Πως να κατοχυρώσετε πνευματικά δικαιώματα (βιβλίο)

Αναγνώσεις 1.394

BOOK COPYRIGHT

 

 

 

Ας δούμε ψύχραιμα το θέμα

 

Ο φόβος για λογοκλοπή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος ανάμεσα σε νέους συγγραφείς, καθώς, κακά τα ψέμματα, όλοι πιστεύουν πως έχουν βρει μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα που μπορεί να κλαπεί από τους εκδοτικούς οίκους που θα παραλάβουν το έργο για αξιολόγηση ή από φίλους και γνωστούς που διάβασαν το βιβλίο για να πουν τη γνώμη τους. Πριν προχωρήσουμε στην αναφορά των πιο γνωστών μεθόδων κατοχύρωσης, ας δούμε λίγο την ουσία και πόσο βάσιμος είναι ο φόβος για την κλοπή ενός αδημοσίευτου βιβλίου.

Στην Ελλάδα γράφει ο μισός πληθυσμός, αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο διαβάζουν απείρως λιγότεροι. Ο όγκος των χειρογράφων που υποβάλλονται για κατοχύρωση είναι τόσο μεγάλος που η Εθνική βιβλιοθήκη (παλιότερα αρμόδια και γι αυτό το θέμα) σταμάτησε να δέχεται έργα για το σκοπό αυτό, παρέχει μόνο τον αριθμό ISBN που είναι απαραίτητος για την διακίνηση (έντυπα ή ηλεκτρονικά) του βιβλίου σας. Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό υποψήφιων συγγραφέων και χιλιάδων έργων που υποβάλλονται κάθε χρόνο στους εκδότες, οι προσφυγές για λογοκλοπή είναι ελάχιστες και ο λόγος είναι προφανής – να μπει κάποιος στον κόπο να κλέψει το βιβλίο σας για να κάνει ΤΙ; Στην Ελλάδα ο συγγραφέας δεν είναι επάγγελμα με το οποίο μπορείς να επιβιώσεις, αλλά ακόμη και εάν έχετε γράψει το αριστούργημα τού αιώνα θυμηθείτε πως το ύφος και η λογοτεχνική ικανότητα δεν αντιγράφονται και δεν μεταδίδονται. Έπειτα ένας εκδοτικός οίκος που πιστεύει πολύ στην αξία ενός βιβλίου, είναι λογικό να προτιμήσει να έχει από δίπλα το συγγραφέα για να γεννήσει και τα επόμενα χρυσά αβγά, παρά να προτιμήσει να ρισκάρει τη φήμη του για ένα και μοναδικό έργο. Άλλωστε σιγά τα χρήματα που θα πληρώσει για δικαιώματα – το πολύ ένα 10% στον συγγραφέα για κάθε αντίτυπο κι αυτά ο έρμος ο ποιητής θα τα δει όποτε και αν. Όπως βλέπετε η “επίσημη κλοπή” είναι πολύ πιο εύκολη και σίγουρη.

 

Η κατοχύρωση

Τέλος πάντων, το θέμα είναι περισσότερο ψυχολογικό, οπότε ας δούμε συνοπτικά τις μεθόδους κατοχύρωσης:

1. Όπως ίσως γνωρίζετε οι περισσότεροι, ο πιο ασφαλής, διαχρονικός τρόπος κατοχύρωσης γίνεται σε συμβολαιογράφο. Αυτό είναι γνωστό, εκεί που γίνεται χαμός στο δίκτυο είναι όταν αρχίζει η κουβέντα για το κόστος και γράφονται απίθανα πράγματα, ότι για παράδειγμα θα πληρώσετε 5 ευρώ για την κάθε σελίδα(!) του έργου σας και άλλα απίστευτα. Απλά πράγματα: Όταν πάτε σε συμβολαιογράφο εκείνο που ζητάτε να κάνει είναι μια “συμβολαιογραφική πράξη θεώρησης” – η χρέωση αφορά αυτό το κείμενο που θα συντάξει και όχι το δικό σας έργο, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως είτε πάτε ένα ποίημα είτε ένα βιβλίο 1000 σελίδων οι διαφορές θα είναι ελάχιστες. Μη σας μπερδέψουμε τώρα με το πόσο ακριβώς χρεώνεται το κάθε φύλλο, (φύλλο και όχι σελίδα) της συμβολαιογραφικής πράξης, εκείνο που σας ενδιαφέρει είναι ότι στο σύνολο το κόστος θα κυμανθεί από 30 έως το πολύ 60 ευρώ. Βέβαια στην Ελλάδα ζούμε, καλού κακού ρωτήστε παραπάνω από έναν συμβολαιογράφους, ακόμη και ένα ευρώ να γλυτώσετε τέτοιες εποχές είναι σημαντικό (επίσημα πάντως οι συμβολαιογράφοι έχουν διατιμημένες υπηρεσίες, και στις πάγιες πράξεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν διαφορές).

2. Η περιβόητη αποστολή με το ταχυδρομείο. Τρόπος απλός και φθηνός, απλώς βάζετε το έργο σας μέσα σε έναν σφραγισμένο φάκελο και το ταχυδρομείτε συστημένο στον εαυτό σας. Ο ταχυδρόμος θα σας το φέρει σπίτι σε λίγες μέρες και το κρατάτε σφραγισμένο, μέχρι τη στιγμή που ο άκαρδος ο κλέφτης θα κλέψει το βιβλίο σας, οπότε πάτε στο δικαστήριο, δείχνετε τη σφραγίδα του ταχυδρομείου και έτσι αποδεικνύετε στη δικαιοσύνη πως εσείς γράψατε το βιβλίο πριν από τον λογοκλόπο. (Προσοχή: η κατοχύρωση αφορά πάντα το συγκεκριμένο έργο στο σύνολό του, όχι την ιδέα, αν ήταν έτσι η συγγραφή θα ήταν μονοπώλιο πέντε ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη).

3. Τελευταία έγινε μόδα η κατοχύρωση μέσω ιστότοπων της αλλοδαπής, αλλά εδώ μπαίνουν κάποια ζητήματα νομικά, όπως και αξιοπιστίας, και επειδή έτσι κι αλλιώς υπάρχει μια συνδρομή σε όλα αυτά, γνώμη μας είναι να είστε επιφυλακτικοί και να προτιμήσετε λύσεις πιο συμβατές με την ελληνική νομοθεσία.

 

COPYRIGHT ICON

Επί τής ουσίας

Αναρωτιέται κανείς: Ωραία πήγα στον συμβολαιογράφο, επειδή είμαι και ολίγον υποχόνδριος έκανα ταυτόχρονα ΚΑΙ ταχυδρόμηση στον εαυτό μου και έχω αγοράσει ΚΑΙ ένα χρηματοκιβώτιο για να κρύψω το βιβλίο από τα αδιάκριτα μάτια (για να μην υπολογίσουμε τον σκύλο που κοιμάται μπροστά του). Τελικά πόσο κατοχυρωμένος είμαι από λογοκλοπή;

Διαφήμιση

Θέλετε μια ειλικρινή απάντηση; Τα πνευματικά δικαιώματα είναι πάντα από τα πιο πολύπλοκα ζητήματα και κάποιος ταλαντούχος απατεωνίσκος μπορεί, πάντα θεωρητικά, να αλλάξει δέκα σημεία πλοκής και χαρακτήρων και να γράψει με λιγότερο κόπο ένα δικό του έργο. Άλλωστε το ίδιο δεν γίνεται κατά κόρον με τη λεγόμενη γυναικεία λογοτεχνία, τα μυθιστορήματα σε στυλ Dan Brown και Χάρι Πότερ;  Όλα αυτά είναι ζητήματα που δύσκολα αποδεικνύονται με το γράμμα του νόμου, αλλά να θυμάστε ένα πράγμα: Όσο καλύτερο είναι ένα έργο, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιγραφεί ή να παραποιηθεί, είναι άλλο το ταλέντο στην παραποίηση και άλλο το ταλέντο στη συγγραφή.

Πρακτικά τώρα. Κατοχυρώστε το έργο σας σε ένα συμβολαιογράφο (παραμένει ο πιο επίσημος και δύσκολα αμφισβητήσιμος τρόπος), στείλτε το στους εκδότες και ξεχάστε το μέχρι να πάρετε τις πρώτες απαντήσεις. Στην πράξη ο κίνδυνος που διατρέχετε είναι μηδαμινός…

Καλό γράψιμο!



Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 1.394
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alexandros Chasogias
7 years ago

Θα ήθελα να εκδόσω το μυθιστόρημά μου και θέλω να αποκτήσω πνευματικά δικαιώματα

Anna
Anna
5 years ago

Αντιγραφες γίνονται ! Ποτέ. ωστόσο ένα αντίγραφο σχεδίου δεν κουβαλάει μέσα του την ζωντάνια του γνήσιου !! Και ποτέ ενας τιμιος Άνθρωπος δεν κλέβει τον μόχθο του άλλου με στόχο να τον παρουσιάσει έστω και καπως αλλαγμένο…ως δικό του .
Ο ίδιος που κάνει την αντιγραφή ..γελοιοποιείται …με την ενέργεια του..
Εξ άλλου το καλό σχέδιο οντως δεν αντιγράφεται..!!!
Αυτά τα πράγματα καθώς τα αναλογίστηκα έπειτα από καιρό ήρεμα ..θεμελιωσαν την
παρηγοριά μου ..όταν συνέβη κάτι ανάλογο και σε μένα !!!

Κων/νος Δημ. Ρώσσος
Κων/νος Δημ. Ρώσσος
3 years ago

έχω συγγράψει και έχω εκδώσει (αυτοέκδοση) πολλά βιβλία παίρνοντας και το isbn από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.
Σήμερα θέλω να κατοχυρώσω μαθηματικο-οικονομικές εξισώσεις γραμμένες σε ειδικό βιβλίο μου για κατοχύρωση.
Όχι μόνο αυτό, Θέλω να διαδοθούν και σε εκπαιδευτικά συγγράμματα.
Επιζητώ την γνώμη σας
Ευχαριστώ
Κων/νος Δημ. Ρώσσος
οικονομολόγος – ερευνητής – συγγραφέας (αυτοέκδοση)
email kr7738@otenet.gr