Elementor, ο καλύτερος δωρεάν page builder

Αναγνώσεις 77

[su_dropcap style=”light” size=”5″]Η[/su_dropcap] νέα γενιά σήμερα δημιουργεί ένα blog με την ίδια ευκολία που άλλοτε εμείς ανοίγαμε ένα τετράδιο και γράφαμε ένα κείμενο. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη εκφράζονται πλέον αποκλειστικά μέσω τού διαδικτύου, αλλά όλοι αυτοί δεν είναι απαραίτητα προγραμματιστές ή ειδικοί στους υπολογιστές και την διαχείριση περιεχομένου μέσα από κώδικα. Γύρω από το WordPress, (την δημοφιλέστερη πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου στο web), έχει αναπτυχθεί μία ολόκληρη βιομηχανία με ένα βασικό στόχο – να κάνει την ζωή των χρηστών πιο εύκολη και να δώσει την δυνατότητα στον αρχάριο χρήστη να δημιουργήσει ιστοσελίδες με επαγγελματική εμφάνιση, δίχως να χρειασθεί να γράψει ούτε μία σειρά κώδικα. Πρόκειται για μία πραγματικότητα αδιανόητη πριν από μερικά χρόνια. Σήμερα ακόμη και ένα παιδί, με βάση ορισμένες απλές οδηγίες που μπορεί να βρεί παντού στο διαδίκτυο, είναι εύκολο να δημιουργήσει ένα blog μέσα σε λίγα λεπτά.

Το WordPress αποτελεί έτσι κι αλλιώς την ευκολότερη πλατφόρμα και την απλούστερη στην διαχείρισή της, αλλά τα λίγα τελευταία χρόνια έχουν εμφανισθεί στην αγορά προγράμματα δημιουργίας σελίδων, (Page Builders), που έχουν κάνει ακόμη πιο εύκολη και συναρπαστική την όλη διαδικασία. Ο χρήστης πλέον μπορεί σε πραγματικό χρόνο να σχεδιάσει την σελίδα που θέλει, να την γεμίσει με το περιεχόμενο που επιθυμεί, (κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο) και σε λίγα λεπτά να την ανεβάσει στο διαδίκτυο με όλες εκείνες τις προδιαγραφές ποιότητας που απαιτεί μία επαγγελματική ιστοσελίδα.

Στο posna.net έχουμε γράψει πολλές φορές για το WordPress και τα βασικά στάδια που είναι απαραίτητα για την δημιουργία μιας ιστοσελίδας. Πριν λοιπόν ασχοληθούμε με το Elementor σήμερα και την δωρεάν του έκδοση, εκείνοι που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν με την σειρά τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση ενός site, μπορούν να συμβουλευθούν τα παρακάτω άρθρα μας…

Για την γρήγορη εγκατάσταση τού WordPress…

[su_posts id=”3183″ posts_per_page=”1″ order=”desc”]

Για την καλύτερη εταιρία φιλοξενίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε…

[su_posts id=”701″ posts_per_page=”1″ order=”desc”]

Και για ένα από τα καλύτερα themes με πολλές δυνατότητες σχεδιασμού και παραμετροποίησης…

[su_posts id=”4110″ posts_per_page=”1″ order=”desc”]

Τι είναι το Elementor;

Οι δημιουργοί τού Elementor παρομοιάζουν το theme σαν ένα πλαίσιο, σαν ένα κάδρο και το Elementor σαν το περιεχόμενό του. Με άλλα λόγια, εσείς αρχικά επιλέγετε ένα θέμα για το WordPress, το οποίο διαθέτει όλες τις βασικές παραμέτρους για να ξεκινήσετε την ιστοσελίδα σας. Μπορείτε πάντοτε να το κάνετε και χωρίς κάποιον Page Builder, αλλά αυτό θα απαιτήσει γνώσεις, χρόνο, πολύ διάβασμα και κάποιες στιγμές οπωσδήποτε την χρήση κώδικα έστω και των λίγων γραμμών. Φυσικά για όσους διαθέτουν χρόνο και είναι σχετικοί με το αντικείμενο, όλα τούτα είναι δημιουργικές εργασίες και μία ευκαιρία να αποκτήσουν περισσότερη γνώση για το WordPress, αλλά τι γίνεται με τους υπόλοιπους που, είτε δεν χρειάζονται τίποτα παραπάνω από ένα απλό site, είτε δεν μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα για τεχνικούς, σχεδιαστές και όλα τα απαιτούμενα; Στο σημείο αυτό η εγκατάσταση και η χρήση ενός Page Builder αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από χρήσιμη, καθώς σας επιτρέπει να σχεδιάσετε την κεντρική σελίδα σας, (αλλά και κάθε άλλη σελίδα ή άρθρο), εύκολα γρήγορα και χωρίς να χρειαστεί ούτε καν στο ελάχιστο η χρήση κώδικα.

Μιλώντας όσο πιο απλά μπορούμε για να γίνουν όλα αυτά κατανοητά και από τον πλέον αρχάριο χρήστη, θα πούμε ότι ένας Page Builder, στην πραγματικότητα εργάζεται με κάποιες έτοιμες, προκαθορισμένες εντολές που παράγουν ένα συγκεκριμένο εκ των προτέρων αποτέλεσμα. Αυτά είναι τα λεγόμενα στοιχεία τού Page Builder. Θέλετε να τοποθετήσετε μία συγκεκριμένη εικόνα σε ένα καθορισμένο σημείο στην κεντρική σας σελίδα; Υπάρχει η αντίστοιχη εντολή για να μεταφέρετε μέσα σε δευτερόλεπτα την φωτογραφία από τον υπολογιστή σας στην Home Page. Χρειάζεστε ένα μικρό κείμενο συνδυασμένο με φωτογραφία και εμπλουτισμένο με διάφορα εφέ; Μπορείτε να το κάνετε σε λίγα λεπτά. Ζηλεύετε τα διάφορα sites με τα ωραία χρώματα, τις ιδιαίτερες γραμματοσειρές και τα αναδυόμενα παράθυρα; Τίποτα ευκολότερο, όταν έχετε κάτω από το mouse σας μία σειρά από εντολές που ανταποκρίνονται σε κάθε σχεδιαστική σας επιθυμία.

Για να το κάνουμε ακόμη πιο απλό, ας χρησιμοποιήσουμε την παρομοίωση ενός ζωγραφικού πίνακα και ας υποθέσουμε ότι έχετε μπροστά σας μία λευκή σελίδα που επάνω της θέλετε να αποτυπώσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι προφανές ότι στο μυαλό σας έχετε από πριν έναν γενικό σχεδιασμό – εάν για παράδειγμα πρόκειται να ζωγραφίσετε ένα τοπίο, ξέρετε πού θα σχεδιάσετε τα δέντρα, σε ποιο σημείο την θάλασσα, τον ήλιο, τα χωράφια και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία τού τοπίου. Δίπλα σας επίσης είναι βέβαιο ότι υπάρχει και μία γομολάστιχα, καθώς είναι απίθανο να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα με τον πρώτο σχεδιασμό. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την λευκή σελίδα που έχετε στην οθόνη τού υπολογιστή σας. Ξέρετε περίπου που θέλετε να είναι το κείμενο, οι φωτογραφίες, τα slides, οι διαφημίσεις σας, το βιογραφικό σας ή τα προϊόντα που προωθείτε. Με την βοήθεια τού Elementor λοιπόν “ζωγραφίζετε” όλα αυτά στοιχεία, βλέπετε σε πραγματικό χρόνο το αποτέλεσμα στην οθόνη και εάν μετανιώσετε για το οτιδήποτε το διαγράφετε και ξεκινάτε από την αρχή.

Ας τα δούμε όμως όλα αυτά από την αρχή και βέβαια όσο πιο σύντομα μπορούμε, καθώς είναι αδύνατον σήμερα να δείτε όλες τις δυνατότητες ενός Page Builder. Το σημαντικό είναι να καταλάβετε τον τρόπο που λειτουργεί και έπειτα θα χρειασθεί αρκετός πειραματισμός εκ μέρους σας για να κατανοήσετε πλήρως το σύνολο των δυνατοτήτων, που πραγματικά είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που θα χρειασθεί ένας μέσος χρήστης.

Elementor, Η δωρεάν έκδοση

Κατ’ αρχάς το Elementor Page Builder, (όπως είναι το πλήρες όνομά του), θα το βρείτε εδώ, με τον ίδιο τρόπο που βρίσκετε και όλα τα υπόλοιπα plugins τού WordPress. Όπως μπορείτε να δείτε με μία ματιά, πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσθετα τού WordPress, η δημοφιλία του μάλιστα, όχι μόνο δεν έχει γνωρίσει κάποια κάμψη, αλλά αυξάνεται το τελευταίο διάστημα με γεωμετρικούς ρυθμούς, θα δούμε τους λόγους γι’ αυτό παρακάτω.

Όπως σχεδόν όλα τα επιτυχημένα plugins τού WordPress που διαθέτουν και μία πληρωμένη (Pro) έκδοση, έτσι και το Elementor ανανεώνεται τακτικότατα, ανταποκρίνεται σχετικά σύντομα στα ερωτήματα των χρηστών του, ενώ στις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις του φροντίζει να λύνει όσο το δυνατόν ταχύτερα bugs και άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς. Για το συγκεκριμένο πρόσθετο λοιπόν δεν τίθεται  ζήτημα αξιοπιστίας, ενώ η σημερινή του πορεία δείχνει ότι θα κυριαρχεί για πολύ καιρό ακόμη στον χώρο των Page Builders, τουλάχιστον εκείνων που διατίθενται δωρεάν.

Η εγκατάσταση και η ενεργοποίηση τού Elementor γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έχετε μάθει και για όλα τα υπόλοιπα Plugins, μόλις ενεργοποιηθεί θα βρείτε το μενού του στην γνωστή αριστερή στήλη τού wordpress admin. Για το ξεκίνημα και τα πρώτα βήματα στον σχεδιασμό, είναι ελάχιστα εκείνα που πρέπει να ρυθμίσετε, στην πραγματικότητα είναι μόλις δύο ρυθμίσεις που πρέπει να ελέγξετε. Πηγαίνετε λοιπόν στις ρυθμίσεις…

… και στην ετικέτα “Γενικά” καθορίζετε το πού θέλετε να λειτουργεί το Elementor, η συνηθέστερη ρύθμιση είναι φυσικά για τα άρθρα και τις σελίδες, (Posts and Pages). Από κάτω επίσης μπορείτε να επιλέξετε εάν το Elementor θα χρησιμοποιεί τα δικά του χρώματα και τις δικές του γραμματοσειρές ή εάν προτιμάτε εκείνες που έχετε ορίσει ως προεπιλεγμένα στο θέμα που χρησιμοποιείτε. Τέλος, είναι στην δική σας διακριτική ευχέρεια, εάν θέλετε το πρόσθετο να συλλέγει δεδομένα που, κατά δική τους δήλωση, είναι ανώνυμα και χρησιμοποιούνται για καλό σκοπό.

Το δεύτερο και τελευταίο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στην ετικέτα “Για προχωρημένους”

Η επιλογή “Εναλλαγή Μεθόδου Φόρτωσης Επεξεργαστή”, είναι απενεργοποιημένη by default, καθώς υπάρχει εκεί για έναν και μόνο λόγο – εάν μετά την εγκατάσταση θελήσετε να ξεκινήσετε με το Elementor και δείτε ότι η διαχειριστική του σελίδα δεν ανοίγει ή σας βγάζει κάποιο περίεργο μήνυμα, τότε πιθανότατα υπάρχει κάποια ασυμβατότητα με τον server σας. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε κι εμείς μόλις ξεκινήσαμε τον Elementor και γι’ αυτό όπως βλέπετε παραπάνω ενεργοποιήσαμε την επιλογή – στο επόμενο λεπτό η εφαρμογή λειτούργησε κανονικά.

Όταν τελειώσετε με αυτές τις λίγες ρυθμίσεις και θελήσετε να ξεκινήσετε τον σχεδιασμό τής αρχικής σας σελίδας, αυτό που θα αντικρίσετε είναι κάπως έτσι…

Αυτονόητο είναι πως όταν πατήσετε επάνω στο μπλέ κουμπί, το Elementor θα ξεκινήσει και μπορείτε άμεσα να αρχίσετε την υλοποίηση τού σχεδιασμού σας. Εάν τώρα δεν είστε στρο διαχειριστικό τού WordPress, αλλά βρίσκεσθε ήδη στην Homepage τού site σας, μπορείτε εύκολα να ξεκινήσετε το Elementor από την οριζόντια μπάρα διαχείρισης στο επάνω μέρος…

Η πρώτη και βασική εικόνα που θα δείτε μόλις ανοίξει η εφαρμογή, είναι ένας πίνακας με όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι στην διάθεσή σας για να αρχίσετε τον σχεδιασμό σας…

Κάθε τετράγωνο που βλέπετε αριστερά με συγκεκριμένη ονομασία, επιτελεί ακριβώς την εργασία που περιγράφει. Μπορείτε λοιπόν να εισάγετε κείμενο, εικόνα, συλλογή εικόνων, buttons, χάρτες τής Google και όλα τα υπόλοιπα που βλέπετε στην φωτογραφία. Εμείς φυσικά έχουμε ήδη διαμορφώσει το site και γι’ αυτό δεξιά το βλέπετε ήδη σχεδιασμένο, εσείς εάν ξεκινάτε τώρα την δημιουργία τής Homepage εκείνο που θα δείτε δεξιά είναι το παρακάτω…

Μέσα από την χρήση αυτών των δύο απλών εντολών ξεκινούν και γίνονται όλα. Την εντολή δεξιά, (Προσθήκη προτύπου), την χρησιμοποιείτε μόνο στην περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο έτοιμο πρότυπο (template) που προσφέρει το elementor για να κάνει ακόμη πιο εύκολη και απλή την δουλειά σας. Εάν πατήσετε λοιπόν πάνω του, θα ανοίξει ένα παράθυρο, όπου μπορείτε να δείτε όλα τα έτοιμα πρότυπα και εάν κάποιο από αυτά σας αρέσει και ταιριάζει στο περιεχόμενο τής σελίδας σας να το χρησιμοποιήσετε…

Τι κάνουν λοιπόν αυτά τα πρότυπα; Απλώς σας πάνε κάποια βήματα μπροστά στον σχεδιασμό. Αντί να βάλετε φωτογραφίες και κείμενα σε μία τυχαία θέση επάνω στην λευκή σελίδα, στην περίπτωση που το πρότυπο ταιριάζει με τις απαιτήσεις σας το κατεβάζετε και απλώς αλλάζετε τα προεπιλεγμένα κείμενα και φωτογραφίες με τις δικές σας. Αντί να ψάχνετε δηλαδή πού θα μπει η φωτογραφία, πού το κείμενο και πού όλα τα υπόλοιπα, χρησιμοποιείτε το template όπου όλα είναι προ-τοποθετημένα και απλώς τροποποιείτε το περιεχόμενο. Είναι βεβαίως μία εύκολη λύση, αλλά η συμβουλή μας είναι να την χρησιμοποιήσετε μόνο στην περίπτωση που το πρότυπο ταιριάζει απόλυτα με εκείνο που είχατε φανταστεί και σχεδιάσει στο μυαλό σας. Άλλωστε όλη η μαγεία τού Elementor είναι ακριβώς αυτή – το να μπορείτε δηλαδή να δώσετε στην ιστοσελίδα σας μοναδική εμφάνιση και χαρακτήρα δίχως συμβιβασμούς και προκατασκευασμένες λύσεις.

Εάν λοιπόν αποφασίσετε να πειραματιστείτε και να αφήσετε στην άκρη τα templates, ξεκινάτε με την επιλογή αριστερά για την δημιουργία νέου τμήματος. Τι σημαίνει νέο τμήμα; Σημαίνει ότι χονδρικά θα πρέπει να καθορίσετε την περιοχή που θέλετε να επεξεργαστείτε. Πατώντας λοιπόν την επιλογή βλέπετε αυτό…

Ας υποθέσουμε ότι αυτή είναι η πρώτη σας εντολή και ξεκινάτε από το μηδέν να φτιάχνετε την αρχική σας σελίδα. Στο 99% των ιστοσελίδων σε πρώτη θέση ψηλά είναι τοποθετημένη μία μεγάλη εικόνα ως φόντο, το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι το ίδιο θα κάνετε και εσείς. Όπως βλέπετε στην φωτογραφία παραπάνω η εφαρμογή σας ζητά να επιλέξετε από κάποιες προκαθορισμένες στήλες – μην ανησυχείτε, ό,τι και να επιλέξετε μπορείτε μετά να το τροποποιήσετε σε μέγεθος, ύψος, πλάτος, χρώματα κλπ. Πάντως στην περίπτωση που θέλετε να βάλετε στο σημείο αυτό την μεγάλη φωτογραφία για το site σας, απλώς επιλέξτε την πρώτη επιλογή, εκείνη δηλαδή τού ενιαίου χώρου, τής μίας στήλης. Μόλις πατήσετε επάνω θα εμφανιστεί η παρακάτω εικόνα. Είναι αυτονόητο ότι εάν επιλέγατε κάποια άλλη δομή, η παρακάτω στήλη δεν θα ήταν ενιαία, αλλά θα είχε τον αριθμό των blocks που είχατε επιλέξει…

Διαφήμιση

(Να πούμε ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα είχατε εάν κάνατε drag and drop οποιοδήποτε στοιχείο από αριστερά μέσα στο τετράγωνο, η εφαρμογή αυτόματα θεωρεί ότι επιθυμείτε ένα μονόστηλο και ξεκινά να λειτουργεί χωρίς να σας ρωτήσει…)

Η περιοχή μας είναι τώρα έτοιμη να δεχτεί τις εντολές μας για το περιεχόμενό της. Εμείς λοιπόν επιθυμούμε να μεταφέρουμε μία εικόνα από τον υπολογιστή μας, ωραία. Απλώς πάμε το ποντίκι στην αριστερή στήλη με τα στοιχεία και τραβάμε το τρίτο στοιχείο που ονομάζεται “Εικόνα” και συρτά το ρίχνουμε μέσα στην περιοχή που μόλις έχουμε δημιουργήσει. Σε δέκατα τού δευτερολέπτου η εφαρμογή θα αναγνωρίσει την ενέργειά μας…

Τι έγινε λοιπόν εδώ; Το elementor όχι μόνο αναγνώρισε την επιθυμητή ενέργεια, αλλά έκανε αμέσως “χώρο” για την φωτογραφία, πατώντας επάνω στο Choose Your Image θα ανοίξει το γνωστό παράθυρο με τα αρχεία τού υπολογιστή μας, από όπου μπορούμε να επιλέξουμε την φωτογραφία που θέλουμε και αυτή σε δευτερόλεπτα θα ανεβεί στο διαχειριστικό μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτομάτως βλέπουμε στο αριστερό παράθυρο ότι η λίστα με τα στοιχεία έχει εξαφανιστεί και τώρα πλέον υπάρχει ένα διαχειριστικό αποκλειστικά για την επεξεργασία τού στοιχείου που μόλις επιλέξαμε. Προσέξτε αυτήν την λογική γιατί είναι η πιο απλή που μπορεί να υπάρξει και η πλέον βοηθητική όταν εργάζεστε με πολλές ενότητες ανοικτές – εάν θέλετε να επεξεργαστείτε οποιαδήποτε από αυτές, απλώς πατάτε επάνω στο μπλε εικονίδιο στην άκρη αριστερά επάνω από την περιοχή και αυτομάτως το elementor θα φέρει στην αριστερή στήλη τα απαραίτητα στοιχεία για την επεξεργασία του.

Είναι απαραίτητο επίσης να κατανοήσετε κάτι πολύ βασικό. Όπως είδαμε και παραπάνω κάθε ενέργεια στο elementor αποτελείται συνήθως από δύο επίπεδα, το πρώτο είναι ότι επιλέγουμε την ενότητα (δομή), την περιοχή δηλαδή μέσα στην οποία θέλουμε να γράψουμε κάτι ή να βάλουμε μία φωτογραφία και το δεύτερο είναι το περιεχόμενο, το στοιχείο δηλαδή που επιλέγουμε από την αριστερή στήλη. Άρα είναι αυτονόητο ότι το elementor μάς προσφέρει την δυνατότητα να επεξεργαστούμε χωριστά αυτά τα δύο επίπεδα.  Επιμένουμε σ’ αυτό γιατί είναι κομβικό σημείο που μπερδεύει πολλούς αρχάριους χρήστες. άρα λοιπόν, η ενότητα έχει το δικό της ξέχωρο διαχειριστικό και το κάθε στοιχείο που ρίχνουμε μέσα ένα άλλο, επίσης ξεχωριστό. Ας το δούμε με ένα παράδειγμα λίγο πιο περίπλοκο από το παραπάνω για να γίνει εύκολα κατανοητό.

Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να βάλουμε τρία banners στην σειρά με το ίδιο ακριβώς μέγεθος. Εκείνο που θα κάνουμε πρώτα είναι να ορίσουμε την δομή (περιοχή, ενότητα) και φυσικά, όπως είδαμε και παραπάνω, δεν θα επιλέξουμε μία ενιαία στήλη, αλλά τρεις ισομεγέθεις. Όταν αυτές οι τρεις στήλες δημιουργηθούν, θα τραβήξουμε από αριστερά και θα ρίξουμε μέσα στην κάθε μία από ένα στοιχείο – στο παράδειγμά μας είναι banner, αλλά θα μπορούσε να είναι φωτογραφία ή και κείμενο. Όταν ολοκληρώσουμε αυτές τις ενέργειες, η εικόνα θα πρέπει να είναι όπως η παρακάτω…

Πολύ ωραία. Έχουμε λοιπόν μία μεγάλη ενότητα, (δομή, περιοχή), μέσα στην οποία έχουμε ρίξει τρία στοιχεία. Σημειώστε ότι δεν έχει καμία σημασία για το elementor τι θα επιλέξουμε, τα στοιχεία δεν χρειάζεται να είναι ομοειδή. Θα μπορούσε το πρώτο στοιχείο να είναι εικόνα, το δεύτερο κείμενο και το τρίτο ένα βίντεο. Εντάξει έως εδώ. Τώρα θέλουμε να πειραματιστούμε και να δώσουμε την τελική μορφή στον σχεδιασμό μας. Θα πρέπει λοιπόν να επεξεργαστούμε χωριστά την ενότητα και χωριστά το κάθε ένα στοιχείο από τα τρία που έχουμε επιλέξει.

Όταν ανεβάσουμε το ποντίκι ψηλά στα όρια τού παραλληλόγραμμου, θα εμφανιστεί η οριζόντια μπλε μπάρα που έχει όλα τα απαραίτητα για την επεξεργασία τής δομής. Το πρώτο κουμπάκι αριστερά είναι για την επεξεργασία, το δεύτερο για να αντιγράψουμε την συγκεκριμένη ενότητα σε άλλο σημείο τής οθόνης μας και το τελευταίο για να διαγράψουμε ολόκληρη την ενότητα. Πατώντας λοιπόν το πρώτο κουμπάκι που μάς ενδιαφέρει εδώ, στην αριστερή στήλη θα εμφανιστεί το διαχειριστικό μόνο για την ενότητα…

Και εδώ ξεκινά στην ουσία η μαγεία τού Elementor. Όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία μπορούμε να αλλάξουμε και να παραμετροποιήσουμε σχεδόν τα πάντα. Μπορούμε να αλλάξουμε την επιλογή από Boxed σε Wide ώστε η περιοχή να απλώνεται σε όλο το πλάτος τής οθόνης, να ορίσουμε την θέση του περιεχομένου, από την δεύτερη ετικέτα (στιλ) μπορούμε να ορίσουμε φόντο και άλλα πολλά και από την τρίτη ετικέτα (Για προχωρημένους) να τροποποιήσουμε τα περιθώρια, μία επιλογή πολύ χρήσιμη για την τελική θέση τής ενότητας μέσα στην Home Page. Δεν θα επεκταθούμε στις ρυθμίσεις, γιατί ακριβώς εδώ ξεκινούν οι δικοί σας πειραματισμοί, αλλά αυτό που θέλουμε να κατανοήσετε είναι ότι εδώ επεξεργάζεστε μόνο τα χαρακτηριστικά τής ενότητας και όχι το περιεχόμενο.

Αφού τελειώσουμε λοιπόν με τον ευρύτερη περιοχή, έρχεται η ώρα των μεμονωμένων στοιχείων, στο παράδειγμά μας τα έχουμε αριθμήσει από το ένα έως το τρία. Όπως μπορείτε να δείτε λοιπόν, πατώντας στο μπλε εικονίδιο που βρίσκεται στην δεξιά γωνία τού κάθε στοιχείου, θα μάς ανοίξει ταχύτατα στην αριστερή στήλη το δικό του διαχειριστικό.

Εδώ υπάρχουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την τελική διαμόρφωση τής φωτογραφίας μας ή τού κειμένου μας. Μπορούμε να ορίσουμε φόντο, διαστάσεις, διάφορα εφέ, αποστάσεις και περιθώρια, να συνδέσουμε την φωτογραφία με κάποιο link και άλλα πολλά. και στο επίπεδο αυτό θα πρέπει να πειραματιστείτε με τις εντολές. Να θυμάστε πως όταν θεωρήσετε πως κάποιο βήμα είναι ικανοποιητικό, θα πρέπει να πατήσετε το πράσινο κουμπί με την ένδειξη ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ που βλέπετε στην φωτογραφία πιο πάνω, έτσι σώζετε τις αλλαγές που θέλετε. Ακόμη όμως και εάν έχετε σώσει κάποιες αλλαγές, αλλά τελικά μετανιώσετε για κάποιο λόγο, απλώς διαγράψτε το στοιχείο ή την ενότητα και ξεκινήστε από την αρχή, τα πάντα γίνονται σε πραγματικό χρόνο και με ζωντανή προεπισκόπηση, οπότε δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας.

Και τώρα που έχουμε δει την λογική με την οποία εργάζεται ο Page Builder, ας έρθουμε σε κάτι πολύ σημαντικό. Με το Elementor έχετε δύο εξαιρετικές δυνατότητες – μπορείτε σε ζωντανή προεπισκόπηση να δείτε την εμφάνιση τού site σας τόσο σε desktop, όσο και σε tablet και smartphones. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μία εποχή όπου η χρήση των κινητών έχει πλέον ξεπεράσει εκείνη των επιτραπέζιων υπολογιστών. Η δεύτερη δυνατότητα είναι ότι μπορείτε να κρατήσετε μία ρύθμιση για desktop, αλλά να την “εξαφανίσετε” όταν ο χρήστης βλέπει την σελίδα σας από κινητό ή tablet. Ας τα δούμε αυτά λίγο πιο αναλυτικά…

Ας υποθέσουμε ότι επεξεργάζεστε μία εικόνα. Το διαχειριστικό που βλέπετε στην αριστερή στήλη, θα είναι κάπως έτσι… προσέξτε τα σημειωμένα εικονίδια…

Από προεπιλογή το elementor δείχνει μόνο το εικονίδιο που βλέπετε πιο πάνω και αφορά την εμφάνιση, (προεπισκόπηση), σε desktop. Εάν τώρα πατήσετε επάνω του, θα εμφανιστούν και οι επιλογές για tablet και κινητά…

Τι γίνεται τώρα εάν πατήσετε επάνω στην επιλογή για tablet; Αυτομάτως η προεπισκόπηση δεξιά στην οθόνη θα σας δείξει την εμφάνιση τού site σας σε συσκευές tablet…

Και εάν πατήσετε επάνω στο κουμπάκι που αφορά τα κινητά, θα έχετε την ανάλογη προεπισκόπηση…

Τις περισσότερες φορές ό,τι δείχνει όμορφο και σωστό στο desktop, έχει κάποια προβλήματα σε μικρότερες οθόνες. Το elementor λοιπόν σας δίνει την δυνατότητα να έχετε ξεχωριστές ρυθμίσεις για την κάθε συσκευή, οι αλλαγές δηλαδή που θα κάνετε έχοντας πατημένο το κουμπάκι για κινητά θα ισχύουν μόνο για κινητά και όχι για τις υπόλοιπες συσκευές. Θέλετε για παράδειγμα να μικρύνετε το μέγεθος των γραμματοσειρών στην επικεφαλίδα γιατί σε μικρή οθόνη φαίνεται άσχημα ή επικαλύπτει άλλη περιοχή; κανένα πρόβλημα, επεξεργάζεστε χωριστά την εμφάνιση για κινητά, σώζετε τις αλλαγές και έτσι ελέγχετε απόλυτα την εμφάνιση σε κάθε περίπτωση.

Εάν τώρα για κάποιον λόγο, (συνήθως ταχύτητας φόρτωσης σελίδας), κάποια στοιχεία δεν θέλετε να φαίνονται καθόλου σε μικρότερες συσκευές, μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εντελώς , εύκολα και γρήγορα… Η παρακάτω φωτογραφία μιλά από μόνη της…

Τα πλεονεκτήματα τού Elementor

Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά ποια είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματα στην χρήση τού Elementor…

  • Είναι συμβατό με την συντριπτική πλειονότητα των themes
  • Η δωρεάν έκδοσή του είναι κάτι παραπάνω από αρκετή για να ξεκινήσετε
  • Η ζωντανή προεπισκόπηση διευκολύνει αφάνταστα τις εργασίες σας και επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα
  • Έχετε σχεδόν πλήρη ανεξαρτησία από το theme και τους περιορισμούς του, καθώς μπορείτε να στηρίξετε την δομή όλου τού site επάνω στο elementor
  • Η δυνατότητα ξεχωριστών ρυθμίσεων για κινητά και tablets, σας δίνει τον πλήρη έλεγχο στην εμφάνιση και διασφαλίζει την γρήγορη φόρτωση τής σελίδας σας σε κάθε είδους συσκευή
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε επαγγελματικές ιστοσελίδες, χωρίς να γράψετε ούτε μία γραμμή κώδικα
  • Εάν σε κάποιο update διαπιστώσετε προβλήματα και διενέξεις, το ίδιο το elementor σας δίνει την δυνατότητα να επιστρέψετε εύκολα σε προηγούμενη έκδοση
  • Υπάρχει ξεχωριστό blank elementor template και έτσι μπορείτε να δημιουργήσετε πρότυπα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά sites
  • Υπάρχουν πολλά πρότυπα σελίδων και blogs για να ολοκληρώσετε ακόμη πιο γρήγορα το κτίσιμο τής σελίδας σας

Αν τώρα από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα μικρό μειονέκτημα, είναι ότι κάποιες φορές, (και ιδιαίτερα με τα native widgets τού WordPress), η προεπισκόπηση δεν λειτουργεί σωστά και θα πρέπει να σώσετε τις αλλαγές για να δείτε το τελικό αποτέλεσμα. Μικρά προβλήματα εντοπίζονται επίσης κάποιες φορές με ορισμένες γραμματοσειρές, αλλά αυτό είναι μία μάλλον σπάνια εξαίρεση σε μία συνολικά πολύ καλή λειτουργία.

Elementor Pro

To Elementor είναι απολύτως δωρεάν, αλλά διαθέτει και μία paid έκδοση, (Elementor Pro). Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος – “Εάν η δωρεάν έκδοση είναι τόσο πλούσια, γιατί θα πρέπει να πληρώσω για την έκδοση Pro;”.

Οι απαιτήσεις στον σχεδιασμό αυξάνονται συνεχώς και συνεπώς όσα περισσότερα εργαλεία διαθέτει κανείς, τόσο περισσότερο διευκολύνεται η δουλειά του και η διαχείριση των ιστοσελίδων του. Σήμερα υπάρχουν πολλά plugins που έχουν δημιουργηθεί με βάση το δωρεάν Elementor και λειτουργούν αποκλειστικά σε συνδυασμό με αυτό. Αποστολή τους είναι να προσθέσουν περισσότερες δυνατότητες στην δωρεάν έκδοση, στην πραγματικότητα δηλαδή να προσφέρουν δωρεάν εκείνα που το Elementor προσφέρει επί πληρωμή. Ορισμένα από αυτά δεν είναι άσχημα, αλλά πολλές φορές δεν συνεργάζονται με απόλυτη επιτυχία με το Elementor. Επιπλέον, εάν κάποιο από αυτά καταργηθεί ή εγκαταλειφθεί από τους δημιουργούς του, το site σας θα μείνει ξεκρέμαστο και θα απαιτηθούν νέες εργασίες για να επανέλθει.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλα τα επιπλέον στοιχεία που προσφέρει η πληρωμένη έκδοση…

Από εμπειρία θα σας πούμε ότι αγοράζοντας ένα από τα πλάνα τού Elementor Pro, πρακτικά δεν χρειάζεστε κανένα άλλο εργαλείο για τον σχεδιασμό και την διαχείριση τού site σας. Μην πιστεύετε ούτε λεπτό εκείνους που ισχυρίζονται πως θα ασχοληθείτε με τον σχεδιασμό τής ιστοσελίδας μόνο στην αρχή. Στην πραγματικότητα οι αλλαγές που χρειάζονται είναι σχεδόν καθημερινές και καθώς τα αισθητικά πρότυπα στην διαμόρφωση των web pages αλλάζουν πολύ γρήγορα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε στα χέρια σας ένα εργαλείο που προσαρμόζεται διαρκώς στις νέες απαιτήσεις και σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε αλλαγές μέσα σε λίγα λεπτά. Για εκείνα που προσφέρει το Elementor Pro έχει πολύ καλές τιμές. Εμείς έχουμε προτιμήσει το πλάνο business, αλλά εάν δεν έχετε σκοπό να φτιάξετε επιπλέον ιστοσελίδες, το personal θα σας βολέψει απόλυτα… Σημειώστε επίσης ότι με το Elementor Pro έχετε πρόσβαση σε όλα τα πρότυπα τού Elementor για τις σελίδες και το Blog σας…

Κάθε νέος χρήστης που ξεκινά με ένα απλό site προτιμά πάντοτε τις δωρεάν λύσεις  και αυτό έχει οπωσδήποτε μία λογική, καθώς δεν γνωρίζει πάντοτε εάν θα συνεχίσει με το ίδιο ζήλο και στο μέλλον την ενασχόλησή του με το blogging. Καθώς όμως το Elementor θα είναι το βασικό και κύριο εργαλείο σας στην εμφάνιση και στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας, πιστεύουμε ότι αξίζει απόλυτα αυτήν την μικρή επένδυση. Θα γλυτώσετε πολύ χρόνο και κόπο, ενώ η αίσθηση ελευθερίας που θα σας προσφέρει από κάθε είδους περιορισμούς είναι ανεκτίμητη.

Μπορείτε να μεταφερθείτε στην σελίδα τού Elementor Pro και να δείτε αναλυτικά όλα τα πλεονεκτήματα, πατώντας επάνω στον πιο κάτω σύνδεσμο…

[su_button url=”https://elementor.com/pricing/?ref=2466″ target=”blank” style=”flat” background=”#ef8c31″ color=”#090909″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″ text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]Πληροφορίες ή Αγορά Elementor Pro[/su_button]

Η γνώμη σας και οι εμπειρίες σας πάντοτε καλοδεχούμενες στα σχόλια λίγο παρακάτω!..
Αναγνώσεις 77
0 0 votes
Article Rating
Διαφήμιση

Similar Posts

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gergana
Gergana
2 years ago

Γεια σας, ευχαριστώ για το άρθρο. Έχω μια ερώτηση. Δουλεύω με το ελεμεντορ περίπου μια εβδομάδα. Σχεδόν ολοκλήρωσα το σαιτ μου χωρίς να έχω κάνει buck up. Το ελεμεντορ όμως εξαφανίστηκε απο τα πρόσΘετα και απο τον πίνακα ελεγχού και μαζί του και όλες μου οι εικόνες. ΠροσπάΘησα να του κάνω ξανα εγκατάσταση(μου δίνει τι δυνατότητα σαν να μιν έχει εγκατάστασει), και λαμβάνω το έξής μήνυμα Η εγκατάσταση απέτυχε: Ο κατάλογος προορισμού υπάρχει ήδη!. Μπωρείτε να μου δώσετε συμβουλή πως να αντιμετωπίσω το θέμα. Ευχαριστώ!