Πως να βάψετε πλαστικά στρατιωτάκια (μοντελισμός)

Αναγνώσεις 136

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΒΑΦΟΙ

 

Το βάψιμο μιας μινιατούρας θεωρείται ανδρική ενασχόληση, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα χόμπι εξαιρετικά χαλαρωτικό και δημιουργικό ταυτόχρονα που δεν έχει περιορισμούς ηλικίας ή φύλου. Οι λίγες γραμμές που θα διαβάσετε παρακάτω δεν αφορούν τους έμπειρους ή εκείνους που ασχολούνται ημιεπαγγελματικά, αλλά τους εντελώς αρχάριους που αναζητούν απλά μια δημιουργική διέξοδο στον ελεύθερο χρόνο τους χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν μια περιουσία. Ας ξεκινήσουμε με τα δημοφιλή στρατιωτάκια. Τα αγαπούν οι περισσότεροι, σχετίζονται με την ιστορία του κόσμου και μπορούν να πάρουν μέρος σε αναπαραστάσεις συγκρούσεων από όλες τις εποχές της ανθρωπότητας.

Από που ξεκινώ;

 

Από μία επίσκεψη στα καταστήματα μοντελισμού. Δεν χρειάζεται να κάνουμε διαφήμιση, αλλά εάν μένετε Αθήνα απλά ανεβείτε την Ιπποκράτους και μετά το νούμερο 51 ξεκινάτε την αναζήτηση αριστερά και δεξιά στο δρόμο, μερικά από τα παλιότερα καταστήματα του είδους είναι εκεί σχεδόν δίπλα δίπλα. Όποιο από αυτά και εάν επισκεφθείτε (και γιατί όχι όλα;) θα χαθείτε μέσα σε μια μεγάλη ποικιλία από κουτιά με στρατιωτάκια από στρατούς όλων των εποχών (φυσικά υπάρχουν και όλα τα υπόλοιπα, όπως αυτοκίνητα σε όλες τις κλίμακες, αεροπλάνα, πλοία και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε). Σημαντικό πλεονέκτημα το γεγονός πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι παλιοί και έμπειροι στο χώρο και το κυριότερο πρόθυμοι να βοηθήσουν έναν αρχάριο στις πρώτες του επιλογές.

Γιατί πλαστικά και όχι άλλο υλικό;

 

Μολυβένια μοντέλα..
Μολυβένια μοντέλα..

Να επαναλάβουμε πως σήμερα απευθυνόμαστε σ εκείνον που θέλει ένα εύκολο και οικονομικό χόμπι. Τα πλαστικά είναι τα φθηνότερα, βάφονται εύκολα και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να σας προσφέρει ικανοποίηση χωρίς συμβιβασμούς. Τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες που κατασκευάζουν πλαστικές μινιατούρες έχουν κάνει άλματα δίνοντας μεγάλη προσοχή στην ποιότητα και στην λεπτομέρεια. Τα μολυβένια στρατιωτάκια έχουν βέβαια άλλη χάρη, αλλά είναι αρκετά πιο ακριβά και απαιτούν καλύτερο και ακριβότερο εξοπλισμό. Σε κάθε περίπτωση ξεκινήστε με τα πλαστικά και εάν η ενασχόληση αυτή σάς κερδίσει και το αντέχετε οικονομικά, μπορείτε να προχωρήσετε σε άλλες επιλογές.

Με ποιο μέγεθος να ξεκινήσω;

 

Δεν έχει νόημα εδώ να σας μπλέξουμε με αριθμούς, το αν θα ξεκινήσετε με κλίμακα 1:72 ή 1:32 ή οποιαδήποτε άλλη, είναι προσωπικό θέμα και δεν μπορείτε να καταλήξετε εάν δεν δείτε τα συγκεκριμένα μεγέθη από κοντά. Εάν μιλάμε για πλαστικά στρατιωτάκια πάντως το 1:72 παραπέμπει σε μικρή φιγούρα, με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι σε κάθε κουτί υπάρχουν δεκάδες από αυτές και έτσι με λίγα χρήματα μπορείτε να έχετε υλικό να ασχοληθείτε για πολύ καιρό. Μειονέκτημα το μικρό μέγεθος για εκείνους με ευαίσθητο νευρικό σύστημα, καθώς για βάψετε το μουστάκι σε ένα στρατιώτη τού Ναπολέοντα χρειάζεστε χέρι με σταθερότητα χειρουργού. Σε κάθε περίπτωση όταν πάτε στο κατάστημα ζητείστε να σας δείξουν τα συνηθέστερα μεγέθη και φανταστείτε τον εαυτό σας να κρατά ένα πινέλο με λεπτή μύτη μπροστά τους. Άλλωστε μπορείτε να πειραματιστείτε, δεν θα δώσετε καμιά περιουσία, 7 με 10 ευρώ κοστίζουν συνήθως τα κουτιά στη μικρή κλίμακα – εάν στην πράξη δείτε πως είναι πολύ κουραστικά για σας αλλάζετε κλίμακα στην επόμενη αγορά.

Ποια εποχή να προτιμήσω;

 

Τελείως προσωπικό θέμα. Αγαπημένες ιστορικές περίοδοι για τους περισσότερους οι ναπολεόντειοι πόλεμοι, η αρχαία Ελλάδα, ο δεύτερος παγκόσμιος. Η ποικιλία είναι μεγάλη και γι αυτό μη βιαστείτε – περιδιαβείτε τα ράφια, παρατηρείστε τα χρώματα επάνω στα κουτιά, δείτε στο πίσω μέρος πόσες φιγούρες περιέχει το καθένα και σε ποιες στάσεις, με λίγα λόγια απολαύστε τη βόλτα και επιλέξτε για αρχή τους στρατιώτες που αντιστοιχούν στην αγαπημένη σας ιστορική περίοδο.

Τι υλικά θα χρειαστώ για αρχή;

 

* Πινέλα (για την μικρή κλίμακα οπωσδήποτε ένα από αυτά στο 0 νούμερο, ζητείστε όμως και εδώ την βοήθεια του καταστηματάρχη γιατί τα νούμερα από εταιρία σε εταιρία διαφέρουν). Ένα καλό πινέλο με φυσική τρίχα και καλή ποιότητα κατασκευής δεν κοστίζει πάνω από 2 έως 6 ευρώ, αλλά είναι πολύ βασικό για ένα καλό αποτέλεσμα, γι αυτό μη τσιγκουνευθείτε και ξεκινήσετε με το πινελάκι που χρησιμοποιεί ο γιός σας στο σχολείο – είναι κρίμα.

* Ένα απλό κοπίδι γιατί τα περισσότερα στρατιωτάκια είναι ενωμένα σε ταμπλό και θα χρειαστεί να τα κόψετε – εδώ το απλό σχολικό κοπίδι είναι αρκετό.

* Ακρυλικά χρώματα και οπωσδήποτε τα βασικά από αυτά. Στα καταστήματα που θα πάτε θα βρείτε βέβαια όλες τις αποχρώσεις (ακόμη και εκείνη για το χρώμα του δέρματος που φοβούνται οι περισσότεροι στην αρχή), αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να δώσετε τόσα χρήματα καθώς με την ανάμειξη των βασικών δημιουργείτε μόνοι σας όλες τις αποχρώσεις – θέλει απλά λίγο πειραματισμό ή ψάξιμο στο δίκτυο, σε πολλά site θα βρείτε ακριβείς οδηγίες για την ανάμιξη των χρωμάτων. Μιλάμε για ακρυλικό χρώμα γιατί είναι το πιο εύκολο για τον αρχάριο, δεν λερώνει, στεγνώνει εύκολα και γρήγορα και είναι οικονομικό. Κάθε μπουκαλάκι (με το οποίο θα βάψετε πολλά πολλά μικρά στρατιωτάκια) ξεκινά από 2 έως 5 ευρώ.

* Ένα αστάρι, εκείνα σε μορφή σπρέι είναι η καλύτερη επιλογή. Απαραίτητο για την προετοιμασία πριν το βάψιμο και εύκολο στη χρήση. Απλά ψεκάζετε από μικρή απόσταση τους στρατιώτες σας και δημιουργείτε το υπόστρωμα (συνήθως σε λευκό, γκρι ή πράσινο χρώμα) για να πιάσουν καλά τα χρώματα όταν ξεκινήσετε και να μην έχετε ξεφλουδίσματα και εκείνα τα κενά στην επιφάνεια βαφής που δημιουργούνται όταν το χρώμα δεν πιάνει καλά (θυμηθείτε το βάψιμο του σπιτιού σας…). Για το σπρέι θα δώσετε επίσης λίγα χρήματα 4  με 7 ευρώ το πολύ.

* Ένα δοχείο με νερό για τα πινέλα σας, το καλό πλύσιμο μετά από κάθε χρήση ή αλλαγή χρώματος είναι βασικό για την συντήρησή τους και τα καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθειά σας.

Διαφήμιση

* Μία παλέτα θα βοηθούσε επίσης εάν χρησιμοποιήσετε χρώματα σε σωληνάρια, μια απλή σχολική για ξεκίνημα είναι αρκετή.

Μην ξεχάσετε πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε να πλύνετε τα στρατιωτάκια σας καλά και φυσικά να περιμένετε να στεγνώσουν εντελώς. Είναι μια απαραίτητη ενέργεια για να φύγει από την επιφάνειά τους το λάδι που έχει μείνει πάνω τους από το εργοστάσιο κατασκευής.

Tips

 

Πληροφορίες για στολές και χρώματα θα βρείτε χιλιάδες στο διαδίκτυο..
Πληροφορίες για στολές και χρώματα θα βρείτε χιλιάδες στο διαδίκτυο..

1. Μην πέσετε στην παγίδα του αρχάριου. Όταν πάτε στο κατάστημα θα νιώσετε την επιθυμία να πάρετε πολλά κουτιά από διάφορες εποχές, τα ακριβότερα πινέλα και τον μεγαλύτερο αριθμό χρωμάτων, αλλά τότε θα μοιάζετε με εκείνον που αγοράζει πιάνο πριν καλά καλά μάθει τις νότες στο πεντάγραμμο. Είναι πολύ πιθανόν ο αρχικός ενθουσιασμός να εξατμιστεί μόλις πιάσετε το πινέλο, να βαρεθείτε, να αποδειχθεί πως δεν διαθέτετε την υπομονή και την πειθαρχία που απαιτεί αυτό το χόμπι – γιατί να έχετε ξοδέψει μια περιουσία; Ξεκινήστε με απλές λύσεις, εντελώς ερασιτεχνικές και ας γελά ο γείτονας με τα ειδικά εργαλεία που έχει βάψει ό,τι μινιατούρα κυκλοφορεί στο εμπόριο. Από τις πρώτες μέρες εύκολα θα καταλάβετε εάν σας ταιριάζει αυτή η ενασχόληση και τότε θα έχετε όλο τον καιρό να τελειοποιήσετε την τεχνική σας με τα κατάλληλα μέσα.

2. Να θυμάστε πως η ενασχόληση αυτή απαιτεί χώρο, πολλοί μοντελιστές χρησιμοποιούν ειδικό τραπεζάκι με δύο πτυσσόμενα φτερά στις άκρες – στο κέντρο οι φιγούρες που βάφετε και αριστερά και δεξιά τα χρώματα και τα υπόλοιπα εργαλεία. Δεν είναι ανάγκη να μπείτε σε τέτοιο έξοδο από την αρχή, ένα απλό μικρό τραπέζι είναι αρκετό, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η ιδιωτικότητα, βάψιμο επάνω στο χαλί με τα παιδιά δίπλα να εκσφενδονίζουν φιγούρες και χρώματα δεν γίνεται, Η ώρα που θα ακουμπήσετε το πινέλο με το χρώμα στο πρόσωπο τού στρατιώτη μοιάζει με το κτύπημα στο μπαλάκι του τένις – εάν σας αποσπάσει το παραμικρό, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ιδιαίτερα κολακευτικό.

3. Εκείνο που απολαμβάνουν πολλοί όταν ασχολούνται με το βάψιμο ενός στρατού είναι η έρευνα για την αντίστοιχη ιστορική περίοδο, τις στολές των στρατιωτών και τις μάχες που προσπαθούν να αναπαραστήσουν. Κάποτε αυτό προϋπέθετε κόπο και πολύ χρόνο, δόξα τω θεώ σήμερα στο διαδίκτυο υπάρχουν απίστευτες λεπτομέρειες για όλα αυτά. Πάντως στο ξεκίνημά σας δεν χρειάζεται να πάθετε υστερία με την πιστή απεικόνιση χρωμάτων και λεπτομερειών, θυμηθείτε ότι το ζητούμενο είναι η διασκέδασή σας, τα άλλα θα ακολουθήσουν συν τω χρόνω, είναι βέβαιο πως ο Μέγας Ναπολέων δεν θα σας ζητήσει το λόγο εάν βάψετε ένα γρεναδιέρο με διαφορετικά χρώματα από εκείνα που φορούσε στη μάχη του Βατερλό. Άλλωστε όλα γίνονται για να φύγει το μυαλό σας από το καθημερινό άγχος και την υπερένταση.

4. Μόλις τελειώσετε το βάψιμο τού πρώτου στρατού σας θα χρειαστείτε χώρο για την παρέλαση του. Υπάρχουν ειδικές βάσεις για να στήσετε σε παράταξη τα βαμμένα στρατιωτάκια σας, αλλά εάν πιάνουν τα χέρια σας μπορείτε να φτιάξετε και τη δική σας με απλά υλικά που μπορείτε να βρείτε φθηνά στο εμπόριο. Άλλοι προτιμούν την τοποθέτηση επάνω σε μεγάλο τραπέζι, άλλοι μια κλειστή βιτρίνα, όλα σχετίζονται με τον διαθέσιμο χώρο που έχετε και το προσωπικό σας γούστο.

Ξεκινήστε έτσι απλά και χαλαρά και βλέπουμε. Να ξέρετε ότι στην αρχή θα κάνετε λάθη, θα έχετε ψιλοεκνευρισμούς και τα πρώτα αποτελέσματα μπορεί να μην σας ικανοποιήσουν απόλυτα. Έτσι συμβαίνει με όλα στη ζωή, η εμπειρία έρχεται με τον καιρό. Αναζητείστε επίσης ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα που ταιριάζουν με τα δικά σας ενδιαφέροντα.

 

Γιατί η μεγαλύτερη χαρά του μοντελιστή, (όπως και του συλλέκτη), είναι η επίδειξη τής προσπάθειάς του…



Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 136
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments