0Shares
Αναγνώσεις 1.205

ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΟΔΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 700

 

Η Σύρος είναι ίσως ένα από τα λίγα νησιά τού Αιγαίου πού συγκεντρώνει τόσο αντιφατικές γνώμες από τούς επισκέπτες της και αυτό είναι ίσως μία πρώτη απόδειξη για τον ιδιαίτερο και μοναδικό της χαρακτήρα. Ακόμη όμως κι εκείνοι πού δεν ενθουσιάζονται από τήν επίσκεψη στο νησί, δύσκολα μπορούν να αρνηθούν τήν περίφημη αρχοντιά της, πού προέρχεται κυρίως από τήν μακρά και ανθηρή οικονομική της ιστορία και τήν επιτυχημένη πρόσμιξη διαφορετικών πολιτισμών σε βάθος χρόνου. Στοιχεία για τήν Σύρο μπορείτε να βρείτε πολλά στο διαδίκτυο, στο σημερινό όμως άρθρο θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε χρηστικές πληροφορίες και τήν αίσθηση πού αποκομίζει κανείς όταν τήν επιλέξει για τίς διακοπές του και ξεκινήσει τήν εξερεύνησή της. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να σχηματίσουμε μία πρώτη εικόνα μέσα από μία σειρά χρήσιμων ερωταπαντήσεων. Ως συνήθως παραλείπουμε χιλιοειπωμένες πληροφορίες, σίγουρα δεν περιμένατε εμάς για να ακούσετε για τήν Φραγκοσυριανή…

Ερώτηση πρώτη: Γιατί η Σύρος προκαλεί αμηχανία σε όσους τήν επισκέπτονται για πρώτη φορά;

 

Υπάρχει ένα στερεότυπο για τίς Κυκλάδες βασισμένο στα άσπρα σπιτάκια με τα μπλέ παράθυρα και πόρτες, τα πολλά και στενά σοκάκια και τίς ασβεστωμένες αυλές. Η Ερμούπολη διαθέτει πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά, μα σάν πρωτοβλέπεις το νησί από το καράβι σκαρφαλωμένο στούς δύο λόφους, (έναν “ορθόδοξο” και έναν “καθολικό”), η εικόνα θυμίζει περισσότερο Βενετία και το χρώμα τής ώχρας κυριαρχεί σε πολλές παραλλαγές, ιδιαίτερα κάτω από το φως τής ανατολής ή τού ηλιοβασιλέματος. Είναι μία πολύ όμορφη και ιδιαίτερη εικόνα, αλλά σε όποιον περιμένει να αντικρίσει το κλασικό Κυκλαδίτικο αστικό τοπίο, αυτή η αλλαγή φέρνει ένα ξάφνιασμα. Το δεύτερο χαρακτηριστικό πού ξεφεύγει από τα συνήθη, είναι ότι η Ερμούπολη δεν περιμένει το καλοκαίρι για να ζήσει, έχει περίπου 22.000 μόνιμους κατοίκους, (ανάμεσά τους και πολλοί “πρώην” Αθηναίοι), διαθέτει μία μόνιμη υποδομή σε όλους τούς τομείς και είναι πολλοί οι κάτοικοι που θα περάσουν από δίπλα σας αδιάφορα, χωρίς να περιμένουν να επιβιώσουν από τόν δικό σας οβολό. Με άλλα λόγια υπάρχει στήν Σύρο μιά αίσθηση περηφάνιας και ανεξαρτησίας, ταυτόχρονα με μία ζεστή φιλοξενία πού θα τήν διαπιστώσετε εάν αρχίζετε να συχνάζετε στα στέκια τών ντόπιων και να μπλέκεστε στις συζητήσεις και στίς παρέες τους.

 

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΑΟΥΛΗ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ 600
Η κλασική πλέον φωτογραφία στήν πλατεία τού δημαρχείου…

 

Ερώτηση δεύτερη: Χρειάζομαι αυτοκίνητο στήν Σύρο;

 

Βαπόρια, η συνοικία τών εφοπλιστών και τών αρχόντων. Η θέα μαγευτική μετα σπίτια να κρέμονται στήν θάλασσα. Στο πλάτωμα που βλέπετε κάνουν μπάνιο ντόπιοι και τουρίστες...
Βαπόρια, η συνοικία τών εφοπλιστών και τών αρχόντων. Η θέα μαγευτική με τα σπίτια να κρέμονται στήν θάλασσα. Στο πλάτωμα που βλέπετε κάνουν μπάνιο ντόπιοι και τουρίστες…

Αυτό το ερώτημα δεν έχει μία εύκολη απάντηση, καθώς είναι συνάρτηση δύο κυρίως παραγόντων – ο πρώτος είναι εάν είστε ζευγάρι ή εάν έχετε μαζί σας παιδιά και ο δεύτερος σχετίζεται με τίς ημέρες τών διακοπών σας. Ένα ζευγάρι πού επισκέπτεται το νησί για 4-5 μέρες, στήν πραγματικότητα δεν θα χρειαστεί αυτοκίνητο. Η καλύτερη λύση είναι να βρεί κατάλυμα στήν Ερμούπολη, (όσο μπορεί πιο κοντά στο λιμάνι) και να χρησιμοποιεί το ΚΤΕΛ ή τα ραδιοταξί για πρωϊνή επίσκεψη κάθε μέρα σε διαφορετική παραλία. Το νησί διαθέτει πολύ καλή (και συνεπή στήν ώρα της) συγκοινωνία. Ο σταθμός τών ΚΤΕΛ βρίσκεται τέρμα αριστερά όπως κατεβαίνετε στο λιμάνι και βλέπετε τήν Ερμούπολη, το δίκτυο είναι πολύ συχνό προς όλες τίς γνωστές παραλίες τού νησιού, τα λεωφορεία είναι υπερσύγχρονα και κλιματιζόμενα και σε κάθε στάση υπάρχει αναλυτικά ο πίνακας τών δρομολογίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα εισιτήριο πρός το Κίνι, (μία από τίς όμορφες παραλίες τής Σύρου, 7 χλμ. από τήν Ερμούπολη), κοστίζει μόνο για μετάβαση 1,80 ευρώ και σε είκοσι περίπου λεπτά βρίσκεστε εκεί, δίπλα στήν παραλία. Εάν δεν έχετε οικονομικό πρόβλημα υπάρχει πάντοτε η λύση τού ταξί, (περίπου 10 ευρώ για τήν ίδια διαδρομή), αλλά ειλικρινά εμείς πού προτιμήσαμε το ΚΤΕΛ δεν ταλαιπωρηθήκαμε καθόλου. Οι παραλίες που βρίσκονται μακρύτερα κοστίζουν λίγο παραπάνω, ενώ υπάρχουν και εκείνες πού προσεγγίζονται μόνο με καραβάκια που αναχωρούν κυρίως από το Κίνι. Ταυτόχρονα, για τίς μετακινήσεις στίς γειτονιές τής Ερμούπολης υπάρχει ένα πολύ πυκνό δίκτυο από Mini Bus και ένα τραινάκι πού αναλαμβάνει έως και αργά το βράδυ να σάς ξεναγήσει στούς οικισμούς και στα αξιοθέατα τής πόλης. Μικρή συμβουλή: Όπου και να μείνετε στήν Ερμούπολη, ζητήστε από τον ξενοδόχο να σάς δώσει το τηλέφωνο από τα ραδιοταξί, δεν ξέρετε ποτέ ποια στιγμή θα τα χρειαστείτε. Εμείς δεν χρειαστήκαμε τίς υπηρεσίες τους, αλλά όπως μάς είπαν δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση όταν τα καλείτε, όπως γίνεται στήν Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Χρήσιμα είναι επίσης τα ταξί και για όσους δεν έχουν γερά πόδια και θέλουν να ανέβουν έως τήν είσοδο για τήν Άνω Σύρο (χρέωση περίπου στα 4,00 ευρώ). Είναι αυτονόητο ότι στο νησί υπάρχει ευρύτατο δίκτυο από ενοικιαζόμενα οχήματα παντός είδους, στις περισσότερες τών περιπτώσεων στήν ενοικίασή τους μπορεί να σάς βοηθήσει ο ξενοδόχος σας.

Θυμηθείτε επίσης ότι η Ερμούπολη είναι ουσιαστικά η πρωτεύουσα τού Αιγαίου και ότι υπάρχει τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και προς τα υπόλοιπα νησιά τών Κυκλάδων, μόλις κατεβείτε στο λιμάνι μπορείτε να πάρετε πληροφορίες από τα πρακτορεία ταξιδίων πού υπάρχουν σε όλο το μήκος του.

Τώρα, εάν είστε μεγάλη οικογένεια ή σκοπεύετε να μείνετε πολλές ημέρες και πάρετε μαζί σας το αυτοκίνητο, ίσως είναι καλύτερη λύση η διαμονή σε ένα ξενοδοχείο μακρύτερα από τήν Ερμούπολη, καθώς το πάρκινγκ και η κυκλοφορία μέσα στήν πόλη για τούς ξένους είναι ένα μικρό μαρτύριο. Εμείς επισκεφθήκαμε το νησί προς το τέλος τής σαιζόν και παρόλα αυτά η κυκλοφορία στο λιμάνι, (όπου ήταν σε εξέλιξη και κάποια έργα ανάπλασης), ήταν ιδιαίτερα προβληματική. Στήν περίπτωση αυτή σημειώστε ότι ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία υπάρχουν στις περισσότερες γνωστές παραλίες τής Σύρου, όπως και στα ενδιάμεσα τών διαδρομών από και προς Ερμούπολη.

 

Ερώτηση τρίτη: Κατάστρωμα, αριθμημένη θέση, αεροπλάνο, κότερο ή ελικόπτερο;

 

Άγιος Νικόλαος ο Πλούσιος, το επίθετο το οφείλει στο ότι δαπαντήθηκαν τεράστια ποσά τής εποχής από εφοπλιστές και απλό κόσμο για τήν ανέγερσή του...
Άγιος Νικόλαος ο Πλούσιος, το επίθετο το οφείλει στο ότι δαπανήθηκαν τεράστια ποσά τής εποχής από εφοπλιστές και απλό κόσμο για τήν ανέγερσή του…

Εάν είστε από εκείνους πού διαθέτουν σκάφος ή ελικόπτερο, προφανώς και δεν περιμένετε οδηγίες από αυτό το άρθρο. Για τούς υπόλοιπους το ζήτημα είναι ένας συνδυασμός προσωπικών προτιμήσεων και οικονομικών αντοχών. Προσπαθήσαμε πολύ να βρούμε θέση σε αεροπλάνο ακόμη και μετά τον δεκαπενταύγουστο, όμως η πιο κοντινή ημερομηνία ήταν μετά τίς 10 Σεπτέμβρη – άρα εάν είστε οπαδοί τών γρήγορων μετακινήσεων, (το αεροδρόμιο απέχει περίπου 3 χλμ. από τήν Ερμούπολη) θα πρέπει να φροντίσετε από πολύ νωρίς για τήν κράτησή σας. Για τούς περισσότερους τώρα πού προτιμούν το πλοίο, θα πρέπει να το σκεφθούν καλά. Υπάρχει η γρήγορη και πιο ακριβή λύση, (που πλέον δεν έχει τόσο συχνά δρομολόγια όπως παλιότερα), με τήν οποία θα φτάσετε στήν Σύρο “προστατευμένοι” από τα κύματα περίπου σε δυόμιση ώρες και κάτι, υπάρχει και το αθάνατο κατάστρωμα με δύο πολύ πρωϊνά πλοία, (από Πειραιά, 07.30 και 08.00 καθημερινά, ΠΡΟΣΟΧΗ, το άρθρο χρησιμοποιεί σημερινά στοιχεία, συμβουλευθείτε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα πριν ξεκινήσετε τον προγραμματισμό σας..), επάνω στο οποίο θα περάσετε τέσσερις περίπου ώρες. Εάν έχετε αντοχές, σχετικά μικρή ηλικία και χρόνο στήν διάθεσή σας είναι η καλύτερη λύση, αλλά πρέπει να θυμάστε τα παρακάτω:

α. Τέσσερις ώρες είναι πολλές και η υπέροχη θάλασσα δεν τίς κάνει να περνούν γρηγορότερα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας κάποιο παιχνίδι, κατά προτίμηση στέρεο και κάπως βαρύ – τα τραπουλόχαρτα το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξουν στο απέραντο γαλάζιο, καθώς είναι σπάνιες οι φορές που στο Αιγαίο δεν κυριαρχούν αρκετά μποφόρ.

β. Κατάστρωμα και οικονομική θέση στήν Ελληνική πραγματικότητα σημαίνει ότι εάν ανεβείτε κάπως αργοπορημένα στο καράβι, θα βρείτε κατειλημμένες θέσεις και καρέκλες μέχρι και στο φουγάρο. Στήν επιστροφή από τήν Σύρο δεν έχετε την πολυτέλεια να ανεβείτε νωρίτερα στο πλοίο από τήν προκαθορισμένη ώρα, αλλά στον Πειραιά τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και αξίζει να χάσετε είκοσι λεπτά από τον πρωϊνό σας ύπνο για να πιάσετε μία θέση στο σαλόνι ή στο κατάστρωμα προστατευμένη και να μήν φτάσετε στο νησί σάν τσιπούρα φρεσκοκατεψυγμένη. Εάν πάλι δεν αντέχετε με τίποτα αυτήν την χαοτική πραγματικότητα τού “δίνω μάχη για να κάτσω σε ένα τραπέζι παρέα με άλλους δέκα, τρείς κότες (ζωντανές) και ένα κανίς”, αξίζει πραγματικά να πληρώσετε ελάχιστα παραπάνω από τα 33 ευρώ απλή μετάβαση, (ναι δυστυχώς τόσο κοστίζει σήμερα το κατάστρωμα..) και να πάρετε αριθμημένη θέση.

γ. Όταν πάρετε καφέ στο λιμάνι τού Πειραιά, προτιμήστε κάποια γνωστή αλυσίδα πού συνήθως διαθέτει κάπως καθαρές τουαλέτες και επισκεφθείτε τις εάν υπάρχει ανάγκη, ΠΡΙΝ ανεβείτε στο πλοίο, καθώς οι τουαλέτες στο καράβι δεν είναι ακριβώς αυτό πού λέμε “δείγμα πολιτισμού και καθαριότητας”.

δ. Φάτε ελαφρά το πρωί πριν από το ταξίδι, έτσι κι αλλιώς εάν τα μποφόρ είναι πολλά χαμένο θα πάει το πρωϊνό.

Ερώτηση τέταρτη: Τι ΠΡΕΠΕΙ οπωσδήποτε να κάνω στήν Σύρο;

 

Πιθανόν και τίποτα εάν νοιώθετε πολύ κουρασμένοι και διακοπές για εσάς είναι ολοήμερη ανάπαυση σε κάποια ξαπλώστρα παραλίας ή στο κρεβάτι τού ξενοδοχείου. Σε διαφορετική περίπτωση θυμηθείτε τα παρακάτω, είναι λίγα μόνο από εκείνα πού μπορείτε να κάνετε στο νησί:

α. Στήν κεντρική πλατεία Μιαούλη βρίσκεται το πιο πολυφωτογραφημένο κτίριο τής Ερμούπολης, άλλωστε και να θέλετε να το αποφύγετε είναι αδύνατον. Έργο τού Τσίλερ το Δημαρχείο και κόσμημα τής πόλης, έχει τίς πόρτες του ανοικτές στο κοινό. Έτσι κι αλλιώς δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από λίγα λεπτά για να περπατήσετε στούς κοινόχρηστους χώρους του, μην φανταστείτε άλλωστε ότι θα ανοίγετε κάθε πόρτα πού βλέπετε και θα μιλάτε με όσους εργάζονται εκεί. Εκτός από μία επίσκεψη στο εσωτερικό του, δεν θα αποφύγετε να φωτογραφηθείτε μπροστά από το άγαλμα τού Μιαούλη με τα κανόνια του στήν πλατεία με φόντο το ιστορικό κτίριο. Το Δημαρχείο θεμελιώθηκε το 1876. (Παρένθεση: ακριβώς στήν δεξιά πλευρά τού Δημαρχείου έτσι όπως το βλέπετε, στήν οδό Μελίνας Μερκούρη, έχει αφετηρία το τραινάκι που λέγαμε παραπάνω για τήν ξενάγηση στήν πόλη).

Το δημαρχείο φωτισμένο τήν νύχτα...
Το δημαρχείο φωτισμένο τήν νύχτα…

β. Ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο στήν κάτω μεριά τής πλατείας, υπάρχει το Ελληνικόν Καφενείον, συνήθως δεν κάνουμε διαφήμιση σ αυτό το site, αλλά αξίζει να το επισκεφθείτε μια φορά, (εάν βρείτε τραπέζι βέβαια), τόσο για το όμορφο κτίριο πού στεγάζεται όσο και για τον κατάλογό του. Οι περισσότεροι το προτιμούν για καφέ από το πρωί έως το μεσημέρι, εμείς θα σάς προτείναμε να το επισκεφθείτε αργά το βραδάκι και να δοκιμάσετε κάποια από τα πιάτα του με τήν συνοδεία παγωμένου οίνου. Οι τιμές του είναι εντελώς φυσιολογικές, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι στήν πλατεία ή σε  διπλανό μαγαζί θα σάς συντροφεύσει κάποια από τίς πολλές μουσικές εκδηλώσεις που οργανώνονται όλο το καλοκαίρι.

γ. Γαλησσάς, Αζόλιμνος, Κίνι, Βάρη, Φοίνικας και πολλές ακόμη παραλίες σάς περιμένουν σε όλο το νησί και όπως είπαμε και παραπάνω η πρόσβαση στις περισσότερες είναι εύκολη, είτε με αυτοκίνητο είτε με συγκοινωνία. Παρόλο πού το οδικό δίκτυο είναι προσεγμένο, οι δρόμοι είναι στενοί και γεμάτοι φουρκέτες σε πολλά σημεία, οπότε οδηγείτε με μεγάλη προσοχή εάν έχετε δικό σας μέσον. Είναι αλήθεια ότι οι παραλίες τής Σύρου δεν συγκαταλέγονται σε εκείνες πού βλέπουμε στα περιοδικά και θυμίζουν Καραϊβική και άλλα παραδεισένια μέρη, αλλά, αλλά έχουν μία “εντιμότητα” και αυτό απλά σημαίνει ότι: είναι καθαρές, πολλές από αυτές ρηχές και κατάλληλες για παιδιά και οργανωμένες, αλλά όχι με τον εκβιαστικό τρόπο που συμβαίνει σε άλλα νησιά. Εάν είστε από αυτούς που αντιπαθούν να πληρώνουν για να κάνουν μπάνιο, μπορείτε να βρείτε πάντα μία ελεύθερη γωνιά για να απλώσετε τήν πετσέτα σας. Επιπλέον σε όλες σχεδόν τίς παραλίες υπάρχουν ταβερνάκια για το ουζάκι σας (ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν ταξιδέψετε είναι καλό να κάνετε μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, οι διαφορές στίς τιμές ανάμεσα στα ταβερνάκια αυτά μπορεί να είναι σημαντικές. Γενικά όμως, όπως θα δούμε και παρακάτω, η Σύρος δεν είναι από τα ακριβά νησιά και υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα).

δ. Εάν ανεβείτε τον δρόμο (Μερκούρη) δεξιά από το Δημαρχείο, σε πέντε λεπτά θα ξεπροβάλλει μπροστά σας το θέατρο “Απόλλων”, μία ζωντανή πολιτιστική ιστορία τού νησιού. Αξίζει τον κόπο να δώσετε τα δύο ευρώ τού εισιτηρίου (για ειδικές κατηγορίες ισχύει μειωμένο) και να περπατήσετε στο εσωτερικό του, να φωτογραφήσετε τα θεωρεία και τήν σκηνή του και να δείτε τα λίγα, αλλά χαρακτηριστικά  εκθέματα στο μουσείο τού τελευταίου ορόφου.

ε. Από το θέατρο “Απόλλων” συνεχίστε τον ίδιο δρόμο ανηφορικά και θα βρεθείτε στήν συνοικία Βαπόρια, κατά πολλούς τον πιο αρχοντικό και αριστοκρατικό οικισμό τής Ερμούπολης και πραγματικά αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν απέχουν από τήν πραγματικότητα. Η θέα τής θάλασσας από ψηλά είναι μαγευτική, τα αρχοντόσπιτα μοιάζουν πραγματικά κρεμασμένα πάνω από το νερό, ενώ ο Άγιος Νικόλαος ο Πλούσιος (ο πολιούχος τής Ερμούπολης, πλούσιο τον ονομάζουν γιατί οι παλαιοί εφοπλιστές δεν λυπήθηκαν τα χρήματα για τήν κατασκευή του..), δεσπόζει στο κέντρο με τον ψηλό και πολύ αναγνωρίσιμο γαλάζιο τρούλο του. Η όλη περιοχή και η σειρά τών αρχοντικών στήν παραλία μάς θύμισε έντονα εικόνες από τα σπίτια δίπλα στον Βόσπορο στήν Κωνσταντινούπολη – άλλωστε το προσφυγικό στοιχείο συνέβαλλε πολύ στήν σημερινή εικόνα τής Ερμούπολης. Θυμηθείτε ότι οι μικρές παραλίες κάτω από τον Άγιο Νικόλαο στα Βαπόρια είναι και οι μοναδικές πού μπορείτε να κάνετε μία βουτιά στήν Ερμούπολη χωρίς να πάρετε μεταφορικό μέσον σε συνδυασμό με τα δύο όμορφα καφέ σε απόσταση αναπνοής. Προσοχή όμως γιατί είναι βραχώδεις με τσιμεντένια εξέδρα και δεν ενδείκνυνται για πολύ μικρά παιδιά, παρόλο πού η θάλασσα είναι πεντακάθαρη. Εάν ο Άγιος Νικόλαος είναι ανοικτός (και συνήθως είναι) μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εσωτερικό του με τις πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και παλιές εικόνες.

Θέατρο Απόλων, από τα παλιότερα θέατρα στην Ελλάδα, με ένα όμορφο πολύ μικρό μουσείο στο εσωτερικό του...
Θέατρο Απόλων, από τα παλιότερα θέατρα στην Ελλάδα, με ένα όμορφο πολύ μικρό μουσείο στο εσωτερικό του…

στ. Η Σύρος διαθέτει αρκετά μικρά μουσεία, το αν θα τα επισκεφθείτε ή όχι εξαρτάται από τον χρόνο πού έχετε στήν διάθεσή σας και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά σας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη (στήν Άνω Σύρο), το Βιομηχανικό μουσείο, το Λαογραφικό, εκείνο τών παραδοσιακών επαγγελμάτων (στήν Άνω Σύρο κι αυτό) και τής Κυκλαδικής Τέχνης. Η επίσκεψη στα περισσότερα από αυτά θα σάς δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τήν πορεία τής Σύρου μέσα στους αιώνες, από τήν αρχική ακμή της έως τήν ενδιάμεση παρακμή και ξανά τήν άνοδο στον 20ο και 21ο αιώνα.

Διαφήμιση

ζ. Μία βόλτα στήν Άνω Σύρο είναι επιβεβλημένη. Εάν τα πόδια σας αντέχουν μπορείτε να το επιχειρήσετε, αλλά και ένα ταξί που θα σάς αφήσει σε μία από τίς πύλες του οικισμού (Καμάρα ή επάνω τέρμα) για να συνεχίσετε με τα πόδια, δεν θα σάς κοστίσει παραπάνω από 4 ευρώ. Όποια διαδρομή και εάν επιλέξετε θα συναντήσετε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια, (ανάμεσά τους και τον καθεδρικό τών καθολικών Άγιο Γεώργιο ή Σάν Τζώρτζη), όμορφα σπίτια και μεσαιωνικά δρομάκια και πολλά καφέ και ταβερνάκια. Στα περισσότερα από αυτά γίνεται το αδιαχώρητο και απαιτείται κράτηση από νωρίς, καθώς η θέα πού προσφέρουν ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα είναι πράγματι μαγευτική. Γενικά να θυμάστε ότι η Ερμούπολη απλώνεται ανηφορικά σε δύο λόφους, (στον έναν δεσπόζει η ορθόδοξη εκκλησία τής Αναστάσεως και στον άλλον η καθολική τού Αγίου Γεωργίου), και αυτό σημαίνει πολλά σκαλιά, απίστευτα πολλά σκαλιά. Εάν έχετε και το παραμικρό πρόβλημα με τα γόνατά σας, προτιμήστε τήν χρήση οπωσδήποτε μεταφορικού μέσου.

Ερώτηση πέμπτη: Πού μένω και τί τρώω;

Για το φαγητό

Κίνι, μία από τίς όμορφες παραλίες τού νησιού, το λεωφορείο σάς αφήνει ακριβώς μπροστά στήν θάλασσα με εξαιρετική ακρίβεια στα δρομολόγιά του...
Κίνι, μία από τίς όμορφες παραλίες τού νησιού, το λεωφορείο σάς αφήνει ακριβώς μπροστά στήν θάλασσα με εξαιρετική ακρίβεια στα δρομολόγιά του…

Μέχρι και πρόσφατα η Σύρος δεν έδινε και πολύ σημασία στο καλό και ποιοτικό φαγητό και ο επισκέπτης είχε να επιλέξει ανάμεσα στα κλασικά εκείνα πού βρίσκει κανείς σε τουριστικές περιοχές. Εδώ και μερικά χρόνια όμως έχει ξεκινήσει μία διαδικασία χρήσης και προβολής τοπικών προϊόντων και αυτό το συναντήσαμε σε ευρεία κλίμακα και σε κάθε λογής εστιατόριο. Σήμερα πια στα περισσότερα σημεία θα βρείτε μαραθόπιτες, νοστιμότατο κατσικάκι στα μαραθόφυλλα, χταποδάκι με λιαστή ντομάτα, άφθονη κάπαρη και κρίταμο, παστελαριές (γεμιστά ξερά σύκα), σκορδολουκάνικα, κοπανιστή, μέλι, μαστιχολέμονο και πολλά άλλα. Στο νησί υπάρχουν αρκετά καταστήματα με τοπικά προϊόντα, ορισμένα από αυτά μάλιστα είναι τόσο ασφυκτικά με κάθε λογής καλούδια γεμάτα πού θα χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε τήν σύστασή τους. Φυσικά οι περισσότεροι γνωρίζουν το περίφημο τυρί Σαν Μιχάλη, (ένα είδος πικάντικης παρμεζάνας) με μεγάλη ιστορία στο νησί, τα περίφημα λουκούμια σε όποια παραλλαγή μπορείτε να φανταστείτε και τίς εξαιρετικές χαλβαδόπιτες. Ο παραλιακός δρόμος και τα μέσα στενά στήν Ερμούπολη είναι γεμάτα από καταστήματα με λουκούμια, χαλβαδόπιτες και τοπικά προϊόντα και αρκετοί καταστηματάρχες πρόθυμα θα σάς δώσουν να δοκιμάσετε κάποιες από τίς ποικιλίες τους για να επιλέξετε.

Στο νησί υπάρχει το μαζικό και φτηνό μαγαζί τών αλυσίδων, οι κλασικές ταβέρνες με κρέας και ουζομεζέδες, πολλές ψαροταβέρνες στις παραλίες, αρκετά μπαρ και καφέ με επιλεγμένα πιάτα, ακόμη και κάποιες νεοταβέρνες με πρωτότυπες (σε γεύση και εμφάνιση) προτάσεις κυρίως σε ψαρικά. Το φαγητό κατά τήν γνώμη μας βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο σε τιμές, (πάντα σε σύγκριση με άλλες τουριστικές περιοχές), ενώ στα περισσότερα καφέ θα πληρώσετε τον freddo ή τον capuccino σας φθηνότερα από όσο στήν Αθήνα. Πάντως μία έρευνα σε κάποια αντικειμενικά sites στο διαδίκτυο θα σάς δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τόν γευστικό χάρτη τόσο στο κέντρο τής Ερμούπολης όσο και στήν Άνω Σύρο, όπου το φαγητό συνδυάζεται συνήθως με τήν απίστευτη θέα στο λιμάνι και στα κοντινά νησιά. Αισχροκερδείς καταστηματάρχες υπάρχουν πάντα και παντού, αλλά στήν Σύρο δεν συναντήσαμε αυτήν την εικόνα στήν συντριπτική πλειονότητα και οπωσδήποτε όχι στα πιο απομακρυσμένα από το κέντρο ταβερνάκια.

Για τήν διαμονή

 

Στο νησί μπορείτε να βρείτε μία πολύ μεγάλη γκάμα δωματίων πού ξεκινούν ακόμη και από 30-40 ευρώ και καταλήγουν πάνω από 150 ευρώ, αλλά αυτά τα τελευταία είναι μία μικρή μειονότητα. Σε γενικές γραμμές με 60-80 ευρώ βρίσκετε πολύ καλές μονάδες, εάν μάλιστα ανεβείτε λίγο περισσότερο, (γύρω στα 100 ευρώ), είναι σίγουρο ότι θα συναντήσετε ξενώνες με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Και σ αυτόν τον τομέα η έρευνα σε sites που “χτίζονται” επάνω σε γνώμες πραγματικών επισκεπτών, (όπως το Booking ή το Tripadvisor) μπορεί να σάς δώσει μία πολύ καλή εικόνα, πάντως η διαθεσιμότητα είναι πράγματι μεγάλη. Σημειώστε επίσης ότι οι τιμές παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα και το Πάσχα, καθώς ο Επιτάφιος και η Ανάσταση στο νησί προσελκύουν πολύ κόσμο ιδιαίτερα από τήν Αθήνα – ένας από τούς λόγους είναι πώς Καθολικοί και Ορθόδοξοι γιορτάζουν μαζί (με βάση το Ορθόδοξο εορτολόγιο) και η ατμόσφαιρα είναι πράγματι μαγευτική. Εάν έχετε πρόβλημα στα πόδια, όταν κάνετε κράτηση δώστε ιδιαίτερη σημασία στην τοποθεσία τού ξενοδοχείου, καθώς οτιδήποτε είναι κτισμένο ψηλότερα από το Δημαρχείο, (αλλά πολλές φορές και από το λιμάνι), είναι προσβάσιμο μόνο με τήν ανάβαση σκαλοπατιών.

Ερώτηση έκτη: Εκείνο το Καζίνο Αιγαίου υπάρχει ακόμη;

 

Ναι υπάρχει, αλλά, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι σκιά τού παλιού μεγαλοπρεπούς εαυτού του. Οι παλιότεροι επισκέπτες θα θυμούνται εκείνη τήν μεγαλοπρεπή κεντρική μαρμάρινη σκάλα, το υπέροχο κτίριο με τίς τοιχογραφίες, το εστιατόριο και τήν κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Ε! λοιπόν, όσα ξέρατε και όσα θυμάστε, ξεχάστε τα. Μία μικρή αίθουσα έχει απομείνει με στριμωγμένα καμιά τριανταριά “φρουτάκια, κανά δυό ρουλέτες και άλλα δύο τραπέζια blackjack. Το καζίνο πέρασε πολλά προβλήματα το 2014 και οι περικοπές πού έγιναν οδήγησαν σε εικόνα πού θυμίζει περισσότερο επαρχιακή λέσχη παρά καζίνο. Πολλοί παλαιοί παίκτες, αλλά και όσοι επισκέπτονται τα καζίνο κυρίως για τήν ατμόσφαιρά τους, μάλλον θα μελαγχολήσουν. Είσοδος πέντε ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνεται το (οποιοδήποτε) πρώτο ποτό. Στο κέντρο τής πόλης, λίγα λεπτά με τα πόδια από τήν πλατεία Μιαούλη.

 

Ερώτηση έβδομη: Από γιατρούς πώς πάμε;

 

Χαλαρώστε, η Ερμούπολη είναι πρωτεύουσα και οι υποδομές της από τίς καλύτερες στίς Κυκλάδες. Ολόκληρο νοσοκομείο είναι στήν διάθεσή σας (κούφια ή ώρα..), ιδιωτικά ιατρεία υπάρχουν παντού και όσο για φαρμακεία.. ειλικρινά δεν έχουμε συναντήσει σε άλλο νησί τέτοια πληθώρα φαρμακείων, σχεδόν σε κάθε γωνιά υπάρχει κι από ένα..

 

 

Ένα από τα πανέμορφα αρχοντικά στήν συνοικία Βαπόρια...
Ένα από τα πανέμορφα αρχοντικά στήν συνοικία Βαπόρια…

 

Λίγα λόγια πριν το τέλος 

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Σύρος είναι πράγματι πολύ όμορφη με έναν διαφορετικό και μοναδικό τρόπο. Το βλέπετε και στις φωτογραφίες, αλλά θα το νιώσετε και στις βραδυνές βόλτες στήν Ερμούπολη. Εάν δεν ψάχνετε απλά μια παραλία για να κάνετε ένα μπάνιο, αλλά αναζητάτε ταυτόχρονα έναν τόπο με μακρά ιστορία και μοναδικό ιστορικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό αποτύπωμα, η Σύρος μπορεί να γίνει ο αγαπημένος σας προορισμός. Όσο και αν η κρίση έχει κτυπήσει και τήν Σύρο, το άρωμα πού αποπνέει η Ερμούπολη δεν έχει χαθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι Αθηναίοι πού τήν επιλέγουν για μόνιμη εγκατάσταση, ενώ από τήν δεύτερη κιόλας μέρα τών διακοπών σας θα αντιληφθείτε ότι ένα μεγάλο μέρος τών μόνιμων κατοίκων είναι ποτισμένο με μια κουλτούρα και μόρφωση πού έρχεται από άλλες εποχές μέσα από μία πολύ επιτυχημένη πρόσμιξη του ανατολίτικου (προσφυγικού) και δυτικού στοιχείου.

Με τα λίγα πού γράφουμε εδώ, είναι γεγονός ότι δεν καλύπτουμε παρά ελάχιστα από εκείνα πού μπορείτε να ανακαλύψετε στήν Σύρο και ταυτόχρονα κανένα άρθρο δεν μπορεί να μεταδώσει ακριβώς τήν ατμόσφαιρα και εκείνη τήν μοναδική χαλάρωση πού μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στο νησί. Η επίσκεψή σας μπορεί άνετα να προγραμματιστεί και για δύο ή τρία μόνο βράδια, αλλά αυτό θα σάς δώσει μόνο μία πολύ μικρή πρώτη γεύση, κατά τήν γνώμη μας οι πέντε ημέρες είναι απαραίτητες για μία παρθενική επίσκεψη.

Η Σύρος είναι από τα νησιά πού έχουν αλλοιωθεί στον μικρότερο δυνατό βαθμό από τόν τουρισμό και ταυτόχρονα διατηρούν σταθερή τήν αξία τους στον χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος πού όσοι αφεθούν στήν μαγεία της, τήν επισκέπτονται ξανά και ξανά και τελικά αφομοιώνονται εντελώς από τήν αρχοντιά και τήν χαλαρή διάθεση πού αποπνέουν τα κτίρια και οι κάτοικοί της…

Καλό ταξίδι!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αναγνώσεις 1.205
5 2 votes
Article Rating
0Shares
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments