυαλό να εργάζεται σε πραγματικό χρόνο. Κατάθλιψη, μοναξιά και κοινωνική απομόνωση αφαιρούν από τον εγκέφαλο τα “πεδία εργασίας” που δίνουν οι κοινωνικές συναναστροφές όπως είναι η πολιτική, το ποδόσφαιρο και χιλιάδες άλλες πληροφορίες που “ανταλλάσσονται” μεταξύ συνομιλητών.

* Η συγγραφή κειμένων μπορεί να ολοκληρώσει μια πρώτη ομάδα ενεργειών για τη μνήμη σας και όταν λέμε συγγραφή, δεν εννοούμε τη μία γραμμή που γράφετε στα κοινωνικά δίκτυα ή τα τηλεφωνικά μηνύματα. Δεν είναι απαραίτητο να γίνετε ο επόμενος Ντοστογιέφσκι, ακόμη και ένα προσωπικό ημερολόγιο μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Ακόμη και εάν ο χρόνος σας είναι λίγος, προσπαθήστε να κάνετε “ανταλλαγή” των παθητικών δραστηριοτήτων με τις περισσότερο ενεργητικές. Κλασικές παθητικές ενέργειες με υψηλά ποσοστά στη ζωή των νεοελλήνων, είναι η τηλεόραση, οι ατελείωτες ώρες στα καφέ ή οι πολλές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή.

Τονώστε την καθημερινή εκμάθηση και την πρόσληψη νέων πληροφοριών

 

* Μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά τον βαθμό δυσκολίας στις απλές ενέργειες – πχ να ξεκινήσετε να λύνετε σταυρόλεξα με υψηλότερο βαθμό δυσκολίας ή να περάσετε σε παζλ με χιλιάδες κομμάτια.

* Ένα από τα πιο απαιτητικά πνευματικά παιχνίδια είναι το σκάκι, αυτό δεν σημαίνει πως το sudocu ή η ντάμα και τα υπόλοιπα δεν προσφέρουν, απλά το σκάκι θα σας ανοίξει έναν ολόκληρο κόσμο που συνοδεύεται από βιβλία, πληροφορίες και στρατηγικές που θα υποχρεώσουν τον εγκέφαλό σας να εργαστεί σε πολύ πιο απαιτητικούς ρυθμούς.

* Η τόνωση της μνήμης μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με επιμορφωτικές διαδικασίες που θα σας προσπορίσουν και επιπλέον οφέλη. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε μια ξένη γλώσσα, είναι μια από τις πιο απαιτητικές εργασίες για τον εγκέφαλο, αλλά και κάτι που φυσικά θα προσθέσει πολλούς πόντους στις ικανότητές σας.

Διαφήμιση

* Όλα τα χόμπι, (από τις ξυλουργικές εργασίες, τον μοντελισμό έως και τις συλλογές αντικειμένων), δρούν πολυεπίπεδα και με ευεργετικό τρόπο στην γυμναστική τού μυαλού, καθώς υποχρεώνουν στην πρόσληψη και αποθήκευση χιλιάδων νέων πληροφοριών και την ταυτόχρονη επικοινωνία με ομάδες ανθρώπων που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα.

 

Τα πνευματικά παιχνίδια και οι αντίστοιχες δραστηριότητες δεν είναι πανάκεια, αλλά συμβάλλουν πολύ στήν καλή λειτουργία τής μνήμης..
Τα πνευματικά παιχνίδια και οι αντίστοιχες δραστηριότητες δεν είναι πανάκεια, αλλά συμβάλλουν πολύ στήν καλή λειτουργία τής μνήμης..

 

Tips

* Μπορεί να έχετε βαρεθεί να ακούτε για χρόνια εκείνο το “νους υγιής εν σώματι… κλπ”, αλλά τίποτε πιο αληθινό από αυτό. Η καλή εγκεφαλική και καρδιακή λειτουργία είναι must και γι’  αυτό είναι ώρα να εντάξετε μία έστω και ολιγόλεπτη καθημερινή γυμναστική στο πρόγραμμά σας. Δεν χρειάζονται πάντα γυμναστήρια ή πολλά χρήματα για άσκηση στο σπίτι. Για αρχή ένα τακτικό γρήγορο περπάτημα στη γειτονιά σας ή δυο απλά βαράκια  είναι αρκετά για να ξεφύγετε από την καταδίκη τού καναπέ και την εγκληματική επίδραση που έχει η χρόνια ακινησία στο καρδιαγγειακό σύστημα.

* Πόσο θα ζήσει το τροφοδοτικό του υπολογιστή σας εάν εργάζεται επί 24ωρο σε σχέση με ένα άλλο που εργάζεται για 10 ώρες; Μπορεί να θεωρείτε τον ύπνο χαμένο χρόνο, αλλά δυστυχώς είναι απαραίτητος για τον οργανισμό και όταν λέμε ύπνο μιλάμε για εκείνο τον αδιατάρακτο επί 6 έως 8 συνεχείς βραδινές ώρες. Ο μεσημεριανός ύπνος έχει καταργηθεί από μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, αλλά για άλλη μια φορά οι προγονικές συνήθειες αποδεικνύονται από ένστικτο ορθές, καθώς μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ένα εικοσάλεπτο κατέβασμα τού διακόπτη το μεσημέρι έχει ευεργετικές συνέπειες.

* Τέλος η διατροφή, εδώ τα πράγματα περί μεσογειακής διατροφής και βιταμινών είναι λίγο πολύ γνωστά. Οι πρωτεΐνες και τα ω3 λιπαρά έχει από καιρό αποδειχθεί πως βοηθούν τον μηχανισμό της μνήμης.

Όσα και να ακολουθήσετε από τα παραπάνω μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχετε για τον οργανισμό σας, παρόλο που έχετε ένα δίκιο να είστε επιφυλακτικοί με τις προτάσεις των επιστημόνων. Θυμηθείτε όμως πως παρόλη τη μεγάλη πρόοδο υπάρχουν πάρα πολλά που αγνοούμε για τον εγκέφαλο και η ερώτηση αναγνώστη του blog δείχνει απόλυτα λογική:

“Εάν όλες αυτές οι ασκήσεις μνήμης βοηθούν τον εγκέφαλο και την αποτροπή του Αλτσχάιμερ, πως εξηγείται το γεγονός ότι άνθρωποι που υποχρεωτικά ασκούν κάθε μέρα το μυαλό τους όπως πχ οι ηθοποιοί, δεν εξαιρούνται από τη νόσο, αλλά αντίθετα είναι πολύ συχνά από τα πιο διάσημα θύματά της;”

Η απάντηση ξεχνά φυσικά το περιβόητο DNA και τις προδιαθέσεις που δημιουργεί σε κάθε οργανισμό – στο μέλλον αυτές μπορεί να ανιχνεύονται σε πολύ νεαρή ηλικία. Μέχρι τότε όμως η απάντηση που μας έδωσε ένας καρδιολόγος δείχνει και η πιο φιλοσοφημένη:

” Όλοι μας γεννιόμαστε με μια προδιάθεση για ασθένειες λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές, αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να οδηγεί σε νοσοφοβία ή το αντίθετο σε πλήρη αδιαφορία για την καθημερινότητα. Κάποιος που έχει προδιάθεση για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ασκείται καθημερινά δεν σημαίνει πως θα το αποφύγει, σημαίνει απλώς πως σε σχέση με κάποιον άλλον που δεν ασκείται καθόλου και έχει την ίδια προδιάθεση, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο έως και 100%…”.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οι μηχανισμοί τού Αλτσχάιμερ δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη στο σύνολό τους, η πλήρης θεραπεία δεν είναι μακριά καθώς οι μεγίστως πληττόμενοι Αμερικανοί το έχουν βάλει πείσμα, αλλά μέχρι τότε η βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε στον οργανισμό σας με απλές και ανέξοδες ενέργειες μπορεί να αποδειχθεί σημαντική, θα σας προσφέρει έτσι κι αλλιώς καλύτερη ποιότητα ζωής και είναι πολύ πιθανόν να “πείσει” το DNA σας να λοξοδρομήσει την κρίσιμη στιγμή…

 

Κράτα το



Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 0
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments