Πώς να φτιάξετε παγωμένη σπιτική μαργαρίτα

Αναγνώσεις 45

 

Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τα cocktails και την νυκτερινή ζωή ισχυρίζονται ότι η μαργαρίτα είναι ένα κοκταίηλ που πίνεται στην διάρκεια όλου τού χρόνου, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημοφιλία της και η απόλαυση που προσφέρει, αποκορυφώνονται τις ζεστές μέρες τής άνοιξης και τις καυτές νύχτες τού καλοκαιριού. Η επιτυχία της οπωσδήποτε οφείλεται στην ιδιαίτερη γεύση και στήν “αριστοκρατική” αισθητικά εικόνα που προσφέρει, αλλά και στο ότι η παρασκευή της, ακόμη και από κάποιον ερασιτέχνη, είναι εξαιρετικά απλή και γρήγορη.

 

Η μυθολογία τής καταγωγής της

 

Για την καταγωγή της υπάρχουν δεκάδες εκδοχές, φυσικά οι περισσότερες γεωγραφικά ξεκινούν από το Μεξικό, ενώ η λαϊκή φαντασία έχει πλάσει τις πιο γοητευτικές γυναίκες, που για χάρη τους κάποιος ερωτοχτυπημένος bartender αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο κοκταίηλ. Η επικρατέστερη βέβαια εκδοχή θέλει την μαργαρίτα να έχει πρωτοφτιαχτεί από τον bartender Carlos Orozco στην Ensenada τού Μεξικού, όταν τον επισκέφθηκε η κόρη τού Γερμανού πρεσβευτή Margarita Henkel. Ο Carlos, που γενικά ήταν ανήσυχο πνεύμα και πειραματιζόταν με διάφορες αναμίξεις ποτών, έδωσε στην κοπέλα την πρώτη μαργαρίτα για δοκιμή και για χάρη της βάφτισε το νέο κοκταίηλ με το όνομά της. Αυτά τον Οκτώβρη του 1941, οι περισσότερες αληθοφανείς εκδοχές σε εκείνη την περίοδο αναφέρονται – λίγο πριν από τον πόλεμο ή λίγο μετά. Φτάνουμε έτσι αισίως στον Δεκέμβρη τού 1953 και στην πρώτη συνταγή για μαργαρίτα που δημοσιεύει το περιοδικό Esquire, περίπου με τον ίδιο τρόπο που την φτιάχνουμε σήμερα. Από εκεί και πέρα η ξέφρενη πορεία τού υπέροχου αυτού κοκταίηλ  είναι γνωστή σε όλους.

 

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

Τεκίλα

Triple sec λικέρ

Lime (εάν αυτό είναι αδύνατον, λεμόνι)

Αλάτι (κατά προτίμηση όχι πολύ χοντρό, ή απλώς το κοινό αλάτι τής κουζίνας σας)

Ένα σέικερ ή ένα μπλέντερ που να μπορεί να θρυμματίζει πάγο (εναλλακτικά και πιο εύκολα έτοιμο τριμμένο πάγο, πωλείται ακόμη και στα βενζινάδικα)

Ένα πιάτο γεμάτο από αλάτι στην περίμετρό του

Διαφήμιση

Ένα ποτήρι για μαργαρίτα (παραλλαγή ποτηριού σαμπάνιας, πωλείται παντού και οπωσδήποτε στα καταστήματα με οικιακά είδη)

Η προετοιμασία

Επιλέγουμε ένα πιάτο με μεγαλύτερη διάμετρο από εκείνη τού ποτηριού για την μαργαρίτα και γεμίζουμε με αλάτι όλη την περίμετρό του. Έχουμε έτοιμο τον θρυμματισμένο πάγο σε ένα μπώλ. Έχουμε κόψει το lime και το έχουμε στύψει. Παίρνουμε το ποτήρι και περνάμε το κομμένο lime σε όλο το χείλος του, έτσι ώστε να είναι βρεγμένο και να μπορεί να κολλήσει το αλάτι. Αναποδογυρίζουμε το ποτήρι και το στριφογυρίζουμε πολύ ελαφρά στο πιάτο με το αλάτι, έως ότου βεβαιωθούμε ότι όλο το χείλος είναι αλατισμένο.

Η παρασκευή, (για ένα ποτήρι, ένα άτομο)

 

Ας το δούμε πρακτικά χωρίς ml και γραμμάρια, στην πραγματικότητα λίγοι είναι εκείνοι που έχουν την κουζίνα τους γεμάτη με ζυγαριές ή δοσομετρητές. Πρακτικά λοιπόν, φαντασθείτε πως όταν μιλάμε για μία δόση, εννοούμε ένα γεμάτο ποτήρι – σφηνάκι. Για ένα περίπου ποτήρι μαργαρίτας λοιπόν, ρίχνουμε μέσα στο shaker μία δόση τεκίλα, μία δόση λικέρ triple sec, χυμό από μισό lime και λίγο τριμμένο πάγο και χτυπάμε το μείγμα καλά. Όταν είμαστε έτοιμοι, βάζουμε στο ποτήρι που έχουμε ετοιμάσει όσο τριμμένο πάγο θέλουμε και αδειάζουμε επάνω του το περιεχόμενο τού shaker. “Καρφώνουμε” στο χείλος τού ποτηριού μία φέτα από λεμόνι ή Lime. Η μαργαρίτα μας είναι έτοιμη και παγωμένη!

 

Λίγη προσοχή στα παρακάτω για να έχετε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα:
  • Εάν δεν έχετε lime μην ξεκινήσετε χαράματα για το super market, το λεμόνι κάνει περίπου την ίδια δουλειά.
  • Την ίδια δουλειά με το shaker κάνει και το μπλέντερ, αλλά εάν έχετε παγάκια αντί για τριμμένο πάγο, προσέξτε πολύ ώστε το μπλέντερ να έχει προδιαγραφές για θρυμματισμό πάγου, αλλιώς οι λεπίδες σας μετά θα πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία
  • Η τεκίλα και το λικέρ είναι βέβαιο ότι θα σας φανούν (και είναι) ακριβά, αλλά θα σας βγάλουν πολλά ποτήρια μαργαρίτας
  • Η γεύση είναι κάτι το υποκειμενικό. Οι περισσότεροι προτείνουν τεκίλα και λικέρ σε αναλογία 2 προς 1, αλλά όταν το δοκιμάσαμε στην πράξη μάς φάνηκε αρκετά δυνατό το αποτέλεσμα. Για να μην έχετε ταλαιπωρία με νέες ετοιμασίες, κάντε το εξής απλό και αυτονόητο: Αφού χτυπήσετε τα υλικά, ανοίξτε το σέικερ και δοκιμάστε στην άκρη της γλώσσας. Καθώς τα υλικά ακόμη και χτυπημένα ξεχωρίζουν αμέσως, (τεκίλα, λικέρ πορτοκάλι, λάϊμ), θα καταλάβετε αμέσως ποιο από τα τρία θέλει συμπλήρωμα για να φέρετε το αποτέλεσμα στα μέτρα σας. Εάν θέλετε πάντως να ακολουθήσετε τον δρόμο των περισσοτέρων, δείτε τις αναλογίες στην εικόνα πιο πάνω και μάλιστα σε ml.
  • Υποκειμενικό είναι επίσης και το πόσο τριμμένο πάγο θέλουμε να περιέχει το κοκταίηλ μας. Σε κάποια bar μας το σέρβιραν μόνο με τον χτυπημένο πάγο που βέβαια είχε λιώσει στο χτύπημα, κάτι που ομολογουμένως εμάς μάς άφησε ένα κενό στην επίγευση. Αυτό είναι κάτι που επίσης το ρυθμίζετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας – απλώς θα βάλετε στο ποτήρι λιγότερο ή και καθόλου πάγο.
  • Για περισσότερα άτομα πολλαπλασιάστε απλώς τις δόσεις και υπολογίστε ότι ένα κοινό shaker “βγάζει” περίπου δύο με τρία ποτήρια μαργαρίτας.

Εάν θέλετε τα υλικά για την μαργαρίτα να έλθουν στήν πόρτα σας δείτε και το άρθρο μας για το ηλεκτρονικό super market e-Fresh.

 

Ελπίζουμε το τελικό αποτέλεσμα να ευχαριστήσει εσάς και να δικαιώσει εμάς που είμαστε φανατικοί φίλοι τής μαργαρίτας. Παρατηρήσεις και σχόλια όπως πάντα ευπρόσδεκτα!..



Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 45
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments